Wiosna w pełni i niebawem lato rozgości się na dobre, jakby nie patrzeć ta pierwsza kojarzy się nam nie tylko z rozkwitającymi drzewami ale i również
vaniliowoczekoladowauwielbiam gotować i uwielbiam spędzać czas w kuchni, ale jeszcze bardziej lubię delektować się jedzeniem. Oj za bardzo lubię! Hehehe PRZEPIS NA ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI przepis na ciasto na naleśniki wersja bez laktozy - TUTAJ naleśniki crepes - idealnie cienkie francuskie - TUTAJ około 10 -12 sztuk naleśnikow - 500 g truskawek - 3-4 łyżki brązowego cukru - 200 g sera białego (możesz też
SMYKWKUCHNIfast fooda na mieście, lepiej przygotować domową pittę pełną zdrowych składników. Wbrew pozorom nie wymaga to wiele wysiłku. Czas: 1 h 45 minut (w tym 90 minut na odstanie ciasta), więc pracy jest na pół godziny maks Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla 2 osób: 15 zł Bakłażan pod parmezanem Bakłażan pod parmezanem – to absolutny klasyk włoskiej kuchni, najprostszy(...)Idealny jako przystawka na elegancki obiad. Czas: 40-45 minut Liczba porcji: 4 Poziom trudności: łatwe Szacowana cena dla 4 osób: 15 zł Pomidorowo-paprykowe penne Prosty przepis, nie wymagający pracy. Sycące danie, w sam raz na lunch do pracy. Czas: 30 minut Poziom trudności: łatwy Szacowany koszt dla 2 osób: 15 zł Kurczak po wietnamsku Kurczak po wietnamsku
Niedzielny kucharzPierś z indyka jest bardzo delikatnym w smaku mięsem, dobierając odpowiednie przyprawy i dodatki możemy z niej wyczarować różnorodne i jednocześnie pyszne obiady. Doskonale komponuje się
Kuchnia Pełna Pasjimikserem. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i ostrożnie łyżką dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką (nie mikserem!) Gofrownicę najlepiej jest trochę posmarować masłem aby gofry nam nie przywarły. Ciasto nakładamy na dobrze nagrzaną gofrownicę i pieczemy około 7 - 10 minut, trzeba samemu sprawdzić kiedy gofry będą dobre, ale u mnie mniej więcej tyle czasu zajęło. Ja swoje gofry podałam
Delusional Trinetyle ile zabiorą jajka. Masa ma być gęsta i zwarta, ale bez śladów suchej mąki. Łyżeczkę maczamy w wrzącym rosole, i nakładamy niewielkie porcje ciasta, aż do wyczerpania ciasta. Zaś mąka ziemniaczana nada im takiego fajnego połysku, jakiego nie uzyskamy z samej pszennej. Gotujemy wolno, pięć minut od wypłynięcia wszystkich klusek do góry. Można pominąć mannę i zrobić z samej(...)podajemy posypane natką, tak jak przy zwykłym makaronie. Takie kluseczki gotowane na wodzie, są fajnym dodatkiem do innych zup, sosów, a także jako dodatek do drugiego dania. Prosta potrawa, nawet banalnie prosta, a daje tyle możliwości
Dieta moja pasjaminut. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją oliwą i wkładamy do miski do czasu, aż podwoi swoją objętość. U mnie ciasto wyrosło w przeciągu 1,5 godziny. Ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na pół i układamy w keksowych foremkach, które wcześniej natłuściliśmy i obsypaliśmy otrębami. Chlebki posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut(...)studzimy na kratce. Pumpernikiel na blogach: Bochen chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Gotuj zdrowo ! Guten appetit Grunt to przepis Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Leśny zakatek Ogrody Babilonu Proste potrawy Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slow life Zacisze kuchenne
Kulinarne przygody Gatitypołączenia mąki żytniej z gryczaną, ale pierwszy raz piekłam chleb rano (rósł przez noc). Oczywiście w środku są też ziarna słonecznika i dyni, bo coś musi chrupać :D Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami 350 g aktywnego zakwasu 300 g mąki żytniej razowej 150 g mąki gryczanej 0,5 łyżki soli 2-3 łyżki pestek dyni(...)Mąkę z ziarnami odmierzyć w osobnej misce i wymieszać. Połączyć z rozcieńczonym zakwasem, wyrabiając około 5 minut. Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć pestki dyni. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach wstawić wyrośnięty chleb do zimnego piekarnika, ustawić 200 stopni, włączyć i piec około godzinę
