czosnku 1 mały kawałek imbiru. sos: ½ szklanki orzechów nerkowca, namoczonych w wodzie 2 cebule drobno pokrojone 4 pomidory drobno pokrojone 1 cebula pokrojona w paski 1 papryka 3 łyżki przecieru pomidorowego dużo świeżej kolendry 1 mała papryczka chili 2 łyżeczki oleju kokosowego 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczki kurkumy ½ lyżeczki chilli(...)lodówki i wrzucamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Przygotowanie sosu: Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy drobno pokrojoną cebulkę, dorzucamy przyprawy i pomidory. Dodajemy przecier, kolendrę i papryczkę. Wyciągamy kurczaka z piekarnika, przerzucamy na patelnię prosto do sosu, mieszamy. Blendujemy orzechy nerkowca, dorzucamy do sosu, na koniec dorzucamy kolejną już cebulę oraz paprykę i 2 łyżki śmietanki
PaleoLifenaleśniki: 2 szklanki mąki, około 1,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki wody, 2 jajka, szczypta soli, większa szczypta majeranku, 2 łyżki oleju. Składniki na sos: 500 g przecieru pomidorowego, 3 duże pomidory, 40 dag pieczarek, łyżka masła, tymianek, sól, bazylia, 15 dag tartego sera żółtego. Dodatkowo: 11 parówek (najlepiej cienkich), 5 dag tartego sera żółtego, 4 jajka (rozmącone(...)niego parówkę, następnie obtaczam w jajku i bułce tartej, smażę. Przygotowuję sos: pieczarki kroję w kostkę, podsmażam na maśle, dodaję przyprawy. Pomidory sparzam, siekam, dodaję do pieczarek wraz z przecierem. Mieszam i chwilę gotuję na małym ogniu. Dodaję ser żółty, ewentualnie przyprawiam do smaku. Trzymam na ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. Naleśniki wykładam na talerz, polewam sosem
JejKuchnialubimy więc robię kilka razy w sezonie. Zapraszam. Składniki: 450 g cukinii (oczyszczonej) 500 g pomidorów 400 g papryka czerwona 300 g cebula 350 g kiełbasy śląskiej 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego Rapso 1 szk wody sól, pieprz,kucharek do smaku(...)kostkę. Pomidory sparzyć obrać z skórki, pokroić i dodać do reszty składników. Wszystkie składniki umieścić w jednym garnku, dolać 1 szklankę wody, dodać liście laurowe,ziele angielskie, paprykę słodką, przecier, ketchup i wszystko razem gotować do miękkości. Doprawić do smaku. W czasie gotowania często mieszać żeby się nie przypaliło. Jeśli lubimy leczo na gęsto możemy sos zagęścić mąką
Ala piecze i gotujeSuszone pomidory uwiodły mnie bezapelacyjnie. Stosunkowo późno odkryłam ich smak, ale już po pierwszych zakupionych słoiczkach zastanawiałam się w jaki sposób można by zrobić ich domową wersję. Sezon pomidorowy w pełni, poszperałam troszkę w necie i wystartowałam!Pomidorki zrobione wprawdzie na zimę, ale oczywiście musiały przejść pozytywną weryfikację moich niezawodnych testerów. I teraz muszę zastanawiać się, gdzie ukryć pozostałe słoiczki(...)oregano oraz świeżej bazylii (można użyć tymianku) sól Pomidory pokroić na połówki lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości, łyżeczką delikatnie wydrążyć środki - (użyłam je do przygotowania przecieru pomidorowego). Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nich pomidorki jeden przy drugim, ciasno, skórkami do dołu. Delikatnie posolić. Suszyć w uchylonym piekarniku nastawionym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżki oleju 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 4 ząbki czosnku 3 marchewki 4 białe kiełbasy ( surowe) ok 400 g 200 g jarmużu ( bez twardych łodyg) 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz do smaku do podania: makaron, parmezan, bazylia Wykonanie: Przygotować warzywa: Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać, seler pokroić w plasterki a marchewkę w kostkę. W garnku (najlepiej szerokim(...)warzywa na bok, wrzucić kiełbasę i podsmażyć, żeby się zarumieniła z każdej strony, mieszając ze dwa razy. Dodać jarmuż, zalać całość wodą ( ok 2 litry) - gotować 20 minut. Dodać przecier pomidorowy, rozmieszać, gotować jeszcze 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem i posypane parmezanem i bazylią. Jeżeli spodobał Ci się ten przepis, sprawdź także przepis
