dzisiejszy obiad postanowiłam zrobić coś z mięsa mielonego. Dawno nie było pulpetów, więc stwierdziłam, że dziś pora je przypomnieć. Na tradycyjne pulpety w sosie pomidorowym nie miałam ochoty, więc trochę pokombinowałam i zrobiłam coś w stylu dania jednogarnkowego. Oprócz pulpetów znalazły się w nim warzywa takie jak marchewka, pietruszka, cebula i pora, oraz makaron. Danie w miarę lekkie, dobre(...)pszenna do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostałe składniki: 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora 0,5 cebuli listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz czarny i ziołowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 200g makaronu świderki olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe zmieliłam razem
Waniliowe Improwizacjekotlety rybne z kaszą jaglaną polane sosem pomidorowym to bardzo lekkie, pożywne i zdrowe danie obiadowe. Jeden kotlecik ma tylko około 120 kcal. Są delikatne, miękkie i puszyste. Smak ryby jest jak dla mnie wystarczająco wyczuwalny, kasza jaglana go nie pochłania, choć nieco łagodzi. Jeśli dbacie o linię, ta potrawa na pewno urozmaici wasze codzienne menu! [embed]https://youtu.be/mw-MMRaGU7M[/embed](...)jaglanej 3 średnie marchewki jajko pół szklanki płatków owsianych pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony, pieprz ziołowy, estragon, suszona cebula Na sos: 2 pomidory 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1/3 szklanki wody łyżka octu ryżowego sól, pieprz, estragon, pieprz ziołowy Przygotowanie Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu i studzimy. Marchewki gotujemy w wodzie
e-PrzepisyKulinarnelistki laurowe sól.pieprz vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki kiszone kilka kawałków papryki marynowanej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1,2 szklanki śmietany 30% słodka i ostra papryka Pulpety: karp ugotowany z rosołu 1 jajko kilka łyżek bułki tartej sól,pieprz Sposób przygotowania: Karpia dokładnie oczyszczamy,z głowy usuwamy(...)ryba będzie miękka. Wszystkie warzywa na zupę kroimy w kostkę.Wywar odcedzamy przez sito,dodajemy marchewkę,pietruszkę,selera i paprykę świeżą i pomidora.Gotujemy 20 min.Dodajemy pokrojone ogórki kwaszone i przecier pomidorowy.Zagotowujemy.Gotujemy 15 minut.Dodajemy paprykę marynowaną. Mięso z karpia oddzielamy od ości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości żeby masa nie była za rzadka,doprawiamy solą
Bajeczna Kuchnianieduża cebula (120g) 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego (70g) 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu kilka łyżek oliwy 1 łyżka masła ok. 10 suchych rurek cannelloni sos pomidorowy wg naszego przepisu – w wersji nie przesadnie zagęszczonej, dokładnie zblendowany i z dodatkiem 1 łyżki mielonego parmezanu na koniec Instrukcje Mieloną wołowinę dodatkowo drobno siekamy nożem. Jeśli używamy marchewki, obieramy(...)kilka minut często mieszając. Do warzyw dodajemy niewielkimi porcjami wołowinę dokładnie mieszając składniki i pilnując, aby mięso było dobrze rozdrobnione. W międzyczasie solimy (ok. 1 płaskiej łyżeczki) i dodajemy przecier pomidorowy oraz szczyptę pieprzu do smaku. Patelnię przestawiamy na mały ogień, przykrywamy i dusimy przez 10 minut czasami mieszając. W międzyczasie obgotowujemy cannelloni – nawet jeśli wg producenta nie jest
Kulinarna Pokusajest wręcz naładowana - przyjemne z pożytecznym. Składniki - 40 dag makaronu spaghetti - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 3 średnie papryki - żółta, zielona, czerwona - 400 ml bulionu drobiowego - 5 łyżeczek przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział(...)pokroić w kostkę. Smażyć na niewielkiej ilości oleju. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na oleju na osobnej patelni. Przełożyć do papryki. Podsmażyć aż papryka zmięknie. Dodać bulion, przecier i czosnek. Wymieszać i zagotować. Doprawić i polać makaron. Uwaga – sprawdzona rada 1) do sosu można dodać mięso mielone, smażona na osobnej patelni
