proste i szybkie przepisy - 4315 przepisów (strona:127/288)

Malinowe z cytrynką na jogurcie 206

Bardzo lubię takie szybkie i proste ciasta z owocami. Ten przepis podpatrzyłam u Małej Cukierenki  i od razu przypadł mi do gustu, tym bardziej, że jego głównym składnikiem jest jogurt naturalny, dzięki czemu ciasto jest wilgotne oraz uwielbiane przeze mnie maliny (choć można użyć innych owoców). Konsystencją i wyglądem ciasto przypomina nieco chlebek, dzięki czemu jest idealne

Z miłości do słodkości
Truskawkowe ciasto wg przepisu mojej mamy 286

Moja mama zawsze piekła to ciasto na Dzień Mamy, dlatego nie mogło go zabraknąć i u mnie;) Jest bardzo proste a niesamowicie smaczne i kojarzy mi się z dzieciństwem... Lekki biszkopt, pyszny krem i galaretka z truskawkami, czego chcieć więcej:) Biszkopt: 5 jajek, szkl. mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, szkl. drobnego cukru

Z miłości do słodkości
Wzmacniający koktajl z kiwi 176

Dodać zarodki pszenne, cukier oraz płatki migdałowe, ponownie zmiksować. Wlać mleko, wymieszać lub jeszcze raz krótko zmiksować. Gotowy koktajl rozlać do szklanek, udekorować plasterkiem kiwi.   Prawda, że proste?           Smacznego

Z miłości do słodkości
Ucierane ciasto z truskawkami i bezą 188

trochę truskawek i niewykorzystane białka. Musiałam więc dobrze je spożytkować;) na szybko przygotowałam ucierane ciasto, zasypałam je spora ilością świeżych truskawek. Na koniec wyłożyłam ubitą pianę... Wyszło proste, do tego niezwykle smaczne i soczyste ciasto, nie za słodkie:) Oczywiście zniknęło w błyskawicznym tempie;) Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej, 250g masła lub margaryny, 4 jajka, szkl. cukru, 2 płaskie

Z miłości do słodkości
Ciasto "Leśne smaki" 184

tylko pojawiają się jagody, maliny i są jeszcze truskawki obowiązkowo piekę to ciasto:) Puszysty, lekki biszkopt, krem owocowy oraz cała góra świeżych owoców zalanych galaretką... Bardzo proste i naprawdę bardzo smaczne;) Chłopcy je uwielbiają, ja zresztą te nie pogardzę;) Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki wody, 1/2 łyżeczki proszku

Z miłości do słodkości
Ciasto twarogowe z malinami i kruszonką 216

maliny trwa w najlepsze, muszę więc go dobrze wykorzystać. Zawsze obowiązkowo piekę kruche ciasto z dodatkiem malin, ale tym razem dodałam do niego twaróg. Ciasto wyszło fantastyczne:) Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki malinom odpowiednio soczyste, a kruszonka nadaje mu wspaniały migdałowy posmak... Inspiracja Ciasto: 400g mąki pszennej, 250g półtłustego twarogu, jajko, 120g drobnego cukru

Z miłości do słodkości
Kolorowa makaronowa sałatka z tuńczykiem 208

Bardzo lubię proste potrawy podane w oryginalny sposób:) Jak np. ta sałatka. Kolorowy makaron, do tego tuńczyk, pomidory i dla pikanterii odrobina suszonych papryczek jalapeno:) Przepis podpatrzyłam w programie pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Najbardziej spodobało mi się podanie w koszyczkach z cytryny, na pewno jeszcze wielokrotnie je wykorzystam do innych potraw;) Składniki: 250g makaronu spirali tricolore, puszka

Z miłości do słodkości
Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek 209

Podałam Wam już przepis na tradycyjną konfiturę z czarnej porzeczki,  dzisiaj proponuję Wam pyszne połączenie czarnych porzeczek, jabłek i odrobiny cytryny. Konfitura jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczna;) Składniki: 1 kg czarnych porzeczek, 1/2 kg jabłek, cytryna, 1 kg cukru. Przygotowanie Porzeczki odszypułkować, umyć, lekko rozgnieść lub delikatnie zmiksować blenderem. Jabłka obrać

Z miłości do słodkości
Fasolka szparagowa z kurkami 199

wyrzutów sumienia;) Najczęściej podaję ją po prostu z bułką tartą, jednak lubię czasem urozmaicać dania. Dlatego połączyłam fasolkę szparagową z kurkami, do smaku dałam odrobinę octu balsamicznego. Szybkie, proste i smaczne... Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej, 300g kurek, cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, sól, biały pieprz, łyżeczka octu balsamicznego, natka pietruszki. Przygotowanie Fasolkę umyć, odciąć końcówki. Przekroić

Z miłości do słodkości
Kurczak z patelni z warzywami 355

Dawno nie było już na blogu przepisu na "konkretny obiad", jakby to nazwał mój mąż, czyli po prostu z mięsem:) Dlatego mam dla Was szybką, prostą i smaczną propozycję na obiad "z patelni". Delikatny kurczak, kilka pieczarek oraz papryka i smaczny obiad gotowy w 20 minut. A dodatek maggie sprawia, że danie ma całkiem inny smak

Z miłości do słodkości
Kalarepka z marchewką -kremowa 217

Bardzo prosta jarzynka zrobiona trochę inaczej . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Świąteczny piernik leżakujący, część I 228

Podobno ciasto na prawdziwy, staropolski piernik powinno czekać na upieczenie przez 6 tygodni. Jako że jestem już trochę do tyłu, dziś ogarniam zaległości. Z pozoru szybka i prosta akcja przyniosła jednak trochę komplikacji, więc mam nadzieję, że opchanie się tym piernikiem w Boże Narodzenie zrekompensuje obecne straty moralne i materialne :D Składniki: kostka masła 750 g miodu 3 duże

sama złodycz
Świąteczne pierniczki 402

Otóż można zagnieść je w kulkę, którą następnie rozwałkowujemy w dłoniach na kształt walca, kroimy na paski ok. 2 cm, rozpłaszczamy ładnie w rączce i wciskamy w środek migdały. Proste i urocze! ;)      Pierniki po ostudzeniu dekorujemy lukrem zrobionym z mieszanki białka (opcjonalnie soku z połowy cytryny) i cukru pudru. W tym celu możemy użyć zwykłego pędzelka

sama złodycz
Babeczki marcepanowe z białą czekoladą 216

marcepanu, jednak jak widać do wszystkiego trzeba dorosnąć :). Przy pieczeniu babeczek korzystałam z gotowej masy, jednak efekt końcowy okazał się niepodważanie smaczny. Tym bardziej, że samo przygotowanie jest dziecinnie proste i szybkie, więc w ciągu kilku chwil możecie wyczarować coś naprawdę wyjątkowego! Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1/3 kostki masła pół szklanki tłustego mleka tabliczka białej czekolady pół

sama złodycz
Truskawkowe babeczki na kruchym cieście z zakręconą bezą 220

przerywając miksowania. Gdy całość się połączy, dodajemy mąkę i ocet, mieszamy do momentu, gdy masa będzie gęsta i perłowa. Wewnątrz rękawa cukierniczego rysujemy czerwonym barwnikiem w żelu 3 proste linie lub dodajemy kilka kropli bezpośrednio do miski z masą bezową i wykałaczką robimy nieregularne wzory. Pianę przekładamy do rękawa i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy okrągłe bezy

sama złodycz