Smaczny zeszytPomidorowa z akcentem zielono mi. Kluseczki są pyszne, mają piękny kolor i możemy w nich przemycić zieloną pietruszkę za którą ie przepadają dzieci. Ze świeżych pomidorów palce lizać. 1 litr wywaru drobiowego 1 i 1/2 kg pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1/3 szklanki śmietany kremówki 36 % 1 łyżka masła olej rzepakowy 2 łyżki sera feta kluseczki(...)Cebule obieram i przesmażam na oleju. Dodaję umyte i pokrojone pomidory z których wycinam środki. Smażę razem z cebulą aż się zredukują. Przecieram przez sitko. Do wywaru drobiowego dodaję przecier pomidorowy zagotowuję, wlewam śmietanę i zdejmuję z gazu. Doprawiam solą, pieprze, dodaję masło. Kluski.: Natkę pietruszki kroję, przekładam do garnka, dodaję wodę i miksuję blenderem. Przecieram przez sitko. Do miseczki
wesoła kuchniainnej ryby) 1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków bułka tarta 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej natka pietruszki sól pieprz Sos: 1 cebula 1 puszka ananasów 1 łyżka przecieru pomidorowego 200 g. mrożonej marchewki z groszkiem 4 płaty papryki marynowanej 1 łyżka octu jabłkowego 1,5 szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety rozmrozić (jeśli(...)kolor. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce oleju. Ananasa pokroić w małe kawałki (ja użyłam połowy ananasów z puszki), paprykę pokroić w większą kostkę. Do cebuli dodać przecier, ocet jabłkowy, mąkę ziemniaczaną i wszystko rozmieszać. Następnie wlać sok z ananasów i wodę, zamieszać, zagotować, sos powinien zgęstnieć. Do sosu wrzucić paprykę, pokrojone ananasy i marchewkę z groszkiem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieciekawy wygląd. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 200 g ryżu długoziarnistego z dzikim sól świeżo mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 3/4 łyżeczki curry 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody (jeśli wolicie gęstsze sosy należy zmniejszyć ilość wody) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie kremowy(...)nożem na desce (ma powstać coś na kształt pasty). Dodajemy przygotowaną cebulkę i czosnek do naszego kurczaka wraz z przyprawami – curry i słodką papryką. Całość podlewamy wodą, dodajemy przecier, mieszamy i dusimy (na małym ogniu) około 30 minut do miękkości mięsa. Po tym czasie patelnię zdejmujemy z gazu. 2-3 łyżki powstałego sosu wkładamy do kubeczka dodajemy jogurt
Słodkie okruszkiwędzonego boczku 30-40 dag kiełbasy( u mnie swojska wędzona,ale zwyczajna również może być) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera i pora 1 cebula opalona jak do rosołu przecier pomidorowy 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej sól,pieprz 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego majeranek Fasolę namoczyć na ok 8 godzin,po tym czasie doprowadzić(...)kroimy w kostkę,podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Mięso oddzielamy od kości,również kroimy w kostkę.Gdy fasolka jest miękka dodajemy nasze mięsko,boczek i kiełbasę.Pod koniec dodajemy przecier,keczup,paprykę wędzoną,majeranek,pieprz,sól wg uznania.Jeśli chcemy fasolkę możemy zagęścić mąką,ale nie jest to konieczne. Polecam Wam ten sposób bo fasolka jest nie tylko pyszna
