proste ciasto - 15398 przepisów (strona:703/1027)

KRUCHE CIASTKA BAŁWANKI orzechowo – kokosowe (wegańskie) 221

Na blogu możecie już zobaczyć zielone ciasteczka w formie choinek ( tutaj przepis ). Tym razem przyszedł czas na bałwanki Ciastka te na pewno spodobają się dzieciom, ale

Via Gusto
Miodowe Placuszki Z Jabłkami I Orzechami 155

Uwielbiam piec słodkie placuszki z różnymi nadzieniami, dodatkami. Jesienią najczęściej z jabłkami, naszymi, polskimi. Placuszki smakują wtedy wyjątkowo, a dla jeszcze większego podbicia smaku jako słodzidła

Gotowanie...to proste !
DUTCH BABY CZYLI NALEŚNIK Z PIEKARNIKA 251

mocno nagrzała, u mnie to zajmuje 12 -18 minut. Gdy patelnia będzie gorąca, szybkim ruchem (oczywiście w rękawicy) wyjmij patelnię, dodaj łyżeczkę oleju bądź masła na patelnię, i wylej ciasto na naleśnik. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Naleśnik bardzo spektakularnie urośnie - to dzięki jajkom- po wyjęciu w dużej części opadnie, co jest jego cechą charakterystyczną- mocno odstające brzegi

SMYKWKUCHNI
Chleb z garnka z kurkumą i serem 208

Pierwszy wpis po miesięcznej przerwie. Pierwszy wpis w Nowym Roku.  Pierwszy wpis w nowym tygo dniu. Zaczynamy, więc przepisem na chrupiący chleb z kurkumą i serem. Bar dzo prosty w wykonaniu, chociaż na jego schrupanie należy poczekać przynajmniej 15 go dzin o d zrobienia rozczynu. Warto zaczekać ;) Skła dniki: 15 g świeżych droż dży 400g mąki pszennej(...)przykrywając folią na całą noc. Rano wyłożyć na posypaną mąką ściereczkę kuchenną (utworzyć kulkę) i przykrywając  pozostawić w ciepłym miejscu na około go dzinę. Należy spraw dzić czy ciasto po dwoiło objętość prze d wyłożeniem do formy. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni (bez termoobiegu) z postawionym na niskiej półce garnkiem z pokrywką (lub naczyniem żaroo dpornym). Kie dy piekarnik

ChilliJemy
Kopytka 209

powiem, o wiele lepsze. Jajko jest w ogóle nie potrzebne, a po co marnować jajka, skoro w tym daniu są na prawdę zbędne? :) Przepis na kopytka jest bardzo prosty, z małą ilością produktów, a są na prawdę smaczne, ja bardzo lubię również odsmażane następnego dnia. :) Przepis:  (90 kopytek) Składniki: 1 kg ziemniaków około 1,5 szklanki mąki pszennej(...)mąkę pszenną. Dlaczego powoli? Bo pamiętajcie każdy ziemniak jest inny i może się okazać, że będziecie potrzebować troszkę mniej mąki. Dodajemy około 1 płaską łyżeczkę soli.  Wyrabiamy jednolite ciasto.  3. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy wałek z którego wycinamy kopytka. W razie czego ciasto podsypujemy mąką pszenną.  4. Kopytka wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem

Mój pomysł na
Kotleciki drobiowe z groszkiem 223

trzepaczki składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec dodać pokrojone piersi z kurczaka, cebulkę oraz groszek. Całość przyprawić i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone kotleciki przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przygotowane kotleciki podawać, np. z warzywami ugotowanymi na parze i ryżem

Ugotować
Muffiny z jagodami 181

Składniki – porcja na 12 muffinów: 1 szklanka mąki, 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki

Coś bym zjadła
Lody truskawkowe bez maszynki 357

Uwielbiam domowe lody! Niestety są one często pełne kryształków, dlatego wymagają użycia specjalnej maszyny do lodów lub kilkukrotnego mieszania co godzinę w trakcie mrożenia. Jednak istnieją