FitKotmojej kuchni ale ja ich niestety nie jadam, a domownicy robią sobie jajecznicę po kryjomu, aby mnie nie drażnić. Najbardziej brakuje mi pysznych domowych ciast, omletów czy naleśników, bo jakby tego było mało, to wyszła mi również nietolerancja glutenu. W domu jajka i gluten omijam z daleka, ale gdy jestem gdzieś(...)choruję i faszeruję się lekami. Podobno każda nietolerancja pokarmowa mija przy całkowitym odstawieniu, więc cierpliwie czekam i tęsknię za jajecznicą. Tymczasem podaję Wam przepis na proste, faszerowane jajka z szynką i obiecuję, że to nie ostatnie jajka na tym blogu. Składniki na 6 porcji: • 6 jajek
To co kochamłososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne. Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki
kruche babeczkiPyszne placuszki z dodatkiem proszku budyniowego, który sprawia, że mają delikatnie chrupiącą skórkę, a smakiem i konsystencją przypominają nieco biszkopty. Są dość zwarte, nie tak lekkie
babka w formiePrzygotowanie: Buraki pokrój w kostkę i zmiksuj z olejem na gładką masę. Mąkę wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, szczyptą soli, 200 g cukru. Połącz z burakiem. Ciasto przełóż do papilotek. Piecz w temperaturze 175 stopni C przez 20-25 minut. Gotowe babeczki przestudź. Teraz czas na przygotowanie bezików. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Białko ubij mikserem
Kukuleczkiogromną fascynacją spoglądałam na jego możliwości. I nie będę ukrywać, że zawsze chciałam mieć go w swojej kuchni :) Dopiero niedawno dowiedziałam się, że te urządzenie w bardzo prosty i bezpieczny sposób można zakupić także u nas w kraju, od Oficjalnego Polskiego Dystrybutora! I właśnie dzięki współpracy z NurriBullet mogę Wam dzisiaj przedstawić ten niesamowity niezbędnik, potrzebny w kuchni(...)składników odżywczych. Z jego pomocą w szybki sposób przygotujesz pyszne i co najważniejsze bardzo zdrowe posiłki, takie jak: smoothie, koktajle, pasty, lody, zupy krem. Pomoże w upieczeniu naleśników, placków, ciasta, chleba. NutriBullet nie ma sobie równych! Jego obecność sprawi, że Twoje dotychczasowe żywienie może ulec diametralnej zmianie! Na lepsze! :) CZYM JEST EKSTRAKCJA Ekstrakcja to proces wyodrębniania wartości odżywczych
Zdrowie na języku :Pdomu pojawia się mięso na obiad, to jest to, często białe mięso, takie jak indyk lub kurczak. Jak wiecie jestem osobą dla, której mięso mogłoby nie istnieć, gorzej z ciastem hehehehe, ale przede wszystkim owocami i warzywami. Mięso pojawia się wtedy kiedy, w domu jest mój mąż, bądź mam gości. Co nie oznacza, że nie lubię kawałka dobrego mięsiwa, oczywiście(...)smak i zazwyczaj szukam nowych aromatów, często eksperymentuje i szukam unikatowego smaku. Dzisiaj postawiłam na pieczonego kurczaka- często w ten sposób przygotowuje drób, bo jest to bardzo szybki i prosty sposób na obiad, wtedy kiedy nie mam zbyt dużo czasu na stanie przy kuchni. Kurczaka wystarczy odpowiednio przyprawić, dodać warzywa i owoce i upiec. Obiad gotowy. W trakcie pieczenia, mogę
SMYKWKUCHNIWeekend minął pod znakiem "piknikowania". Na tę radosną dla wszystkich okoliczność postanowiłam przygotować pyszne drożdżówki z owocami i kruszonką, a ponieważ pod ręką miałam tylko czarne
babka w formieBanalnie proste placuszki zrobione wyłącznie z jednego rodzaju mąki, a mianowicie mąki owsianej . Szybkie w przygotowaniu i łatwe w smażeniu. Migiem wypełnisz swój śniadaniowy talerz takimi pysznymi i zdrowymi placuszkami :) Są sycące, mięciutkie i puszyste. Możesz je robić każdego dnia zmieniając jedynie dodatki, dzięki czemu szybko Ci się nie znudzą :) Składniki: 50 g mąki owsianej (Probio) 1 jajko(...)napoju sojowego (Probio) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki: banan, kiwi Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj w misce za pomocą łyżki. Patelnię dobrze nagrzej. Nalej porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie banan i kiwi