Świat Smakuewentualnie świeża ryba 2 jajka sól, pieprz cebula tłuszcz do smażenia bułka tarta lub kasza manna Składniki na sos: 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, jeśli za mało użyć dwie 4 ząbki czosnku 1 cebula oliwa do smażenia 120 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku liść laurowy, sól, pieprz, ewentualnie cukier do smaku Przygotowanie: Mięso(...)płaskie kotleciki i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano Przygotować sos; cebulę i czosnek pokroić drobno i przesmażyć na gorącym tłuszczu, aż się lekko przyrumienią Dodać przecier pomidorowy, bulion, liść laurowy i tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem Sos gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, by się zagęścił ( mieszać, aby się nie przypalił ) Ja do smaku
Proste Potrawymąki na pizze typ 00 40 g świeżych drożdży 1/2 szkl mleka 3/4 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowe składniki: przecier pomidorowy suszona bazylia Dodatki na pizzy: chorizo cebula przesmażone pieczarki ser mozarella ser gorgonzola papryka czerwona oliwki z papryką słodka lub ostra papryka w proszku Przygotowanie: W małym garnku podgrzej(...)Przygotuj dodatki do pizzy Piekarnik rozgrzej na maksa! - blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w piekarniku Ciasto rozciągnij rękoma i uformuj pizzerinki - odstaw na 10 min Pizze posmaruj przecierem i posyp bazylią - resztę składników rozmieść wg uznania Wysuń blachę i przełóż na nią Pizzerinki Na dolnej półce piekarnika piecz pizze ok. 8 min., teraz posyp serami
Alutka-GotujeSKŁADNIKI: 400g fasoli białej 170g kiełbasy toruńskiej 160g kiełbasy wiejskiej 180g boczku 1,5 l wody 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego Czarnomorskiego 5-6 łyżek sosu łagodnego Lwowskiego 3-4 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki majeranku sól pieprz WYKONANIE: 1. Suchą fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą(...)kiełbasę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażyć. 5. Kiełbasę przełożyć do garnka z grochem i gotować około 10min. 6. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, sos, majeranek sól i pieprz. Gotować do miękkości
Dziś Ja gotujeząbki czosnku 2 łyżki smalcu sól, pieprz papryka słodka i ostra 1 szklanka bulionu warzywnego 400 ml domowego sosu pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego - opcjonalnie 2 listki laurowe 6 kulek ziela angielskiego oregano Wykonanie: umyte i osuszone mięso pokroić w 2-3 cm kostkę. Obtoczyć w soli, pieprzu i papryce w proszku intensywnie obsmażyć(...)dokładnie zeskrobać wszystkie resztki ze smażenia, następnie zlać do rondla. Wlać resztę bulionu, tak by przykryć mięso i dusić około 1-1,5 do miękkości, pod przykryciem dolać przecier pomidorowy i gotować jeszcze kilkanaście minut do odparowania nadmiaru wody i zagęszczenia sosu podałam z białą kaszą gryczaną i sałatką z czerwonych buraczków
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SOSIE SŁODKO KWAŚNYM Składniki: 500g śledzi solonych lub w oleju 2 cebule 1 marchewka 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 5 szt ziela angielskiego 100 ml oleju 100g koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru trzcinowego 4-6 łyżek octu ryżowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki imbiru mielonego chili Jak zrobić śledzie w sosie słodko kwaśnym: Zaczynamy od ryby. Jeśli używamy śledzi(...)pokrojoną w półplasterki cebulę aż się zeszkli. Dodajemy marchew pokrojoną w drobne słupki, przesmażamy minutę. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażamy minutę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie, mieszamy gotujemy minutkę. Zostawiamy do ostygnięcia. Finalnie zimny sos mieszamy ze śledziami. Zostawiamy na kilka godzin by smaki przegryzły się. Artykuł Śledzie w sosie słodko kwaśnym pochodzi