Poezja smaku
Ciastka francuskie z rabarbarem 184

promocja tutaj ) ewentualnie cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Łodygi rabarbaru opłukać, osuszyć, odciąć część z liściem, pokroić w kilkumilimetrowe plasterki i wymieszać z 2-3 łyżkami cukru trzcinowego. Płat ciasta rozwinąć, ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pokroić na 12 prostokątów.  Każdy prostokąt posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka lub śmietanki. Na środek nałożyć pojedynczą warstwą plasterki(...)TANIO SMACZNIE KUCHNIA MNIAM MOJE DOMOWE KUCHARZENIE KUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI WANILIA I KARDAMON MOJE MAŁE CZAROWANIE BEATA LIDIA SMAK MOJEGO DOMU Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI SŁODKIE OKRUSZKI GOTOWANIE TO PROSTE IZIONI PYSZNE SMAKI SZÓSTE NIEBO

Kuchenne zapiski Edyty
Łatwy chleb pszenny na drożdżach 139

zwykłego, pszennego. Czasami mamy takie zachcianki. Ale było jedno kluczowe założenie: ma mieć fajną grubą i twardą skórkę, ale jednocześnie bardzo miękki środek. Jak to osiągnąć? Właściwie sprawa była prosta, bo kiedyś przypadkiem taki efekt osiągnęliśmy jak bułki piekliśmy. Teraz więc już wiedzieliśmy co zrobić żeby skórka była gruba i twarda. Po prostu do wyrastania wsadzić chleb do piekarnika(...)Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy przy użyciu robota przez 10 minut, ewentualnie rękoma przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy ciasto do natłuszczonej keksówki. My stwierdziliśmy, że chcemy mieć jeden bochenek z keksówki, a drugi taki po prostu bez formy. Więc podzieliliśmy ciasto na pół i jedną połowę włożyliśmy do malutkiej

Marder&Marder Manufacture
MARMURKOWA BABKA NA MAJONEZIE 174

Klasyczna marmurkowa babka, puszysta, długo zachowuje świeżość, w zasadzie ... im starsza tym smaczniejsza :-)  Przepis bardzo prosty, zawsze się udaje i szybciutko się robi.  Zachęciłam Was?  Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej ok. 300ml majonezu (łagodnego, niesłonego - u mnie Winiary) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier wanilinowy(...)chwilę, tylko do połączenia się składników na małych obrotach. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wlewamy najpierw jasne ciasto, na nie ciemne.  Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut. Studzimy

Walijskie Pichcenie
Pączki Tradycyjne Krok Po Kroku 158

Wstyd się przyznać ale dopiero pierwszy raz piekłam pączki....;) No ale w końcu musi być ten pierwszy raz :) Składniki na około 25-30 pączków: 1 kg

Gotowanie...to proste !
Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu 204

To, że uwielbiam zdrowe dania wiedzą na pewno moi bliscy i uważni czytelnicy tego bloga. Promuję bowiem zdrową żywność, ale nie zawsze trafia ona do naszego

Moja Delicja
Babeczki z porzeczkami i orzechową kruszonką 215

Witajcie Moi Mili, dziś mam dla Was przepis na babeczki szybkie, proste i do tego jak zwykle pyszne. Można do nich dodać dowolne owoce sezonowe, ja jak już mówiłam wykorzystuje to co akurat jest dostępne w ogródku, dlatego tym razem padło na porzeczki.   Składniki na 12 babeczek: 2 jajka 2/3 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl(...)białe, czerwone i czarne) Mieszamy ze sobą wszystkie "mokre składniki" następnie dosypujemy suche i jeszcze raz starannie mieszamy, a następnie przekładamy do foremek napełniając je do ok 2/3. Na ciasto wysypujemy umyte porzeczki. Kruszonka: 2 łyżki cukru biszkoptowego Eko Maja 2 łyżki mąki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka masła Składniki kruszonki łączymy starannie ze sobą, a następnie posypujemy

Cynamonowe szczęście
Domowe jagodzianki, jagodowe bułeczki 190

jako dziecko jeździłam do lasu o 5 rano na jagody, potem dzielnie jak długo dało się wytrzymać, zbieraliśmy je. Tak zarobiłam swoje pierwsze pieniądze :))) ...cudowne czasy beztroski. Przepis jest prosty a smak wyśmienity. Nawet jeśli nam pękną, jagody wypłyną i tak będą to najcudowniejsze smaki lata. SKŁADNIKI : pół kilo mąki pszennej 1 szklankę mleka 20 gram świeżych drożdży 1 jajko(...)odstawiamy do wyrośnięcia ok 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, po czym gotowy rozczyn, jajko. Wyrabiamy, międzyczasie dodajemy powoli roztopiony letni tłuszcz, wyrabiamy na elastyczne, miękkie ciasto. Odstawiamy do miski, przykrywamy i czekamy aż podwoi swoją objętość dwukrotnie  ok 1 godziny. Nadzienie Jagody myjemy, przebieramy. Wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i mała chwile zagotujemy,mieszając

