konserwowych · 400 g groszku konserwowego · 400 g fasoli czerwonej · 200 g przecieru pomidorowego · 1 łyżka mąki pszennej · Olej do smażenia · Sól(...)przekładamy do garnka 4. Dodajemy odlany z zalewy groszek oraz fasolę. Podlewamy wodą tak żeby składniki były przykryte i gotujemy. 5. Pod koniec gotowania wlewamy przecier, doprawiamy chili i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. 6. Danie gotowe. 7. Smacznego
Kulinarna Chwilarecipetineats.com Składniki: 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina, wieprzowina) 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała czerwona papryka 2 duże łyżki przecieru pomidorowego ½ cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju Pęczek natki pietruszki ½ szklanki tartego sera (parmezan, cheddar, mozzarella) 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki kminu ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego Sól(...)minut, aż warzywa zmięknął. Wtedy dodaj mięso mielone, podkręć temperaturę i smaż aż mięso zbrązowieje. Krok 2 Dodaj do rondla odsączoną kukurydzę i fasolę oraz dwie łyżki przecieru. Wymieszaj. Dodaj starty czosnek, słodką paprykę, kmin, kolendrę i pieprz kajeński – jeśli lubisz ostrzejsze przyprawy. Wymieszaj. Dodaj ugotowany ryż, posiekaną pietruszkę i wymieszaj całość. Posyp tartym parmezanem. Krok 3 Rozgrzej piekarnik
Niedzielny kucharzKlopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym to pyszne i zdrowe danie, idealne na chłodne dni. Dodatek ostrej papryki w sosie i klopsikach wspaniale rozgrzewa i poprawia nasz metabolizm. Mięso z indyka najlepiej mielić samemu. Wówczas wiemy, co jemy 🙂 Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym można podawać jako odrębne danie lub w towarzystwie makaronu, ryżu lub kaszy (polecam kaszę(...)Zagotować. Do gotującej się wody włożyć uformowane mięsne kulki (woda będzie sięgać do połowy ich wysokości), przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wlać przecier pomidorowy, wsypać oregano, ostrą paprykę. Doprawić dobrze solą i pieprzem. Jeśli planujemy podawać klopsiki z kaszą, makaronem lub ryżem, należy sos odpowiednio zagęścić: 1 czubatą łyżkę mąki wsypać do kubka
Moja Delicjakolację już nie starczyło. Nie ma nic lepszego niż zdrowe warzywa. 1 pierś z kurczaka 1 batat 1 papryka czerwona 1 bakłażan 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz koperek, natka pietruszki papryka ostra, papryka wędzona 1/2 łyżeczki curry przyprawa do kurczaka 1/2 puszki kukurydzy olej rzepakowy Pierś z kurczaka kroję na kawałki, przekładam do miski(...)kurczaka i dalej chwilę smażę. Przekładam na talerz. Batata obieram i kroję w kostkę, paprykę na kawałki. Smażę chwilę na oleju, dodaję pokrojonego bakłażana i dalej chwilę smażę, wlewam przecier, dodaję paprykę ostrą, wędzoną, curry, kukurydzę i na wolnym ogniu duszę aż warzywa będą miękkie. Dodaję kurczaka, doprawiam według uznania, dodaję natkę, koperek
wesoła kuchniaZALEWA : 1.5 l wody 200 g przecieru pomidorowego 3 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 szklanka octu 3 cebule 2 łyżki oleju 2 czerwone papryki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka kulek pieprzu(...)złoto z jednej i drugiej strony. Odkładamy na talerz. Paprykę kroimy w kostkę a cebulę w talarki, przekładamy warzywa do garnka, wlewamy olej i chwilkę podsmażamy. Dodajemy cukier, sól, przecier i wszystkie przyprawy. Po chwili wlewamy wodę i zagotowujemy zalewę co jakiś czas mieszając. Kiedy chwilkę się pogotuje, wlewamy ocet, zagotowujemy i zakręcamy gaz. Do plastikowych pojemników rozkładamy pulpety, zalewamy