Zdrowie na języku :PProsty chleb pszenny na drożdżach, pachnący czosnkiem, serem i świeżymi ziołami. Składniki: 500 g jasnej mąki pszennej, np. typ 480 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 325 ml letniej wody 1 łyżeczka oliwy lub oleju 2 ząbki czosnku (posiekane) 1/3 szklanki natki pietruszki (posiekanej) 1/3 szklanki świeżej bazylii (posiekanej) 1/3 szklanki szczypiorku (posiekanego(...)sera (startego) W misce wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier. Do suchych składników dodać wodę i oliwę/olej, wyrabiać mikserem z hakiem ok.8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć lub zawinąć w torebkę foliową i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na 60-90 minut
Przepisy na domowy ser i chlebZamiast kanapki. Do lunchboxa do pracy. Do torby na rowerową wycieczkę, do koszyka na piknik. Do chrupania na imprezie. Inna pizza – bo szczelnie zamknięta. Pyszna i
Karo in the Kitchenimprezę Andrzejkową zdążymy jeszcze zrobić takie kruche i proste ciasteczka, zachęcam :) Składniki : 200 g kwaśnej śmietany 2 i 1/2 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny Przygotowanie : Mąkę wysypać na stolnicę, dodać margarynę i razem posiekać Dołożyć śmietanę i zagnieść razem, pozostawić w lodówce na 30 min. Po tym czasie rozwałkować, posmarować białkiem, posypać grubym cukrem kryształem, wykrawać(...)temp. 180 *C do lekkiego zarumienienia. Moje ciasteczka częściowo posypałam makiem :) przepis stąd Ciasteczek przed pieczeniem nie smarowałam białkiem. A jeśli nie pieczemy wszystkich na raz, to zarobione ciasto przechowujmy w lodówce, inaczej zrobi się miękkie i trudno będzie je rozwałkować
Proste Potrawychleb pszenny na zakwasie Chleb ten pieczony jest tylko, ze zwykłej razowej mąki. I może brak dodatków sprawia, że ten prosty wiejski wypiek, jest tak smaczny. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 4 łyżki aktywnego zakwasu 2 szklanki letniej wody wypiek 4 szklanki mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli woda sposób wykonania(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin ( najlepiej na noc). Na drugi dzień d o wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb), d odajemy resztę pszennej razowej mąki, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które
Miód i pieprzDodaj sól. Dodaj alkohol i zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Olej rozgrzej w garnku lub frytkownicy do 170 stopni. Za pomocą łyżeczki lub łyżki do lodów nabieraj porcje ciasta. Pączki smaż na rumiany kolor z obu stron. Usmażone pączki koniecznie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu po smażeniu połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar oleju. Podawaj(...)organizowanego właśnie przez Intermarche. Znajdziesz go pod tym linkiem pelnywozek.pl Do wygrania są bony o wartości 300zł (jest ich aż 200, więc myślę, że warto). Co trzeba zrobić? To proste! Zrób zakupy za min. 20zł (koniecznie zachowaj paragon) i odpowiedź na pytanie: Za co lubisz zakupy w Intermarche? Weźmiesz udział? Bo ja z całą pewnością
Wielki apetytJeśli zapełniliście już słoiki młodymi pędami sosny teraz przyszła kolej na mniszek lekarski! Jego prawidłowa nazwa to mniszek pospolity Taraxacum officinale Web . Nie mylcie go
IzaGotujeLubię ruchanki. Krótkie i proste stwierdzenie, a potrafi zrobić duże wrażenie ;) Nazwa "ruchanki" słyszana po raz pierwszy zazwyczaj wywołuje przynajmniej uśmiech na twarzach (dlatego ruchanki biją rekordy sprzedaży na Kaszubach w sezonie turystycznym ;) ) A to nic innego jak po prostu drożdżowe racuchy kaszubskie (często z jabłkami), które w 2007 roku trafiły na Listę produktów regionalnych i tradycyjnych ( klik(...)racuchy musiały być najpierw dobrze wyrobione i wyrośnięte, czyli "wyruchane" i stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Początkowo ruchanki przyrządzano z mąki żytniej. A właściwie z ciasta chlebowego na zakwasie. Gospodynie część ciasta na chleb smażyły w postaci okrągłych placków i podawały z cukrem. Obecnie częściej przyrządzane są z mąki pszennej oraz drożdży i w takiej wersji przedstawiam je dzisiaj