Basia w kuchni
Kremowy sernik z musem dyniowym pachnący cynamonem i wanilią 206

Jeden z najlepszych serników jakie jadłam! Fantastycznie pomarańczowy dzięki dyniowemu pure, aromatyczny dzięki wanilii, cynamonowi gałce muszkatałowej, aksamitny, kremowy i delikatny dzięki... kremowym serkom kanapkowym apetina

DefinicjaSmaku
Klasyczny chleb żytni 134

tytule - zwykły, klasyczny, najprostszy z prostych chleb żytni. I bardzo smaczny do tego :) A co ciekawe robi się go szybciej niż większość chlebów. Co dodatkowo podnosi jego wartość :) Bo właśnie noc późna - jak zawsze jak się za pieczenie biorę - i pomyślałem, że własnie takiego trochę szybszego chlebka potrzebuję, żeby możliwie jak najszybciej spać iść. Nie jest może jakiś super(...)łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki słonecznika - do posypania po wierzchu Wszystko - oprócz słonecznika - wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy 10 minut. Ciasto niestety będzie z gatunku tych, których nie lubię najbardziej, czyli będzie się bardzo bardzo lepiło do dłoni. Ale takie ma być. Po 10 minutach wyrabiania odstawiamy pod przykryciem na 40 minut

Marder&Marder Manufacture
Ciasteczka 190

puste. Pierwsze są czekoladowe, a raczej powinnam napisać kakaowe. Ciasteczka są miękkie, ale później pyszne, chrupkie i świetnie smakują popijane szklanką mleka... Drugie ciasteczka są z przepisu Marty, są proste w przygotowaniu, pieką się 7 min, są mało słodkie i rozpływają się w ustach. Z podanej ilości wychodzi ich bardzo dużo, ale to dobrze, bo można zjeść(...)maty sylikonowej). Do dużej miski wkładamy miękkie masło i cukier. Ucieramy do lekkiej, puszystej masy. Dodajemy kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Miksujemy na mokry piasek. Następnie ciasto zagniatamy. Bierzemy kawałek ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na gruby placek. Układamy placki ciasta na blasze do pieczenia i pieczemy około 10 - 15min. Po wyjęciu

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Deser z grilla – grillowanie deserów jest pełne zabawy i aromatu 210

przygotowanego ananasa grillujemy aż zbrązowieje a jego powierzchnia będzie błyszcząca. Oczywiście najlepiej smakuje podawany z lodami, posiekanymi orzechami, sosem czekoladowym itp. To jest extra deser na każdą okazję! Prosty, łatwy i szybki. Zabierając się za grillowanie deserów należy zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy. Po pierwsze; jeśli chcemy grillować świeże owoce pamiętajmy aby ruszt grilla był po prostu czysty(...)przed grillowaniem takie owoce jak brzoskwinie, ananasy czy banany moczymy w winie, rumie lub tequili musimy uważaj na powstawanie dużego płomienia ognia. Grillowane owoce są świetnym składnikiem wielu potraw, ciast itp. Ich smak można dodatkowo podkręcić stosując kawałki drewna do grillowania wykonane z beczek w których składowane było wino i rum. Takie kawałki drewna do grillowania i wędzenia można znaleźć

naRuszcie
Mufinki z tuńczykiem i cukinią 210

Mufinki, powszechnie wszystkim znane kojarzą się na słodkością, deserami, ... ale można zrobić z nich  smaczną i prostą przekąskę w dodatku z aromatycznym tuńczykiem w środku. Składniki : 150 gr mąki pół puszki tuńczyka w sosie własnym 4 jajka 200 gr cukinii pozbawionej miąższu pestkowego 1 mała cebulka po około 1 łyżce siekanego koperku i szczypiorku 1 płaska łyżeczka proszku(...)cebulę i startą na grubych oczkach cukinię (pozbawioną miąższu pestkowego) i cały czas miksując na wolnych obrotach dodaję mleko i 3/4 ilości startego parmezanu. Doprawiam solą i pieprzem. Gotowe ciasto przekładam do papilotek w ilości ok 1 dużej łyżki na co kładę po ok pół łyżeczki odsączonego z sosu tuńczyka z puszki co z kolei znów przykrywam 1 dużą łyżką

