Tatar wołowy z anchovies i kaparami 194Bardzo lubię tatara, a na widok ładnego kawałka polędwicy wołowej cieknie mi ślinka. Odpowiednie mięso jest intensywne w barwie, miękkie i lepkie. Jest jak dojrzały, soczysty
Życie zamknięte w smaku
Moules Marinieres/Mule w białym winie 182Coraz częściej w Polsce dostać można dobrej jakości (i świeżości) owoce morza i żal byłoby z tego nie skorzystać. Więc korzystam - coraz chętniej i coraz częściej
Życie zamknięte w smaku
Samosa 217Trzeba odkrywać nowe możliwości, które oferuje świat - nowe kuchnie, nowe przepisy, nowe połączenia smakowe. Niedawno zaczęłam odkrywać Indie. Podobno te pierożki można kupić tam na każdym
Życie zamknięte w smaku
Imprezowe koreczki z pomidorkami koktajlowymi, bazylią i serem typu greckiego 214Imprezowe potrawy rządzą się swoimi własnymi prawami. Dania powinny być proste (w sensie skomplikowania sposobu jedzenia), efektownie wyglądające, no i oczywiście - smaczne. Te koreczki idealnie wpisują
Życie zamknięte w smaku
Smażone krewetki 244Krewetki, które znamy z polskiej pizzy, czy koktajlowe kupowane w bezsmakowej wodzie, nie oddają nawet w minimalnym stopniu niezwykłego, bogatego smaku tych owoców morza. Prawdziwy ich
Życie zamknięte w smaku
Tydzień z podrobami: Płucka wieprzowe na kwaśno 246Przyznam szczerze, że eksperymentowanie z płucami było dla mnie najtrudniejszym kulinarnym wyzwaniem (tak, nawet większym niż mózg). Jedynym, co przychodzi mi do głowy, gdy próbuję porównać
Życie zamknięte w smaku
Tydzień z podrobami: Pâté z kaczych wątróbek z cydrem, czarną herbatą i glazurą z porto 229W tym tygodniu wiele dziwności pojawia się na blogu. Dzisiaj nie oderwę się wciąż od "Tygodnia z podrobami", niemniej obcować będzie z mniej odstręczającymi produktami. Z
Życie zamknięte w smaku
Tydzień z podrobami: Cynaderki duszone w ciemnozłotym sosie z cebulą 243Nie pamiętam, żeby moja mama w podrobowych smakach wykraczała poza drobiowe serca i żołądki w galarecie, czy smażoną wątróbkę. Mogła to oczywiście robić przed moimi narodzinami
Życie zamknięte w smaku
Drożdżowe pełnoziarniste ślimaczki z jagodami i prażonymi migdałami 186Lato kojarzy mi się z wysypem różnorodnych owoców i kombinacjami, co też z tymi owocami zrobić. W dzieciństwie rzadko chodziliśmy z rodzicami na jagody. W zasadzie
Życie zamknięte w smaku
Ziemniaki w mundurkach w sosie majonezowo-jogurtowym z papryką 191To już taka tradycja na rodzinnym grillu, że na stole pojawiają się te ziemniaki. Kiedyś potrafiliśmy się kłócić z moim bratem o to, kto lubi je
Życie zamknięte w smaku
Chłodnik ogórkowy z suszonymi pomidorami i migdałami 229Gorąc. Gorąc zakrada się do mieszkania przez otwarte okna i promienie szaleńczo palącego słońca. Straszne jest lato w mieście. Pył, kurz, szum, jazgot karetki pędzącej do
Życie zamknięte w smaku
Nuggetsy w panierce kukurydzianej 181Serwowałam Wam już, Moi Drodzy, kurczaka w panierce chipsowej , a teraz przyszedł czas na kolejne z dań tego typu - nuggetsy w panierce kukurydzianej. To idealny sposób
Życie zamknięte w smaku
Sałatka z makrelą (z grilla/wędzoną) 233Jeżeli zostanie Wam nieco wędzonej makreli, albo po grillu, na przykład, takiej, jak ta , to możecie wykorzystać ją do sałatki. Będzie idealna na śniadanie, kolację albo
Życie zamknięte w smaku
Krewetki panierowane 189Od czasu do czasu M. jest superfajny i superwyrozumiały. Kupuje mi wtedy cuda i cudeńka, których sam nie je, bo gustuje raczej w tradycyjnych schabowych. Ostatnio
Życie zamknięte w smaku
Tradycyjne ogórki małosolne 184Sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, więc staram się nadrobić stracony czas i pałaszuję warzywa w tej formie, ile się da. Uwielbiam je dzień po przygotowaniu
Życie zamknięte w smaku