Pełny talerzNa rozkręcenie dzisiejszego dnia polecam dwuwarstwowy koktajl. Dodajmy sobie z rana dużo energii i zabierajmy się do pracy. A dzisiaj mam jej na prawdę dużo. Ostatnio
Niezły MłynekLeniwe niedzielne popołudnie… Nagle wspaniała myśl… Zrobimy gofry… Robimy je zdecydowanie za rzadko i najwyższy czas to zmienić. Przecież gofry są mega smaczne, szybkie, proste, idealne na śniadanie lub podwieczorek, na zimno, na ciepło, z przeróżnymi dodatkami, jak kto woli, jak kto lubi… Dla każdego coś pysznego. Nasze gofry umiliły nam niedzielne południe. Pełniły rolę(...)była ich ciekawa forma… Myszka Miki… Dla dzieci doskonała… Wyobrażacie sobie radość mojego syna?! Zdecydowanie gofry umilą nam niejedno urodzinowe dziecięce przyjęcie. Polecam bardzo. Składniki na ciasto: 375 g mąki 7 g suchych drożdży 50 g cukru kryształu 375 ml letniego mleka 4 jajka 125 g rozpuszczonego, letniego masła szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny Mąkę
Made By Mom And Sonjako dodatek i urozmaicenie posiłków :) Dlatego dziś, mam dla Was przepis na piernikowe placuszki, wykonane z mąki pełnoziarnistej oczywiście z dodatkiem mieszanki bakalii od Bakeo.pl . :) Są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu (nie wymagają miksera), sycące, pięknie pachnące Świętami. Są świetną propozycją np. na śniadanie do pracy, na uczelnie, w podróż. Wystarczy wcześniej je przygotować, zapakować i zabrać(...)piernika/przyprawy korzennej opakowanie bakalii "Mr President" Przygotowanie: 1. Mąkę, jajko, mleko, miód, proszek do pieczenia, przyprawę wymieszaj w misce. 2. Dodaj połowę opakowania bakalii. Orzechy rozdrobnij/posiekaj. Dodaj do ciasta. 3. Na mocno nagrzaną patelnię nakładaj po 1,5 łyże masy. Placki przewracaj na drugą stronę w momencie pojawienia się pęcherzyków. 3. Podawaj obsypane pozostałą częścią bakalii
Zdrowie na języku :Pktóry się zdecydowałam, jest, jak już wspomniałam, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Zrobiłam z połowy porcji - chlebki nie są duże, ale czterech raczej byśmy nie zjedli. Dodatek mąki graham sprawia, że chleb ma bardzo chrupiącą skórkę, nieco się kruszy, ale smakuje wybornie. Bez żadnych fiu-bździu, taki zwykły, prosty, neutralny w smaku. Za tym właśnie tęskniłam.Domowy chleb pszennySkładniki(...)zostanie na sitku z mąki graham wsypać do miski), wymieszać z solą. Wlać rozczyn i resztę mleka, zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do masy, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 60 minut, do podwojenia objętości.Ciasto wyjąć z miski, jeszcze raz szybko wyrobić. Podzielić na dwie równe części, uformować z każdej okrągły bochenek. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzePancakes robi mój kochany małżonek, zazwyczaj w niedzielę na śniadanie dla swojej rodzinki. Wychodzą mu tak idealne. Więc postanowiłam, że zrobię je i ja. Przepis jest bardzo prosty, ale ile porcji dokładnie wyjdzie nie powiem. Wszystko zależy od wielkości smażonych naleśników. 2 jajka 300 ml mleka 200 g mąki zapach, esencja waniliowa 2 łyżeczki płaskie sody oczyszczonej(...)kaszubskie). Wykonanie:Żółtka połączyć z mlekiem , zapachem, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianą i delikatnie połączyć z ciastem. smażyć okrągłe placuszki na suchej dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Pancakes ładnie rosną i nie powinny opadać podczas smażenia.podawać z ulubionymi dodatkami
Malinowe Pocałunkiwiesz skąd, nie wiesz po co, nie wiesz dlaczego, ale przychodzi taki dzień, że dopada Cię ochota na coś słodkiego. Bez problemu mogłabyś pochłonąć tabliczkę czekolady czy porcję pysznego ciasta, tylko... po co, skoro słodycze mogą być również zdrowe i nie skutkować godzinami wyrzutów sumienia? Dla większości osób to połączenie jest dość absurdalne- "Zdrowe słodycze?! Przecież to nie istnieje(...)owocowy czy "serniczki" na zimno. MUS OWOCOWY Pyszny miks przygotowany ze zblendowanych malin, brzoskwiń i kiwi z dodatkiem wiórek kokosowych. Taki deser, nie dość, że jest banalnie prosty, to zawiera mnóstwo witamin i cennych składników odżywczych. Maliny stanowią bogate źródło witaminy C, witaminy B3, kwasu foliowego, potasu oraz cynku i manganu. Brzoskwinie zawierają witaminy