Mechanik w kuchni
Murzynek z jabłkami 237

się pozbędę to zaraz nowa dostawa :-) Po szarlotkach i jabłecznikach, które mi się nieco przejadły postanowiłam upiec coś innego. Na  tej stronie znalazłam przepis na murzynek z jabłkami. Proste i szybkie wykonanie, a tak murzynek tak smakował rodzicom, że poprosili mnie o przepis. Polecam jest naprawdę wspaniały :-) Składniki na 1 dużą tortownicę: 3 szklanki mąki pszennej 6 jajek(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i sodą, dodać także olej i wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę i wymieszać razem z ciastem. Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C. Składniki na polewę: 3 łyżki kakao

Na słodko lub wytrawnie
Chleb pszenny 20h - bez zakwasu 157

pisałam wczoraj, mam dla Was chleb, który robi się w sposób bardzo prosty, i którego chętnie używam jako bazę do bruschetty. Chleb ten to mąka, woda i odrobina drożdży. Niektórym może przeszkadzać jego drożdżowy zapach. Dla mnie jednak nie jest to na tyle duży mankament, by przesłonił zalety tego wypieku. Pieczywo jest delikatne i o nienarzucającym się smaku. Dzięki temu(...)świeżych drożdży360g letniej wodySposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy drożdże i dolewamy wodę. Mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Zostawiamy na 20h. Następnego dnia wykładamy ciasto (dość rzadkie) na obficie posypany mąką blat. Zawijamy ciasto lewą i prawą krawędzią do wewnątrz, tak by na siebie zachodziły. Następnie to samo robi z górną i dolną krawędzią. Ciasto

W kuchni wieczorem
Naleśniki czekoladowe 161

jedzeniem w ręku. Cieszę się, że nastał słoneczny sezon! No dobra, a co mam dla Was na tę cieplutką niedzielę? Naleśniki czekoladowe! Bardzo smaczne, mało słodkie, delikatne i proste w przygotowaniu. Do tego aksamitny serek waniliowy i aż chce się jeść! Na dworze ;)"Składniki:5 szklanek mąki tortowej3 łyżki kakao3 łyżki cukru brązowego3 jajka3 szklanki mleka3 szklanki wody lekko(...)gazowaną wodą i ekstraktem waniliowym. Wszystko dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach, tak aby pozbyć się grudek. Pod koniec miksowania dodajemy olej.Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem/masłem wylewamy niewielką ilość ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy około minuty z jednej strony, przewracamy na drugą i chwilę podsmażamy.Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania się ciasta.Przygotowujemy nadzienie.Do miseczki wrzucamy pokruszony twaróg, dodajemy

Słodkie Przyjemności
Tester #1: Sos sałatkowy grecki KOTANYI. 205

Postanowiłam, że i ja zostanę testerką. A co mi tam! Raz się żyje.Poza tym daje to duże możliwości w poznawaniu jakości różnych firm nawłasnej skórze

W kuchni Karmel-itki
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 234

półki pierwszą z brzegu książkę, otwarłam na stronie - PTYSIE i przygotowałam ciasto. Ściąga była dobrym źródłem, bo ciasto wyszło idealne.  Mając w głowie jedynie obraz pokaźnego ptysia, przełożyłam ciasto do szprycy, by zabrać się za masową produkcję. I w tym momencie pomyślałam, że może jednak wycisnę malutkie porcje i upiekę mini-ptysie , zwane też profiterolkami . Dzięki temu będę mogła(...)brak czasu i jakichkolwiek innych alternatyw, ale  mimo to zabrałam się za ten krem, po raz pierwszy w życiu. W podanej przez książkę wersji okazał się jednak niebywale prosty, nie przysporzył mi żadnych problemów, a co najważniejsze, był przepyszny!  Pora zatem na sos jagodowy. Ratunku!!! Nie kupiłam jagód!!! Znów nieprzygotowana do zajęć! Ale mam mrożone

KUCHARNIA
Babeczki Piernikowe Z Serem I Konfiturą Truskawkową Pod Śmietanowo Truskawkową Czapeczką 178

Babeczki/muffinki które wspaniale smakują z filiżanką kawy :)   Składniki na 12 babeczek/muffinek: 1 i 1/2 szkl mąki (nie czubatej) 1/2 szkl cukru 2 i 1/2 łyżeczki

