Kochani! dziś romantyczny obiad z winem i to nie byle jakim bo od Winiarni Zamojskiej . Prosto z Roztocza. Na obiad dziś co? a no dziś spaghetti bolognese! Sos pomidorowy na bazie różowego wina a mianowicie wina gruszkowego z dodatkiem czarnej porzeczki to strzał w dziesiątkę. Wino porzeczkowe daje intensywny kolor i kwasowość, a gruszka domyka smak swoją łagodnością, świeżością(...)czosnku 1 obrana marchew i starta na tarce 3/4 szkl. wina różowego od winiarni zamojskiej 50 dag mielonej łopatki wieprzowej 400 ml posiekanych pomidorów z puszki 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu ser parmezan do dekoracji bazylia do dekoracji Przygotowanie
Radość kipiąca uśmiechem.polecam gorąco bo jest naprawdę pyszna SKŁADNIKI: 500g mąki pszennej 250 ml gorącej wody(nie wrzątku!) 2 łyżki oliwy płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 40 g świeżych drożdży przecier pomidorowy oregano suszone i ulubione dodatki do pizzy-ja zawsze robię taką samą,czyli: salami,ser,oliwki(czasem jeszcze mozzarella) dobierzcie swoje składniki-bo każdy lubi inną pizze(...)niej wałkujemy-już nie smarujemy niczym blaszki,tylko pod koniec wałkowania podsypmy trochę mąką po rozwałkowaniu na cienkie ciasto mamy tyle -cała blacha i ok pół drugiej smarujemy przecierem,posypujemy oregano dodajemy dodatki i ser pieczemy ok 8 min w temp. 200 stopni z termoobiegiem i grzałką dolną(jak kto ma,jak nie to tylko z termoobiegiem
Swojskie jedzonkowarzywami. Polecam! Składniki: 350g wołowiny na gulasz 1 cebula 1 niewielka marchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera kilka pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 ogórek kiszony przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka(...)przeciśnięty czosnek *** *** Całość przekładamy do garnka i zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulach i liście laurowe, gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka, przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 30 minut *** *** Po tym czasie doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem
Blog z Apetytemsię dużo alkoholu Polecam! Składniki: 350g wołowiny na gulasz 1 cebula 1 niewielka marchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera kilka pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 ogórek kiszony przyprawy: sól, pieprz, papryka(...)przeciśnięty czosnek *** *** Całość przekładamy do garnka i zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulach i liście laurowe, gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka, przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 30 minut *** *** Po tym czasie doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem
Blog z Apetytemłyżek oleju smakowego (np. pozostały po suszonych pomidorach lub olej + ulubione zioła) 1 dość duży kawałek imbiru 7-8 pieczarek ½ małej cukinii 1 puszka pokrojonych pomidorów 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 2-3 garście oliwek sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)opakowaniu. Rozgrzej olej. Pokrój drobno imbir i podsmaż na oleju. Przełóż na talerz. Pokrój pieczarki (każdą na 3 części), pokrój cukinie i podsmaż wszystko na oleju. Dodaj pomidory i przecier. Duś kilka minut (aby warzywa były chrupiące, nie miękkie). Na koniec dodaj oliwki i imbir. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj sos z makaronem i natychmiast podawaj. I jeszcze kilka tytułów
Qlinarnie i Qlinarniewypełnione farszem meksykańskim i zanurzone w aromatycznym sosie pieczeniowym. Palce lizać! Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 300ml bulionu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół szklanki mąki Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie olej do smażenia 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Farsz: 6 łyżek serka śmietankowego (typu Almette) pół awokado 1/3 czerwonej papryki(...)miejsca „łączenia”, wówczas nie powinny nam się one rozpadać *** *** Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz po dwie kuli ziela angielskiego i pieprzu. Zagotowujemy *** *** Dodajemy sos sojowy oraz przecier pomidorowy i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny. Na koniec całość posypujemy posiekaną natką pietruszki *** *** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli
Blog z Apetytempodsmażaj do momentu, aż cebula zeszkli się dodaj seler i marchewkę całość chwilę podsmażaj na palniku o większej mocy, mieszając co chwilę warzywa do podsmażonych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek i jeszcze chwilkę całość podsmażaj dodaj do warzyw zmieloną wołowinę całość podsmażaj do momentu, jak tylko wołowina całkowicie zmieni kolor z czerwonego na brązowy do warzyw z wołowiną dolej pomidory(...)chwilkę pogotować na palniku o średniej mocy nieprzerwanie mieszając - w ten sposób odparujesz nadmiar płynu i sos zgęstnieje. Podsmażona cebulka. Dodany seler i marchewka. Do podsmażonych warzyw dodany czosnek, przecier pomidorowy i gałka muszkatołowa. Dodana zmielona wołowina. Warzywa i wołowina po podsmażeniu. Doany listek laurowy. Sos przed gotowaniem. Dodane pomidory z puszki, zimna woda, sól i cukier