peanutbuttermonsterjest równoznaczna z kuchnią włoską. Na pewno bardzo prosta z użyciem małej ilości składników. Smakowo mnie nie powaliła, jednak sam styl lekkiego gotowania na pewno mnie zainteresował. Tak więc co możemy zjeść w Rzymie? Pizza, pizza i jeszcze raz pizza. Zupełnie nie taka jak ta nasza. Na cieniutki bardzo chrupiącym cieście z minimalną ilością składników ale jakich składników. Jedliście
Brzuszki ŁakomczuszkiZ okazji swoich urodzin postanowiłam zamiast tortu upiec sernik. Z sernikami u mnie ubogo, rzadko je robię a nie wiem dlaczego, bo ten przepis jest właśnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikpolewą czekoladową i czerwonym lukrem. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a jakie smaczne! Składniki : * 1,5 szklanki mąki pszennej * pół szklanki mleka * 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej * szczypta soli * łyżeczka oleju rzepakowego Przygotowanie : Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Ciasto ma być troszkę gęstsze niż na tradycyjne
Magiczne Życie MartyJeśli czytacie mnie w miarę regularnie (choć ja regularnie nie piszę), musieliście spotkać się z dość częstym "bananowym problemem".Jak wiecie, w posiadaniu rodziny są sklepy
W kuchni Karmel-itkiTeraz w sezonie taka salsa pojawia się u mnie coraz częściej, jako dodatek do grillowanych ryb i mięs, lub tak po prostu do obiadu oraz jako
KUCHNIA POLSKAKolejny, przetestowany przeze mnie przepis z książki 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej. I kolejny udany i smaczny wypiek:-) Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu
Ze smakiem bez glutenuSkładniki na biszkopt : 6-7 jaj 1 i 1/2 szklanki mąki 1i 1/2 szkalnki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju, tu
Proste PotrawyNo teraz coś z tradycjami :) kapuśniaczek ze świeżej kapusty babci Józi. Jak byłam mała nawet nie chciałam jego spróbować (nie wiem dlaczego) teraz nie mogę się
Niezły Młynekłyżeczki cynamonu (u mnie cejloński) ▸ sok z połowy cytryny +odrobina bułki tartej Przygotowanie: 1. Żółtka zagniatamy z połową słodzika/cukru, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i miękkim masłem. Ciasto dzielimy na 2 połowy. 2. Placki rozwałkowujemy, jednym wykładamy spód formy z papierem do pieczenia i nakłuwamy delikatnie widelcem i posypać odrobiną bułki tartej. 3. Białka ubijamy z resztą(...)placek wykładamy jabłka, potem białko i na koniec przykrywamy drugim plackiem, nakłuwając delikatnie widelcem. Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach. Zapraszam po przepis na zwykłą standarową szarlotkę PROSTA KRUCHA SZARLOTKA LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzubatoniki bez cukru, bez nabiały i bez glutenu. Robi się je w bardzo prosty sposób. Właśnie wypróbowałam na moim synku i jego koledze powiedzieli, że bardzo dobre i wzięli dokładkę. Składniki: 1 warstwa: 1/2 kubka orzechów nerkowca lub migdałów, 1/2 kubka daktyli, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki masła orzechowego, 2 warstwa: 1/2 kubka namoczonych daktyli(...)łyżka oleju kokosowego Wykonanie: Składniki 1 warstwy wsypujemy do blendera. Miksujemy do momentu aż składniki się połączą i stworzą sprężystą, klejącą masę. Masę przekładamy do podłużnej foremki na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy masę równomiernie i wkładamy do zamrażalki. Składniki drugiej warstwy również miksujemy w blenderze i nakładamy kolejną warstwę na masę w foremce i ponownie całość wkładamy
Smaki Przyprawy i KoloryMocno czekoladowe, chrupiące i bardzo wciągające Potrzeba tylko kilku prostych składników, które można znaleźć w każdej kuchni. Smakołyk nie tylko dla dzieciaków W moim domu wszyscy je bardzo lubimy i ile bym ich nie zrobiła, to znikają w oka mgnieniu… No ale w sumie o to chodzi, żeby smakowały i chciało się je jeść Składniki (na 2 blaszki(...)łyżki cukru brązowego 1 łyżka oleju kokosowego 5 łyżek mleka roślinnego Wykonanie: Mąkę i kakao przesiewamy przez sito do większego naczynia, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie aż ciasto będzie jednolite. Formujemy kulkę. Kulkę wkładamy do worka foliowego lub plastikowej torebki. Następnie rozwałakowujemy na blok o grubości kilku milimetrów. U mnie wymiary czekoladowego bloka pokazanego na zdjęciu