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka orkiszowo-owsiane 251

Kochani u nas znowu masa zmian, stąd i dłuższa nieobecność. Od jakiegoś czasu jest nas troje, zanim jednak mały Antoś zacznie pomagać w kuchni, musi upłynąć

Ania i Marcin gotują
Placki z dynią i cukinią 163

Jesień to czas, w którym nasz naszych stołach króluje dynia. Można ją przyrządzić na słodko i w sposób wytrawny. Dzisiaj propozycja na na szybkie śniadanie. Placuszki

Ania i Marcin gotują
Krokiety z mięsem z rosołu 224

możecie tu bazować na Waszym sprawdzonym przepisie na naleśniki ( np. tylko z mąki pszennej albo tylko z gryczanej – można skorzystać z tego przepisu na gryczane naleśniki ). Farsz jest bardzo prosty, oprócz mięsa jest cebulka, ricotta i natka pietruszki. Emilka polubiła chrupiące krokiety, więc mamy kolejny poweekendowy klasyk. Krokiety z mięsem z rosołu   Drukuj Prep time 30 min Cook time(...)indyka) 2 cebule 1 łyżka oleju 100 g ricotty pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka sosu sojowego sol, pierz do smaku Instructions Rozpuścić masło w małym garnku. Wszystkie składniki ciasta zmiksować żeby powstało gładkie ciasto, odstawić na minimum 30 minut. Usmażyć na oleju cienkie naleśniki. Posiekać cebulę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę aż zmięknie i będzie rumiana. Natkę

Cooking for Emily
Pierniczki na miodzie 130

sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do pierników lub przyprawy do grzańca Przygotowanie: Mąkę mieszam w misce z sodą oczyszczoną i miodem. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie wyrabiam ciasto. Dzielę ciasto porcjami, rozwałkowuję, podsypując stolnicę lub blat mąką, wycinam kształtne pierniki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temp. 175 C grzaniem góra + dół na środkowej półce

Zasmakuj Kuchni
Lebkuchen - najlepsze pierniki na świecie 163

suchych składników wlać masę miodowo-maślaną i wymieszać, np. łyżką do połączenia składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową. Ponieważ kandyzowanej skórki cytrynowej nie miałam starłam skórkę ze świeżej cytryny. Ciasto będzie dość lepiące, ale takie ma być. Odstawić do przestygnięcia. Jak wystygnie zgęstnieje nabierać ciasto łyżeczką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego zwilżonymi dłońmi, by ciasto nie lepiło się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki dyniowe z karmelizowanymi jabłkami 213

smak naleśników, zatem komponują się jednakowo dobrze ze słodkim jak i wytrawnym nadzieniem. Jeśli jesteś zagorzałym zwolennikiem naleśników z serm koniecznie spróbuj tych, z karmelizowanymi jabłkami. Smakują rewelacyjnie! Prosty, szybki i  tani obiad! Naleśniki piekłam na patelni o średnicy 24 cm. Składniki na 8 naleśników: 150 g mąki orkiszowej (wymieszana pół na pół orkiszowa jasna z pełnoziarnistą(...)przepisu. Puree przetrzeć dodatkowo przez sito do miski odważyć mąkę, dodać sól, mód, dyniowe puree, wbić jajka i zmiksować. Cały czas miksująć dodawać porcjami mleko i dolewać wodę. Odstawić ciasto przynajmniej na kwadrans. Przed smażeniem skorygować ilość płynów. Jeśli ciasto nie rozlewa się swobodnie na patelni dodać odrobinę więcej wody jabłka obrać, przekroić na połówki, następnie na ćwiartki i usunąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Serowe placuszki z konfiturą z kokosa i malinami 230

Kuchnie Świata Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, biały ser z wiaderka, wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej dość gęstej konsystencji ciasta. Placuszki smażymy na małym ogniu na niewielkiej ilości tłuszczu (u mnie masło Ghee). Placuszki układamy jeden na drugim smarując górę każdego placuszka konfiturą z kokosa. Na ostatni placuszek układamy maliny