Dorota Smakujełyżeczka suszonej zielonej pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu olej do podsmażenia Na sos: 0,8 l bulionu 1 ząbek czosnku 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g) sól i pieprz do smaku *jeśli wolicie gęstsze sosy możecie je lekko zagęścić mąką pszenną lub ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody Przygotowanie: Ryż gotujemy według instrukcji(...)Przekładamy je do sosu. Całość usimy pod przykryciem około 35-40 minut na minimalnym ogniu. Jak przygotować sos: Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy ząbek czosnku, zagotowujemy. Następnie dodajemy przecier i doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Zmniejszamy płomień na minimalny i na tym etapie przekładamy nasze podsmażone gołąbki (kotleciki). Smacznego
Słodkie okruszkibardzo Wam polecam wypróbowanie tego przepisu! Domowy ketchup z cukinii Do przygotowania ketchupu z cukinii będziecie potrzebować: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 500 g koncentratu pomidorowego 300 g cukru (u mnie cukier brązowy) 200 ml octu (1 szklanka) 1 łyżeczki pieprzu (u mnie pieprz ziołowy) 1 łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki chilli soli (ja używam różowej soli himalajskiej(...)całość wrzucamy do garnka. 4. Dodajemy cukier i pozostałe przyprawy, zagotowujemy i gotujemy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. 5. Po tym czasie, dodajemy ocet oraz przecier pomidorowy i całość miksujemy. 6. Otrzymany ketchup gotujemy jeszcze przez 5 minut, po czym jeszcze gorący, nakładamy do wyparzonych słoików, które dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem. 7. Tak przygotowane
Okiem Blondynki by McBlondiCześć Dzisiaj będzie wypróbowany w zeszłym tygodniu przepis na kapelusze pieczarek podawane w sosie pomidorowym. Tak przygotowane grzyby idealnie wręcz "podszywają się" pod ryby. I najprawdopodobniej zagoszczą w tym roku u mnie na wigilijnym stole. Danie to może stanowić ciekawą alternatywę, zwłaszcza dla osób nieprzepadających za rybami. Grzyby jak ryby Przygotuj nóż i deskę do krojenia, patelnię, łopatki do przewracania(...)smażenia, jajko, łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, bułkę tartą, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, Na zalewę: 4 szkl. wody 12 łyżek octu, 6 łyżek ketchupu, 6 łyżek cukru, łyżkę soli, słoik przecieru pomidorowego, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego. Kapelusze pieczarek umyj, osusz i ewentualnie zdejmij z nich skórę (tak samo jak oczyszcza się kapelusze maślaków). Jajko sparz. Cebule
blog.moje-pasje.infołyżeczki sosu sojowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 2 małe cukinie 300g pieczarek 2 pomidory 300g makaronu penne lub kokardki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia mięsa 3 łyżki oleju do smażenia kiełbasy Sposób przygotowania: Obrane z tłuszczu mięso kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju(...)pokrojonymi w kostkę papryką, cukinią (wcześniej obraną) oraz pieczarkami. Podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem 15 minut. W osobnym naczyniu, w osolonej wodzie gotujemy al dente makaron. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką i ½ szklanki zimnej wody i odrobiną gorącego wywaru. Dodajemy do reszty, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na końcu łączymy z makaronem. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladziebyć jakiś szybki dziś ;-) Polecam makaron z takimi oto dodatkami: SKŁADNIKI 4 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 zielona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 ml zimnej wody 2 - 3 łyżki oleju kokosowego (lub innego) 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól, pieprz suszony majeranek(...)wodą. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim warzywa (seler, marchewka, cebula, papryka, czosnek), gdy zaczną mięknąć dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, ostrą i słodką paprykę oraz przecier. Całość dokładnie mieszamy i dusimy (bez przykrycia) aż warzywa będą miękkie (ale nie mogą się rozlatywać). Dolewamy mąkę z wodą i mieszamy aż sos zgęstnieje. Tuńczyka osączamy z oleju
