proste ciasto - 15398 przepisów (strona:705/1027)

Naleśniki 157

jaja, u mnie rozm. L 2 szklanki mąki pszennej odrobina soli Przygotowanie: W misce mieszam rózgą wszystkie mokre składniki, dodaję suche, smażę na patelni cienkie naleśniki nakładając niewielkie porcje ciasta łyżką do zupy. Patelnię uprzednio nasmarowałam olejem. Podaję od razu lub po przestudzeniu czaruję z nich krokiety. Pycha

Zasmakuj Kuchni
Babeczki z mąką migdałową i kremem śmietanowo-waniliowym 226

śmietaną,łyżką soku z buraków i wanilią na gładką masę, następnie ciągle mieszając przesiewać mąkę z mąką migdałową i proszkiem do pieczenia. Formę do babeczek wypełnić papilotkami, nakładać porcję ciasta do 3/4 ich wysokości. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, piec babeczki do suchego patyczka około 20/25 minut. Upieczone babeczki przełożyć na kratkę i pozostawić do wystygnięcia.  Śmietanę kremówkę

Sama słodycz i szczypta chili
Gnocchi w sosie grzybowym – przepis 309

nagrzanego piekarnika po odcedzeniu na 5 min. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę na najmniejszych oczkach, dodajemy sól, pieprz, dwa roztrzepane żółtka i stopniowo szklankę mąki pszennej, jednocześnie wyrabiając jednolite ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka równych części, z których formujemy wałki o średnicy około 1 cm, a które następnie tniemy na dwu centymetrowe kluski. Każdą kluskę rolujemy po wewnętrznej stronie

Księga-Smaku
MUFFINKI Z PŁATKAMI JAGLANYMI 204

WYKONANIE: Dwie formy na muffinki wykładamy papilotkami. Jajka delikatnie roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Wsypujemy płatki jaglane i mieszamy. Mąkę z proszkiem i solą przesiewamy. Wsypujemy do ciasta na zmianę z kefirem. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu wlewamy olej. Do ciasta na tym etapie możemy wsypać ulubione owoce i lekko wymieszać. Możemy też owoce powciskać gdy ciasto

Pani na deser
MUFFINKI CZEKOLADOWO-WANILIOWE 204

zawartość obu naczyń, i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Całą masę dzielimy na 2 części. Do jednaj dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego koloru ciasta.  Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżką na zmianę - ciemne i jasne ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st i p ieczemy  około 25 minut

Walijskie Pichcenie
Sezon na rabarbar w pełni! 158

zawsze gościło w moim domu w postaci kompotów i ciast. Przyznam, że dopiero w życiu dorosłym doceniłam jego smak. Przez weekend postaram się zgromadzić dla Was przepisy na ciasta z rabarbarem. Przeszukanie stert kartek i karteczek, notesów i segregatorów zajmie mi kilka dni;) Ale mam czas do końca czerwca na prezentowanie moim wypieków.  Jak z wszystkim, nie należy przesadzać(...)nerkami i reumatyzmem. Wybierając rabarbar zwracajmy uwagę na kolor łodyg. Ogonki z różowowawą skórką i miąższem są słodsze. Te o mocnym czerwonym kolorze smakują jakby lekko malinowo:) Zasada jest prosta. Im czerwieńsza łodyga, tym słodszy rabarbar.   Artykuł Sezon na rabarbar w pełni! pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Piernik z nadzieniem truskawkowym 162

Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty i szybki. Wychodzi przepysznie wilgotny , przełożony dżemem truskawkowym . Naprawdę polecam , super się nadaję do kawki z mleczkiem :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1/2 słoika dżemu truskawkowego 1/2 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżeczki kakao 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną a następnie mieszamy z kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 45 minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem

Różne smaki w kuchni
Drożdżówki z serem tęsknotą emigranta. 190

zjadł dwie jeszcze ciepłe. Duży M legalnie zjadł jedną dużą, ale nielegalnie pożarł jeszcze dwie. Najmniejszy  wyjadał ukradkiem ser. Przepis jest na prawdę prosty. Zaczerpnięty z bloga 'Moje wypieki' (a jakże). Lekko zmodyfikowany Przepis na cisto 500 g mąki (ja używam chlebowej ) 20 g suchych drożdży(...)wszytko do maszyny na koniec mąkę i drożdże. Nastawiam na wyrabianie i wyrastanie (dough 1,30h) Jeśli nie posiadacie maszyny to wyrobić ciasto ręcznie, pamiętając że ze świeżych drożdży należy wcześniej zrobić zaczyn. Pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Następnie zagnieść, rozwałkować (delikatnie podsypując niewielką