Słodkie okruszki
CHLEB WIELOZIARNISTY NAJPROSTSZY 146

atutem jest to, że zachowuje bardzo długo świeżość i się nie kruszy, a to za sprawą mąki krupczatki, którą używamy do wypieku. Polecam i mam nadzieję, że pokochacie ten prosty chleb wieloziarnisty tak samo jak moja rodzina CHLEB WIELOZIARNISTY / 2 blaszki keksowe ok 30 cm długości 1 kg mąki krupczatki 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szkl(...)drożdży. Wymieszać łyżką do połączenia się składników i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wymieszać ponownie i przełożyć do blaszek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych płatkami owsianymi. Poczekać aż ciasto wyrośnie, posypać ziarnami i piec około 1 godziny w temperaturze 220-230 stopni. Artykuł CHLEB WIELOZIARNISTY NAJPROSTSZY pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Chleb gryczany 183

klonowy, wodę oraz puree. Kiedy jedne i drugie składniki dobrze się połączą można je połączyć ze sobą.  Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Wierzch obsypać orzechami. Ja wierzch chleba posmarowałam oliwą.  Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.  Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Moja własna książka kucharska – 40 stron pasji i marzeń! I niespodzianka dla Was! 327

podpisu. Bo chciałam go zrobić własnoręcznie i dodać odpowiednią dedykację. Ta strona będzie uzupełniona, gdy nadejdzie odpowiednia chwila… Ale o tym napiszę Wam w innym poście Moje ukochane ciasta z owocami… Lody… ich nie mogło zabraknąć w mojej książce. Obiady. W końcu, to przy nich zbiera się cała rodzina I lekkie desery. Och jak ja je lubię(...)zajrzeć na stronę Printu . Książki wydane przez Printu są po prostu piękne i profesjonalne. Twarda oprawa, żywe kolory, bardzo dobry papier, a do tego każdy z nas może w prosty sposób zrealizować swoją wizję w 100%. Printu oferuje nam duży wybór szablonów, których obsługa nie powinna przysporzyć nikomu żadnych problemów. Możecie również stworzyć swój własny projekt nie wykorzystując szablonu

Słodkie okruszki
Rogaliki drożdżowe z powidłami 187

miksować około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na stolnicę podsypaną mąką i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na koło o grubości około 0,5 cm i podzielić na 12 trójkątów. Na każdy(...)gary w kuchni Ewa - Ewa w kuchni Kinga - Małe kulinaria Marzena - Kulinarna Maniusia Magda -  Apetyt na smaka Małgosia - Marcepanowy kącik Alina - Ala piecze i gotuje Iwona - Gotowanie jest proste

Ala piecze i gotuje
Migdałowe muffinki bezglutenowe. 179

Proste babeczki, składające się tylko z kilku składników. Przez to, że nie ma w nich ani grama mąki są niezwykle miękkie i delikatne. Natomiast wierzch jest chrupiący. Podczas pieczenia lekko wyrosły i przybrały grzybowy kształt. Efekt nie był zamierzony, ale nie mam nic przeciwko takiemu obrotowi sprawy. Dobrze, że zdążyłam spróbować moich migdałowych muffinek, zanim katar podstępnie zubożył mnie(...)pierników Wykonanie: Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę.  Dodać sok z cytryny, przyprawę do pierników oraz zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 4/5 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem

zadanie-gotowanie
Zupa porowo-serowa z kluskami kładzionymi 195

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Prosta zupa, która smakuje rewelacyjnie. Być może to zasługa klusek, które idealnie komponują się z serowo-kremowym smakiem. mięso na wywar 1 por 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 listek laurowy 50-100g serka topionego (w zależności od upodobań) 1 łyżka masła sól, pieprz Dodatkowo: prażona cebulka (opcjonalnie) natka pietruszki starty parmezan(...)poddusić na maśle i dodać do gotującej się zupy. Całość gotować do miękkości warzyw. Przygotować kluski. Jajko ubić ze szczyptą soli, dolać mleko, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać.  (Ciasto powinno być dosyć gęste.) Małą łyżeczkę zanurzać w gotującej się zupie, nabierać ciasto (1/3 łyżeczki) i wkładać ją ponownie do zupy.  W taki sposób postępować, aż zużyje się całe