Czary - gary w kuchniGołąbki Składniki: mielone mięso wieprzowe, 500 g 1 duża kapusta 1 duża cebula 1 woreczek ryżu naturalny, domowy przecier pomidorowy, 2 szklanki sól pieprz 2 liście laurowe kminek Kapustę zalałam wodą i gotowałam na wolnym ogniu łącznie ok 1 h. Ważne jest, aby liście zmiękły i dobrze się odrywały. Liście odrywałam etapowo. To raczej proces parzenia i czas zależy(...)zawinęłam. Dno dużego garnka wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie przełożyłam gołąbki do garnka. Dodałam 1 szklankę wody, sól, pieprz i liście laurowe. Gotowałam pod przykryciem ok 40 min, dolałam przecier i wszystko razem gotowałam jeszcze
nietadietaperłowej 700 g szynki wieprzowej 1 cebula 4 ogórki kwaszone 200 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 marchew 2 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki 400 ml wody 300 g przecieru pomidorowego 80 g śmietany 18% 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1/2 łyżeczki pieprzu 1. Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Kroimy na kawałki(...)natkę pietruszki siekamy a ząbki czosnku zgniatamy. Dodajemy na wysypaną kaszę w naczyniu. 3. Na warzywach kładziemy przyprawione mięso i zabieramy się za sos. Sos składa się z wody, przecieru i śmietany do których dodajemy przyprawy: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej. Całość dokładnie mieszamy i równomiernie polewamy warzywa i mięso w naczyniu. 4. Przykrywamy
karolgotujemięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1 czerwona cebula 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 niewielkiego pora 3/4 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka passaty pomidorowej 1-2 łyżki słodkiej śmietanki 18% przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek olej do smażenia *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko oraz przyprawy i dokładnie mieszamy *** *** Paprykę(...)Smażymy raczej krótko ale na dość wysokim ogniu *** *** Następnie mięso zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na małym ogniu *** *** Po tym czasie na patelnie dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut *** *** Do szklanki wlewamy 1-2 łyżki śmietanki i dodajemy tyle samo sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy na patelnie. Wszystko dokładnie mieszamy
Blog z Apetytemmozzarellą i suszonym lubczykiem, z tartym żółtym serem, parmezanem, grana padano, pokruszonym camembertem, same chrupiące. Składniki: 1 kg pomidorów obranych ze skórki lub nie 3 czerwone papryki 500 g przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 3 małe cebule 2 większe łyżki masła sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka słodka i ostra oliwa z oliwek Przygotowanie(...)ziołami prowansalskimi, ostrą i słodką papryką, wymieszaj. Zapiekaj ok. 20 minut, uważaj by skórka od papryki się nie przypaliła. Po tym czasie paprykę połącz z pomidorami w garnku, dodaj przecier, gotuj jeszcze kilka minut. Zmiksuj, przypraw do smaku, podawaj. Smacznego Moje rady: paprykę kroję w kostkę, piekę, ale później nie obieram ze skórki stąd ważne, by jej nie przypalić, mieszać
Zasmakuj Kuchnidodać podsmażone mięso mielone. W ostatnim czasie kasza jaglana dość często gości na naszym stole. To samo zdrowie, więc korzystamy z tego dobrodziejstwa. Składniki: - puszka pomidorów - 250 ml przecieru pomidorowego - woreczek kaszy jaglanej - 4 - 5 papryk - 2 średniej wielkości cukinie - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - 5 plasterków suszonych pomidorów - oliwa z oliwek - 100 g sera typu feta(...)goryczy. Gotujemy przez około 8 - 10 min. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy przecier i pomidory z puszki. Całość smażymy przez około 15 min. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki, po łyżeczce suszonych ziół i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy
Pan i Pani Smith w kuchni