się zebrać tyle przepisów, mimo że tegoroczna pogoda nie sprzyja produkowaniu miodu przez pszczoły, a w związku z tym również miodobraniu. Wspólnie zebraliśmy 36 przepisów na śniadania, sałatki, przekąski, desery, bułki i przetwory. Tradycyjnie wszystkie przepisy podlinkowane publikuję niżej. Prywatnie cieszę się, że w czasie trwania tej akcji udało mi się przeczytać fascynującą książkę Mai Lunde " Historia pszczół ", do przeczytania
Weekendy w domu i ogrodzieSkrzydełka, to ostatnio bardzo popularne przekąski na różne okazje. W przygotowanej dzisiaj wersji oprócz tego, że są marynowane w mleczku kokosowym to juz upieczone posypane są prażonymi wiórkami kokosowymi z orzeszkami ziemnymi i przyprawami. Palce lizać. SKŁADNIKI na 4 porcje: 750 g skrzydełek 200 ml mleczka kokosowego 2 limonki + otarta z limonek skórka 1/2 średniej główki czosnku szczypta suszonych płatków
Sztuka gotowania w/g SamiryPyszne, kremowe awokado idealne na krem czekoladowy czy do sałatki tym razem pełni rolę stripsów czy frytek. Przekąska godna mistrzów więc warto sobie taką zafundować. Myślałam o "niebieskich migdałach", zajadałam i co? pożarłam całe awokado. Polubicie je na pewno, polecam przepis. Awokado pieczone w chrupiącej skorupce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo lubię takie przekąski, chrupiąca grzanka z pomidorem i posiekanym czosnkiem. To kolacja inspirowana moim ukochanym krajem, Italią. We Włoszech takie grzanki nazywają się bruschetta lub mniejsze crostini. To najlepszy czas na korzystanie z pomidorów, zamiast pakować je do słoików na przetwory, spożywajcie pomidory na surowo, takie są najzdrowsze i najsmaczniejsze moim zdaniem! Przepis jest dobrym pomysłem na wykorzystaniem czerstwego
Moja smaczna kuchniaPastę jajeczną przygotowuję często jako dodatek do chleba na imprezowo zastawiony stół, przekąskę w ciągu dnia, do pracy. To świetna alternatywa dla wędliny czy sera na śniadaniowy stół lub podwieczorek. Podaję ją na pieczywie, chrupiących grzankach, świeżej ciepłej bagietce, z pomidorem lub świeżym ogórkiem, koperkiem czy natką pietruszki. Wspaniale smakuje, apetycznie wygląda, z dodatkiem świeżo skrojonego grubego szczypioru
Zasmakuj KuchniMuffinki, muffinki. Pełno ich tu i tam na blogach. To i u nas nie zabrakło przepisu. W czym tkwi ich ewenement? Szybkie, proste, pyszne i w sam raz na przekąskę. Oczywiście na początek serwujemy te naj naj..czyli bananowe. W zasadzie banan nadaje tu słodycz, a smak tworzy cynamon. Ten winowajca sprawia, że mają posmak nieco piernikowy. Ja osobiście przepadam
Krupeczkiwręcz przeciwnie aktywnie spędzać czas na świeżym powietrzu. Pikniki, grille, ogniska to stały element tych słonecznych dni, za którymi tęsknimy w zimowe wieczory. Mamy dla Was propozycje na przekąski podczas takich właśnie wypadów za miasto. Pyszne, delikatnie kanapeczki z serem camembert i konfiturą wiśniową, do tego możemy dodać melona owiniętego szynką. Szybkie i smaczne w przygotowaniu. Do takich przystanek
Kolizje Smakówwykorzystaniem takiego właśnie mięsa-zrobisz ją w 5 min i jest naprawdę pyszna-można ją również wykorzystać jako farsz do jajek lub nadzienie do roladek z szyneczki -będzie super przekąska,lub po prostu podać ją na krakersach na imprezę-polecam!! Składniki: ok 20 dkg mięsa z rosołu lub pieczonego bez kości(może być kurczak,wołowina lub wieprzowina,za każdym razem
Swojskie jedzonkoSzybka, prosta przekąska, przystawka, szybka do zrobienia. Można je jeść na zimno i na ciepło. Z sosem malinowym i łososiem wędzonym są pyszne. Na jednej nie poprzestaniemy. 1 arkusz ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego 200 g malin 1/2 opakowania sera feta 6 pomidorów koktajlowych tymianek, bazylia świeża sos: maliny 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżka płaska miodu sól, pieprz
wesoła kuchniabób już gościł w mojej kuchni niejeden raz, to z przyjemnością sięgam po niego ponownie. Tym razem pasta do chleba – na śniadanie, przekąskę, podwieczorek. Składniki: – 300 g bobu, 3 ugotowane na twardo jajka – 1 łyżka masła – 1 łyżka majonezu – 2 łyżki serka śmietankowego – 3 łyżki soku
To co kochamBób jeszcze mi się nie przejadł. Ugotowałam go dość dużo, więc oprócz zdrowej przekąski do podjadania, wyszła mi też zupa. Lekka, z bogactwem letnich, młodych warzyw, ale równocześnie bardzo sycąca. Obiecałam sobie, że bobu już wystarczy tego lata, ale zobaczymy, co się jeszcze wydarzy. Składniki: – 300 g bobu – garść fasolki szparagowej
To co kochamminutach, odsączamy kładąc na papier z nadmiaru tłuszczu. Placuszki są bardzo pulchne i aromatyczne. Mają bardzo ważną zaletę w porównaniu do zwyczajnych placków ziemniaczanych, szybciej są gotowe :) Super przekąska na ciepło i na zimno , z sosem czy bez :) na obiad czy na kolację. Serdecznie polecam
W Moim Magicznym Domusamym energooszczędne. Dehydrator można użyć do przygotowania takich potraw jak: owoce warzywa zioła przyprawy grzyby nasiona orzechy mięso nabiał Wysuszone produkty, możemy śmiało wykorzystywać jako zdrowe i sycące przekąski. Poza tym, możemy stosować je jako składnik w gotowaniu, pieczeniu, przy przyrządzaniu sosów, zup, pizzy, deserów czy też kompotu. Produkty te, są bardziej intensywne w smaku, jak i bardzie słodsze
w mojej kuchniCamembert grillowany, z ziołami i czosnkiem. Pachnący, pyszny, rozpływający się po rozkrojeniu. Idealna przekąska pomiędzy innymi daniami grillowymi. Składniki: 1 ser camembert 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 płaskiej łyżeczki oregano sól pieprz Wykonanie: Urywamy kawałek folii aluminiowej, w którym będziemy grillowali camembert. Środek folii -strony błyszczącej- smarujemy 1 łyżeczką oliwy. Na oliwę kładziemy
Smak mojego domuTarta z winnymi gruszkami i niebieskim serem jest świetną przekąską o niecodziennym smaku. Gruszki gotowane w winie nabierają winnego smaku, do tego zapieczone z kruchym ciastem i serem żółtym oraz pleśniowym. Połączenie wyszło bardzo smaczne a ser niebieski dodaje niepowtarzalnego smaku tarcie. SKŁADNIKI CIASTA : 250 g mąki pszennej 125 g masła naturalnego 2 żółtka 1 łyżka
Kulinarne Fantazje Marioli