kuchnia włoska jest smaczna, uniwersalna i prosta to już wiemy. Teraz czas wprowadzić kuchnię mieszaną czyli nasze placki ziemniaczane w wersji wypasionej i sos pomidorowy zrobiony zgodnie z e -book #smakjęzyka . Na którym znajdziecie nie tylko ten, ale i wiele innych włoskich przepisów, tak po włosku jak i po polsku. Kto chce się uczyć języków i poznawać(...)sito aby odsączyć nadmiar płynu, po 10 min przekładamy do naczynia, ścieramy cebulę i doprawiamy. Delikatnie zlewamy płyn po ziemniakach, a osiadłą na spodzie skrobię przekładamy do ciasta ziemniaczanego. W ten sposób nie potrzebujemy dodawać mąki do ciasta, jest ono czysto ziemniaczane,a podczas smażenia mniej pryska. Do tego placki są bardziej delikatne i chrupiące. Pierwszą patelnię smażymy
Dieta moja pasjaWitam Kochani :-) Dziś przychodzę do Was z przepisem niezwykle prostym a pysznym. Chcę Wam przedstawić mój sposób na kotleciki ziemniaczane z wieloma dodatkami i pysznym sosem serowym :-) Danie jest idealne na obiad czy przekąskę. Serdecznie polecam i zachęcam do wypróbowania :-) SKŁADNIKI: -1 kg ziemniaków -2 duże marchewki -1 duża cebula -2 ząbki czosnku -2 średnie pieczarki(...)mieszamy by się nie przypaliło-studzimy. Do zmielonych ziemniaków i marchewki dodajemy usmażone pieczarki,cebulę,kapustę i czosnek. Dodajemy mąkę,jajka, sól,pieprz i wszystko dokładnie mieszamy na gładkie ciasto. Z ciasto formujemy kotleciki,obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. SOS -wszystkie składniki dajemy do garnka,gotujemy do rozpuszczenia serków. Chwilkę studzimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusprytne patenty. Gosia, to wcale nie koleżanka z sąsiedztwa, choć i taka może być bardzo pomocna, bo przecież - co dwie głowy to nie jedna !My jednak szukaliśmy prostego rozwiązania przy pieczeniu muffin bez odpowiedniej blachy. Świetnym rozwiązaniem są jednorazowe aluminiowe foremki do wypieków . Sprawdźcie w sklepach i koniecznie kupcie. Takie sztywne foremki sprawdzają się także, gdy chcemy przetransportować muffiny(...)jednolitą masę. Do mokrych składników przesypać składniki suche oraz posiekaną czekoladę - szybko i energicznie zamieszać do połączenia składników. Nie miksować, nie ucierać - składniki mają się tylko połączyć. Przygotowanym ciastem napełniać aluminiowe foremki do muffinek, do wysokości 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć kilka malin, wciskając je nieco w ciasto. Piec w temperaturze 185 stopni C przez 25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowogram serka mascarpone Oliwa z oliwek 1 szklanka kaszy jaglanej 4 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych 1 jajko Sól Pieprz Curry Suszone pomidory Pyzy z kaszy jaglanej ze szpinakiem to proste. Szpinak oczyszczamy, płuczemy a następnie blanszujemy we wrzącej wodzie. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy do niej pokrojona w drobna kostkę cebulkę. Ścieramy czosnek i dodajemy(...)Jeżeli kasza już ostygła przystępujemy teraz do mielenia. Tym razem dokonamy tego za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Po zmieleniu, dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy. Łyżką stołowa nabieramy ciasto i formujemy kulkę w której to palcem robimy wgłębienie. Dołek wypełniamy szpinakowym farszem i zalepiamy otwór. Tak przygotowane pyzy, wkładamy delikatnie do wrzącej wody i na bardzo małym ogniu, gotujemy
