bób gotowany 205składniki: 500 g młodego bobu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki wykonanie: Bób opłukujemy. Wrzucamy do gorącej wody
Domowy Smak Jedzenia
ogórki w zalewie z przyprawą do potraw z grilla na zimę 205składniki: 2000 g ogórków gruntowych 500g cebuli 3 łyżki soli 270 g cukru 700 ml wody 250 ml octu 1 czubata łyżki przyprawy do grilla 1/2
Domowy Smak Jedzenia
Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami 192Podobna do pasztetu, ale bardziej niezwykła. Najlepsza z grubomielonym mięsem i siekaną wątróbką. Arcyciekawa po przekrojeniu. Łączy wytrawny smak ziół ze słodkością pomarańczy i śliwki kalifornijskiej
Pociąg Do Kuchni
Wytrawne Babeczki vol au vent 217Eleganckie, wytworne, zwykle zaskakują nadzieniem. Świetne jako przystawka, zakąska, niezastąpione na cocktail party. Ile babeczek, tyle nadzień. Tutaj wersja wytrawna, ale nie bójcie się eksperymentować z
Pociąg Do Kuchni
Indyk z owocami w galarecie 231Indyk z owocami jest niezawodnym połączeniem. Kompozycja jest kolorowa, żywa i radosna. Połączenie smaku łagodnego indyka ze słodkimi i kwaskowatymi owocami jest odświeżające. Składniki: – 1
Pociąg Do Kuchni
Inny tatar z łososia 190Tatar – podobno polskie danie. Ale tylko podobno. Zwłaszcza ten z łososia jednoznacznie kojarzy się z Azją. Połączenia smaków intensywne, świeże, docierające na samo dno kubków
Pociąg Do Kuchni
Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką 240Proste, ale wykwintne. Wytrawno-słodko-ostro-ziołowe – mieszanka smaków pieszczących kubki smakowe z prostych składników. Składniki: 1 bagietka 100 g masła 3 ząbki czosnku, pietruszka
Pociąg Do Kuchni
Sos tatarski prawdziwy 207Prawdziwy sos tatarski, bez konserwantów, sztucznych dodatków. Żaden z gotowców go nie zastąpi. Rewelacyjny do mięs, wędlin, pasztetów, jajek. Niektórzy jedzą go łyżkami. Składniki: 5 ogórków
Pociąg Do Kuchni
Ośmiorniczki baby w czerwonym winie 277Niecodzienne. Ekscytujące. Aromatyczne. Niezapomniane. Ekscentryczne. Rozpływają się w ustach, a winna redukcja z pomidorkami będzie jednym z Waszych ulubionych sosów. Składniki: – 800-1000 g ośmiorniczek
Pociąg Do Kuchni
Karmelizowane przegrzebki czyli scallopsy albo małże św. Jakuba 212Karmelizowane przegrzebki, albo małże św. Jakuba, vel scallopsy. Wykwintna przystawka. Dobrze podsmażone rozpływają się w ustach i gwarantuję, że zaskoczą wszystkich. Delikatny lekko mleczny smak miesza
Pociąg Do Kuchni
Sałatka z krewetek 246Sałatka z krewetek. I tych najmniejszych, bo koktajlowych i tych większych. W połączeniu ze słodką brzoskwinią i słonawymi oliwkami ta sałatka z krewetek tworzy prawdziwy koktajl
Pociąg Do Kuchni
Aromatyczna sałatka z matiasów z chilli 220Sałatka z matiasów pełna aromatu i pełnej gamy smaków. Słoność matiasów miesza się z aromatem czosnku, lekką słodkością cebuli, pikantością chilli, a do tego wszystkiego nieśmiało
Pociąg Do Kuchni
Jajcarskie tosty – tosty z jajkiem 171Jajcarskie tosty czyli po prostu tosty z jajkiem. Ale chwilkę? Czy rzeczywiście tak „po prostu”? Opieczone na patelni, z wierzchu chrupkie. No i ten
Pociąg Do Kuchni
Zielone szparagi w szynce parmeńskiej z sosem holenderskim 390Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską i do tego z klasycznym sosem holenderskim. Delikatne, chrupkie szparagi lekko podpieczone z grubo mielonym pieprzem, zawinięte w jedną z
Pociąg Do Kuchni
Przegrzebki z pomidorową salsą 229Przegrzebki z pomidorową salsą. Czyli małże św. Jakuba, albo scallopsy z salsą. Salsa to dość gęsty pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw albo owoców
Pociąg Do Kuchni