Niespełnione zdolności kulinarnewieprzowego (szynka/łopatka) 3 laski kiełbasy (np. śląska ) 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 1 kostka rosołowa 1 płaska łyżka majeranku szczypta pieprzu cayenne 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( ok. 2 czubatych łyżeczek) sól 2 gałązki lubczyku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki + 3/4 szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Fasolę namoczyć w wodzie w taki(...)korzeń pietruszki, a także kostkę rosołową, lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie. 4.Kiełbasę pokroić w dowolny sposób, podsmażyć na patelni. 5. Gdy fasola będzie miękka dodać kiełbasę oraz przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać. 6. Doprawić solą, pieprzem oraz dodać majeranek. 7. Dodać rozmieszaną mąkę w wodzie i gotować przez kolejne kilka minut
A Ty Smakuj Mniepora... i od tego się zaczęło. Skutki wyszły bardzo smaczne :)- ok. 10 cm białej części pora posiekane w cienkie talarki- 1/2 dużej cebuli posiekanej w kosteczkę- 1/2 l. domowego przecieru pomidorowego- 1 łyżka koncentratu pomidorowego- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej- włoszczyzna z rosołu (2 marchewki, pietruszka, kawałeczek selera, pokrojone w kostkę)- parmezan- kilka łyżek śmietany (opcjonalnie)Pora i cebulkę podsmażyłam
Z butelką mleczka w tlemarchewki · 1 papryka czerwona · 4 ogórki konserwowe · 200 g przecieru pomidorowego · 1 łyżka Vegety · ½ łyżeczki papryki ostrej · 1 łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania(...)wodą i gotujemy. 4. Dodajemy Vegetę, umytą, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w pół plasterki ogórki. 5. Pod koniec gotowania wlewamy przecier, doprawiamy papryką ostrą i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy i łączymy z mięsnymi kulkami. 6. Danie gotowe. 7. Smacznego
Kulinarna Chwilabulionu lub kostka rosołowa · 2 łyżki sosu sojowego · 200 g przecieru pomidorowego · 3 łyżki ketchupu pikantnego · ½ łyżeczki tabasco · 1 łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy, osuszamy(...)smażymy obraną, drobno pokrojona cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojoną drobno szynkę oraz obrane, pokrojone w plasterki marchewki, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę. Podlewamy bulionem, wlewamy sos sojowy, przecier, ketchup, tabasco i gotujemy. Na koniec sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. 5. Sos z warzywami łączymy z roladkami. 6. Gotowe
Kulinarna ChwilaChorwacja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 250-300 g ryżu do risotto 500 g kalmarów 3-5 ząbków czosnku drobno pokrojonego 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę 100 ml przecieru pomidorowego 200 ml białego wina, butelki są tylko po 0,7 l… zawsze…mam z tym problem 30 g masła 25 g parmezanu Sól Pieprz świeżo zmielony Świeża pietruszka(...)wrzuć kalmary i dość mocno je podsmaż, dodaj cebulę i czosnek, wymieszaj i smaż chwilę. Po drugie wsyp ryż, wymieszaj i smaż, aż ryż lekko się przypiecze, dodaj przecier, wymieszaj i chwilę grzej. Teraz po trzecie i związany z tym dylemat, jak to zrobić, by wypić tyle wina, aby zostało 200 ml ? Ok, jeśli zostało jakieś wino
RafalCookdzisiejszy obiad postanowiłam zrobić coś z mięsa mielonego. Dawno nie było pulpetów, więc stwierdziłam, że dziś pora je przypomnieć. Na tradycyjne pulpety w sosie pomidorowym nie miałam ochoty, więc trochę pokombinowałam i zrobiłam coś w stylu dania jednogarnkowego. Oprócz pulpetów znalazły się w nim warzywa takie jak marchewka, pietruszka, cebula i pora, oraz makaron. Danie w miarę lekkie, dobre(...)pszenna do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostałe składniki: 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora 0,5 cebuli listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz czarny i ziołowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 200g makaronu świderki olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe zmieliłam razem
