Kokosowe ciastka z białek z chia 219Po pieczeniu pasteis de nata zostały mi białka. Wyrzucić? Wykorzystać? Ewentualnie do czego? Odwieczne pytania w kuchni ;) Postanowiłam wykorzystać. W końcu to aż 4 białka od
Weekendy w domu i ogrodzie
Chaczapuri 14279Ostatnio na blogu Ostra na Słodko znalazłam przepis na domowe chaczapuri i postanowiłam go wypróbować. Cóż mogę napisać... znikają w momencie. Rewelacja! Chaczapuri Składniki: 2 szklanki
paapilotkaa
Makaron z krewetkami i fioletowym kalafiorem 191W tym daniu użyliśmy zamiast makaronu spaghetti, zwykłego makaronu nitki ( rosołowego ). Eksperyment wyszedł smacznie, a dodatek nietypowego kalafiora wzbogacił to danie. Składniki 300 g makaronu nitki
R'n'G Kitchen
Delikatny jak chmurka sernik z gruszką 219Dawno nie wykonałam tak delikatnego sernika. W smaku wprost rozpływa się w ustach! Cudowny! Składniki: 350g twarogu do sernika 30g budyniu śmietanowego z cukrem 1 łyżka
Truskawkowa Fiesta
Niskokaloryczny parfait - deser jogurtowo-borówkowy z chia 265Co za piękny dzień! I to nie z powodu tej szarugi za oknem, ale dzięki wynikom rekrutacji na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym! Oficjalnie mogę pochwalić się Wam
Be Fit Be Strong
Polenta 245Polenta to tradycyjna włoska potrawa. Kiedyś przygotowywano ją z mąki kasztanowej, obecnie z mąki lub kaszy kukurydzianej. Podawana jest jako zamiennik tradycyjnego puree ziemniaczanego do dań
Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomidorówka ze świeżych pomidorów 184Pomidorków u nas pod dostatkiem, więc najwyższa pora przygotować zupę ze świeżych pomidorków, która po brzegi wypełniona jest smakiem i aromatem :) Składniki: - 5 średnich pomidorów - 2
Zainspirowana w kuchni
Gotowana fasola po włosku 264My Blueberry Corner by "jagodzianka" Fasola borlotti to bardzo smaczna fasola. Nazywana też jest rzymską fasolą lub fasolą żurawinową. Bardzo popularna we Włoszech. Właśnie tam …
My Blueberry Corner
Domowa pizza z pieczoną dynią, rozmarynem, fetą oraz świeżą rukolą. 213Sezon dyniowy rozpoczyna się na dobre, więc na wszelakie sposoby wykorzystuję dynie. Dynia z czasów dzieciństwa kojarzy mi się tylko pod postacią dyni na ostro. Babcia
Basia w kuchni
Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, pomidorami, papryką i cukinią 194Kasza na obiad, kasza na kolację, kasza na drugie śniadanie do pracy? Tak. Wystarczy przyrządzić ja w odpowiedni sposób, a nie będzie nudna. Kasze dodają nam
Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie w pomidorach 222Czas na rybkę...,a tu propozycja smażonych świeżych śledzi w zalewie słodko-kwaśnej ze względu na sos paprykowy - pomidorowo - cebulowy, prawda, że kuszą i zachęcają do
kgwjanczewo
Buffalo Wings czyli klasyczne, amerykańskie skrzydełka pokoju 448Bufallo Wings, czyli kurze skrzydełka z sosem Buffalo to jedno z najbardziej popularnych barowych dań w USA. Nie ma jak dzban zimnego piwa i kopa skrzydełek
Jem więc Jestem
Mutabal, pasta z bakłażana 178Dziś zapraszam na pochodzący z kuchni arabskiej przepis na pastę z bakłażana, mutabal. Uwielbiam bakłażana pod każda postacią, więc i ta aksamitna pasta z dodatkiem czosnku
Kulinarne przygody Gatity
Rolady serowo-kawowe bez pieczenia 182Uwielbiam kawę. Dlatego co jakiś czas próbuję wyczarować w kuchni coś, co by smakowało tak jak ona, a jednocześnie było do jedzenia, a nie do picia
Weekendy w domu i ogrodzie
Faszerowana cukinia 207Pozostaję w atmosferze faszerowania warzyw, których w ogródku wciąż dużo. Dziś pomysł na cukinię, która idealnie nadaje się na faszerowanie i pieczenie, bo sama nie mając
Weekendy w domu i ogrodzie