nadziewać gotową masą kajmakową lub kremem czekoladowym. Dodatkowo: Wafle, biszkopciki, bądź małe opłatki. Przygotowanie: Masa zewnętrzna: Białko lekko rozpić widelcem dodać orzechy (wiórki kokosowe), cukier puder i zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać odrobinę białka, jeśli zbyt kleista dosypać zmielonych orzechów (wiórek kokosowych). (Wiórki kokosowe najlepiej, jeśli są drobne i bardziej wilgotne). Nadzienie: Miękkie masło utrzeć
My sweet a lifenajprostszej postaci, po prostu ugotowany, jest pyszny. Nie mam pojęcia co mi strzeliło do głowy, ale naszło mnie na pierogi. Z bobem jeszcze nie jadłam, więc rachunek był prosty = pierogi z bobem. Z pierogami, nie ma co się oszukiwać, jest trochę roboty, ale efekt jest oszałamiający. Zawsze. Cierpliwości i miłego gotowania! Season fo broad beans is open! Yes!!! I love(...)work with making pierogi, let’s not lie to ourselves, but the finale effect is mind blowing. Always. Have patience and have fun cooking! SKŁADNIKI: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 szklanka wrzątku (200 ml) szczypta soli Farsz: 500 g bobu 200 g surowego wędzonego boczku 1 średnia cebula 250 g sera Capreggio INGREDIENTS: Pastry: 300 g white flour
Martyna Cooksliofilizowanej czarnej porzeczki jadalne kwiaty Wykonanie: Mąki i kakao mieszamy i przesiewamy przez sito, mieszamy trzepaczką z jajkiem, mlekiem kokosowym, erytrolem i szczyptą soli, aż powstanie jednolite ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy na patelni lekko posmarowanej masłem kokosowym. Maliny dusimy chwilę z odrobiną wody i podajemy jako dodatek do naleśników. Danie posypujemy pistacjami i pudrem z liofilizowanej czarnej
Quinoa Raz!cukru tłuszcz do smażenia Wszystkie składniki wkładamy do malaksera , miksujemy i gotowe. Tu uwaga,w zależności od tego jakiego rodzaju ziemniaki będą wykorzystane lub ile czasu przed smażeniem ciasto zostanie przygotowane, być może będzie trzeba dodać więcej mąki kukurydzianej lub płatków owsianych. Nadmiar zebranego na powierzchni płynu można również usunąć łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, łyżką kładziemy porcje ciasta
Moja Książka Kucharskaupiekłam mój pierwszy chleb, no w sumie ten jest drugi, bo pierwszemu nie zdążyłam zrobić zdjęć. Była taki sam, no wyrósł mi bardziej równo ;-). Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i bardzo smaczny. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza . Składniki mieszamy w misce i zostawiamy na noc w lodówce, rano wyrabiamy, zostawiamy do ogrzania i wyrośnięcia i pieczemy. Polecam(...)cukier rozmieszać w pół szklanki letniej wody. Do dużej miski dałam obie mąki, ziarna i sól, dodałam olej, rozpuszczone drożdże i resztę wody. Zamieszałam łyżką, tak aby powstało ciasto. Miskę owinęłam folią spożywczą i włożyłam na noc do lodówki. 2. Następnego dnia (u mnie po 8), na stolnicę dałam troszkę mąki, wyjęłam ciasto i dokładnie zagniotłam. Uformowałam bochenek, nakryłam
kruche babeczkisię rozdzielaniem ciasteczek oreo - do jednej miseczki odkładamy część ciemną, do drugiej biały środek. Wszystkie ciemne ciastka rozdrabniamy w blenderze - 3/4 z tego będzie wykorzystana do zrobienia spodu ciasta, 1/4 posłuży do posypania góry. Spód ciasta: Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zmiękną. Bierzemy 3/4 rozdrobnionych ciastek i miksujemy na gładko razem z odsączonymi daktylami oraz 2 łyżkami
Bananowe Poleprzyjemnością wszyscy sięgnęli po dokładkę! PS. Dzięki KRAKUS i ich nowym produktom wstępnie przygotowywanym metodą Sous vide ( wolno gotowane ) przygotowanie ich zajęło mi tylko 30 minut! Jest to prosty sposób a soczyste i bardzo aromatyczne mięso, bez dodatku konserwantów! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * policzki wieprzowe KRAKUS SOS: * czerwona cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * marchew(...)łyżka * jajko – 1 szt * parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KLUSKI: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, ugniatamy. Dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i jajko – zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy okrągłe kluseczki ( z dziurką ) i wrzucamy na lekko osolony wrzątek – gotujemy ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. SOS: W rondelku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy, dodajemy drobno posiekaną
