nawet kącik dla dzieci, więc wszystko tak jak trzeba. Zamówienia składamy przy barku wyglądającym troche jak bar mleczny lat 90. Karty brak. Wszystko wypisane nad barem. Możliwość zamówienia zimnych przekąsek (iście kaszubskich oczywiście) co jest rzadkością w takich miejscach. Bardzo miłe zaskoczenie. Zamawiamy 4 dania - w sumie dwa bo 3 były takie same. Ja tradycyjnie, aby rozpocząć sezon ogórkowy
Słodkie Przyjemnościdużo. Chcąc czy nie chcąc, muszę przygotowywać jak najwięcej deserów z tym owocem. W zamrażalniku, mam sorbet cytrynowo - malinowo - gruszkowy oczywiście. Tak więc skoro mam już zimną przekąskę, warto było przygotować również coś na ciepło, wpadłam na pomysł placuszków, ale nie jakiś zwykłych tylko takich "innych", no i są - Placuszki z szałwią, orzechem włoskim i gruszką - jacie! jakie one wyszły
Słodkie Przyjemnościpołowy wlewamy syrop pomarańczowy i 5 łyżek mąki. Dokładnie mieszamy. Obie masy wykładamy do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami. Pieczemy około 25 minut w 190`C. Idealna przekąska na drugie śniadanie! Smacznego
Słodkie Przyjemnościwyrośnie z bazylii cynamonowej:) Przydałaby się na święta. Ale zanim święta - to jeszcze dużo, dużo, dużo pracy przede mną. A najlepsze według mnie na zebranie sił jest dobra, pożywna przekąska, taka jak ta dzisiejsza :) Pełno mleczna, dobra na myślenie bo z orzechami i ma coś dobrego na poprawę humoru- czekoladę! Super mieszanka! Idealna na jesienne popołudnie. Zjadanie dużych ilości
Słodkie PrzyjemnościZnalazłam jeszcze w swoich zbiorach smaczny pomysł na szybką, słodką przekąskę z ciasta francuskiego. Tym razem wypróbowałam ciasto francuskie z jednego z dyskontów i przyznam szczerze, że się nie zawiodłam. Pomysł na ciastka powstał spontanicznie z braku czegoś słodkiego w domu. Nie muszę chyba dodawać, że ciastka zniknęły w mgnieniu oka :) No to do dzieła :)" Składniki : opakowanie ciasta francuskiego opakowanie
Słodkie PrzyjemnościWitajcie w Nowym Roku! Mam nadzieję, że impreza była udana, niebo kolorowe, a przekąski wyśmienite. Choć z dala od domu, mój Sylwester był bardzo fajny. W doborowym towarzystwie spędziliśmy dosłownie szampański wieczór. A teraz, po paru wolnych dniach, czas wracać do normalności. Studia, praca, zajęcia dodatkowe. Trzeba się do tego z powrotem przyzwyczaić. A jak tam Wasze noworoczne postanowienia
Słodkie Przyjemnościteraz już nie mam na to czasu, ale coś z czego nie zrezygnowałam, to karnawałowe smakołyki, i nie mówię tu tylko o tych bardzo kalorycznych, ale również tych małych przekąskach, na jeden kęs. Mogę śmiało powiedzieć, że mój Karnawał przejawia się zabawą w kuchni. Drobnymi eksperymentami z których korzysta moja cała rodzina. Dziś bardziej kalorycznie, faworki, zwane inaczej chrustem. Najlepsze
Słodkie Przyjemnościbędzie to będzie. Poza egzaminem, cały dzień spędzę na uczelni, więc pozostaje mi zaopatrzenie się w bardzo bogate drugie i trzecie śniadanie :) Choć zazwyczaj wygląda to raczej na bogate przekąski. Z tych słodkich, przyszykowałam sobie ciasteczka zbożowe. W smaku przypominają te sklepowe, ale ich dodatkowym plusem jest to, że wiem co w nich jest :) Zakochałam się w ich prostocie
