Złociste, chrupiące cebulowe krążki w pikantnej panierce to szybka i prosta propozycja na pyszną przekąskę:) Krążki idealnie smakują podane z ulubionym dipem, naprzykład czosnkowym, ziołowym czy nawet samym ketchupem. Świetne jako przegryzka podczas oglądanie filmu lub na wieczorne spotkanie przy piwie. Jedyny ich minus jest taki, że znikają błyskawicznie! Moja Rodzina upomina się wciąż o nowe porcje nim skończę smażyć
Słodko-Słony Świat Ilonytego soczyste mandarynki, żurawina, orzechy włoskie i bardzo zdrowe siemię lniane. Miękkie owoce i chrupiące dodatki wspaniale się łączą. Sałatka ta idealnie nadaje się na zdrowe śniadanie albo jako przekąska w ciągu dnia. Możecie zabrać ją do pracy lub zapakować swoim dzieciom do szkoły. Moja jesienna sałatka owocowa zaskakuje swoim smakiem, musicie koniecznie ją przygotować w domu:) SKŁADNIKI
Słodko-Słony Świat Ilonypieczenia. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i pędzelkiem posmarować krążki. Następnie posypać je makiem wymieszanym z sezamem (fot.2) . Piec około 10-15 minut w temp. 220ºC. Jaśki to wyśmienita przekąska np. do czerwonego barszczu lub na wieczorne posiedzenia do piwka
Świat Ciastażółtego, starkowanego sera Tym razem ciasto do pizzy, które można nazwać "nocnym ciastem", ponieważ najlepiej przyszykować je na noc, a następnego dnia pozostaje nam tylko skomponowanie składników i super przekąska gotowa. Wszystkie suche składniki przesiać do naczynia, dodać do nich mokre i zagnieść razem, aż do połączenia składników. Odstawić na 5 minut i wyrobić jeszcze przez około 2 minuty. Ciasto
Świat Ciastamocy przerobowych :) Więc nadrabiam tą zaległość w roku bieżącym. Babeczki są bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Polecam wszystkim, którzy nie mają pomysłu na małą świąteczną i słodką przekąskę. Ważne jest, żeby wszystkie składniki do babeczek miały temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajka (jedno po drugim) i mleko (to moja drobna modyfikacja
Świat Ciastaulubione o tej porze roku :) Teraz jest idealny okres na cytrusy i wszystkie smakują mi najbardziej. Dlatego dzisiaj robimy smoothie grejpfrutowe w sam raz na śniadanie albo przekąskę. Składniki: 1 duży grejpfrut 1 łyżka miodu 1 gałka lodów waniliowych 100 ml mleka Przygotowanie: Wyciskamy sok z grejpfruta, dodajemy gałkę lodów i miód, wszystko blendujemy, dodajemy
Niezły Młynekfajną kolację , która nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie! Chrupiące ciasto wypełnione tuńczykowym farszem smakuje rewelacyjnie! I syci na długie godziny! Jest też świetnym pomysłem na imprezową przekąskę ! SKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) - ciasto francuskie – 1 płat - tuńczyk w sosie własnym – 100 g - czerwona papryka – 1 szt - ser żółty – 50 g - cebula
Ostra na SłodkoDobrze widzicie w tytule – z patelni! By je zrobic nie musimy nawet uruchamiac piekarnika!Sprawdzą się nie tylko na pyszne , leniwe śniadanie , ale i przekąskę w pracy! Robi się je niezwykle szybko , a czas , który potrzebujemy na wyrośnięcie możemy zagospodarowac robiąc np. smakowitą sałatkę , czy też obiad! SKŁADNIKI: ( ok. 8 szt. ) - mąka z pełnego ziarna
Ostra na SłodkoSodziaki …Sodziaki … Sodziaki – jedna z moich ulubionych przekąsek! I nie tylko moich , bo sodziaki u mnie w rodzinie są wręcz rozchwytywane! Delikatne … chrupiące z zewnątrz … mięciutkie w środku racuszki ze śmietany i sody smakują rewelacyjnie! Puszyste! Na jednym na pewno się nie skończy , więc radzę robić odrazu podwójną porcję! Kto raz ich skosztuje , ten będzie
Ostra na Słodkobudyniu. Do tego mnóstwo chrupiącej kruszonki , bez której nie wyobrażam sobie drożdżówek i ciast! Ajjj … trzeba będzie dorobić kolejne porcje! W sam raz na piknik … czy też przekąskę w pracy! SKŁADNIKI: ( 8 szt ) CIASTO: - mąka pszenna – 250 g - drożdże świeże – 13 g - ciepłe mleko – 125 ml - cukier puder – 40 g - miękkie masło
Ostra na Słodkosmaku. Niesamowicie miękkie , delikatne … puszyste. Przepis na stałe wchodzi do mojego menu i jeszcze nieraz zachwycę nim nie tylko domowników! Są świetnym pomysłem zarówno na śniadanie , jak i przekąskę w pracy czy na pikniku! SKŁADNIKI: - mąka – 1 szklanka - proszek do pieczenia – 2 lyżeczki - piwo ( jasne ) – 1/4 szklanki - maślanka – 1/4 szklanki - sól – 1 szczypta - cukier
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was rewelacyjny pomysł na przekąskę , która zachwyci nie tylko oczy , ale i podniebienia na imprezach w gronie rodziny czy też przyjaciół! Jako , że do wielbicieli sushi absolutnie nie należę ( choć dawałam mu kilka szans ;) ) postanowiłam przygotować coś , co będzie wyglądało równie pięknie … będzie niesamowicie smaczne , ale też wygodne do jedzenia. Delikatne ciasto naleśnikowe … z farszem
Ostra na Słodkorównież do przygotowania słodkości. Delikatne ciasto w połączeniu z jabłkami z odrobiną cynamonu zachwyci nie tylko wielbicieli szarlotek! A ciastka można spakować do plecaka czy torebki i zabrać na przekąskę do pracy i szkoły! SKŁADNIKI: CIASTO: – mąka pszenna – 150 g – świeże drożdże 10 g – śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki – margaryna
Ostra na Słodkosamo jak hiszpańska. Dziś mam dla Was przepis na znany hiszpański deser – LECHE FRITA , co oznacza smażone mleko / smażony budyń. Jest to świetny pomysł na deser albo przekąskę … i to nie tylko dla dzieci! Klasyczną wersję postanowiłam jednak urozmaicić dodając wiórki kokosowe , które nie tylko obłędnie pachniały , ale i przyjemnie chrupały pod zębami! SKŁADNIKI: – mąka ziemniaczana
Ostra na Słodkosurimi – produkt sporządzony na bazie zmielonego mięsa białych ryb , najczęściej mintaja , dorsza , czy też morszczuka z ekstraktem krabowym. Popularne zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich. Wykorzystywane do sałatek … jako przekąska … do nadziewania chlebów czy też past. Dziś mam dla Was przepis na chrupiące tosty zapiekane z pastą krabową – zachwycą nie tylko wielbicieli owoców morza, ale i sprawią
Ostra na Słodko