Szybko Szybkowarpodsmażaj do momentu, aż cebula zeszkli się dodaj seler i marchewkę całość chwilę podsmażaj na palniku o większej mocy, mieszając co chwilę warzywa do podsmażonych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek i jeszcze chwilkę całość podsmażaj dodaj do warzyw zmieloną wołowinę całość podsmażaj do momentu, jak tylko wołowina całkowicie zmieni kolor z czerwonego na brązowy do warzyw z wołowiną dolej pomidory(...)chwilkę pogotować na palniku o średniej mocy nieprzerwanie mieszając - w ten sposób odparujesz nadmiar płynu i sos zgęstnieje. Podsmażona cebulka. Dodany seler i marchewka. Do podsmażonych warzyw dodany czosnek, przecier pomidorowy i gałka muszkatołowa. Dodana zmielona wołowina. Warzywa i wołowina po podsmażeniu. Doany listek laurowy. Sos przed gotowaniem. Dodane pomidory z puszki, zimna woda, sól i cukier
Szybko SzybkowarPomidorki skąpane w letnim słoneczku obowiązkowo muszą trafić do słoiczków. W postaci słodziutkiego przecieru przypomną smak lata i nadadzą naszym daniom wspaniałego aromatu. Przecier pomidorowy można przygotować na różne sposoby. Można pomidorki obrać ze skórki i rozdrobnić blenderem tak jak ja to zrobiłam. Można też pozbyć się pestek i skórek przecierając rozgotowane pomidorki przez gęste sito lub tzw. przecierak. Niektórzy(...)gładką masę. Do zmiksowanych pomidorów dodać sól i cukier. Ponownie zagotować i gotować aż pomidory zgęstnieją i uzyskają odpowiednią dla nas konsystencję. Ja zawartość garnka zredukowałam o 1/4. Następnie przecier przelać do słoiczków. Słoiczki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika pasteryzować 20 minut od zagotowania. Pozostawić w garnku do wystudzeniu. Z tej ilości
Monia miesza i gotujetylko jedna blacha duża piekarnikowa SKŁADNIKI: 500g mąki pszennej 250 ml gorącej wody(nie wrzątku!) 2 łyżki oliwy płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 40 g świeżych drożdży przecier pomidorowy oregano suszone i ulubione dodatki do pizzy-ja zawsze robię taką samą,czyli: salami,ser,oliwki(czasem jeszcze mozzarella) dobierzcie swoje składniki-bo każdy lubi inną pizze, ale nie przesadzajcie(...)niej wałkujemy-już nie smarujemy niczym blaszki,tylko pod koniec wałkowania podsypmy trochę mąką po rozwałkowaniu na cienkie ciasto mamy tyle -cała blacha i ok pół drugiej smarujemy przecierem,posypujemy oregano dodajemy dodatki i ser pieczemy ok 8 min w temp. 200 stopni z termoobiegiem i grzałką dolną(jak kto ma,jak nie to tylko z termoobiegiem
Swojskie jedzonkofasolki szparagowej i pomidorów. Danie można z łatwością przygotować latem, gdy mamy sezon na fasolkę i pomidory, ale równie łatwo zimą, korzystając z mrożonej fasolki, cieciorki z puszki i przecieru pomidorowego. Ostatnio przeżywam jakąś fascynację orientalnymi smakami. Nie tak dawno przygotowałam orientalną brukselkę , często wracam do chilli z batata i fasoli , a teraz curry z ciecierzycy. To danie jest tanie(...)węglowodanów, na którą nie każda osoba z cukrzycą może sobie pozwolić. Składniki na 4 porcje : 1 puszka ciecierzycy 400g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 400g krojonych pomidorów lub przecieru z pomidorów 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka startego, świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej kolendry
Dietologrobiłam sok pomidorowy (przepis znajdziesz TUTAJ ), dlatego w tym postawiłam na zupę. Dokładnie jest to gęsty krem pomidorowy , który smakuje przegenialnie! Jest słodko-kwaśny, idealnie kremowy i oczywiście wyraziście pomidorowy. I choć ilość użytych pomidorów może dla niektórych z Was okazać się dość pokaźna to finalnie wychodzi jej nie aż tak dużo, jak mogłoby się wydawać(...)sitku o drobnych oczkach pomagając sobie tłuczkiem do ucierania (takim z okrągłym zakończeniem). W ten sposób pozbędziesz się niezmiksowanych wcześniej pestek i kawałków skórek, przez co uzyskasz gładki przecier pomidorowy. Robiłam to partiami w blenderze kielichowym. W garnku rozgrzej olej. Podsmażaj do lekkiego zrumienienia cebulę z czosnkiem. Kolejno dodaj marchewkę, pietruszkę, lubczyk, paprykę chilli i też podsmażaj przez
Zdrowie na języku :Ppieprz 3-4 ząbki czosnku polskiego przyprawy wg smaku, u mnie obficie: papryka słodka, oregano, kminek mielony, szczypta cayenne olej do smażenia gołąbków SOS: 2 puszki pomidorów, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka wody Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso, kapustę, cebulę, mannę
Mój pomysł nanatka pietruszki, koperek, posiekane oliwki, posiekane pomidory suszone, marynowane pieczarki itp. Sos do pulpetów: 400 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 1 butelka (ok. 650-700 ml) dobrej jakości przecieru pomidorowego / passaty 1 ząbek czosnku (można pominąć) 1 łyżka octu balsamicznego ulubione przyprawy suszone (patrz przepis) cukier sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)pomijamy. Mieszamy. Toczymy zwilżonymi dłońmi kulki wielkości piłeczki ping-pongowej i odkładamy. Sos do pulpetów: W bardzo szerokim, niewysokim garnku lub wysokiej patelni podgrzewamy bulion wraz z przecierem. Przyprawiamy sos octem balsamicznym, czosnkiem, solą morską (sporo, pomidory lubią sól), świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem. Aby sos miał lepszy smak należy przyprawić go ziołami – poniżej zamieściłam kilka pomysłów, czym przyprawić
Poezja smakunaczynia. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Na tą samą patelnię wlać trochę oleju i obsmażyć cebulki pokrojone w piórka. Smażyć aż cebulka lekko zmięknie. Wlać keczup, przecier pomidorowy, miód, ocet i dokładnie wymieszać. Dodać odcedzone rodzynki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wylać zalewę na wcześniej usmażone ryby. Przykryć i odstawić na minimum 12 godzin. Rybki
Kuchnia Pokoleń