Ostra na Słodkonajprostszej postaci, po prostu ugotowany, jest pyszny. Nie mam pojęcia co mi strzeliło do głowy, ale naszło mnie na pierogi. Z bobem jeszcze nie jadłam, więc rachunek był prosty = pierogi z bobem. Z pierogami, nie ma co się oszukiwać, jest trochę roboty, ale efekt jest oszałamiający. Zawsze. Cierpliwości i miłego gotowania! Season fo broad beans is open! Yes!!! I love(...)work with making pierogi, let’s not lie to ourselves, but the finale effect is mind blowing. Always. Have patience and have fun cooking! SKŁADNIKI: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 szklanka wrzątku (200 ml) szczypta soli Farsz: 500 g bobu 200 g surowego wędzonego boczku 1 średnia cebula 250 g sera Capreggio INGREDIENTS: Pastry: 300 g white flour
Martyna CooksPLACUSZKI (RACUCHY) DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI Te placuszki są jednymi z moich ulubionych - propozycja na danie bezmięsne. Są delikatne, pulchne, niebiańsko pyszne no i słodkie. Do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? :) SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 1,5 łyżki cukru 250 ml mleka - 250 ml 1 jajko 3 g drożdży instant sól - duża szczypta 1 duże(...)drzwiczkach i uchylam je lekko. Następnie drożdże połącz z pozostałymi składnikami, ja to robią rózgą lub widelcem, a na koniec dodaj obrane, pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw na kolejne 15-20 minut w ciepłe miejsce, ciasto po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Placuszki smaż na małej ilości tłuszczu, nakładając na patelnię po pełnej
Calzonella.comkawki, ale jako zdrowa przekąska na drugie śniadanie. Zdrowe, dzięki dodatkowi płatków owsianych, dużej ilości bakalii i otrąb. Aby bezkarnie oddać się łasuchowaniu do słodzenia ciastek użyłam ksylitolu. Banalnie proste do przygotowania. Dodam jeszcze, że pieczenie ciastek to świetna forma relaksu. Najsmaczniejsze na drugi dzień. Składniki: 225 g masła 275 g ksylitolu lub cukru 1 jajko 140 g mąki(...)posiekać masło z cukrem i jajkiem utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, otręby i wymieszać. Dołożyć posiekane orzechy, czekoladę i rodzynki z ciasta uformować 24 kulki, odmierzając po 1 łyżce ciasta na kulkę. Ciasto jest dosyć klejące, także dobrze jest lekko zwilżyć dłonie. Kulki ułożyć na blaszce, następnie rozpłaszczyć zachowując odstępy między ciastkami. Piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Drożdżowe, pyszne i puszyste dzięki dodaniu piany z białek racuszki z jabłkami na maślance. Pachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie. Proste w wykonaniu. Zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany. Składniki: 3-4 jabłka np. antonówka 2 jaja 150 g maki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 dkg świeżych drożdży pół szklanki(...)żółtka. Wsypałam cukier i szczyptę soli. Wlałam maślankę i wymieszałam. Jabłka obrałam i pokroiłam na plasterki. Wymieszałam je z cynamonem. a następnie z ciastem. Białka ubiłam na puszystą pianę. Przełożyłam ją do ciasta. Delikatnie wymieszałam. Rozgrzałam olej na patelni. Nakładałam ciasto łyżką. Smażyłam przez około 3 minut z każdej strony. Odkładałam
potrawyregionalnePyszny i bardzo prosty chlebek domowy. Przepis dostałam przy okazji kupna miski Tupperware Składniki (na blaszkę keksówkę o długości około 40 cm i szerokości 11 cm) : 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (akurat miałam tortową) 1 szklanka płatków owsianych po 3 łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody(...)misce. Na koniec robię wgłębienie w które wlema rozczyn. Po 15 minutach wszystko dokładnie mieszam do połączenia składników i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem/margaryną blachy i pozostawiamy na około kwadrans. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami.Pieczemy około 1 godziny 1 temperaturze 180 o C. Najlepiej smakuje jeszcze
cucinareJeszcze trochę zdjęcia będą wołać o pomstę do niebios... Niewiarygodnie prosty i smaczny... Przepis nie do końca zerżnięty, ale inspiracje pochodzą od Liski, prowadzącej " pracownię wypieków ". Własne przepisy na chleb nie są najłatwiejsze w rozpracowaniu.., ale jest już kilka wątków, które mi nie pasowały i zostały zastąpione w oryginalnym przepisie moim wymysłem. 400 g mąki pszennej (ten wyszedł mi trochę(...)się jeszcze koszyków do wyrastania i żeliwnego garnka, więc pieczenie chleba wygląda u mnie nieco siermiężnie. Po czasie wyrastania (u mnie w tym wypadku po 14 godzinach) przekładamy luźne ciasto do keksówki i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Używam foremki sylikonowej, więc nie muszę jej niemal niczym smarować, jednak w przypadku metalowych trzeba oczywiście zastosować podkład, przykładowo w postaci
Kuchenna Kontrrewolucyafarsz nie był suchy, doprawić do smaku. 4. Do zmielonych ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić gładkie ciasto. 5. Stolnicę podsypać lekko mąką, wyłożyć część ciasta. Rwać kawałki, spłaszczać na dłoni, nakładać 1-2 łyżeczki farszu (w zależności od ich wielkości), zlepiać dokładnie kulki a następnie rozwałkować w dłoniach formując rulonik. 6. Kluski wrzucać partiami(...)możemy zjeść sobie kluseczki gotowane a drugiego - obsmażane). Do tego dwie różne suróweczki i mamy urozmaicone menu :) Ja swoje "krokieciki" podałam z jedną z moich ulubionych surówek - szybką i prostą, a do tego bardzo smaczną: Marchewka z chrzanem 1 marchewka 1 łyżeczka chrzanu (daję trochę więcej) 1 łyżeczka majonezu
Kto ugości moich gości?Zapiekańce są bardzo lubiane w moim domu. Można je robić z różnymi nadzieniami. Dziś proste i szybkie zapiekańce ziemniaczane z mięsem mielonym. Jest to danie do zrobienia którego możemy z powodzeniem wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu z dnia poprzedniego. Zapiakańce ziemniaczane z mięsem SKŁADNIKI: 0,75 kg ziemniaków 300 g mięsa mielonego z łopatki 3/4 szklanki mąki pszennej(...)rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Mięso mielone podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy do niego przyprawę do mięsa i natkę pietruszki. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i zagniatamy ciasto. Do mięsa dodajemy pokrojone drobno ogórki i keczup i całość mieszamy. Nabieramy na rękę ciasto, na środek nakładamy farsz mięsny i zlepiamy tworząc kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijuż dużo lepsza. Ciastka wyszły chrupiące, bardzo czekoladowe z mleczną nutą. Żeby smakowały identycznie, prawdopodobnie nie powinno się dodawać żółtka - mi jednak w takim wydaniu smakują najlepiej. Przepis jest prosty, szybki i na prawdę przyjemny dla wszystkich - i tych którzy w kuchni czują się jak ryba w wodzie i tych, którzy na co dzień omijają ją szerokim łukiem. Dlatego polecam(...)Masło z cukrem ucieramy, dodajemy mleko w proszku, żółtko, wodę i mleko.Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z mąką pszenną, dodając ją stopniowo do masy maślanej.Z przygotowanego ciasta za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę do pieczenia kulki które spłaszczamy łyżką zwilżoną wodą. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około 8-10 minut.Studzimy
Słodkie Przyjemnościpodawać w wielu wariantach smakowych i w różnych kształtach, są doskonałe do wszelkich past i dipów. Piekłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Są bardzo proste i szybko powstają, można je upiec na kilka dni przed planowaną imprezą i trzymać np. w zamkniętym pudełku. Przepis na krakersy zaczerpnęłam z tej strony, zmieniłam tylko rodzaj mąki(...)kruszonkę. Dodać kminek (użyłam kminu rzymskiego, czyli kuminu), miód i wodę. (Jeśli mamy skrystalizowany miód, wystarczy lekko go podgrzać aż się rozpuści.) Zagnieść elastyczne ciasto. Wody ma być tyle, żeby było odpowiednio miękkie do rozwałkowania. Ciasta nie zagniatać zbyt długo, podobnie jak przy kruchym cieście.Rozwałkować na cienki placek, ponakłuwać widelcem i wykrawać dowolne
Codzienna kuchnia niecodziennamoże wszystko wróciłoby do normy. Na razie chwytam każdy promyk i ewentualnie poprawiam nastrój jakimś pysznym ciasteczkiem;) Ale długo tak się nie da….;) Znalazłam jednak przepis na proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowe, które zachwyciły moich gości. Ciasteczka są lekkie i jednocześnie chrupiące i absolutnie idealne do popołudniowej kawki:) Myślę jednak, że te ciasteczka migdałowe będą dobre(...)cukrem aż zrobi się puszyste.3. Makę połączyć z migdałami i dodać – mieszająć łyżką – do masła. Dobrze wymieszać.4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką nakładać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 10 min. Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego Inspracja: Cookies wyd. Weldon OwenPost Ciasteczka migdałowe pojawił się poraz
UgotujmyTo.plsobą robić, i jak tu się ogarnąć... Na szczęście są sposoby na poprawienie humoru i atmosfery, a jednym z nich jest pieczenie bułeczek.Ostatnio mam ochotę na proste pieczywo, idealne do kanapek i z szynką, i z dżemem. Tym razem wymieszałam zwykłą mąkę pszenną z razową, dzięki czemu stały się bardziej konkretne i sycące. W niczym nie ustępują(...)zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać mleko. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać wodę i jajko, zagnieść gładkie ciasto.Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut.Wyrośnięte bułeczki spryskać wodą.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na te proste skony udowadnia, iż mając kilka podstawowych składników, które chyba zawsze są pod ręką, w krótkim czasie można przygotować prawdziwie eleganckie bułki w prawdziwie szkockim stylu. Mi to zajęło około 20 minut. Jeszcze mniej czasu zajęło mi zjedzenie skonów...O samych skonach pisałem już przy okazji pieczenia Treacle scones (skony melasowe), wspomnę tylko, że ten poniższa(...)odrobiną bitej śmietany. Dla małych i dużych łasuchów, na sobotni lub niedzielny poranek. Do przepysznej kawusi.Formując skony postąpiłem trochę innaczej, niż podczas robienia skonów melasowych. Nie rozwałkowywałem ciasta i nie wycinałem ich szklanką, ale uformowałem kule, które następnie rozpłaszczałem lekko dociaskając dłonią. Dlatego też po upieczeniu miały bardziej bułkowaty kształt. Jeśli chcecie otrzymać skony o bardziej „rasowym" kształcie, lepiej
Grahamka, weka i kajzerkaprosty sposób na coś pysznego... Jednocześnie zapraszam do wzięcia udziału w Konkursie Składniki: 3/4 kubka maki ryżowej 3/4 kubka mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajko drożdże około 15- 20 gram szklanka ciepłego mleka woda ciepła łyżka cukru Mąki mieszamy, drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku dodajemy jajko, cukier i wszystko razem mieszamy..Dolewając wody doprowadzamy ciasto do konsystencji
NaKońcuJęzykaPyszny łaciaty serniczek z dodatkiem masy krówkowej na kruchym cieście. Prosty i do tego ładnie się prezentuje. Masę serową wykładałam po kilka łyżek ciemnej i kilka łyżek jasnej, dlatego wyszły takie ładne łatki. Jeśli masę będziemy wykładać na przemian po dwie łyżki wyjdzie wtedy ładny pasiasty wzorek a'la zebra. Do serniczka użyłam serka Wieluń który otrzymałam do testowania
Monia miesza i gotujestrączkowych czy owoce wraz z dużymi, twardymi pestkami. Pulpa, czyli resztki wychodzące z wyciskarki, jest prawie sucha. Ale to nie oznacza, że bezużyteczna. Możecie przygotować z niej kotlety, muffiny, ciasto (np. marchewkowe) albo….maseczkę. Wszystko zależy od Waszej fantazji Wyciskarka wyposażona jest w funkcję revers. Polega ona na tym, że mamy możliwość włączenia biegu wstecznego w momencie zablokowania urządzania(...)sklepu. Dla mnie to ogromna zaleta, ponieważ wolę bardziej treściwe napoje, z miąższem. Zdaję sobie jednak sprawę, że niektórzy mają inne preferencje. Dla takich osób Artnico stworzyło bardzo proste rozwiązanie (do kupienia osobno za 19,99 zł) – taca z sitem do rozrzedzenia soku. I po problemie! Druga sprawa to rozwarstwianie. Pewnie zauważyliście, że kiedy odstawicie