Kulinarne Fantazje MarioliDziś zabieram Was w podróż do Grecji! Mam dla Was przepis na Kounoupidi Kapama czyli przepyszny kalafior duszony w aromatycznym sosie pomidorowym. Ciężko wymówić, ale gwarantuję, że smakiem każdy się zachwyci! Danie proste, szybkie, smaczne i bardzo tanie! Zapewne znajdą się tacy, którzy dziwić będą się na widok cynamonu dodawanego do potrawy z warzyw , ale gwarantuję Wam , że cynamon(...)główne ze świeżą pitą lub chrupiącą bagietką. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) * kalafior – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * mielony cynamon – 1 łyżeczka * passata ( przecier ) pomidorowa – 250 ml * woda – ok. 0,5 szkl * oliwa – 3 łyżki * sól, pieprz, cukier brązowy, sok z cytryny Do całości oprócz passaty możemy śmiało dodać pokrojnego
Ostra na Słodkoduże marchewki- 2 duże ziemniaki- 5 kostek warzywnych- małą cebulę- 3 ziarna ziela angielskiego- po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, majeranku i kminu- 2 liście laurowe- 3 łyżki koncentratu pomidorowego- sól, pieprz, maggi Przygotowanie:Zagotować 2,5 litra wody z kostkami warzywnymi. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kawałki marchewki. Po ok. 5 minutach dodać pokrojoną kapustę (razem(...)Pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić na pozostałym tłuszczu i dodać do zupy (tłuszcz odsączyć). Zupę gotujemy na wolnym ogniu do czasu, gdy ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjipodsmażonego mięsa z cebulą i czosnkiem dodać 2 puszki pomidorów oraz przyprawy tj. oregano, bazylię, słodką i ostrą paprykę, i jeszcze całość przez chwilę podsmażać.Na koniec sos mięsno-pomidorowy doprawić solą i pieprzem do smaku.Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/2 makaronu, na makaron wylać sos z mięsem, sos przykryć pozostałym makaronem i oprószyć po wierzchu startą mozzarellą i parmezanem.Zapiekank(...)mnie oprószona świeżym oregano).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób.Mozzarellę i parmezan można zastąpić startym, żółtym serem, a pomidory w puszce - przecierem pomidorowym.Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego - drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub wołowego oraz dowolnego kształtu makaronu.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskajeśli wolicie lżejszą wersję, to może być też z ryżem :) Składniki 1,2 kg pomidorów, 1,2 kg papryki (czerwonej, żółtej, zielonej), 0,6 kg cebuli, 0,5 litra przecieru pomidorowego, 0,5 kiełbasy z szynki, 1 łyżka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka soli (wg uznania), 5 łyżek oleju. Pomidory należy(...)dalej smażymy kilka minut. Następnie wrzucamy pomidory, wszystko solimy i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. W międzyczasie kroimy paprykę w dużą kostkę i dodajemy ją wraz z przecierem do gotującego się lecza. Przyprawiamy słodką papryką, ostrą papryką, pieprzem, cukrem i dalej gotujemy, ale niezbyt długo, gdyż papryka nie może się rozgotować (ok. 20-30 minut). Smacznego
Delicious TitbitsWIEPRZOWY. /własny; współpraca z Winiary;/ 500g mięsa wieprzowego (może być gulaszowe) słoik ogórków kiszonych (ok.8-9 sztuk) 2 duże cebule czerwone opakowanie Winiary Pomysł na...Gulasz mały słoiczek koncentratu pomidorowego mała papryczka chili Cebulę obieram i drobno siekam, szklę w garnku na niewielkiej ilości oleju. Papryczkę chili kroję w małe talarki, usunąwszy wcześniej nasionka. Mięso, jeśli jest w kawałku, kroję(...)dobrze rozrabiam. Wlewam do garnka wtedy, kiedy wszystkie składniki zdążyły się usmażyć i wydzielił się z nich sok. Dokładnie mieszam, zagotowuję, po czym skręcam gaz do minimum, dodaję przecier pomidorowy. Całość duszę około 1,5 godziny na małym ogniu, aby mięso skruszało, a smaki się złączyły. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem bądź ugotowaną kaszą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPyszne śledzie opiekane w zalewie pomidorowej z cebula. Smaczne po 3-4 dniach jak poleżą, ułożyłam je w słoikach przez co świetnie się przechowują kilka miesięcy. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 2 kg świeżych śledzi zielonych (miałam 12 śledzi, czyli 24 połówki ) sól, pieprz do smaku panierka- 2 jajka, odrobina mleka, mąka pszenna olej do smażenia(...)kulek pieprzu ZALEWA : 2 litry wody 2 łyżki soli 6 łyżek cukru 2 szklanki octu 10 % ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 1 mały słoik przecieru pomidorowego