Markowy smakPrzepis na te ciasteczka pochodzi z książki The hummingbird bakery. Home sweet home . Jest niezwykle prosty, szybki, a efekt zniewalający! Ciasteczka są mięciutkie, puszyste, delikatnie, świetnie nadają się do porannej kawy. Oczywiście zmniejszyłam trochę ilość cukru w przepisie. Oryginalnie ciasteczka powinny być polane lukrem cytrynowym, ale jako, że nie przepadamy za lukrem i ograniczamy ilość spożywanego cukru zastąpiliśmy go polewą(...)gładką masę. Dodajemy jajko - ubijamy do połączenia składników. Dodajemy serek ricotta, sok i skórkę z cytryny - ponownie miksujemy do połączenia składników. 3. Dodajemy małymi porcjami sypkie składniki do masy ciasta i miksujemy do połączenia składników. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto w dosyć dużych odstępach od siebie (dwie łyżki ciasta na jedno ciastko). 5. Ciasteczka pieczemy w piekarniku
W kuchni KatieLatem królują drożdżówki z jagodami. Trzeba wykorzystać jagodowy czas i koniecznie je upiec. Są bardzo proste do przygotowania. Dziś czwarta już wersja jagodzianek. Tym razem masło zastąpiłam super zdrowym tłuszczem, a mianowicie olejem kokosowym. Są tak samo puszyste i mięciutkie, dodatkowo o ulotnym posmaku kokosa. Eksperymentalnie po raz pierwszy użyłam również oleju kokosowego do przygotowania kruszonki. Kruszonka jest bardzo(...)rondelku razem z olejem kokosowym. Nie dopuszczać do zbyt wysokiej temperatury, bo gorące mleko unieczynni działanie drożdży Odstawić i dać czas olejowi kokosowemu, by się rozpuścił składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 10 części, najlepiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czasem mi się nudzą płatki, albo nie chce mi się piec bezglutenowego pieczywa, wtedy na śniadanie robię ten banalnie prosty i szybki placek, który można potraktować jak kanapkę, naleśnika, lub tortillę. Można go jeść na ciepło i na zimno, na słodko, na słono, na ostro, jak się komu podoba. W tym wydaniu zgięłam go na pół i zapakowałam do środka(...)składniki nadal mieszając, aby nie było grudek (można to też zrobić mikserem, ale wolę ręcznie, bo rano zwyczajnie nie chce mi się wyciągać całego tego sprzętu dla jednego placka ;) ). Ciasto powinno wyjść gęstsze, jak na naleśniki, ale nadal lejące. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię do beztłuszczowego smażenia (jeśli takiej nie macie, można też zrobić na zwykłej na odrobinie tłuszczu
Quinoa Raz!oprawa. Chyba nie trzeba wyjaśniać dlaczego ten torcik tak bardzo podoba się i smakuje dzieciom! Co wcale nie oznacza, że nie zasmakują w nim dorośli ! Z jednej strony jest prosty- bez żadnych dodatków, a z drugiej- niepowtarzalny i oryginalny. Więc jeżeli chcielibyście zaprosić do swojego domu pachnącą wanilią, śmietankową tęczę- ten tort będzie świetnym wyborem- rozpromieni gości kolorem i smakiem(...)jednorazowych rękawów cukierniczych barwniki spożywcze w proszku : fioletowy, niebieski, żółty, pomarańczowy, zielony, czerwony Barwniki w proszku są bardziej intensywne od tych w płynie i po dodaniu nie zmieniają konsystencji ciasta lub kremu. Możecie bez problemu nabyć je w sklepach on-line. DO NASĄCZANIA: Oranżada lub lekko posłodzona, słaba herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie
Domowe Tortyświęta prócz sprawdzonych przepisów szukam też nowych inspiracji kulinarnych. I tak podczas buszowania w przepisach natknęłam się na babkę herbacianą. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, a dodatkowo zachęciła mnie prosta receptura i brak wyszukanych składników. I cóż mogę powiedzieć? Powinniście koniecznie upiec ją na Wielkanoc! Jest bardzo dobra, miękka, wilgotna z dużą ilością nasączonych w herbacie rodzynek. Sama herbata(...)przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz skórkę z cytryny. Na koniec wlewamy herbatę i dodajemy rodzynki. Całość należy dobrze ze sobą połączyć za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy do babki (moja miała średnicę 24 cm). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez ok. godzinę (sprawdzamy po tym czasie patyczkiem czy jest