Lamarida.plsoli 3 g drożdży instant lub 10 g świeżych Składniki wymieszać w misce i wyrobić ręcznie (ok. 10 minut) lub mikserem (krócej) tak długo, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem nakryć i zostawić na 1-2 godzin, aż ciasto zwiększy dwukrotnie swą objętość. Po tym czasie ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i podzielić na 6 równych
Przepisy na domowy ser i chlebprzedstawiam Wam całkowity hit ostatnich dni w mojej kuchni, i nie zmieni tego nawet fakt, że tak naprawdę to trochę mała kradzież Przed Wami pizza z komosy ryżowej! Niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu, do tego wyjątkowo smaczna. Dla mnie to przepis idealny! Jednak zanim przejdziemy do konkretów małe ogłoszenie: całkowite prawa autorskie do tego przepisu posiada babeczka(...)follow: jest to jeden z lepszych profili w internecie jakie znam. Ta kobieta naprawdę zna się na tym co mówi! Składniki: 120g komosy ryżowej, sól, jajko (opcjonalnie, bez jajka ciasto może się trochę łamać – w końcu to sama komosa), ulubione dodatki. Przygotowanie: Komosę ryżową wsypujemy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy na przynajmniej 12h, jednak ja moczę ją zazwyczaj
Gar Zdrowiajednolitą konsystencję. Do miski przełożyć puree z kukurydzy, wbić jajko, wlać mleko, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Za pomocą łyżki, wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron, na średnim ogniu. Podawać na ciepło wraz
Ugotowaćmielimy. Dodajemy jajko, przyprawy i mąkę, wyrabiamy na jednolitą masę. Moje ziemniaki należą do tych z dużą ilością skrobi, są suche i szklanka mąki wystarcza. Jeśli uznamy, że ciasto jest za rzadkie, trzeba jeszcze dodać kilka łyżek. Na talerzy widelcem roztrzepujemy drugie jajko. Formujemy kotleciki, maczamy w jajku i smażymy na rumiano. Dlaczego nie obtaczam w bułce
Dieta moja pasjaOstatnio bardzo wymyślam z chlebami... to z dynią, to na zakwasie, pszenny, żytni, na słodko i można by tak wymieniać bez końca! Ten chlebek jest stosunkowo prostym pieczywem na drożdżach i jasnej mące. Oryginalności dodaje mu zielony groszek. Chleb zalicza się do tych o lekkim i puszystym miąższu. Polecam! Składniki: 400 g mąki pszennej(...)waga po odsączeniu) Przygotowanie: Obydwa rodzaje mąki, sól, cukier oraz suche drożdże wymieszać w misce (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn !). Dolać wodę i wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. W razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto można wyrobić również mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania wsypać odsączony groszek z puszki
Nastoletnie Wypiekaniegotujemy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy koncentratu pomidorowego oraz bazylii i z tak powstałym sosem mieszamy makaron. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Sypiemy mąkę na stół i wałkujemy ciasto na cienki okrągły placek. Na połowę placka kładziemy makaron z sosem, przykrywamy drugą połową zlepiając brzegi
Kryzysowa Książka Kucharskapodczas ich krojenia są najczęstszą przyczyną przyjęć na niedzielny ostry dyżur. Nie sposób się w nich nie zakochać. Chrupiące z zewnątrz, delikatne i miękkie w środku. Do tego stosunkowo proste do przygotowania. Składniki (na 6 bajgli): 25g drożdży 3 łyżki cukru 150ml ciepłej wody 400g mąki 2 jajka 50g masła szczypta soli Przygotowanie: Rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i wodę(...)około 30 minut. Gdy zaczyn podrośnie wbijamy do niego 2 całe jajka. Dosypujemy 2 łyżki cukru i dodajemy roztopione masło. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. W przypadku, gdyby było zbyt lejące dosypujemy po odrobinie mąki. Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około30 minut. Wyrośnięte ciasto
