przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:208/368)

Ryba w zalewie pomidorowej. 288

rezultacie daje niesamowity efekt. Po tygodniu ryba jest gotowa, wykładam rybę na półmisek, na wierzch układam warzywa i polewam powstałym sosem..... Pychotka!!! Składniki na rybę w zalewie pomidorowej 1,2 kg mrożonych filetów rybnych lub 1 kg świeżych przyprawa do ryb jajko bułka tarta lub mąka pszenna olej do smażenia 6 ogórków kiszonych 4 duże cebule 1 słoik(...)małe liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1 opakowanie (20g) papryki słodkiej w proszku 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 1 mała puszka przecieru pomidorowego 1 mały słoiczek keczupu      Rybę rozmrażamy, wycieramy papierowym ręcznikiem, dzielimy na mniejsze kawałki (około 4-5 cm) posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na jakieś

Rozpustne gotowanie
Kurczak po baskijsku 242

Pierwszy raz jadłam chorizo właśnie w kurczaku po baskijsku. Rzadko zdarzają się smaki, które możemy uznać za nowe, a tak było w przypadku tej kiełbasy. Jeśli

W kuchni wieczorem
Spaghetti z kurczakiem 75

push({}); Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 300g makaronu spaghetti 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki ząbek czosnku 2 łyżki oleju 200ml słodkiej śmietanki 30% 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz słodka papryka w proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, pokroić w niedużą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju(...)zeszkli, dodać pokrojone w kostkę papryki i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć około 3-4 minut, aż warzywa trochę zmiękną.  3. Potrawę na patelni zalać śmietaną, dodać przecier i dusić około 5 minut, aż powstanie gęsty sos. Jeżeli ktoś lubi ostre potrawy to można doprawić szczyptą chili.  4. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Podawać ze sosem

Danka Pichci
Idealne na lunch do pracy – musaka z komosą na skróty 162

Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : dla 2 osób Składniki: 250 g mielonego indyka Szalotka lub mała cebula 2 średniej wielkości bakłażany Ząbek czosnku Łyżka oregano 1/3 łyżeczki cynamonu Łyżka przecieru pomidorowego 1/3 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie) Serek kozi 50 g 1/2 szklanki komosy 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż(...)czosnek. Smaż mieszając przez 3-4 minuty. Dodaj mięsu, podkręć ogień i smaż oddzielając szpatułką duże grudki mięsa od siebie. Kiedy mięso zbrązowieje, dodaj zioła i przyprawy, zamieszaj. Dodaj przecier rozcieńczony wodą oraz wino. Przykryj i duś około 10 minut. Krok 3 Spłucz sól z bakłażanów i osusz je. Przy pomocy łyżki usuń gniazda nasienne, pozostawiając około 1 cm miąższu

Niedzielny kucharz
Śledzie z suszonymi pomidorami 208

Śledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lekka pomidorowa zupa z soczewicy i marchewki 167

mając odpowiedniego pojemnika, nie możemy ich zabrać ze sobą! Zapraszam do przepisu. Składniki: - 1,5l wody (możemy dodać 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 300g soczewicy czerwonej - 300g przecieru pomidorowego - 5 marchewek - 3 cebule - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - liść laurowy   - 4 ziarna ziela angielskiego   *opcjonalnie: 2 łyżki śmietany(...)liściem laurowym oraz zielem angielskim. Cebule drobno kroimy i szklimy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie dokładamy do garnka do miękkich już warzyw. Dolewamy przecier wraz z koncentratem i tymiankiem, gotujemy ok. 5-10 minut. Jeżeli używamy śmietany lub jogurtu, w szklance hartujemy ją 1-2 łyżkami zupy i dolewamy do garnka. Podajemy z kleksem śmietany

Be Fit Be Strong
farszynki meksykańskie 163

drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju na nadzienie: 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ostra papryka zioła prowansalskie 2 łyżki oleju na wierzch:  1 jajko łyżeczka ziół prowansalskich 100 g mozzareli Drożdże zalać wodą, dodać cukier i łyżkę(...)ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Wrzucić mięso, podsmażyć i dodać przecier pomidorowy. Doprawić przyprawami, rozdrobnionym czosnkiem  a na końcu dodać fasolę i kukurydzę. Przestudzić.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować je na kształt koła

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Warzywna zapiekanka z kurczakiem i kuskusem 208

fasolki szparagowej zielonej pół puszki kukurydzy papryka pół główki brokuła  2 duże cebule przyprawa gyros sól, pieprz bazylia, papryka słodka/ostra, oregano, zioła prowansalskie 3 łyzki koncentratu pomidorowego 20dag sera mozzarella (wiórki)    Przygotowanie: Warzywa myjemy. Marchewkę skrobiemy i tniemy w plasterki, brokuł dzielimy na różyczki. Brokuł, marchewkę i fasolkę i brokuła wrzucamy do osolonej wrzącej(...)dorzucamy pokrojoną w paseczki paprykę i cebulę. W małej miseczce kasze kuskus zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Warzywa łączymy na patelni z kurczakiem, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i dusimy przez 3 minuty. W naczyniu żaroodpornym wykładamy kaszę kuskus wraz z warzywami i odcedzona kukurydzą i posypujemy serem mozzarella. Mieszamy.  Wstawiamy zapiekanke

ChilliJemy
Tarta z cukinią i pomidorami 112

masła szczczypta soli ciepła przegotowana woda 3-4 łyżki Składniki na farsz: 1 średnia cukinia 3 średnie pomidory 10 czarnych oliwek 200 ml śmietany 18%  1 łyżka przecieru pomidorowego 2 jajka 1 duża kulka sera mozarella 10 dkg ostrego żółtego sera sól, pieprz do smaku łyżeczka suszonego tymianku listki świezej bazyli 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Do dużej miski(...)folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i za pomocą wałka przenieść na blaszkę, dokładnie wykleić brzegi.  Do miski wlać śmietanę, dodać przecier, starty ser żółty, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto.Na masę ułożyć pokrojone obrane ze skórki pomidory, wstążki cukini, ja użyłam