Powiedz dietom niePochodzę z okolic Krakowa, a jak wiadomo Kraków słynie z pysznych obwarzanków, więc i na moim blogu musi się pojawić
KuchniaWeDwoje.plstołu, uśmiechając się do siebie pomyślałam, że nie mogła trafić lepiej. Wielkie, pyszniące się, kolorowe tortille zachwycały wzrok. Zastanowiłam się, jak to możliwe, że tak z pozoru proste danie, może tak smakowicie i zarazem elegancko wyglądać. Na myśl przyszły mi kolorowe, ruchliwe ulice Meksyku, roześmiane, ogorzałe od słońca buzie i delikatny zapach kurzu w powietrzu. Poczułam energię tego(...)pszennej (ja używam tortowej)1/2 łyżeczki soli3/4 szklanki wody3 łyżki oliwy z oliwekPrzygotowanie:W misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj wodę, wymieszaj, wlej oliwę z oliwek i delikatnie wyrób ciasto. Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj chwilę. Zostaw na 10 minut. Podziel ciasto na 8 części, uformuj z nich kulki. Rozwałkuj na cienkie placki. Rozgrzej
Gotowanie to kochaniesosu pomidorowego. Co ciekawe, to każdy region Włoch, ma swoją odmianę focacci. Jako typowe dodatki do focacci stosuje się oliwki, rozmaryn, szałwię, cebulę, pomidory czy gruboziarnistą sól. Jest prosta do zrobienia i dość uniwersalna. Możemy jeść ją maczając w dobrej jakości oliwie. Oj wchodzi wtedy gładziutko Możemy z niej zrobić kanapki, są przepyszne. Możemy używać jej jako zagryzki(...)ochotę, ale nie bardzo na ich jakieś bardzo wymyślne przygotowywanie. Zwykle focaccię robi się z jasnej mąki. Ja do mojej użyłam mąki chlebowej z Lidla 1050, a więc ciasto jest troszkę ciemnawe i cięższe w smaku, co nie znaczy gorsze Ja dodałam ciut więcej mąki, ale wszystko zależy od chłonności mąki, więc zacznijcie od 375g i jeśli zajdzie potrzeba, dosypcie
Mieszam w Garnkuśrodkowy palec i szlag go trafił. Z pomocą przyszedł mi pan Hamelman i jego książka „Chleb”. Postawiłam na Pain Rustique. Postawiłam następny zaczyn i wyszedł bardzo przyzwoity chleb. Prosty do zrobienia, wymagający odrobiny cierpliwości. Przepis wymaga wyrastania w koszyczku. Zanim nabyłam drogą zakupu koszyki rozrostowe, to moje chleby rosły sobie w durszlaku wyłożonym ściereczką i też było super. Spróbujcie(...)Zaczyn: 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750* 450 g wody drożdże instant 1/8 łyżeczki (około 2 g) łączymy drożdże z wodą, dodajemy mąkę i mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta. Przykrywamy miskę folią spożywczą, robimy kilka dziurek i zostawiamy na 12-16h. Trzeba sprawdzać, zaczyn jest gotowy, gdy jego powierzchnia jest pokryta bąbelkami. Ciasto na chleb: 450 g mąki
ladykitchenNa blogu możecie już zobaczyć zielone ciasteczka w formie choinek ( tutaj przepis ). Tym razem przyszedł czas na bałwanki Ciastka te na pewno spodobają się dzieciom, ale
Via GustoUwielbiam piec słodkie placuszki z różnymi nadzieniami, dodatkami. Jesienią najczęściej z jabłkami, naszymi, polskimi. Placuszki smakują wtedy wyjątkowo, a dla jeszcze większego podbicia smaku jako słodzidła
Gotowanie...to proste !mocno nagrzała, u mnie to zajmuje 12 -18 minut. Gdy patelnia będzie gorąca, szybkim ruchem (oczywiście w rękawicy) wyjmij patelnię, dodaj łyżeczkę oleju bądź masła na patelnię, i wylej ciasto na naleśnik. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Naleśnik bardzo spektakularnie urośnie - to dzięki jajkom- po wyjęciu w dużej części opadnie, co jest jego cechą charakterystyczną- mocno odstające brzegi
SMYKWKUCHNIPierwszy wpis po miesięcznej przerwie. Pierwszy wpis w Nowym Roku. Pierwszy wpis w nowym tygo dniu. Zaczynamy, więc przepisem na chrupiący chleb z kurkumą i serem. Bar dzo prosty w wykonaniu, chociaż na jego schrupanie należy poczekać przynajmniej 15 go dzin o d zrobienia rozczynu. Warto zaczekać ;) Skła dniki: 15 g świeżych droż dży 400g mąki pszennej(...)przykrywając folią na całą noc. Rano wyłożyć na posypaną mąką ściereczkę kuchenną (utworzyć kulkę) i przykrywając pozostawić w ciepłym miejscu na około go dzinę. Należy spraw dzić czy ciasto po dwoiło objętość prze d wyłożeniem do formy. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni (bez termoobiegu) z postawionym na niskiej półce garnkiem z pokrywką (lub naczyniem żaroo dpornym). Kie dy piekarnik
