Szpinak i ser z niebieską pleśnią to doskonałe połączenie! Odpowiednio doprawione może stanowić przepyszny sos do makaronu. Danie proste i szybkie do przygotowania, idealne gdy chcemy zjeść coś ciepłego, a nie mamy czasu na gotowanie! Ilość porcji: 2 małe Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Cebula 2 ząbki czosnku Ok. 200 gram mrożonego szpinaku (jeśli ma dużo wody można
Kolizje Smakówsię, że nie tylko on jest amatorem tego typu deseru J Ilość porcji: Tort wielkości formy od babki Składniki: 5 galaretek w różnych kolorach Woda Wykonanie tortu jest bardzo proste. Niestety trwa sporą ilość czasu, gdyż musimy czekać aż kolejne warstwy się zwiążą. Przygotowujemy 3 lub 4 kolory od razu w 3/5 ilości wody podanej na opakowaniu
Kolizje Smakówcytryną i pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym
Chilli Czosnek i OliwaSzybka, prosta w przygotowaniu przekąska na podwieczorek, lub deser. Idealny poprawiacz humoru:) na dzisiejszą ponurą pogodę. Jabłka posypane cynamonem, obtoczone ciastem naleśnikowym, po usmażeniu złociste i chrupiące. SKŁADNIKI 1 jajko szklanka mleka 6 łyżek mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 3 jabłka cynamon cukier puder Mleko, jako, mąkę, proszek do pieczenia, sól miksujemy- ciasto
RAROSSAProste ciasto w kształcie pierścienia o niezwykle intensywnym smaku. Wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania odmierza się kubeczkiem po jogurcie. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt.: "Nigelissima". Składniki: 1 kubek (200 g) jogurtu naturalnego 1 kubek oleju roślinnego 4 jajka 2 kubki drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 2 kubki mąki pszennej
wyzwania kuchenneProste i pyszne, świeże trufle z gorzkiej czekolady z dodatkiem kawy espresso. Należy je przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do tygodnia. Kolejny świetny przepis z książki "Czekolada" Erica Lanlarda. Składniki na około 30 sztuk: 250 g gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka kawy espresso 100 g miękkiego masła 2 żółtka 25 g kakao Czekoladę posiekać i stopić
wyzwania kuchenneBardzo prosta do wykonania krucha rabarbarowa tarta z rustykalnym wykończeniem. Sezon na rabarbar w pełni, więc zachęcam do wypróbowania... Składniki: szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła 4 łyżeczki brązowego cukru szczypta soli 2 łyżki zimnej wody na nadzienie: 4 łodygi rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru
wyzwania kuchenneBiscotti, zwane również cantucci to podwójnie pieczone tradycyjne włoskie ciasteczka. Są proste w przygotowaniu i można je długo przechowywać. Idealne do kawy... Składniki na około 16 sztuk: 1 jajko 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 130 g mąki 70 g migdałów ze skórką 60 g suszonych wiśni Piekarnik nastawić
wyzwania kuchenneWyjątkowo pyszna i prosta przekąska w sam raz dla niespodziewanych gości. Szpinak firmy Krokus jest mocno czosnkowy. W połączeniu z serkiem staje się nadzieniem idealnym. Pycha! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 słoiczka (220g) szpinaku z czosnkiem firmy Krokus 4 łyżki serka mascarpone 1 jajko Przepis: Szpinak odsączamy z zalewy i razem z serkiem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie
Emcia Pichcinaszego przepisu. Łososia zamarynowałam w miodowo-cytrynowej marynacie z dodatkiem świeżych plastrów imbiru. Przygotowałam przepięknie wyglądającą ćwikłę z młodych buraczków z dodatkiem chrzanu żurawinowego, jak i pyszną i prostą sałatkę z truskawek, całość podałam z grillowanym ananasem! Chcesz zaskoczyć gości czymś nietuzinkowym, pysznym i zaskakującym w smaku? To danie jest dla Ciebie! Smacznego! Składniki : - 4 tuszki
SMYKWKUCHNIjednolitą masę praską do ziemniaków. I to była ta prostsza część pierogowego debiutu, jak się okazało;) Następny krok to rozwałkowanie ciasta i wycięcie odpowiednich kształtów z pierogowego placka. Proste:) No cóż, kula wyciągnięta z lodówki nijak nie dała się rozwałkować, aż w końcu doszłam do wniosku, że widocznie za krótko była wyrabiana. Nadrobiłam więc ten krok z nawiązką
Zdrowa Kuchnia Sowykońcu zmobilizuję i upiekę:) Pozdrawiam! degustatorka 2012/02/12 17:20:21 Ciekawa ta Twoja pasta, nie jadłam jeszcze czegoś takiego. sowa_nie_sowa 2012/02/12 17:27:13 Degustatorko , spróbuj, jest prosta do zrobienia, z tym, że nie gwarantuję, że będzie Ci smakować;) Mnie smakuje bardzo, dzisiaj zjadłam ostatnią łyżkę samej pasty jako deser do kawy:) Gość: graża
Zdrowa Kuchnia Sowydania z białą fasolką, z którą pierwszy bliższy kontakt miałam przy okazji przygotowywania smalcu/pasty . Obydwa powstały na zasadzie: mam namoczoną fasolkę i co dalej?;) Obydwa stanowiły dla mnie proste danie obiadowe, po którym czułam się wyśmienicie! Robiłam tak: 1. garść białej fasoli ( Jaś średniej wielkości) poprzedniego dnia wieczorem przepłukałam i zalałam na noc wodą. Rano wodę zmieniłam
Zdrowa Kuchnia Sowyjuż nie wyobrażam sobie używania zwykłej pszennej mąki do wszystkich wypieków, precelki wpisuję na moją listę 'do zrobienia' :) Gość: gość, hermes.centrume.krakow.pl 2012/02/25 12:23:53 to jest to ! proste,smaczne ,na każdą porę dobre i nawet gości można poczęstować :-), bułeczko-precelek + masełko +dżemik + kakao,pychota ! :-) basia3005 2012/02/25 13:45:43 tak dodaje sie sody, nawet sporo i wtedy woda
Zdrowa Kuchnia SowyWiosna to najlepsza pora na kiełki. Kiełkować można zboża, nasiona strączkowych oraz nasiona warzyw. Podczas kiełkowania gwałtownie wzrasta zawartość witamin i enzymów, cukier zostaje przekształcony w cukry proste, białka w aminokwasy, a tłuszcz rozkładany do wolnych kwasów tłuszczowych, co czyni kiełki pokarmem nie tylko niezwykle bogatym w składniki odżywcze, ale przede wszystkim lekko strawnym. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy