proste ciasta - 17526 przepisów (strona:846/1169)

Racuchy drożdżowe jak u babci – na świeżych drożdżach 265

Przed porą obiadową rzuciłam pytanie –„Zjadłbyś racuchy?” Odpowiedź padła dokładnie taka, jakiej mogłabym się spodziewać – „Ale takie prawdziwe, drożdżowe, jak babcia robiła na tłuszczu smażone? Z

Karo in the Kitchen
Ciasteczka na każdą pogodę 161

więc daruję Wam opowieści o cierpliwych matkach, żonach i córkach, piekących, pakujących i wysyłających ciasteczka na front do swoich dzielnych mężczyzn. Zamiast tego powiem Wam, że te ciasteczka są proste i szybkie w przygotowaniu, sycące i smakują naprawdę wyśmienicie. Dokładnie tak, jak ciasteczka owsiane smakować powinny. A jeśli u Was pogoda już do spacerów nie nastraja - nie martwcie się(...)wrzącej wodzie, dolać do masła, wymieszać.Mąkę przesiać, dodać płatki, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać.Do mąki wlać masło, wymieszać na jednolitą masę. Będzie dość gęsta. Układać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać - ciasteczka nie będą rozlewać się na boki prawie wcale podczas pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 st. C. na złoty kolor. Ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pełnoziarniste biscotti z migdałami i suszoną żurawiną 188

Od dawna kuszą mnie na innych blogach zdjęcia biscotti (włoskie ciasteczka, inaczej zwane cantuccini, podwójnie pieczone). W tym roku zrobiłam je sama i mam zamiar zrobić

Corner With Recipes
Bułki śniadaniowe II 127

Oooch, cudne bułki! Puszyste i mięciutkie! Chyba mi brakowało zwykłego pszennego pieczywka. Czasami muszę dać spokój z moimi dziwnymi chlebami i zrobić coś prostego jak się organizm domaga. Pomysł na te bułki podpatrzyłem na Mojej Kulinarnej Przygodzie . Nieco pozmieniałem, bo zawsze zmieniam, i wyszły mi rewelacyjne bułki na jutrzejsze śniadanie. To znaczy tak naprawdę nie wiem, czy będą na jutrzejsze(...)była bardziej puszysta, a w rezultacie żeby bułki były bardziej "bułkowe". Znaczy się mięciutkie. I dodajemy całą resztę składników. Wyrabiamy przez 15 minut. Otrzymamy ładne, sprężyste, nieprzylegające do dłoni ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzamy ciasto kilka razy pięścią żeby je odpowietrzyć. I dzielimy na 8 równych części. Formujemy z nich

Marder&Marder Manufacture
Gruszkowe ciasto 150

zajrzeć. Wiem tylko, że na mój wtorkowy poranek wpływ był bardzo negatywny- tylko dzięki sprawnemu ogrzewaniu nie musiałam skrobać szyb. Ale już niezadowolenia nie dało się w taki prosty sposób usunąć i zostało ze mną. Do wiosny. Trzeba jednak sobie jakoś radzić. Od konQbka dostałam ciepłe bamboszki z futrzastym pomponem, zaczęłam poranne picie kakaowej yerby i przeprosiłam się z czapką(...)społeczeństwa. Oczywiście prawda jest taka, że wolałabym uniknąć dodatkowych warstw termoizolacyjnych na tyłku, ale od jakiegoś tygodnia mam permanentną gastrofazę. I podczas jednego z jej ostrzejszych ataków zrobiłam to ciasto- pachnące cynamonem i wanilią, puszyste, z wilgotnymi kawałkami gruszki. Na szczęście gruszki zebraliśmy przed przymrozkami i teraz możemy się cieszyć ich smakiem. Podejrzewam, że na krótką chwilę zawładną blogiem:) CIASTO

les mirabelles
Wąsate babeczki 201

Wąsate babeczki robiłam z okazji Dnia Dziadka. Chrupiące czekoladowe muffinki, krem śmietankowy i czekoladowa dekoracja były kombinacją idealną :) W przepisie na proste babeczki czekoladowe część mleka zastąpiłam śmietaną kremówką i to był strzał w dziesiątkę! Babeczki są cięższe dlatego nie rosną tak bardzo jak w oryginalnym przepisie, ale za to są idealnie miękkie w środku i kruche na zewnątrz(...)dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Skracamy patyczki do szaszłyków mniej więcej o połowę. Czekoladę rozpuszczamy