ChilliJemypowiem, o wiele lepsze. Jajko jest w ogóle nie potrzebne, a po co marnować jajka, skoro w tym daniu są na prawdę zbędne? :) Przepis na kopytka jest bardzo prosty, z małą ilością produktów, a są na prawdę smaczne, ja bardzo lubię również odsmażane następnego dnia. :) Przepis: (90 kopytek) Składniki: 1 kg ziemniaków około 1,5 szklanki mąki pszennej(...)mąkę pszenną. Dlaczego powoli? Bo pamiętajcie każdy ziemniak jest inny i może się okazać, że będziecie potrzebować troszkę mniej mąki. Dodajemy około 1 płaską łyżeczkę soli. Wyrabiamy jednolite ciasto. 3. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy wałek z którego wycinamy kopytka. W razie czego ciasto podsypujemy mąką pszenną. 4. Kopytka wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem
Mój pomysł natrzepaczki składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec dodać pokrojone piersi z kurczaka, cebulkę oraz groszek. Całość przyprawić i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone kotleciki przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przygotowane kotleciki podawać, np. z warzywami ugotowanymi na parze i ryżem
UgotowaćSkładniki – porcja na 12 muffinów: 1 szklanka mąki, 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki
Coś bym zjadłaUwielbiam domowe lody! Niestety są one często pełne kryształków, dlatego wymagają użycia specjalnej maszyny do lodów lub kilkukrotnego mieszania co godzinę w trakcie mrożenia. Jednak istnieją
Poezja smakupromocja tutaj ) ewentualnie cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Łodygi rabarbaru opłukać, osuszyć, odciąć część z liściem, pokroić w kilkumilimetrowe plasterki i wymieszać z 2-3 łyżkami cukru trzcinowego. Płat ciasta rozwinąć, ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pokroić na 12 prostokątów. Każdy prostokąt posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka lub śmietanki. Na środek nałożyć pojedynczą warstwą plasterki(...)TANIO SMACZNIE KUCHNIA MNIAM MOJE DOMOWE KUCHARZENIE KUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI WANILIA I KARDAMON MOJE MAŁE CZAROWANIE BEATA LIDIA SMAK MOJEGO DOMU Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI SŁODKIE OKRUSZKI GOTOWANIE TO PROSTE IZIONI PYSZNE SMAKI SZÓSTE NIEBO
Kuchenne zapiski Edytyzwykłego, pszennego. Czasami mamy takie zachcianki. Ale było jedno kluczowe założenie: ma mieć fajną grubą i twardą skórkę, ale jednocześnie bardzo miękki środek. Jak to osiągnąć? Właściwie sprawa była prosta, bo kiedyś przypadkiem taki efekt osiągnęliśmy jak bułki piekliśmy. Teraz więc już wiedzieliśmy co zrobić żeby skórka była gruba i twarda. Po prostu do wyrastania wsadzić chleb do piekarnika(...)Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy przy użyciu robota przez 10 minut, ewentualnie rękoma przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy ciasto do natłuszczonej keksówki. My stwierdziliśmy, że chcemy mieć jeden bochenek z keksówki, a drugi taki po prostu bez formy. Więc podzieliliśmy ciasto na pół i jedną połowę włożyliśmy do malutkiej
Marder&Marder ManufactureKlasyczna marmurkowa babka, puszysta, długo zachowuje świeżość, w zasadzie ... im starsza tym smaczniejsza :-) Przepis bardzo prosty, zawsze się udaje i szybciutko się robi. Zachęciłam Was? Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej ok. 300ml majonezu (łagodnego, niesłonego - u mnie Winiary) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier wanilinowy(...)chwilę, tylko do połączenia się składników na małych obrotach. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wlewamy najpierw jasne ciasto, na nie ciemne. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut. Studzimy