Gosia gotuje
Spaghetti po mojemu 205

dosyć kalorycznym, ale jakże smacznym. Polecam je szczególnie na okres jesienno - zimowy, bo dostarcza mnóstwo energii. Potrzebne nam: - pół paczki makaronu spaghetti - słoik (520 g) sosu bolognese - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1,5 dużej cebuli - 3 duże ząbki czosnku - sól, pieprz - papryka słodka i ostra - zioła prowansalskie - czosnek w pudrze - 2 łyżki oleju(...)praskę czosnek, mieszamy i po chwili dodajemy mięso. Smażymy doki nie zmieni koloru (ok. 5-7 minut). Doprawiamy solą i pieprzem, papryką i czosnkiem w pudrze. Dodajemy sos i przecier, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Dusimy przez parę minut, dopóki sos się nie zagotuje. Doprawiamy sporą ilością ziół prowansalskich. Podajemy z makaronem, posypane sporą ilością żółtego sera

W poszukiwaniu inspiracji
Pizza fusion na cieście "neapolitańskim" 137

takie w naszym kraju. Ja proponuje troszkę inne spojrzenie na spód, który na dobrą sprawę też możemy nazwać neapolitańskim :) Zrobimy go ze spaghetti neapolitańskiego. Składniki: - makaron do spaghetti - przecier pomidorowy - zioła Do tego kilka typowo polskich dodatków na pizzę, które muszą być kryzysowe, a jednocześnie spotykane na pizzach. - grzyby - bardzo populary składnik na wszelkiego rodzaju pizzach, dostępny prawie wszędzie - cebula(...)który został po przygotowaniu spodu - olej - woda - czosnek  Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Potrzebną nam część odsączamy na durszlaku, a to co zostało gotujemy dalej. Z przecieru i ziół robimy sos, który łączymy z makaronem. Tak powstałe spaghetti po neapolitańsku umieszczamy w okrągłej formie i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Grzyby, po wszystkich niezbędnych zabiegach

Kryzysowa Książka Kucharska
Pastisio - grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 113

Pastisio, czyli grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to bardzo smaczne i pożywne danie, idealne na jesienno - zimowe obiady. Aromatyczne mięso w sosie pomidorowym z dodatkiem cynamonu i goździków sprawia, że jest ono wyjątkowe w smaku. Pastisio to narodowe danie greckie, podobnie jak lazania we Włoszech czy macaroni cheese w Stanach Zjednoczonych.   Pastisio - grecka zapiekanka makaronowa z mięsem(...)dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30-45 minut od czasu do czasu mieszając.  Jeżeli sos jest zbyt gęsty (suchy) podlać niewielką ilością wody, bulionu lub przecierem pomidorowym (passatą).  Pod koniec gotowania doprawić do smaku i wyłowić liść laurowy, goździk i ziele angielskie (jeżeli używaliście tych przypraw w całości) oraz laskę cynamonu. Sos powinien być dość gęsty

Codzienne Gotowanie
Biała kiełbasa w młodej kapuście 120

kiełbasy białej ·        2 papryki czerwone ·        Puszka kukurydzy ·        200 ml przecieru pomidorowego ·        Papryka ostra ·        1 łyżka mąki pszennej ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania(...)kapusty. 4.    Papryki obieramy z nasion, kroimy w drobne paseczki i również łączymy z kapustą. 5.    Na koniec dodajemy odlaną z zalew kukurydzę oraz przecier, doprawiamy solą oraz papryką ostrą i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilość wody. 6.    Chwilkę gotujemy i danie gotowe. 7.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Curry z dyni i szpinaku z orzeszkami ziemnymi 121

kostkę (najlepiej hokkaido bo nie będzie się rozpadać) 2 szklanki wody 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy puszka 400 ml pomidorów krojonych 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 250 g szpinaku 150 g orzeszków ziemnych 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru brązowego Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, imbir(...)zamieszać, dodać dynię. Całość chwilę smażyć, mieszając, żeby przyprawy zmieszały się z dynią. Zalać wodą i mleczkiem kokosowym, zagotować, dodać soczewicę i gotować aż dynia zmięknie. Dodać pomidory i przecier, zagotować, wmieszać szpinak, chwilę podgotować aż szpinak zmięknie. Dodać orzeszki, wymieszać. Doprawić solą, sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Jak lubicie można dodać więcej chilli

Smaczny zeszyt
Sałatka grzybowa do słoików 176

ciągu kilku dni po przygotowaniu :) Składniki na sałatkę grzybową ok. 20 średnich kapeluszy grzybów - mogą być rydze, duże kurki, podgrzybki itp 1 duża marchewka 1 duża cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego pół szklanki marynaty octowej sól i pieprz do smaku Zaczynamy od oczyszczenia i ugotowania grzybów. Grzyby najlepiej pokroić niewielkie paseczki. Grzyby wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy(...)Przepisy na grzyby: sałatka marynowana z leśnych grzybów , zupa grzybowa z kaszą , kiszone rydze , marynowane maślaki Wszystko dusimy ok. 5 minut, można dolać odrobinę wody. Dodajemy ugotowane grzyby, łyżkę przecieru i dusimy kolejne 10 minut. Zalewamy wszystko pół szklanki marynaty octowej, odparowujemy nadmiar płynu i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka jest gotowa - gorącą nakładamy do wyparzonych słoików. Jeżeli robimy sałatkę

Gotujemy i jemy