Proste i pyszne, świeże trufle z gorzkiej czekolady z dodatkiem kawy espresso. Należy je przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do tygodnia. Kolejny świetny przepis z książki "Czekolada" Erica Lanlarda. Składniki na około 30 sztuk: 250 g gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka kawy espresso 100 g miękkiego masła 2 żółtka 25 g kakao Czekoladę posiekać i stopić
wyzwania kuchenneBardzo prosta do wykonania krucha rabarbarowa tarta z rustykalnym wykończeniem. Sezon na rabarbar w pełni, więc zachęcam do wypróbowania... Składniki: szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła 4 łyżeczki brązowego cukru szczypta soli 2 łyżki zimnej wody na nadzienie: 4 łodygi rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru
wyzwania kuchenneBiscotti, zwane również cantucci to podwójnie pieczone tradycyjne włoskie ciasteczka. Są proste w przygotowaniu i można je długo przechowywać. Idealne do kawy... Składniki na około 16 sztuk: 1 jajko 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 130 g mąki 70 g migdałów ze skórką 60 g suszonych wiśni Piekarnik nastawić
wyzwania kuchenneWyjątkowo pyszna i prosta przekąska w sam raz dla niespodziewanych gości. Szpinak firmy Krokus jest mocno czosnkowy. W połączeniu z serkiem staje się nadzieniem idealnym. Pycha! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 słoiczka (220g) szpinaku z czosnkiem firmy Krokus 4 łyżki serka mascarpone 1 jajko Przepis: Szpinak odsączamy z zalewy i razem z serkiem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie
Emcia Pichcinaszego przepisu. Łososia zamarynowałam w miodowo-cytrynowej marynacie z dodatkiem świeżych plastrów imbiru. Przygotowałam przepięknie wyglądającą ćwikłę z młodych buraczków z dodatkiem chrzanu żurawinowego, jak i pyszną i prostą sałatkę z truskawek, całość podałam z grillowanym ananasem! Chcesz zaskoczyć gości czymś nietuzinkowym, pysznym i zaskakującym w smaku? To danie jest dla Ciebie! Smacznego! Składniki : - 4 tuszki
SMYKWKUCHNIjednolitą masę praską do ziemniaków. I to była ta prostsza część pierogowego debiutu, jak się okazało;) Następny krok to rozwałkowanie ciasta i wycięcie odpowiednich kształtów z pierogowego placka. Proste:) No cóż, kula wyciągnięta z lodówki nijak nie dała się rozwałkować, aż w końcu doszłam do wniosku, że widocznie za krótko była wyrabiana. Nadrobiłam więc ten krok z nawiązką
Zdrowa Kuchnia Sowykońcu zmobilizuję i upiekę:) Pozdrawiam! degustatorka 2012/02/12 17:20:21 Ciekawa ta Twoja pasta, nie jadłam jeszcze czegoś takiego. sowa_nie_sowa 2012/02/12 17:27:13 Degustatorko , spróbuj, jest prosta do zrobienia, z tym, że nie gwarantuję, że będzie Ci smakować;) Mnie smakuje bardzo, dzisiaj zjadłam ostatnią łyżkę samej pasty jako deser do kawy:) Gość: graża
Zdrowa Kuchnia Sowydania z białą fasolką, z którą pierwszy bliższy kontakt miałam przy okazji przygotowywania smalcu/pasty . Obydwa powstały na zasadzie: mam namoczoną fasolkę i co dalej?;) Obydwa stanowiły dla mnie proste danie obiadowe, po którym czułam się wyśmienicie! Robiłam tak: 1. garść białej fasoli ( Jaś średniej wielkości) poprzedniego dnia wieczorem przepłukałam i zalałam na noc wodą. Rano wodę zmieniłam
Zdrowa Kuchnia Sowyjuż nie wyobrażam sobie używania zwykłej pszennej mąki do wszystkich wypieków, precelki wpisuję na moją listę 'do zrobienia' :) Gość: gość, hermes.centrume.krakow.pl 2012/02/25 12:23:53 to jest to ! proste,smaczne ,na każdą porę dobre i nawet gości można poczęstować :-), bułeczko-precelek + masełko +dżemik + kakao,pychota ! :-) basia3005 2012/02/25 13:45:43 tak dodaje sie sody, nawet sporo i wtedy woda
Zdrowa Kuchnia SowyWiosna to najlepsza pora na kiełki. Kiełkować można zboża, nasiona strączkowych oraz nasiona warzyw. Podczas kiełkowania gwałtownie wzrasta zawartość witamin i enzymów, cukier zostaje przekształcony w cukry proste, białka w aminokwasy, a tłuszcz rozkładany do wolnych kwasów tłuszczowych, co czyni kiełki pokarmem nie tylko niezwykle bogatym w składniki odżywcze, ale przede wszystkim lekko strawnym. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowySzybkie, smaczne i proste ciasto. Idealne dla kochanych babć i dziadków, z okazji ich święta ! Składniki: 3 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 125 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy cukier puder Wykonanie: Rozpuścić margarynę - odstawić, żeby trochę przestygła. W tym czasie, oddzielić żółtka od białek. Białka
kolorowotorcikowoBardzo lubię takie szybkie i proste ciasta z owocami. Ten przepis podpatrzyłam u Małej Cukierenki i od razu przypadł mi do gustu, tym bardziej, że jego głównym składnikiem jest jogurt naturalny, dzięki czemu ciasto jest wilgotne oraz uwielbiane przeze mnie maliny (choć można użyć innych owoców). Konsystencją i wyglądem ciasto przypomina nieco chlebek, dzięki czemu jest idealne
Z miłości do słodkościMoja mama zawsze piekła to ciasto na Dzień Mamy, dlatego nie mogło go zabraknąć i u mnie;) Jest bardzo proste a niesamowicie smaczne i kojarzy mi się z dzieciństwem... Lekki biszkopt, pyszny krem i galaretka z truskawkami, czego chcieć więcej:) Biszkopt: 5 jajek, szkl. mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, szkl. drobnego cukru
Z miłości do słodkościDodać zarodki pszenne, cukier oraz płatki migdałowe, ponownie zmiksować. Wlać mleko, wymieszać lub jeszcze raz krótko zmiksować. Gotowy koktajl rozlać do szklanek, udekorować plasterkiem kiwi. Prawda, że proste? Smacznego
Z miłości do słodkościtrochę truskawek i niewykorzystane białka. Musiałam więc dobrze je spożytkować;) na szybko przygotowałam ucierane ciasto, zasypałam je spora ilością świeżych truskawek. Na koniec wyłożyłam ubitą pianę... Wyszło proste, do tego niezwykle smaczne i soczyste ciasto, nie za słodkie:) Oczywiście zniknęło w błyskawicznym tempie;) Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej, 250g masła lub margaryny, 4 jajka, szkl. cukru, 2 płaskie
Z miłości do słodkości