Walijskie PichcenieWstyd się przyznać ale dopiero pierwszy raz piekłam pączki....;) No ale w końcu musi być ten pierwszy raz :) Składniki na około 25-30 pączków: 1 kg
Gotowanie...to proste !To, że uwielbiam zdrowe dania wiedzą na pewno moi bliscy i uważni czytelnicy tego bloga. Promuję bowiem zdrową żywność, ale nie zawsze trafia ona do naszego
Moja DelicjaWitajcie Moi Mili, dziś mam dla Was przepis na babeczki szybkie, proste i do tego jak zwykle pyszne. Można do nich dodać dowolne owoce sezonowe, ja jak już mówiłam wykorzystuje to co akurat jest dostępne w ogródku, dlatego tym razem padło na porzeczki. Składniki na 12 babeczek: 2 jajka 2/3 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl(...)białe, czerwone i czarne) Mieszamy ze sobą wszystkie "mokre składniki" następnie dosypujemy suche i jeszcze raz starannie mieszamy, a następnie przekładamy do foremek napełniając je do ok 2/3. Na ciasto wysypujemy umyte porzeczki. Kruszonka: 2 łyżki cukru biszkoptowego Eko Maja 2 łyżki mąki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka masła Składniki kruszonki łączymy starannie ze sobą, a następnie posypujemy
Cynamonowe szczęściejako dziecko jeździłam do lasu o 5 rano na jagody, potem dzielnie jak długo dało się wytrzymać, zbieraliśmy je. Tak zarobiłam swoje pierwsze pieniądze :))) ...cudowne czasy beztroski. Przepis jest prosty a smak wyśmienity. Nawet jeśli nam pękną, jagody wypłyną i tak będą to najcudowniejsze smaki lata. SKŁADNIKI : pół kilo mąki pszennej 1 szklankę mleka 20 gram świeżych drożdży 1 jajko(...)odstawiamy do wyrośnięcia ok 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, po czym gotowy rozczyn, jajko. Wyrabiamy, międzyczasie dodajemy powoli roztopiony letni tłuszcz, wyrabiamy na elastyczne, miękkie ciasto. Odstawiamy do miski, przykrywamy i czekamy aż podwoi swoją objętość dwukrotnie ok 1 godziny. Nadzienie Jagody myjemy, przebieramy. Wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i mała chwile zagotujemy,mieszając
Basia w kuchniJeden z najlepszych serników jakie jadłam! Fantastycznie pomarańczowy dzięki dyniowemu pure, aromatyczny dzięki wanilii, cynamonowi gałce muszkatałowej, aksamitny, kremowy i delikatny dzięki... kremowym serkom kanapkowym apetina
DefinicjaSmakutytule - zwykły, klasyczny, najprostszy z prostych chleb żytni. I bardzo smaczny do tego :) A co ciekawe robi się go szybciej niż większość chlebów. Co dodatkowo podnosi jego wartość :) Bo właśnie noc późna - jak zawsze jak się za pieczenie biorę - i pomyślałem, że własnie takiego trochę szybszego chlebka potrzebuję, żeby możliwie jak najszybciej spać iść. Nie jest może jakiś super(...)łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki słonecznika - do posypania po wierzchu Wszystko - oprócz słonecznika - wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy 10 minut. Ciasto niestety będzie z gatunku tych, których nie lubię najbardziej, czyli będzie się bardzo bardzo lepiło do dłoni. Ale takie ma być. Po 10 minutach wyrabiania odstawiamy pod przykryciem na 40 minut
Marder&Marder Manufacturepuste. Pierwsze są czekoladowe, a raczej powinnam napisać kakaowe. Ciasteczka są miękkie, ale później pyszne, chrupkie i świetnie smakują popijane szklanką mleka... Drugie ciasteczka są z przepisu Marty, są proste w przygotowaniu, pieką się 7 min, są mało słodkie i rozpływają się w ustach. Z podanej ilości wychodzi ich bardzo dużo, ale to dobrze, bo można zjeść(...)maty sylikonowej). Do dużej miski wkładamy miękkie masło i cukier. Ucieramy do lekkiej, puszystej masy. Dodajemy kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Miksujemy na mokry piasek. Następnie ciasto zagniatamy. Bierzemy kawałek ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na gruby placek. Układamy placki ciasta na blasze do pieczenia i pieczemy około 10 - 15min. Po wyjęciu