Jacob TastesPokazywałam Wam ostatnio prosty chleb drożdżowy, taki zwykły pszenny, bez kombinowania: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2016/01/chleb-na-drozdzach-atwy-i-szybki.html . Pokusiło mnie jednak, żeby popróbować z mieszaniem mąk i wiecie co? Też wychodzi :) Dziś polecam Wam 2 sprawdzone opcje, obie z dodatkiem mąki kokosowej, którą zaczynam wielbić podobnie, jak wszystko inne kokosowe, co można zjeść. Pierwszy chleb to zwykły pszenny z dodatkiem mąki kokosowej(...)proporcji (specjalnie mierzyłam to dla Was): - 12 dużych, kopiastych łyżek mąki pszennej, - 4 duże łyżki mąki koko, co daje razem mniej więcej pół kilo mąki, jak w przepisie podstawowym. Ciasto wyrobiłam normalnie, odłożyłam do wyrośnięcia, potem uformowałam chleb, znowu odstawiłam i dopiero piekłam ale wszystko to zamknęło się w godzinie + czas pieczenia, około 45 minut. Chlebek wyszedł przepyszny
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEWōm ta masa ze środka- keby niy chciała stwardnōńć. [38] Łozsmarujcie [39] sie fajnie ta kryjma, mogecie jeszcze na gōrze sie zrobić jake wzorki, abo posypać szokoladōm. Dejcie te ciasto jeszcze do lodōwki, a potyn to już yno smacznego [1] ō- samogłoska w wymowie między u a o [2] zjeść słodyczy [3] kiedy [4] jakby [5] ogródek(...)posiadacie [20] papier [21] wrzućcie [22] pojedynczo [23] później [24] zmniejszcie [25] obroty [26] wsypcie [27] wlejcie [28] tej [29] do środka [30] zrzućcie [31] ona [32] odpocznie [33] prosty [34] będzie gotowy [35] ubitej śmietany [36] włóżcie [37] zaraz [38] stężeć [39] rozsmarujcie
Chop w kuchniProsty przepis na tradycyjne pączki nadziewane dżemem (w moim przypadku truskawkowym). Nie może ich zabraknąć w Tłusty Czwartek! Składniki (ok 12 szt): 350 g mąki 100 ml mleka 100 ml śmietany 30% jajko 10 g drożdży 3 łyżki cukru 100 g masła dżem o ulubionym smaku olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże(...)łyżką mąki i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, śmietankę, jajko i resztę cukru. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki masło o temperaturze pokojowej i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
e-PrzepisyKulinarnenadal wole je bez rodzynek, co nie zmienia faktu ,że jeżeli je ktoś lubi to dlaczego by ich nie dodać ? Mam dla was jeszcze cieplutki przepis na Sernik Wiedeński ! Prosty i pyszny. Składniki: 1 kg zimelonego sera / 1 kg sera w wiaderku 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru kilka kropel aromatu waniliowego (według gustu) 8 jajek(...)dodajemy nadal miksując porcjami ser, kolejnie: budyń, masło (jeżeli powstaną wam grutki to nie ma co się martwić, należy dłużej i staranniej miksować, po upieczeniu nie psuje to smaku ciasta :) ). W osobnej misce ubijamy białka i dodajemy je do serowej masy łącząc delikatnie oba te składniki aby nasz sernik był puszysty. Kiedy napowietrzymy masę białkami. Wylewamy masę na natłuszczona
W Moim Magicznym Domuwiejski chleb Nie na w nim szlachetnych dodatków, takich jak miód, czy suszone owoce. Ale swoim prostym, wiejskim smakiem ,wprost zachwyca serca i podniebienia. sposób wypieku jednego dużego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki 1 szklanka mąki pszennej razowej woda(...)łyżki aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody
Miód i pieprzśrednicy 15 cm to nie urósł mi tak bardzo jak na zdjęciu z danej strony. Mimo to wyszedł bardzo smaczny i w smaku przypomina sernik :) Przepis jest bardzo prosty i nie może się nie udać :) Składniki: 4 jajka, 150 g białej czekolady, 150 g serka śmietankowego (taki do smarowania kanapek). Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu w rondelku, cały(...)żółtka dodajemy do czekolady i miksujemy. Na końcu przekładamy pianę z białek do masy z czekolady i delikatnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy. Ciasto pieczemy 15 minut w 170 stopniach, następnie 15 minut w 160 stopniach i zostawiamy na kolejne 15 minut w wyłączonym piekarniku. Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem i posypką cukrową
Aga w kuchnimiękkiego masła 8 łyżeczek cukru 1 jajko do smarowania chałki Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Jak zawsze: łączymy składniki ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Potrwa to 15 minut. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z miski i dzielimy na 5 części(...)górze, a następnie plotę chałkę czyli: zewnętrzny wałek przekładam w stronę środka przez dwa wałeczki sąsiadujące, potem z drugiej strony zewnętrzny znowu przez dwa. I tak do końca. Proste podsumowanie: zawsze zewnętrzny (raz lewy, raz prawy) przez dwa sąsiadujące wałeczki". Końce podwijamy pod spód chałki, przyklejamy pod spodem i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Teraz robimy
Marder&Marder Manufactureposłodziłam miodem akacjowym, który coraz odważniej wchodzi do mojej kuchni. Żeby było jasne, my nie lubimy miodu na surowo :) W mojej kuchni miód idzie w ogromnych ilościach do marynat, ciast itp., ale na surowo nikt się nie odważy jeść :) Ja nawet jak uciapię palca miodem to idę opłukać, nie oblizuję :) Mój syn miód wyczuje na odległość(...)miodu? Zobaczymy, na razie jest super! Składniki: maliny jagody leśne kefir miód akacjowy 2 banany Wykonanie: Jest prosto, można podać ten koktajl ładniej :) Jak się do tego zabrać? Proste! Trzeba zrobić dwa koktajle. Jeden malinowy z bananem, a drugi jagodowy z bananem. Kefiru lejemy tak jak lubimy, dosładzamy do smaku. Ja nie dosładzałabym miodem, ale koktajl przygotowywałam
Blondynka Gotujetradycyjne babki pieczone na całych jajkach. Najbardziej zasmakowały mi brzegi, a Mężowy to co w środku, więc każdy kawałek dzieliliśmy między sobą. Na pewno jeszcze nie raz upiekę tą prostą i niezbyt pracochłonną babkę (jak tylko nazbieram trochę białek :) Składniki: 3 szklanki mąki 8 białek 2 niepełne szklanki cukru 250g masła 82% (stopionego) ¾ szklanki letniego mleka 1 łyżeczka proszku(...)Następnie wlewamy powoli roztopione, prawie zimne masło i mleko (najlepiej rozpuścić masło i wlać do niego zimne mleko, wtedy będzie miało odpowiednią temperaturę, by dodać je od razu do ciasta), na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do dwóch foremek na babki (około 11 x 25cm), wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą lub grysikiem. Babki
Smakowy RajBułeczki drożdżowe ze śliwką Dzisiaj zapraszam na bułeczki ze śliwką , powiem Wam że wyszły pyszne . Zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji , troszkę go zmodyfikowałam , jest prosty i przede wszystkim sprawdzony .Polecam :) i zapraszam :)Składniki : 1 kg mąki10 dag drożdży1/2 kostki margaryny Kasi1 szkl cukru2 cukry waniliowe2 szkl mleka ciepłego7 żółtekduże śliwki Kruszonka 1 szklanka - mąki ½ szklanki - cukru ½ kostki - masłaWykonanie(...)mąki , wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiać do miski , dodać rozczyn i żółtka , wymieszać . 3. Margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. 4. Letnią margarynę wlać do ciasta i wyrabiać tak długo aż będzie odchodziło od ręki . Ciasto odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką ( musi podwoić swoją objętość ) 5. Stolnice podsypać mąką , wyłożyć ciasto i rozwałkować na około
Sama słodycz i szczypta chiliMuffinki jogurtowe z kosteczkami kokosu .Dzisiaj na dworze szaro i ponuro , żeby jakoś rozweselić dzisiejszy dzień upiekłam dzieciom pyszne kolorowe muffinki z motylkami :) Przepis prosty i szybki :) Zapraszam :) Składniki : 2 szkl mąki tortowej 1/2 szkl oleju1/2 szkl jogurtu owocowego ( ja dałam truskawkowy Bakoma )1 szkl cukru1 cukier wanilinowy Dr. Oetkera5 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia kokos w kosteczkachKrem(...)cukrem i cukrem wanilinowym na gęsty kogel mogel. 2.Dodać jogurt , olej, mąkę i proszek , wszystko wymieszać mikserem. 3.Papilotki przełożyć do foremki na muffinki . 4.Do każdej nałożyć po łyżce ciasta jogurtowego a na wierzch po kilka kosteczek kokosu lekko wciskając w ciasto. 5.Piec w temp 180 st . około 20 minut do suchego patyczka . 6.Krem ubić z mlekiem ,podzielić
Sama słodycz i szczypta chili