Ciastkozercy
Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami 305

każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 2. Mąkę wymieszać z sodą, solą. Do maślanej masy dodać mąkę, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na niskich obrotach. 3. Do ciasta dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy, wymieszać łyżką lub rękoma ( patrz FILM ). 4. Z ciasta formować kuleczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową

Mała Cukierenka
Rolada serowa z pieczarkami i suszonymi pomidorami 313

przekąską do wszelkich trunków. Cienkie plasterki możemy podać na kanapkach lub zawinąć w naleśnik i zapiec by serowo-pieczarkowy przysmak delikatnie się roztopił. Możliwości jest wiele, a przygotowanie takie proste! Składniki: 1kg sera żółtego (gouda lub salami) 500g pieczarek 30g suszonych pomidorów (użyłam od Amkez, to prawdziwe polskie suszone pomidory) 1 duża cebula 1 jajko ugotowane na twardo(...)wrzenia. Wyłączamy ogień, zostawiamy na 5 minut. Na stolnicę silikonową lub na papier do pieczenia wyciągamy woreczki z serem, rozpakowujemy roztopiony ser i zagniatamy ser w kulę – jak kruche ciasto. Serową kulę rozpłaszczamy, wałkujemy na grubość wg uznania. Na rozwałkowany ser nakładamy przygotowany farsz – nie musi być ostudzony – zwijamy ser jak roladę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki

Gotowanie i blogowanie
Chleb z garnka 178

Gdyby ciasto będzie zbyt twarde, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki. Następnego dnia rano wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką. Wyrobić krótko chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Uformować na stolnicy okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Do zimnego(...)Chleb z garnka na innych blogach: Am.art kolor i smak Grunt to przepis! Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Leśny zakątek Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Smakowity chleb

Codziennik Kuchenny
Focaccia 201

charakterystyczny kolor, coś między zielenią a żółcią, jak i smak i zapach. Jeśli jeszcze nie lubicie oliwy samej, to znaczy, że nie trafiła Wam się naprawdę dobra oliwa. Tak proste rzeczy jak świeży chleb maczany w oliwie nie mają sobie równych. Ja moją oliwę kupuję w sklepie z greckimi specjałami. Pochodzi ona z wiejskiego gospodarstwa i jest dość mętna(...)szklanki ciepłej wody, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia na 15 min. 1 łyżkę soli, 3 łyżki oliwy, mąkę, resztę wody i rozczyn zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5h Ciasto wyjmujemy, uderzamy pięścią w środek i jeszcze chwilkę zagniatamy. Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia

Mieszam w Garnku
Ciasto z kaszy jaglanej. Bez mąki i proszku do pieczenia. Słodycz zdrowa i wartościowa. 195

niestety i cukrzyczką. Szuka więc alternatyw dla mącznych słodyczy, żeby choć przed sobą usprawiedliwić spożycie ;) Przepis ten pochodzi z prasy kolorowej (niezbyt wiem, której konkretnie) i jest naprawdę prosty, a przy tym bardzo smakowity. Sprawdźcie koniecznie. Składniki (2 keksówki bądź średnia tortownica): 20 dag kaszy jaglanej 1/2 l mleka 1 łyżka masła 4 jaja 10 dag cukru cukier waniliowy garść(...)już zależy od naszego piekarnika). Dla wykończenia można oprószyć waniliowym cukrem pudrem, ale i bez tego smakuje pysznie. Słodko, mlecznie, wilgotno. Jak widać receptura nie jest skomplikowana, a ciasto oprócz słodyczy i kalorii niesie sycące wartości. Przepis zdecydowanie do polecenia - u mnie w pracy ciasto bardzo przypadło do gustu