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/przygotowanego ananasa grillujemy aż zbrązowieje a jego powierzchnia będzie błyszcząca. Oczywiście najlepiej smakuje podawany z lodami, posiekanymi orzechami, sosem czekoladowym itp. To jest extra deser na każdą okazję! Prosty, łatwy i szybki. Zabierając się za grillowanie deserów należy zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy. Po pierwsze; jeśli chcemy grillować świeże owoce pamiętajmy aby ruszt grilla był po prostu czysty(...)przed grillowaniem takie owoce jak brzoskwinie, ananasy czy banany moczymy w winie, rumie lub tequili musimy uważaj na powstawanie dużego płomienia ognia. Grillowane owoce są świetnym składnikiem wielu potraw, ciast itp. Ich smak można dodatkowo podkręcić stosując kawałki drewna do grillowania wykonane z beczek w których składowane było wino i rum. Takie kawałki drewna do grillowania i wędzenia można znaleźć
naRuszcieMufinki, powszechnie wszystkim znane kojarzą się na słodkością, deserami, ... ale można zrobić z nich smaczną i prostą przekąskę w dodatku z aromatycznym tuńczykiem w środku. Składniki : 150 gr mąki pół puszki tuńczyka w sosie własnym 4 jajka 200 gr cukinii pozbawionej miąższu pestkowego 1 mała cebulka po około 1 łyżce siekanego koperku i szczypiorku 1 płaska łyżeczka proszku(...)cebulę i startą na grubych oczkach cukinię (pozbawioną miąższu pestkowego) i cały czas miksując na wolnych obrotach dodaję mleko i 3/4 ilości startego parmezanu. Doprawiam solą i pieprzem. Gotowe ciasto przekładam do papilotek w ilości ok 1 dużej łyżki na co kładę po ok pół łyżeczki odsączonego z sosu tuńczyka z puszki co z kolei znów przykrywam 1 dużą łyżką
Mechanik w kuchnisię pozbędę to zaraz nowa dostawa :-) Po szarlotkach i jabłecznikach, które mi się nieco przejadły postanowiłam upiec coś innego. Na tej stronie znalazłam przepis na murzynek z jabłkami. Proste i szybkie wykonanie, a tak murzynek tak smakował rodzicom, że poprosili mnie o przepis. Polecam jest naprawdę wspaniały :-) Składniki na 1 dużą tortownicę: 3 szklanki mąki pszennej 6 jajek(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i sodą, dodać także olej i wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę i wymieszać razem z ciastem. Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C. Składniki na polewę: 3 łyżki kakao
Na słodko lub wytrawniepisałam wczoraj, mam dla Was chleb, który robi się w sposób bardzo prosty, i którego chętnie używam jako bazę do bruschetty. Chleb ten to mąka, woda i odrobina drożdży. Niektórym może przeszkadzać jego drożdżowy zapach. Dla mnie jednak nie jest to na tyle duży mankament, by przesłonił zalety tego wypieku. Pieczywo jest delikatne i o nienarzucającym się smaku. Dzięki temu(...)świeżych drożdży360g letniej wodySposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy drożdże i dolewamy wodę. Mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Zostawiamy na 20h. Następnego dnia wykładamy ciasto (dość rzadkie) na obficie posypany mąką blat. Zawijamy ciasto lewą i prawą krawędzią do wewnątrz, tak by na siebie zachodziły. Następnie to samo robi z górną i dolną krawędzią. Ciasto
W kuchni wieczoremjedzeniem w ręku. Cieszę się, że nastał słoneczny sezon! No dobra, a co mam dla Was na tę cieplutką niedzielę? Naleśniki czekoladowe! Bardzo smaczne, mało słodkie, delikatne i proste w przygotowaniu. Do tego aksamitny serek waniliowy i aż chce się jeść! Na dworze ;)"Składniki:5 szklanek mąki tortowej3 łyżki kakao3 łyżki cukru brązowego3 jajka3 szklanki mleka3 szklanki wody lekko(...)gazowaną wodą i ekstraktem waniliowym. Wszystko dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach, tak aby pozbyć się grudek. Pod koniec miksowania dodajemy olej.Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem/masłem wylewamy niewielką ilość ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy około minuty z jednej strony, przewracamy na drugą i chwilę podsmażamy.Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania się ciasta.Przygotowujemy nadzienie.Do miseczki wrzucamy pokruszony twaróg, dodajemy
Słodkie PrzyjemnościPostanowiłam, że i ja zostanę testerką. A co mi tam! Raz się żyje.Poza tym daje to duże możliwości w poznawaniu jakości różnych firm nawłasnej skórze
W kuchni Karmel-itki