Słodkie Przyjemnościzjedzenia. Zamiast łapać się za coś mocno kalorycznego, ostatnio zrobiłam sobie coś lepszego (na pewno pożywniejszego niż tabliczka czekolady). Bruschetta z pomidorami i serem idealnie nadaje się na śniadanie, przekąskę, czy kolacje (albo wieczorne spotkanie ze znajomymi). Łatwa w przygotowaniu i tak przyjemnie chrupiąca. Najlepsza ze świeżymi pomidorami, ale zimą również niczego sobie. Zapraszam :) " Składniki na dużą porcję: 3 kajzerki
Słodkie Przyjemnościciasteczka znajdzie się również miejsce. Te - kukurydziane, zawładnęły ostatnio moim podniebieniem. Pierwsze wydaję się być smaczne, ale każde kolejne ciastko to czysta przyjemność! Oj! Jeżeli jesteście zwolennikami chrupiących przekąsek to te mogę spokojnie polecić dalej! Oto Kukurydziane ciasteczka cytrynowe." Składniki: 200 g mąki kukurydzianej 250 g maki pszennej skórka z jednej cytryny szczypta soli 4 żółtka 200 g masła
Słodkie Przyjemnościnadzieję, że trafię na coś pożywnego i mało kalorycznego. A co do dzisiejszej słodkiej - a jakby inaczej - propozycji, przygotowałam dla Was owocowy deser z jabłkiem bez cukru! Fajny jako przekąska, słodki choć tak jak wspomniałam bez cukru. Czego chcieć więcej? Chwili wytchnienia i spokoju? Zapraszam!" Składniki na 2 porcje: 3 jabłka 100 ml wody szczypta cynamonu 200 ml śmietanki
Słodkie Przyjemnościroku. I choć tyle mówię o wiośnie, dziś mam dla Was coś uniwersalnego. Włoskie paluszki chlebowe dziś zaprezentuje z sezamem, makiem albo solą morską - zwane inaczej grissini, idealne jako przekąska, dobre do wina, fajne ze smakową oliwą. Świetnie sprawdzą się na imprezie. Jedliście kiedyś? Które lubicie najbardziej? Ja zdecydowanie z makiem :)" Składniki : 400 g mąki pszennej 25 g drożdży
Słodkie Przyjemnościnową odsłoną warsztatów kulinarnych na Radzymińskiej, dziś na Tarchominie szykuję warsztaty z robieni domowych hamburgerów. W każdym razie, ten tydzień nie będzie należał do najnudniejszych. Na poniedziałkową przekąskę proponuję Wam słodkie grissini, włoskie paluszki chlebowe na słodko - słona wersja bardzo przypadła mi do gustu, dlatego postanowiłam spróbować z tymi paluszkami na słodko. Nie zawiodłam się. Jeżeli lubicie te klimaty
Słodkie Przyjemnościoczywiście pysznych smakołyków zjadanym na świeżym powietrzu - tak miedzy nami uważam, że wtedy smakują dużo lepiej! A jeżeli mowa o owocach - dziś przygotowałam dla Was właśnie coś owocowego! Przekąska owocowa na grilla, posiadówkę ze znajomymi czy też samotne spędzanie czasu z dobrą książką na powietrzu, o czym mowa? A o tym!" Składniki na 3-4 miseczki: 2 banany 3 kiwi
Słodkie Przyjemnościnajprościej opisać ten przepis. Przepis na domowe, klasyczne, kruche ciasteczka, znane mojemu pokoleniu, pokoleniu mojej Mamy, a także i Babci. Świetnie nadają się do chrupania razem z herbatą, jako przekąska poza domem, czy jako smakołyk dla maluchów. Najlepsze w nich jest jednak to, że tak niewiele pracy potrzeba do ich przygotowania. Zapraszam na Klasyczne kruche ciasteczka. Składniki : 500 g maki
Słodkie Przyjemności