MyCookBook.plfume - szyjki rakowe, cukinia, groszek cukrowy, marchewka, szczypiorek, sos homarowy. Dość fajnie dobrane składniki, a w szczególności groszek cukrowy, który przełamał delikatny smak pozostałych warzyw i sosu. Prosty deser na koniec - mascarpone ze świeżymi truskawkami. Tak, to może być smak śródziemnomorski. Lekki, puszysty deser, nieprzekombinowany, minimalna ilość składników. Jednak potrzebowałem sporo soli i pieprzu aby ogólnie wyostrzyć smak(...)przygotowanie dania ma miejsce na oczach klienta - w ciągu 5-7 minut. No i to by było tyle. Tak, kucharze gotują przez te kilka minut świeży makaron ale to ciasto...no coś bardzo słabego - jest jakieś takie miękkie, mączne i kleiste. A przecież w kuchni śródziemnomorskiej makaron al dente to podstawa. Niestety sam smak i zwłaszcza konsystencja pasty - minus. Reasumując
Right Behind The Kitchenurodziny i chrzciny ... na dodatek od niedawna. Jak już robię to nie robię zdjęć ... aż w końcu postanowiłam zrobić tort od tak na weekendowe objadanie. Tort jest prosty można go zrobić z malinami lub truskawkami. Przepis na biszkopt i krem pochodzi z blogu Kwestia smaku a pomysł z wykorzystaniem biszkoptów Lady fingers z blogu Sweet place Składniki(...)nasączeniem może być też herbata z sokiem z cytryny lub mocna herbata owocowa np malinowa Dekoracja : 2 opakowania biszkoptów Lady fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami. Biszkopt
cucinareChleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami... Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu. Z mąk razowych - pszennej i żytniej. Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi. Pyszny, domowy, zdrowy! Składniki: 250 g mąki pszennej razowej; 250 g mąki żytniej razowej; 1/4 szklanki płatków owsianych, górskich; 1/4 szklanki płatków jęczmiennych; 1/2 szklanki otrębów pszennych; 1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina(...)pokruszyć do miseczki. Dodać ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera). Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami. Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką
Gospodyni MiejskaLekki i puszysty tort o intensywnym smaku masła orzechowego i ciemnej czekolady. Całość przełamana kwaśnym, cytrynowym ponczem i nutą konfitury pomarańczowej. Tort jest raczej
Ze smakiem bez glutenuSprawdź przepis 2. Domowa granola Domowa granola to przepis na zdrowe i pożywne śniadanie. Jest tak pyszna i prosta w przygotowaniu, że nie wrócicie już do kupnych płatków. Granola jest zdrowych, suszonych owoców i chrupiących orzechów. Domowa granola – prosty przepis Domowa granola to idealny pomysł na pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie. Świetnie smakuje z mlekiem lub jogurtem. Sprawdź(...)śniadania na słodko. Można ją przygotowywać na dwa sposoby – z kaszy jaglanej lub z płatków jaglanych. U mnie częściej pojawia się wersja z płatków jaglanych. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta – szybciej się ją przygotowuje. Nie trzeba nic blendować, wystarczy gotować przez 3 minuty, dosłodzić, dołożyć ulubione owoce i gotowe. Możecie ją przygotować też w wersji wegańskiej, z mlekiem roślinnym
Na-talerzu.plSpróbuję teraz, choć też lekko nie jest, bo z Młodym na kolanach. Nie będę się więc jakoś strasznie rozpisywać, bo się przy nim nijak skupić nie mogę 🙈 Przepis jest prosty i do zrobienia w kilka chwil. Specjalnie najpierw podaję składniki na niego, bo kolejny wpis, będzie właśnie z jego użyciem. Więc teoretycznie powinien się przydać 😜 Składniki na dwie buteleczki(...)przy odcedzaniu opadły na spód i przelewamy do butelek. Przed podaniem, czy to do kawy, czy do deserów, należy wstrząsnąć buteleczką. Syrop ten jest także doskonałym dodatkiem do ponczowania ciast- wystarczy odrobinę wymieszać z zaparzoną kawą lub ciepłą wodą
Kuchnia w czekoladzie