Kulinarne Fantazje Mariolizrobiliśmy na podstawie przepisu z Recipetineats.com po pewnych przeróbkach. Składniki: 2 kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli Sos 4 łyżki keczupu 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru brązowego Przygotowanie: Krok 1 Osusz ręcznikiem papierowym skrzydełka. Przełóż do głębokiej misy. Posyp proszkiem do pieczenia i solą. Bardzo dokładnie wymieszaj, najlepiej używając rąk (pamiętaj, żeby(...)Piecz w ten sposób 30 minut. Zwiększ temperaturę do 220 stopni, przenieś kartkę na górną półkę i piecz przez kolejne 20 minut. Krok 3 W międzyczasie zrób sos. Przełóż przecier, keczup i cukier do rondelka. Wstaw na kuchenkę, podgrzewaj aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki połączą się razem. Krok 4 Wyjmij skrzydełka z piekarnika, przełóż do dużej misy
Niedzielny kucharzlistki laurowe · 4 ziarna ziela angielskiego · Vegeta · Przecier pomidorowy · 2 łyżeczki mąki pszennej Składniki na kuleczki: · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · Cebula(...)Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, chwilę prużymy. 6. Przekładamy do ziemniaków i gotujemy aż warzywa będą miękkie. 7. Doprawiamy vegetą. 8. Następnie przecier. 9. Przygotowujemy kotleciki: do miski przekładamy mięso. 10. Cebulę obieramy
Kulinarna Chwilaparmezanu 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka oleju plus odrobina do posmarowania formy do pieczenia Opakowanie placków tortilla (6 sztuk) Sos 3 łyżki oliwy 3 łyżki mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mielonej papryczki chili 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki suszonego czosnku ½ łyżeczki oregano Szczypta cynamonu 2 szklanki bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku(...)chili, kminu rzymskiego, połową łyżeczki czosnku i oregano oraz szczyptą cynamonu. Wsyp na rozgrzaną oliwę, mieszając smaż przez około minutę aż mieszanka ściemnieje i zacznie pachnieć. Dodaj 2 łyżki przecieru, rozmieszaj z zasmażką, a następnie stopniowo wlej 2 szklanki bulionu, mieszając intensywne (najlepiej trzepaczką), żeby w sosie nie powstały grudki. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez
Niedzielny kucharzlasagne (zależy od wielkości naczynia) 600 ml mleka 0,5 kg mięsa mielonego 450 g mrożonego szpinaku liściastego 0,5 L pasaty pomidorowej firmy Jamar 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 3 ząbki czosnku przyprawa prowansalska, pieprz, sól, bazylia, oregano 4 łyżki masła 3 łyżeczki kopiaste mąki pszennej 100 g startego sera gałka muszkatołowa olej do smażenia Wykonanie: Cebulę(...)zmrożony szpinak. Szpinak tak długo podsmażamy aż cała woda z niego odparuje i doprawiamy solą i pieprzem, szpinak odstawiamy. Do mięsa mielonego doprawiamy czosnkiem, wlewamy naszą pasatę firmy Jamar , przecier pomidorowy, zagotowujemy i gotujemy przez ok. 5 minut - doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Masło roztapiamy w garnku i dodajemy do niego mąkę intensywnie mieszając. Kiedy powstanie nam zbita masa
W Moim Magicznym Domuzapiekę. Jednak po ugotowaniu makaronu, okazało się, że urósł i rurki zmieniły się w prawdziwe rury. 250 g makaronu rurki 600 g mielonej łopatki 500 mil przecieru pomidorowego 3 jajka 2 łyżki oleju duża cebula 2 zabki czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 0, 5 łyżeczki soli szklanka(...)podsmażamy na oleju. Gdy się ładnie zeszkli dodajemy mięso. Pilnujemy i rozgniatamy widelcem, aby się nie zbiło w grudy, podsmażamy aż się lekko zrumieni. Do dużej miski wylewamy przecier, dodajemy jajka i przyprawy. Zazwyczaj do takich zapiekanek dodaje się ser, aby całość związał i nadał jej kształtu po upieczeniu. Ja postanowiłam ulżyć kaloryczności, 100 g jajka ( niecałe dwa ) to około
Dieta moja pasjagrzybów 4 łyżki oleju 1-2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 30 g drożdży ok 250 ml ciepłej wody kilka plasterków salami por, czerwona cebula kilka plasterków kiełbasy malutki koncentrat pomidorowy żółty ser szczypta tymianku, imbiru, lubczyku, cząbru, pieprzu, chilli Przygotowanie: Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości. Mąkę przesiać do miski dodać do niej olej i sól. Do kubka wlać(...)będzie się kleić do rąk, włożyć do miski, przykryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 min. Wyrośnięte ciasto, cieniutko rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować przecierem pomidorowym z przyprawami. Posypać startym serem, porem, cebulą, pokrojonymi grzybami, plasterkami salami i kiełbasy. Piec w 250 st C 6-8 min. Smacznego
Gaździnka warzypapryki czerwone · 4 ogórki konserwowe · 10 dag sera żółtego · 200 g przecieru pomidorowego · 4 łyżki ketchupu pikantnego · 1 łyżka musztardy sarepskiej · ½ łyżeczki cukru(...)mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Roladki przekładamy do naczynia z gotującą wodą i gotujemy do chwili, kiedy mięso będzie miękkie. 4. Następnie dodajemy przecier, ketchup, musztardę, ocet, wsypujemy cukier, tymianek oraz paprykę ostrą. 5. Paprykę oraz ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę i łączymy z sosem, 10 minut gotujemy
Kulinarna Chwilacebulą, później wystarczy tylko podsmażyć pieczarki i kiełbaskę i mamy pyszne danie 2 kg papryki czerwonej lub kolorowej 2 kg cukinii/kabaczka 1 kg cebuli 200/250 gramów koncentratu pomidorowego 30% 4/5 listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżka octu olej do smażenia Jeżeli mamy dojrzałą cukinię lub kabaczka to obieramy ze skórki i pozbywamy się pestek, natomiast(...)pokrojoną cebulę, zeszklić. Do podsmażonej cebuli dodajemy paprykę chwilkę przesmażamy na koniec dodajemy cukinię i przyprawy całość dusimy pod przykryciem do miękkości (dobrze aby warzywa się nie rozgotowały) Dodać przecier pomidorowy i zagotować. Gotową bazę do leczo przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15/20 minut od momentu zawrzenia wody. Gotowe wyciągamy i obracamy do góry dnem, pozostawiamy do całkowitego
Andzia Pichcinajlepiej jakaś wodnista typu rosół, pomidorowa czy też barszcz, reszta zup w zasadzie może nie istnieć. Jakbym miała gotować dla siebie to prawdopodobnie wcale bym ich nie robiła. A pomidorowa to odwieczny dylemat z makaronem czy z ryżem? Jak dla mnie nie ma takiego znaczenia ale dla rodzinki już tak, córka za makaronem przepada a mąż woli z ryżem(...)litry wody porcja rosołowa włoszczyzna do rosołu: marchew, pietruszka, kawałeczek selera, cebula, kawałek poru 4-5 kulek ziela angielskiego 1-2 liście laurowe 2-3 pomidory lub słoik/kartonik przecieru pomidorowego (najlepszy domowy) sól, pieprz, cukier do smaku śmietana 30% (do zabielenia tak z pół szklanki może trochę więcej) 1 łyżka mąki pszennej (lub więcej w zależności ile zupy mamy
Mam apetyt na ...pyszne,aromatyczne danie bezmięsne. Jeśli lubicie ciecierzycę to ten przepis jest dla Was. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 2 szklanki bulionu warzywnego bądź drobiowego 1/2 puszki krojonych pomidorów bądź własny przecier pomidorowy 3 ziemniaki 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy szczypta chili sól,pieprz Ciecierzycę opłukać na sicie,odsączyć. Zalać na noc zimną(...)kostkę.Cebulę i czosnek obrać,posiekać. Cebulkę podsmażyć na łyżce oleju,pod koniec dodać czosnek. Zagotować bulion,dodać do niego podsmażoną cebulkę z czosnkiem,ziemniaki,pomidory bądź przecier,kmin oraz kurkumę. Gotować ok 30 min,aż składniki będą miękkie. Dodać ciecierzycę,doprawić solą,pieprzem i szczyptą chili ( uważnie by nie było zbyt ostro). Gotowe curry można posypać posiekaną