Kuchnia po mojemu
Babka "łaciata" na oleju 183

Najbardziej kultowy wypiek na wielkanocnym stole to oczywiście babka. Ta tradycyjna, wypracowana, dopieszczona ciepłem i bardzo puchata od kopy żółtek to baba drożdżowa. Coraz częściej zastępują ją proste babki ucierane różnej maści. Nie zastąpią na pewno pysznej baby drożdżowej, ale łączy je jedno - na pewno są ozdobą stołu wielkanocnego. Oto uniwersalna babka dwukolorowa, bo i dla smakoszy jasnych(...)potroi objętość. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę z olejem i jogurtem. Część masy odłożyć do odzielnej miseczki, przesiać na sitku kakao i wymieszać mikserem wyłożyć białe ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub grysikiem, na to ciemno ciasto i białe na górę piec w 180`C 55 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona. Studzić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 253

chęć na pieczywo razowe. Mój zakwas protestuje i nie bardzo chce „rosnąć”, ale nie stoi to na przeszkodzie, aby mieć pyszne, domowe pieczywo razowe :) Bułeczki razowe – proste, smaczne, a zresztą jak zrobicie to będziecie wiedzieli o co chodzi. Składniki na 8 sztuk: 1/2 szklanki płatków owsianych ( górskich ) łyżka masła 2 łyżki płynnego miodu szczypta soli szklanka(...)drugiej mniejszej miski wsypuję obie mąki i zmielone siemię lniane – mieszam. Do przestudzonej masy owsianej dodaję zaczyn drożdżowy, obie mąki i zmielone siemię lniane. Ja na początku ciasto mieszam łyżką. Kiedy składniki w miarę się połączą wyrabiam ciasto ręcznie. Robię to w misce, gdyż ciasta z dodatkiem mąki razowej nie należy długo wyrabiać. Ciasto tak naprawdę wystarczy dokładnie wymieszać

Niebieski kubek z kawa
Biała babka na białkach 152

Świętami, by kusiła nas swoim wyglądem i zapachem. Pierwszą babką, którą ja upiekłam jest ta na samych białkach. Jest bardzo smaczna, nie jest zbyt sucha, wprost idealna i bardzo prosta w przygotowaniu! W najbliższym czasie pojawią się kolejne, inne przepisy na babkę. Tym wpisem otwieram cykl przepisów Wielkanocnych. Składniki ( składniki powinny mieć temperaturę pokojową): 7 białek 200 gram(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodaję mleko, ostudzone masło, przesianą mąkę, sok z cytryny o skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładam do wysmarowanej masłem formy do babki i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyciągam z piekarnika, studzę przez chwilę

Mango Papaja
"Rodzinne sekrety" - książka z kuchnią w tle :). Recenzja. 213

się o swoją część spadku po rodzicach . Senior rodu - właściciel rodzinnej księgarni, musi stanąć przed trudną decyzją sprzedaży ukochanej księgarni, rodzinnego domu lub sadu z jabłonkami. Wybór nie będzie prosty, bo każdy w rodzinie ma inny pomysł na wyjście z impasu. W dodatku córki Jana Zagórskiego w tym trudnym dla rodziny momencie postanawiają wywrócić swoje życie do góry nogami(...)która z miłością przygotowuje kakao swoim dorosłym już córkom, wciąż coś piecze i pichci. W domu Zagórskich zawsze znajdzie się poczęstunek nawet dla niezapowiedzianych gości. Opowieści towarzyszy zapach cytrynowego ciasta, gulaszu mięsno - grzybow ego, czy różnego rodzaju herbat, które senior rodu sam miesza i częstuje klientów księgarni.  Piękna rodzinna opowieść o tym co w życiu ważne. Dla mnie - miłośniczki

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania