Witajcie :) Przy piąteczku mam dla Was przepis na szybką i prostą w wykonaniu babkę z coca colą. Do sobotniej kawki będzie w sam raz Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 5 jajek 1 kopiasta szklanka cukru 2,5 szklanki mąki typ 550 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka kakao gorzkiego 1 szklanka coca coli 1/2 szklanki oleju(...)waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy coca colę i olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie delikatnie mieszamy. Foremkę do babki natłuszczamy i przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moje ciasto piekło się około 50 minut. Upieczoną babkę wyciągamy z formy i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną babkę oprószamy
Sama słodycz i szczypta chilioprószenia ciasteczek Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,dobrze schłodzoną margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie dodajemy piwo i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Stolnicę podsypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 0,5 mm i wycinamy foremką w kształcie kwiatka ciasteczka
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiejszy przepis to prosta babka jogurtowa. Lekko wilgotna. Ale jest niezwykle prosta, szybka i bardzo smaczna. Jeśli chcesz przygotować coś na szybko i smacznie to ten przepis jest dla ciebie! :) Składniki: 200g jogurtu naturalnego 1 kubek* cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 kubki* mąki 1 kubek* oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka *umyty(...)delikatnie łyżką. W drugiej misce przesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem, i proszkiem do pieczenia. Mokre składniki przelewamy do składników suchych i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Następnie ciasto przelewamy do blachy w kształcie babki lub keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy jest
Gotuj z Mąkągęstej śmietany Mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Dodać margarynę, posiekać i rozgnieść ją, tak jak na kruszonkę. Dodać jaja i trochę zagnieść. Jeśli ciasto będzie za gęste dodać śmietanę i dalej zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie rozwałkować je na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinać
Ze smakiem bez glutenutych sklepowych, no i zdrowszy. Ten jest bardzo smaczny. Przepis znalazłam tutaj - klik . Wersja oryginalna jest z rozmarynem, ja dałam żurawinę, która psuje mi do niego idealnie. Chleb szybki, prosty, ładnie się wyrabia :-). Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 480 g maki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 720 u mnie ekologiczna z Podlasia(...)zmiksowałam. Przełożyłam na stolnicę i ręcznie wyrabiałam przez 15 minut :-) 2. Przełożyłam do większej miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia. 3. Następnie uderzamy w ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Kładziemy go na papierze do pieczenia, żeby łatwiej było nam go przenieść do naczynia. Zostawiamy do wyrośnięcia. Ja zostawiłam na 50 minut. 4. Pół
kruche babeczkiletniej wody, dodajcie 100 g mąki, wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na 30-60 minut. Po tym czasie zaczyn wymieszajcie z pozostałymi składnikami, zagniatajcie przez kilka minut, aż ciasto przestanie kleić się do rąk (jeśli potrzeba podsypujcie lekko mąką). Przełóżcie do misy, nakryjcie folią spożywczą i odstawcie na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania (w połowie tego czasu możecie ciasto złożyć
OliveandThymedomu. Tym razem wypróbowałam chleb na krupczatce ze sporą ilością zdrowych i smacznych ziarenek. Kto tylko ma ochotę i wolny czas niech zabiera się za pieczenie, bo to bardzo prosty przepis i pyszny chleb. Składniki: 300 g mąki krupczatki 200 g mąki pszennej typ 500 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka sezamu złotego 1 łyżka sezamu(...)Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże z łyżką cukru i mąki pszennej. Odłożyć by zaczęły pracować. Mąki przesiać do misy miksera dodać pozostałe składniki i końcówką do wyrabiania ciast (hak) miksować na wolnych obrotach około 10-12 minut. Ciasto przykryć pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Formę keksówkę o wymiarach 30*11 cm wysmarować
Ala piecze i gotujeWczoraj był chlebek żytni ze słonecznikiem- prosty, szybki i bezproblemowy. Dzisiaj mam dla Was również przepis na chleb, jednak już troszkę bardziej skomplikowany- na zakwasie. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia ". Jest po prostu wyborny! Ciężki, lekko kwaskowaty za sprawą zakwasu i z mnóstwem chrupiących orzechów włoskich. Taki chlebek utrzymuje świeżość nawet przez kilka dni. Przed(...)Składniki: (na 2 bochenki) Zakwas: 60 g startera zakwasu (starterem nazywany zakwas będący w lodówce) 200 g mąki żytniej typ 720 180 ml wody Ciasto właściwe: 350 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 500 g mąki żytniej typ 720 1 paczka ugotowanej kaszy gryczanej (ok. 300 g) 100 g orzechów
Nastoletnie Wypiekaniesałatkę sosem i spryskuję mgiełką wody, aby wyglądała bardziej świeżo. Oczywiście nie wszystkie dania przygotowuję w dniu robienia zdjęć. Byłoby to niemożliwie ze względów logistycznych i nie zawsze koniecznie. Ciasta, placki, pasty kanapkowe, gulasze będą dobrze wyglądać także dzień po ugotowaniu. Bardzo często potrawę gotuję dzień wcześniej, żeby mój Mąż mógł wziąć ją ze sobą do pracy. Robię zdjęcia (wreszcie(...)różnorodne. Średnio robię teraz 15-30 fotografii. Wychodzę od mojego szkicu, a potem w razie potrzeby przesuwam elementy w kadrze. Nie będę udawać, że wszystko u mnie jest takie proste i różowe, bo czasem wcześniej przygotowana koncepcja nie wypala. I wtedy szukam i improwizuję. Korzystam z podglądu Live View w moim aparacie, w którym dokładnie oglądam scenę, poprawiam
Chilli Czosnek i Oliwawlać maślankę. Dodać jajka, sól, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Zmiksować, natępnie dodać mąkę i ponownie zmiksować. Banany obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodac do ciasta i wymieszac łyżką. Rozgrzac patelnie z niewielka ilościa oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta. Lekko rozpłaszczyć łyżką. Smażyć na średnim ogniu na ciemnozłoty kolor
Monia miesza i gotujebyło łatwo zrobić im zdjęcia :), zniknęły w tempie ekspresowym!. Genialne połączenie żółtego sera i suszonej bazylii sprawia, że bułeczki nie mają szans dłużej posiedzieć. Spróbujcie sami, banalnie proste i najważniejsze domowe i PYSZNE!. Składniki na 12 sztuk: - 45 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 - 3 łyżeczki suszonej bazylii - 4 dag świeżych drożdży - 2 łyżki oliwy smakowej, u mnie(...)Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru, odstawiamy na 10 minut aby zaczęły fermentować. Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki, połączyć i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Miskę szczelnie owinąć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 50 minut. 2. Wyrośnięte ciasto wyjąc na omączony blat, zagnieść i podzielić na 12 części. Formować bułki
Apetyczna babeczkaoponki pamietam jak pędziłam do sąsiadki i je tam zajadałam. Myśle, że każde dziecko ma frajde z ich jedzenia poprostu cieszą oko swym ciekawym wyglądem...Zapraszam:) Stopień trudności proste, ładniejsze oponki wyszły mi na początku jednak zostały szybko zjedzone przez "łakomczuchów" te ze zdjęcia są z ostatniej serii nie najładniejszej. Skala smaku 10/10 najlepsze są oczywiście tego samego dnia(...)pszennej 1/2 szkl. cukru 3 żółtka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka octu 1/2 szkl. śmietany 12% lub 18% cukier waniliowy olej + kieliszek spirytusu Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Rozwałkować ciasto na 1,5 cm. grubości, wykrawać szklanką kółka i w środku np. kieliszkiem drugie kółka z których można skulać małe pączuszki, jeśli jednak tego nie chcemy nadmiar ciasta wykorzystać
Kubki smakuWitam serdecznie Propozycja na prosty w przygotowaniu pasztet z pieczarkami . Jest bardzo smaczny i warto wypróbować przepis . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego 300 g wątróbek drobiowych lub wieprzowych 200 g boczku gotowanego 300 g pieczarek 200 g cebuli 2 jajka 50 g bułki tartej kawałek korzenia selera (80 g) 2 marchewki (150 g) 1 korzeń pietruszki (100 g) przyprawy(...)łyżeczka ziół prowansalskich do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne (papryka ostra) olej do smażenia foremka aluminiowa 21 cm x 10 cm x 8 cm lub mała foremka do ciasta maszynka do mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania : Pasztet domowy z pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=ilsiuIEWcaw Przygotowanie : Najpierw przygotuję mięso : Mięso płuczę i wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję
Uwaga Babcia GotujeWiadomo, że najlepszym lekarstwem na długie jesienne wieczory jest… czekolada :) dlatego w ten weekend mam dla Was dwie czekoladowe propozycje. Pierwsza z nich to proste babeczki z pysznym kremem czekoladowym i dekoracją z ulubionych pralinek – ja wybrałam Ferrero ;) Składniki na babeczki czekoladowe Składniki na krem 250 g serka mascarpone 1 tabliczka czekolady + pralinki Ferrero do dekoracji Suche(...)temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić papilotki samemu.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką, ale jeśli macie w domu nabieraczkę do lodów nadaje się do tego jeszcze lepiej
Ciastkozercywielu blogach trwa teraz przegląd babek wielkanocnych. Przed świętami to chyba nic dziwnego. To też i jak przedstawiam Wam moją propozycję na królową świątecznego stołu. Prosta, z lekką nutą limonki i słodkim lukrem, który sprawia, że babka smakuje jeszcze lepiej. Babka limonkowa składniki: 150 g mąki 3 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki soku(...)cukrem aż podwoją swoja objętość. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę sody. Na końcu dodajemy sok z limonki i mleko. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta. Całośc przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 ° C Po wystudzeniu babkę lukrujemy według uznania. U mnie jest to polewa karmelowa
Przysmaki KarolkiWielkanocy bez baby na stole :) Także polecam Wam banalnie prosty przepis na babkę piaskową w dwóch kolorach. Ta babka nie może się nie udać :) Składniki: 200 g masła, 180 g mąki pszennej, 120 g mąki ziemniaczanej, 200 g cukru, 4 jajka, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady, cukrowe perełki. Przygotowanie(...)minut). Dodajemy stopniowe przesiane mąki z proszkiem do pieczenie i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy szczyptę soli i wolnym strumieniem wlewamy roztopione, ostudzone masło (cały czas miksujemy). 2/3 ciasta przelewamy do foremki do babki (wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Do reszty ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciemno ciasto wlewamy na jasne. Pieczemy w 175 stopniach do tzw. suchego
Aga w kuchniMało pracochłonna za to przepyszna zupa z brokułami na bazie kości , to moja propozycja na dzisiejszy obiad , nie dość że dobrze smakuje to jeszcze jest bardzo prosta w przyrządzeniu . składniki na 6 porcji 1 średni brokuł kość wieprzowa lub udko drobiowe włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera ) cebula ząbek czosnku 3/4 szklanki mleka sól pieprz 3/4 szklanki mąki(...)gotującego się wywaru z kości i włoszczyzny, uważamy żeby go nie rozgotować. Zupę doprawiamy solą i pieprzem . W garnuszku mieszamy mąkę z jajkiem , wodą i szczyptą soli, na jednolite ciasto . Ciasto wlewamy powoli na gotującą się zupę i gotujemy do momentu jego wypłynięcia na powierzchnię, a następnie zupę zabielamy mlekiem .Podajemy z posiekaną pietruszką
Smakowite Daniawiem, czy to przez mój humor czy pogodę (?!), ale jeszcze nigdy nie były tak piękne jak dzisiaj! Do ozdabiania muffinów użyłam prezentu Gwiazdkowego od mojej koleżanki :) Sam przepis bajecznie prosty i zdecydowanie najlepszy jaki dotąd użyłam :) Mozna konfigurować dodatki, ale ja uwielbiam połączenie wanilii i kakao! Składniki (wyszło mi 8 dużych i 6 małych muffinek): Suche składniki: 2 szklanki(...)budyniu waniliowego Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 180'C. W jednej misce łączymy suche składniki. Jajko, mleko i olej łączymy w innej misce i dodajemy je do suchych składników. Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy ok. 14-15 minut. (te mniejsze potrzebowały zaledwie 6 minut ;)) Wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż ostygną. Budyń gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Do mojego
Kitchens AlphabetBardzo lubię robić muffiny, bo nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy, a zawsze w prosty sposób można upiec coś słodkiego. Połączenie czekolady i wiśni.. wspaniałe miękkie muffiny z kawałkami owoców :) Składniki na 12- 14 muffinek 1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni bez pestek 2 szklanki mąki pszennej 2 – 3 łyżki kakao 1 i ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku(...)jajka, Sposób wykonania W jednym naczyniu zmieszać ze sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką. Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 20 minut. Najlepsze są po wystudzeniu. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieNiestety pogoda się pogorszyła, jest zimno i ma padać:( Ale i tak się bardzo cieszę i postaram się zrobić jakieś fotki A na razie moja propozycja na dzisiaj to prosta i smaczna tarta cebulowo serowa. Można ją jeść na ciepło i na zimno, choć mi bardziej smakuje na ciepło…Tarta cebulowo serowaSkładniki:Spód:200 g mąki pszennej100(...)sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskieolej rzepakowy do smażenia1. Masło posiekać z mąką, ziołami i solą aż zrobią się okruszki. Dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy szybko aż ciasto zrobi się jednolite. Zawijamy w folię i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkujemy – najlepiej między dwoma kawałkami folii – i wylepiamy formę do tarty (u mnie
UgotujmyTo.plNadrabiam szybko kilkoma postami dziennie, żeby było co czytać i książka kucharska się szybko zapełniła przepisami. Niedawno dostałam przepis na pyszne muffinki-babeczki, jak kto woli. Są mega proste w wykonaniu, nie potrzebujemy miksera tylko zwykłą drewnianą łyżkę. Można je modyfikować na różniaste sposoby. Ja dziś pokażę jeden przykład, ale niebawem wstawię więcej zdjęć jak to wyszło. Babeczki(...)mleko ( 170ml) i jajka. Do suchych składników dodajemy mleko z jajkami i margarynę z cukrem. Łączymy wszystko ale nie mieszamy długo. Ciasto ma być grudkowate (!) Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem do maksymalnej wysokości foremki. Pieczemy ok 20min w temp.180st. Wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Na zdjęciu są babeczki ciemne, bo dodałam kakao
Olikowa kuchniaChlebek ziołowy polecam wszystkim wielbicielom bagietek czosnkowych. Super sprawdzi się jako dodatek do imprezowego menu. Mi najbardziej smakuje solo lub z humusem. Czas wykonania
KuchniaWeDwoje.plMoje pierwsze rogaliki które upiekłam są na podstawie tego przepisu , oczywiście wprowadziłam swoje modyfikacje aby rogale stały się jeszcze bardziej smaczniejsze. Piekę je już któryś raz
Gotowanie...to proste !cukru. Jest to alternatywa dla osób, które nie wyobrażają sobie herbaty czy kawy bez cukru. Doskonale nadaje się nie tylko do słodzenia napojów, ale także do deserów i ciast, zastępując w ten sposób biały cukier. Stewia to słodzik ok. 300 razy słodszy od cukru, który nie powoduje próchnicy, nie podnosi poziomu cukru we krwi i może być używany przez
Kuchnia MagdaLenyZapraszam Was dziś na ciacho. Jest to sernik na zimno, bardzo prosty do zrobienia i pyszny. Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 3 op. bitej śmietanki w proszku 7 biszkoptów podłużnych 200 g winogron bez pestek 1 galaretka przezroczysta tortownica o śred. 16 cm Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Winogrona myjemy i osuszamy. Blaszkę(...)przekładamy jogurt, dosypujemy śmietanki i miksujemy aż masa zrobi się sztywna. Przekładamy masę jogurtową na biszkopty, wyrównujemy. Na masie jogurtowej układamy winogrona lekko je dociskając. Polewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą
słodkie i nie tylko historie kulinarneKolejna odsłona deseru z nasionami chia. Tym razem wykorzystałem czerwoną porzeczkę, która aktualnie dostępna jest w sklepach i to w całkiem niezłej cenie. Dzięki niej deser
Programista w kuchniNiestety dziś za oknem deszczowo, więc trzeba sobie poprawić humor słonecznym deserem. Jako, że wielkimi krokami zbliża się sezon na truskawki warto przypomnieć sobie sprawdzone pomysły
Programista w kuchniPrzy sobocie zapraszam na pyszną babeczkę na oranżadzie z orzechami, kakao i żurawiną. Prosta i szybka w wykonaniu.Ciasto podałam na talerzyku z Galerii Cuda Świata. Zapraszam do wypróbowania :) 2, 5 szklanki mąki tortowej 250 ml oleju 250 ml oranżady 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukrem i cukrem waniliowym na gęsto, następnie dodajemy oranżadę,olej i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy orzechy i żurawinę, jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.Foremkę smarujemy masłem. Na spód wykładamy jasne ciasto , na ciasto jasne wykładamy ciasto ciemne.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.Upieczon
Sama słodycz i szczypta chiliPrzeglądając wczoraj swoje stare zapiski odkopałam przepis na pyszne babeczki pełne jabłek z kruszonką. To przepis bardzo prosty a babeczki zawsze się udają. Są wilgotne w środku, puszyste, aromatyczne. Koniecznie wypróbujcie :) Do babeczek wykorzystałam śliczne papierowe foremki, które otrzymałam od Papilart . Składniki na babeczki: * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru pudru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka(...)mąki * 5 łyżek cukru Wykonanie: Babeczki: W jednej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki, w drugiej wymieszać mikserem składniki płynne. Do płynnej masy dodawać po łyżce sypkich składników, nie przestając ciasta mieszać mikserem na wolnych obrotach. Jabłka obrać ze skórek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać je do ciasta i wymieszać łyżką. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wylewać do nich
Zrób to smacznieDziś dzień naleśnika, więc przedstawiam prosty przepis na niego z serem. Naleśniki wychodzą lekko chrupiące, a zarazem delikatne. Przepis na biszkoptowe naleśniki znalazłam jakiś czas temu w internecie i teraz często goszczą u mnie w domu. Biszkoptowe naleśniki: 20 dag mąki pszennej 350 ml mleka 3 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru szczypta soli Nadzienie serowe: 50 dag twarogu(...)jajko Mąkę wymieszać z mlekiem, dodać żółtka,cukier i cukier waniliowy oraz sól. Całość dokładnie zmiksować i odstawić na 20 minut. Białka ubić i delikatnie połączyć z ciastem. Naleśniki smażyć na patelni posmarowanej olejem. Twaróg rozgnieść widelcem, potem zmiksować razem z jajkiem i cukrami. Usmażone naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty. Podsmażyć na rumiano na niewielkiej ilości masła
Ewusiowe Smakismaku Najpierw robimy farsz na pierogi. Odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Jeśli jest za sypki dodajemy puree ziemniaczane. U mnie masa na pierogi wyrabiana jest w robocie. Następnie robimy ciasto. Wałkujemy wykrawamy kółka i na każde kółko kładziemy porcję farszu. Zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch wszystkich pierogów. Pyszne polane masłem od razu(...)jakby dusimy chwilkę, aż lekko napęcznieją i wchłoną w siebie aromat sosu. Podajemy z parmezanem. Wino? Czemu nie. Pyszne, nieziemsko pyszne są takie swojskie pierogi. Warto zrobić więcej.Dziecinnie proste
Z Kuchni Do Kuchnikremowa zupa pieczarkowa, jaką chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Pieczarkowa może być alternatywą zup grzybowej nawet na stole wigilijnym. My do naszej lubimy ciasteczka z francuskiego ciasta posypane kminkiem, gruba solą lub makiem. Zaleta podstawowa: zupa jest szybka! Potrzeba: - ok. 20szt. średnich pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 łyżka masła klarowanego - 1l wody - 0,5l mleka
I tu będę miała takie teChleb z dodatkiem jabłek i płatków owsianych. Zdrowsza wersja pieczywa na śniadanie. Chleb jest fajny wilgotny i prosty do zrobienia. 500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 250 g mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jabłka duże 1/2 szklanki płatków owsianych 1 i 3/4 szklanki wody letniej Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie(...)zaczyn zacznie pracować. Do zaczynu dodaję resztę mąki, sól, jabłka obrane i starte na tarce o oczkach drobnych, płatki owsiane, wodę letnią i wyrabiam mikserem około 10 minut aż ciasto będzie dobrze wyrobione. Na końcu dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny. Dwie foremki keksówki smaruję, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto. Odstawiam
wesoła kuchniaNajczęściej odwiedzane przepisy w listopadzie 2016r : Krokiety z chleba tostowego. A jednak zaglądacie do takich prostych przepisów :) Przepis: kliknij po przepis Szarlotka z połówkami jabłek. Jeszcze nie spotkałam prostszego przepisu na szarlotkę. Jest równie smaczna jak wygląda. Przepis: kliknij po przepis Mini bułeczki nadziane serem żółtym, a do nich sos majonezowo czosnkowy(...)Naleśniki z mięsem mielonym. To jeden z przepisów, do którego naprawdę często zaglądacie od kiedy tylko pojawił się na blogu. Przepis: kliknij po przepis Mini pieczarki w cieście naleśnikowym. Przepis: kliknij po przepis Pierś z kurczaka w zalewie octowej. Przepis: kliknij po przepis. Czerwona kapusta w słoikach na zimę. Jestem troszkę zaskoczona, że ten przepis trafił
W kuchni u MonikiKiedy znalazłam przepis na pyszne drożdżowe zawijaski nadziewane cynamonem postanowiłam wypróbować je natychmiast i absolutnie nie żałuję. Bułeczki naprawdę doskonale smakują, a cudowny aromat tylko zachęca
babka w formieZnakomite muffinki pachnące jabłkami i cynamonem. Doskonałe na jesienne spotkania. Polecam :-) składniki: 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki
babka w formieDziś zapraszam Was na prosty przepis na domową pizze z szynką. Oczywiście składniki na farsz możecie dowolnie komponować, ale nam ostatnio bardzo posmakowało, to połączenie. Pieczarki, czerwona cebula, papryki i szynka, a do tego ulubiony sos czosnkowy i ketchup… Było pysznie. Myślę, że warto przygotować sobie od czasu do czasu domowy fast-food i cieszyć się smakiem ulubionych dodatków(...)będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Składniki: Na ciasto: 2 1/2 szklanki mąki pszennej na pizzę amerykańską typ 500 Młyny Stoisław szczypta soli 2 opakowania drożdży instant (po 7 g) około 1/2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłej wody
Słodkie okruszkiDziś, wbrew logice i panującym wszędzie owocom, proponuję przepis na babeczki jogurtowe. Prosty, szybki i niezawodny. składniki: 1 mały jogurt naturalny (180g) kubek po jogurcie umyć i odmierzać nim pozostałe składniki 3 kubeczki mąki 1,5 kubeczka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jajka 1 kubeczek oleju wykonanie: Jogurt, jajka i olej wlewam(...)dolewam mokre składniki. Wszystko razem mieszam krótko i delikatnie - tylko do połączenia składników (jeśli "przedobrzycie" z mieszaniem babeczki mogą być twarde). Foremkę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami i nakładam ciasto - do ok. 3/4 wysokości. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 20 - 25 minut
babka w formieProsty chleb na drożdżach z dodatkiem kaszy jaglanej i suszonych pomidorów. Jest lekko wilgotny, długo świeży i bardzo smaczny. Przepis jest bardzo prosty, stworzony dla osób początkujących w wypieku chleba :) Składniki: 4 łyżki ugotowanej kasz y jaglanej 500 g mąki pszennej 20g świezych drożdży 2 łyżeczki cukru 300 ml ciepłej wody 3 łyżki roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki soli(...)rozpuszczone w wodzie (nie muszą być wyrośnięte). Całość dokładnie wyrobić, najwygodniej jest ręką lub drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny, dodać płatki suszonych pomidorów, ponownie zagnieść. Uformować okrągły bochenek lub włozyć do foremki keksowej. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie
Walijskie Pichceniep { margin-bottom: 0.21cm; } W ostatni dzień wakacji, dla wszystkich naleśnikożerców, proponuję najlepsze pancakes, jakie jadłam w całym moim bujnym, ćwierćwiecznym życiu. Rozpływają się w
Przepysznik - BLW i nie tylkosobie twaróg, mąkę gryczaną i orkiszową oraz popping z amarantusa, a więc same zdrowe dodatki. Smażone na oleju kokosowym, podane z pysznym, bezcukrową konfiturą malinową. Do tego są proste w przygotowaniu, puszyste - idealne na ciepłe śniadanie w jesienne poranki. Zapraszam :) Puszyste placuszki twarogowe z amarantusem i dżemem malinowym Składniki: 200g twarogu chudego 1 jajko 2 łyżki mleka w proszku(...)malinowy Łowicz serek lub jogurt świeże owoce Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko i pozostałe składniki, mieszamy do uzyskania gęstej masy, z której będzie można formować placki. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy niewielkie placuszki(ja swoje dodatkowo wycięłam za pomocą foremki w kształcie kwiatka - przed smażeniem). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego i smażymy przygotowane placki z obu stron
FitKotDzisiaj coś z Skandynawii, a mianowicie placki. Ciekawa odmiana dla amerykańskich pancakes. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga użycia miksera i samo przygotowanie naleśników bez odczekania zajmuje mniej niż 15 minut. trzeci placek schował się pod gruszkami, oj nie ładnie ;d Placuszki/ Naleśniki/Racuchy (na kefirze) norweskie - svele podane z smażoną gruszką i jogurtem greckim Przepis adaptacja(...)szkl. kefiru - ok. 200 ml jajko łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki sody łyżeczka rozpuszczonego ostudzonego masła Mąkę i sodę wymieszać, wbić jajko, wlać masło, miód i kefir. Wymieszać całość. Ciasto odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć (smażyłam na maśle, można także użyć oleju/oliwy lub smażyć bez tłuszczu) placki z dwóch stron na brązowy kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami
tost z dżememBardzo popularne i niesamowicie proste do przygotowania ciastka z jabłkami polecają się na Dzień Dziecka, na pewno każda pociecha skusi się na takie uśmiechnięte ciasteczko :) Przepis niezwykle prosty do zapamiętania, jest tylko jedna zasada: dajemy tyle samo mąki, masła i twarogu. Oczywiście tradycyjny przepis można trochę nagiąć i dać mniej tłuszczu - niektóre przepisy sugerują zmniejszenie ilości masła nawet(...)mielonego półtłustego twarogu szczypta soli 3 jabłka cukier puder do posypania cynamon do oprószenia jabłek Przygotowanie: Do mąki dodać szczyptę soli, twaróg, posiekane masło i szybko zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą i na 30 min. włożyć do lodówki (niecierpliwi mogą ten etap pominąć). W międzyczasie umyć jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić je w ósemki. Dwie blachy z piekarnika
Domowa Cookierenka Agichciałam go dodatkowo "nawilżyć",dosmaczyć, ubogacić. Warto! Dodatkowo zrobiłam je w okrągłej tortownicy "z dziurą"- lepszy efekt. Na pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe ciacho , bedziemy potrzebowali -jedno opakowanie gotowego ciasta czekoladowego -4 łyżki TAHINI – naturalnego -2 łyżki oleju kokosowego -3 łyżki wiśni w syropie, a jak już będą w alkoholu , to niebo w gębie! -płatki kokosowe naturalne, nieprażone -polewa(...)olej kokosowy. Wylać do tortownicy uprzednio posmarowanej masłem i posypanej mąką. Dodać wiśnie. Piec tak jak zaleca producent. Wyjąć, ostudzić. Oblać czekoladą posypać płatkami kokosowymi! Pyszne, proste, mocno czekoladowe
Z Kuchni Do Kuchnibędziecie rozbierać choinek. A może nawet uda mi się Was skusić na posadzenie kilku nowych ;). Jeżeli nie, to może przydadzą się za rok. Babeczki z choinkami są bardzo proste do przygotowania, ale ostrzegam, że z pomocą maluchów może zrobić się niezły bałagan. Jednak przy błyszczących oczach i przeciągłym "Łaaał!" na efekt końcowy nie ma to żadnego znaczenia. ;) My świetnie(...)zielonej lub kolorowej posypki. Moje babeczki są mocno czekoladowe i raczej suche. Jeżeli chcecie możecie zrobić inne, ale nie warto rezygnować ze smarowania paluszków czekoladą. Mogą rozmięknąć od wilgotnego ciasta i choinki się powykrzywiają. Składniki na 8-10 babeczek: 150 g ciemnej czekolady 75 g masła 2 jaja 50-75 g cukru 1 łyżka miodu 2 łyżeczki kakao
Pełny talerzSkładniki: płatki owsiane 150 gram, woda gorąca 1200 ml przygotowanie mleka owsianego jest dziecinnie proste i bardzo tanie, paczka płatków owsianych około 2,50 a kupne mleko owsiane około 10 zł za litr płatki wsypać do dzbanka i zalać je gorącą wodą, zamieszać, nakryć talerzykiem odstawić je na całą noc ale można krócej, nawet około godziny ale ja wolę(...)przecierać do uzyskania prawie suchej pulpy mleko można przechowywać w lodówce do 2 dni, ale ja robię koktajle i używam jednorazowo, również można dodać mleko do muffinek, naleśników, ciast, budyniu pulpę z płatków lubię zjeść np. polaną sokiem owocowym, koktajlem, posiekanymi owocami- jest bardzo syta i mega super działa na trawienie , można też piec ciasteczka mleko jest smaczne, syte, zdrowe
W Mojej Kuchni Lubięprosty i szybki sposób na szybkie pączki. W sumie nie wyglądają jak te prawdziwe pączki, są znacznie mniejsze, ale smakują równie pysznie :) Przepis znaleziony w jakiejś gazecie przez mojego tatę lata temu.Składniki:1,5 szklanki mąki3 jajka300 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie Danio)1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki spirytusu +olej lub smalec do smażenia cukier puder(...)posypaniaSposób przygotowania:1. Serek miksujemy z jajkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i spirytus i miksujemy dokładnie.2. W rondlu rozgrzewamy mocno olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy. Radzę sprawdzić, czy w pierwszej porcji pączki są usmażone w środku. Jeśli nie, to należy wydłużyć czas smażenia. Pączki smażymy na małym ogniu.3. Podczas nakładania ciasta na olej, pączkom się tworzą
Kuchnia domowa Aniprowadzące są naprawdę specjalistami w tej dziecinie. Ja natomiast uprawiam amatorskie pieczenie… bardziej kieruję się miłością i radością z pieczenia niż specjalistyczną wiedzą..;) Lubię dodatkowo jak przepisy są proste… ze względu na ich czas przygotowania, ale też na składniki. Dlatego spodobał mi się przepis znaleziony na blogu ala-piecze.blogspot.co.uk. Bagietka miała na zdjęciach piękne dziury i jej przygotowanie(...)Zdecydowanie zachęcam do jej przygotowania!Domowa bagietka pszennaSkładniki:400 g mąki pszennej typ 5001 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru1 łyżeczka suszonych drożdży300 g letniej wody1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przełożyć ciasto do misy lekko wysmarowanej oliwą. Misę przykryć ściereczką lub folią i zostawić, na co najmniej 12 godzin.2. Następnie ciasto wyłożyć na lekko obsypany mąką blat, lekko spłaszczyć i złożyć
UgotujmyTo.plSzybka i prosta - jak większość babek :) W smaku bardzo podobna do babki piaskowej, bo jest lekka i puszysta, jednak nie wilgotna. Długo zachowuje świeżość przez dodatek mascarpone, a na drugi dzień "nabiera mocy" i jest jeszcze smaczniejsza :)) Polecam gorąco! Składniki: 20 dag margaryny10 dag serka mascarpone3/4 szklanki cukru1/2 op. cukru waniliowegoszczypta soli5 jajekkilka kropli aromatu cytrynowego(...)jasnej części kilka kropli aromatu migdałowego do ciemnej warstwy 3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia5 dag płatków migdałowych (do posypania)50 ml mleka dodatkowo na ciasto ciemne: 25 ml mleka (około 0,5 cm w szklance) 5 dag cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Miękką margarynę utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli
Walijskie PichceniePora weekendu to czas, w którym przychodzi ochota na bardziej wymyślne dania, jak również na posiłki złożone z większej ilości dań. I tak właśnie było w
Moje Pyszne Siódme NieboDoborowa oprawa muzyczna, świetne towarzystwo, trunek i porządne jedzenie.Takie rzeczy tylko na niesamowitej imprezie PARTY LIKE A LORD, na której możesz znaleźć się i Ty
W kuchni Karmel-itkiOWOCÓW MORWY BIAŁEJ do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina. 16 . Przyprawa do serników i mas serowych 17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty i upiec w tosterze. Dzięki niej można przygotować w sposób prosty chrupiące, złociste i niezwykle aromatyczne grzanki
Słodkości i nie tylko