Niespełnione zdolności kulinarnelubią. Składniki: 1 kg mięsa wołowego na rosół ( miałam antrykot) pałki z kurczaka 1200 kg marchew 4 szt 4 ząbki czosnku żołądki z kurczaka 1 kg 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 garście majeranku 2 łyżeczki papryki czerwonej łagodnej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku gar 8 litrów wody Wykonanie(...)marchew,por,seler,pietruszkę.Wrzucamy liść laurowy,ziele angielskie,pieprz sól,paprykę,gałkę muszkatołową i starty czosnek.Gotujemy do momentu , aż mięso będzie miękkie( obieramy kurczaka) wołowinę kroimy drobno.Dodajemy przecier pomidorowy i na końcu majeranek.Gotowe
Różowa kuchniapomidory z oleju 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów przyprawy: vegeta natur, pieprz ziołowy, szczypta soli, lubczyk, majeranek, słodka i ostra papryka opcjonalnie: łyżka przecieru pomidorowego coś smacznego zielonego do posypania - u mnie obowiązkowo, natka, rukola, szpinak, liście rzodkiewki opcjonalnie: tarty drobno dowolny ulubiony ser Przygotowanie: Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż i kroimy(...)łyżką oleju z suszonych pomidorów, przesmażamy na nich cebulę wraz z czosnkiem. Potem dodajemy cukinię i suszone pomidory, dusimy na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości. Dodajemy fasolę, łyżkę przecieru, doprawiamy do smaku, chwilę jeszcze przesmażamy, łączymy z odcedzonym makaronem. Smacznego
Zasmakuj Kuchniużyłam mintaja) jajko mąka olej do smażenia 2 cebule szalotki 1 por (tylko biała część) 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól i pieprz papryka słodka 200g koncentratu pomidorowego (słoiczek) Marchewkę, pietruszkę, seler obieram, ścieram na tarce i dodaję do dużego garnka. Całość zalewam wodą, doprawiam solą, pieprzem, dodaję liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gotuję, aż warzywa będą(...)szerokiego naczynia. Szalotkę i por tnę w pióra, podsmażam na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby. Z ugotowanych warzyw wyciągam listek laurowy i ziele angielskie oraz pół szklanki wywaru. Przecier pomidorowy rozrabiam w odlanym wywarze i razem z podsmażoną cebulą z porem dodaję do garnka, mieszam i doprawiam (sól, pieprz, papryka słodka). Całość duszę jeszcze 10 minut. W naczyniu
Gotowanie i blogowaniegrecku Składniki: 250 g filetów z białej ryby (ja dałam dorsza) 5 marchewek 2 korzenie pietruszki pół małego selera 2 duże cebule ok 5 cm pora 100 ml przecieru pomidorowego oliwa z oliwek sól pieprz rozmaryn 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Rybę ugotowałam na parze. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam na grubych oczkach. Cebulkę obrałam(...)przykryciem gotowałam ok. 20 min. Następnie dodałam ziele angielskie, rozmaryn i liście laurowe, gotowałam jeszcze 10 min. Po ugotowaniu warzyw odlałam wodę, zostawiając bardzo małą ilość na dnie. Dodałam przecier, podsmażoną cebulkę z porem i dusiłam całość ok 5 minut. Uduszone warzywa przełożyłam do półmiska, na zmianę z ugotowaną na parze rybą
nietadietamięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 szalotka drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej bulion 2 łyżki przecieru pomidorowego na grzyby: 1 miseczka mrożonych borowików 1 cebula drobno posiekana 3 łyżki śmietany sól, pieprz olej A jak to zrobić: Wszystkie składniki na klopsy dobrze wyrobić na jednolitą masę , dokładnie(...)garnku zagotować bulion i przełożyć do niego podsmażone klopsy. Całość gotować około 15 minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i ziarenkami. W szklance dobrze wymieszać odrobinę wywaru z przecierem i 1 łyżką mąki, wlać do gotujących się klopsów i gotować jeszcze około 20 minut. Jeśli chodzi o grzyby to przygotowuję sobie je jesienią i mrożę. Grzyby należy najpierw dokładnie oczyścić
Kuchnia w opałach