Waniliowe Improwizacjekotlety rybne z kaszą jaglaną polane sosem pomidorowym to bardzo lekkie, pożywne i zdrowe danie obiadowe. Jeden kotlecik ma tylko około 120 kcal. Są delikatne, miękkie i puszyste. Smak ryby jest jak dla mnie wystarczająco wyczuwalny, kasza jaglana go nie pochłania, choć nieco łagodzi. Jeśli dbacie o linię, ta potrawa na pewno urozmaici wasze codzienne menu! [embed]https://youtu.be/mw-MMRaGU7M[/embed](...)jaglanej 3 średnie marchewki jajko pół szklanki płatków owsianych pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony, pieprz ziołowy, estragon, suszona cebula Na sos: 2 pomidory 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1/3 szklanki wody łyżka octu ryżowego sól, pieprz, estragon, pieprz ziołowy Przygotowanie Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu i studzimy. Marchewki gotujemy w wodzie
e-PrzepisyKulinarnelistki laurowe sól.pieprz vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki kiszone kilka kawałków papryki marynowanej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1,2 szklanki śmietany 30% słodka i ostra papryka Pulpety: karp ugotowany z rosołu 1 jajko kilka łyżek bułki tartej sól,pieprz Sposób przygotowania: Karpia dokładnie oczyszczamy,z głowy usuwamy(...)ryba będzie miękka. Wszystkie warzywa na zupę kroimy w kostkę.Wywar odcedzamy przez sito,dodajemy marchewkę,pietruszkę,selera i paprykę świeżą i pomidora.Gotujemy 20 min.Dodajemy pokrojone ogórki kwaszone i przecier pomidorowy.Zagotowujemy.Gotujemy 15 minut.Dodajemy paprykę marynowaną. Mięso z karpia oddzielamy od ości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości żeby masa nie była za rzadka,doprawiamy solą
Bajeczna Kuchnianieduża cebula (120g) 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego (70g) 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu kilka łyżek oliwy 1 łyżka masła ok. 10 suchych rurek cannelloni sos pomidorowy wg naszego przepisu – w wersji nie przesadnie zagęszczonej, dokładnie zblendowany i z dodatkiem 1 łyżki mielonego parmezanu na koniec Instrukcje Mieloną wołowinę dodatkowo drobno siekamy nożem. Jeśli używamy marchewki, obieramy(...)kilka minut często mieszając. Do warzyw dodajemy niewielkimi porcjami wołowinę dokładnie mieszając składniki i pilnując, aby mięso było dobrze rozdrobnione. W międzyczasie solimy (ok. 1 płaskiej łyżeczki) i dodajemy przecier pomidorowy oraz szczyptę pieprzu do smaku. Patelnię przestawiamy na mały ogień, przykrywamy i dusimy przez 10 minut czasami mieszając. W międzyczasie obgotowujemy cannelloni – nawet jeśli wg producenta nie jest
Kulinarna Pokusajest wręcz naładowana - przyjemne z pożytecznym. Składniki - 40 dag makaronu spaghetti - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 3 średnie papryki - żółta, zielona, czerwona - 400 ml bulionu drobiowego - 5 łyżeczek przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział(...)pokroić w kostkę. Smażyć na niewielkiej ilości oleju. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na oleju na osobnej patelni. Przełożyć do papryki. Podsmażyć aż papryka zmięknie. Dodać bulion, przecier i czosnek. Wymieszać i zagotować. Doprawić i polać makaron. Uwaga – sprawdzona rada 1) do sosu można dodać mięso mielone, smażona na osobnej patelni
Świat Smakuewentualnie świeża ryba 2 jajka sól, pieprz cebula tłuszcz do smażenia bułka tarta lub kasza manna Składniki na sos: 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, jeśli za mało użyć dwie 4 ząbki czosnku 1 cebula oliwa do smażenia 120 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku liść laurowy, sól, pieprz, ewentualnie cukier do smaku Przygotowanie: Mięso(...)płaskie kotleciki i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano Przygotować sos; cebulę i czosnek pokroić drobno i przesmażyć na gorącym tłuszczu, aż się lekko przyrumienią Dodać przecier pomidorowy, bulion, liść laurowy i tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem Sos gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, by się zagęścił ( mieszać, aby się nie przypalił ) Ja do smaku
Proste Potrawy