Di gotuje
Muffinki kajmakowo – pomarańczowe na jogurcie 162

Proste, szybkie i smaczne małe co nieco do popołudniowej kawy. Po domu roznosi się niebiański zapach pomarańczy, który uwielbiam. Muffinki podałam na talerzyku  New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 180 g jogurtu naturalnego 150 g kajmaku 2 jajka 70 ml oleju 0,5 szklanki mleka Olejek(...)miksera i stopniowo dodajemy wymieszane suche składniki ( mąkę, proszek do pieczenia, cukier). Dokładnie miksujemy do powstania gładkiej, dość gęstej masy. Na samym końcu dodajemy pokrojoną w kosteczkę pomarańczę.  Ciasto przelewamy do foremek silikonowych (mi wyszło 12 muffinek).  Pieczemy przez 20-25 minut w 170*C. Po wystudzeniu i wyjęciu z foremek posypujemy cukrem pudrem i kandyzowaną skórką pomarańczową

VioletoweKucharzenie
Włochy: Lasagne 184

uderzających o ziemię, dobrze jest zjeść coś, co przywodzi na myśl słońce i ciepłą, letnią bryzę znad morza Śródziemnego. Zatem moja dzisiejsza propozycja to Lasagne, tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Tradycyjnych przepisów, jak to zwykle we Włoszech, jest tyle ile kuchni. Można zatem zrobić lasagne z dodatkiem sosu beszamelowego, ale można też zrobić nieco(...)lasagne? Otóż istnieją trzy teorie na ten temat. Dwie najbardziej prawdopodobne mówią, że potrawa pochodzi ze starożytnej Grecji, sama nazwa kojarzyć się może bowiem z greckim laganoz, które oznacza ciasto bez drożdży, z samej mąki i wody, płaski arkusz ciasta makaronowego pokrojony w paski, bądź lasanon, które oznacza trójnogi stojak pod garnek z wodą. Włosi "pożyczyli" sobie drugie słowo

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułeczki z oliwkami i masło czosnkowe 129

eksperymentach. Nie do końca widzę je jako spód pod zwykłe kanapki. Raczej wytarłabym nimi talerz z dobrą oliwą z oliwek lub posmarowała masełkiem czosnkowym, co też uczyniłam. Masło proste, smaczne i zdrowe.Składniki:bułki150g zakwasy żytniego400g mąki pszennej100g mąki żytniej razowej1 płaska łyżka soli 270g wody10g świeżych drożdży20 grubo posiekanych czarnych oliwek2-3 łyżki suszonej bazylii oliwa(...)koniec dodajemy oliwki i bazylię. Miksujemy. Rękę natłuszczamy oliwą i formujemy w misce kulę. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę, do podwojenia objętości. W moim przypadku ciasto rosło jak oszalałe, więc godzina wystarczyła.Po godzinie na blasze położyć papier do pieczenia, posypać go mąką. Natłuścić ręce oliwą i formować bułki lub bułeczki. U mnie wyszło 8 sporych bułek

W kuchni wieczorem
Kopytka z gulaszem wieprzowym 189

Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego jeszcze smaczne.Kopytka z gulaszem wieprzowymziemniaki ugotowane - 60 dagmąka - 1 szkljajko - 1 sztsól - 1 szczyptaGULASZ WIEPRZOWYłopatka - 60 dagcebula - 1 sztliść laurowytłuszcz do smażeniamąka - 2 dagsól i pieprzziele angielskiePRZYGOTOWANIE:Gulasz Cebulę obrać, posiekać , przesmażyć na tłuszczu.Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.Przełożyć mięso razem z cebulą do rondla(...)mięso jest już miękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać do mięsa zagotować.KOPYTKA Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka, sól i mąkę, zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałeczki, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez około 2-3 minut, od wypłynięcia na wierzch. Wybierać łyżką cedzakową

Kuchnia Danusi
BABKA CYTRYNOWO-TRUSKAWKOWA 223

Szybka, prosta i bardzo smaczna :) Przygotowanie jej zajęło mi dosłownie 20 minut!  Kolejna babkowa odsłona :)  Tym razem z dodatkiem kisielu oraz jogurtu, co sprawia, że babeczka jest lekka, puszysta, wilgotna i efektowna kolorystycznie ... Polecam gorąco! Składniki: 4 jajka 220g cukru 1 op cukru waniliowego 200g jogurtu greckiego 30 ml oleju 260g mąki 2 łyżeczki proszku(...)waniliowym. Kiedy cukier jest już niewyczuwalny dodajemy stopniowo: jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej aż do wyczerpania składników. Całość miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie ciasto dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy kisiel cytrynowy i sok z cytryny, do drugiej - kisiel truskawkowy. Mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą

Walijskie Pichcenie