przekąska - 23005 przepisów (strona:1170/1534)

bób gotowany 212

składniki: 500 g młodego bobu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki wykonanie: Bób opłukujemy. Wrzucamy do gorącej wody

Domowy Smak Jedzenia
ogórki w zalewie z przyprawą do potraw z grilla na zimę 218

składniki: 2000 g ogórków gruntowych 500g cebuli 3 łyżki soli 270 g cukru 700 ml wody 250 ml octu 1 czubata łyżki przyprawy do grilla 1/2

Domowy Smak Jedzenia
Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami 200

Podobna do pasztetu, ale bardziej niezwykła. Najlepsza z grubomielonym mięsem i siekaną wątróbką. Arcyciekawa po przekrojeniu. Łączy wytrawny smak ziół ze słodkością pomarańczy i śliwki kalifornijskiej

Pociąg Do Kuchni
Wytrawne Babeczki vol au vent 227

Eleganckie, wytworne, zwykle zaskakują nadzieniem. Świetne jako przystawka, zakąska, niezastąpione na cocktail party. Ile babeczek, tyle nadzień. Tutaj wersja wytrawna, ale nie bójcie się eksperymentować z

Pociąg Do Kuchni
Indyk z owocami w galarecie 240

Indyk z owocami jest niezawodnym połączeniem. Kompozycja jest kolorowa, żywa i radosna. Połączenie smaku łagodnego indyka ze słodkimi i kwaskowatymi owocami jest odświeżające. Składniki: – 1

Pociąg Do Kuchni
Inny tatar z łososia 198

Tatar – podobno polskie danie. Ale tylko podobno. Zwłaszcza ten z łososia jednoznacznie kojarzy się z Azją. Połączenia smaków intensywne, świeże, docierające na samo dno kubków

Pociąg Do Kuchni
Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką 248

Proste, ale wykwintne. Wytrawno-słodko-ostro-ziołowe – mieszanka smaków pieszczących kubki smakowe z prostych składników. Składniki: 1 bagietka 100 g masła 3 ząbki czosnku, pietruszka

Pociąg Do Kuchni
Sos tatarski prawdziwy 216

Prawdziwy sos tatarski, bez konserwantów, sztucznych dodatków. Żaden z gotowców go nie zastąpi. Rewelacyjny do mięs, wędlin, pasztetów, jajek. Niektórzy jedzą go łyżkami. Składniki: 5 ogórków

Pociąg Do Kuchni
Ośmiorniczki baby w czerwonym winie 287

Niecodzienne. Ekscytujące. Aromatyczne. Niezapomniane. Ekscentryczne. Rozpływają się w ustach, a winna redukcja z pomidorkami będzie jednym z Waszych ulubionych sosów. Składniki: – 800-1000 g ośmiorniczek

Pociąg Do Kuchni
Karmelizowane przegrzebki czyli scallopsy albo małże św. Jakuba 222

Karmelizowane przegrzebki, albo małże św. Jakuba, vel scallopsy. Wykwintna przystawka. Dobrze podsmażone rozpływają się w ustach i gwarantuję, że zaskoczą wszystkich. Delikatny lekko mleczny smak miesza

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z krewetek 259

Sałatka z krewetek. I tych najmniejszych, bo koktajlowych i tych większych. W połączeniu ze słodką brzoskwinią i słonawymi oliwkami ta sałatka z krewetek tworzy prawdziwy koktajl

Pociąg Do Kuchni
Aromatyczna sałatka z matiasów z chilli 228

Sałatka z matiasów pełna aromatu i pełnej gamy smaków. Słoność matiasów miesza się z aromatem czosnku, lekką słodkością cebuli, pikantością chilli, a do tego wszystkiego nieśmiało

Pociąg Do Kuchni
Jajcarskie tosty – tosty z jajkiem 183

Jajcarskie tosty czyli po prostu tosty z jajkiem. Ale chwilkę? Czy rzeczywiście tak „po prostu”? Opieczone na patelni, z wierzchu chrupkie. No i ten

Pociąg Do Kuchni
Zielone szparagi w szynce parmeńskiej z sosem holenderskim 396

Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską i do tego z klasycznym sosem holenderskim. Delikatne, chrupkie szparagi lekko podpieczone z grubo mielonym pieprzem, zawinięte w jedną z

Pociąg Do Kuchni
Przegrzebki z pomidorową salsą 238

Przegrzebki z pomidorową salsą. Czyli małże św. Jakuba, albo scallopsy z salsą. Salsa to dość gęsty pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw albo owoców

Pociąg Do Kuchni