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
MUFFINY Z MĄKI JAGLANEJ 253

cukier, 1/2 posiekanej tabliczki czekolady, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz sodę. Do drugiej miski wbijam jajko, dodaję sok z pomarańczy,jogurt, całość mieszam i wlewam do suchych składników. Ciasto mieszam, przekładam do papilotek i wkładam do piekarnika na 20-25 minut. W garnuszku roztapiam pozostałą część czekolady. Ostudzone babeczki polewam czekoladą, dekoruję płatkami migdałów

Kukuleczki
Kluski ziemniaczane w sosie (kluski z dziurką) 293

kluskach ziemniaczanych Bez względu na nazwę są pyszne i naprawdę sycące. Dodatkowo podałam je z sosem do pieczeni jasnym i posypałam zieloną pietruszką. Nie zabrakło też zestawu surówek. Syty, prosty obiad, który polecam Składniki: około 1-1,2 kg ziemniaków* mąka ziemniaczana sól woda do gotowania 1 jajko sos do pieczeni jasny Cykoria zielona pietruszka *ilość orientacyjna, stosujemy zasadę podziału(...)można również jeszcze doprawić solą (ja pomijam). Wyjęte wcześniej ziemniaki wkładamy z powrotem do miski. Całość wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej masy. W dużym garnku gotujemy wodę. Z ziemniaczanego ciasta odrywamy kawałki i formujemy w dłoniach kulki, lekko je spłaszczając i robiąc w każdej wgłębienie w środku palcem. Kluski wrzucamy ostrożnie do gotującej się wody (nie powinna mocno buzować, żeby

Słodkie okruszki
Semlor, czyli szwedzkie bułeczki na tłusty wtorek 258

cukru pudru Sposób przyrządzenia: Bułeczki: 1. Przygotuj rozczyn drożdżowy (Podgrzej mleko z cukrem i drożdżami, do momentu aż drożdże się rozpuszczą). 2. Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i miękkie. 3. Miskę oprósz mąką, przełóż do niej ciasto na bułki, przykryj ściereczka kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pizza na podpłomyku z pesto z rukoli 172

ponadto czarnuszka do posypania suszone oregano do posypania ostra papryka do posypania ser do pizzy, wybrałam provolone, ale możesz użyć np. mozzarelli lub innego sera świeża rukola Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na podpłomyki, czyli mieszamy mąkę z taką ilością wody, aby powstało ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy krążki. Smażymy na suchej patelni, na małym ogniu z jednej strony

Moja smaczna kuchnia
Cytrynowe muffinki 251

skórka pomarańczowa Helio Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać składniki suche a w drugiej misce wymieszać składniki mokre. Następnie połączyć zawartość obu misek. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki na wysokość 3/4 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 30-40 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować

Monia miesza i gotuje
Chrupiące ciasteczka z płatków jęczmiennych (truskawkowe) 246

wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać pokruszone truskawki i mikro kropelki. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować

Di gotuje
Proste bułki pszenno – razowe 175

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu pszenne bułeczki z dodatkiem razowej mąki. Smakują idealnie, jak te kupione w piekarni. A wiadomo domowe najlepsze! 400 g mąki pszennej luksusowej typ - 550 Młynomag  (klik) 50 g mąki razowej żytniej Młynomag  (klik) 1 łyżeczka soli 25 g oleju 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki cukru(...)obie mąki, sól – wszystko mieszamy. Dolewamy olej, rozpuszczone drożdże i na samym końcu letnia wodę. Wszystko mieszamy ok. 5 minut mikserem z hakiem (ręcznie ok. 8 minut). Po wyrobieniu ciasto powinno jeszcze delikatnie się lepić. Z ciasta formujemy kule i przekładamy je do wysmarowanej olejem  miski. Przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia

VioletoweKucharzenie