proste ciasta - 17526 przepisów (strona:838/1169)

Placuszki jogurtowe z jabłkiem 105

Jajka wbić do szklanej miski roztrzepać trzepaczką z cukrami, do masy jajecznej dodać jogurt naturalny, wymieszać, dodać szczyptę soli, wsypać mąkę pszenną wymieszaną z sodą, ponownie wymieszać do połączenia. Ciasto ma ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka umyć (ja nie obierałam ze skórki, mam z ekologicznego sadu)pokroić na talarki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać łyżką porcje ciasta

Wanilia i Kardamon
Tarta z figami i kozim serem 108

Świeże, soczyste figi to owoce, które świetnie pasują do dań słodkich jak i wytrawnych. Nie obieramy ich ze skórki, tylko myjemy i kroimy. Na blogu pojawił się już prosty pomysł na figi zapiekane z kozim serem .   W   dzisiejszym przepisie zostały one ułożone w kruchej maślanej tarcie i zapieczone z masą jajeczno-śmietanową z tymiankiem. Bardzo lubię takie klasyczne(...)tartę o średnicy 26 cm wysmarować masłem.  Mąkę i sól przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć całość palcami. Następnie dodać żółtko, wodę i zagnieść na gładkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas

wyzwania kuchenne
Babeczki jaglane z kremem kawowo-malinowym 132

mogel, następnie ciągle mieszając dodajemy ugotowaną kaszę, nutellę i olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Foremkę do babeczek natłuszczamy olejem, łyżką do lodów nakładamy porcję ciasta.   Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moje piekły się około 20 minut.  Upieczone babeczki wyciągamy z foremki i odstawiamy do wystygnięcia.  Zmiksowane

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki podwójnie czekoladowe 155

rozpuszczonego i przestudzonego szczypta soli  ulubione dodatki np. krem czekoladowy u mnie od Terravita Przygotowanie: Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Ciasto będzie dobrze się rozlewać na patelni po wstawieniu do lodówki na ok. 30-60 minut. Patelnie rozgrzać, nalać olej i zebrać nadmiar papierowym ręcznikiem. Smażyć naleśniki z obu stron pilnując

Słodka Strefa
Naleśniki podwójnie czekoladowe 148

rozpuszczonego i przestudzonego szczypta soli  ulubione dodatki np. krem czekoladowy u mnie od Terravita Przygotowanie: Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Ciasto będzie dobrze się rozlewać na patelni po wstawieniu do lodówki na ok. 30-60 minut. Patelnie rozgrzać, nalać olej i zebrać nadmiar papierowym ręcznikiem. Smażyć naleśniki z obu stron pilnując

Słodka Strefa
Pączusie serowe 122

pieczenia i dokładnie połączyć wszystkie składniki. W szerokim rondlu rozgrzać olej (musi go być dość sporo, by pączusie mogły być w nim zanurzone). Łyżeczką (bądź dwoma) nakładać kuleczki ciasta na rozgrzany olej. Przed każdym nakładaniem należy łyżeczkę maczać w rozgrzanym oleju, by ciasto lepiej odchodziło.  Pączusie w trakcie pieczenia powinny same się odwracać, jednak lepiej kontrolować ten proces

My sweet a life
Spójrz mi w oczy... Halloweenowe ciasteczka 180

wierzchu lekko chrupiące, w środku mięciutkie i maślane, z delikatną waniliową nutą. Idealne dla dzieci: i do jedzenia, i do zabaw w kuchni, bo przepis jest banalnie prosty. Przed nami długie, ciemne, październikowe popołudnie - skusicie się na błyskawiczne ciasteczka, które nawet u największego ponuraka wywołają uśmiech? Ciasteczka potworki na Halloween Składniki: (na 15 sztuk) 115 g miękkiego masła(...)spożywczy w żelu Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dodać ekstrakt, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto podzielić na 3 części, każdą zafarbować na inny kolor. Następnie połączyć część masy niebieskiej z różową, aby otrzymać fioletowy, następnie część niebieskiej z pomarańczową

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z płatkami żytnimi,ostropestem i słonecznikiem 149

Kolejny chleb z grupy tych nieskomplikowanych a więc prosty i szybki w wykonaniu,nasycony pełnowartościową mąką,płatkami i nasionami ostropestu. Ostropest jest rośliną o właściwościach silnie wspomagających oczyszczanie i odtruwanie organizmu dlatego warto go dodawać do wypieków. 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 100 g płatków żytnich pełnoziarnistych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)rozkruszyć drożdże,dodać miód,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać obie mąki,ostropest i słonecznik,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do  podłużnej  foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni

Kolorowa kuchnia Elki
Wrześniowa piekarnia, na zakwasie z tartym jabłkiem 206

odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek. Układamy plastry jabłek / po dwa do foremki / na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st. „Mało nas, mało nas do pieczenia(...)wszystkim za wspólne pieczenie! Akacjowy blog Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu slow life

Leśny Zakątek
Pieczemy razem czyli Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami słonecznika 177

jednolitą masę (np. trzepaczką rózgową). Do powstałej masy przesiewamy mąkę, dodajemy sól i odcedzone pestki. Całość dokładnie mieszamy. Foremki wykładamy zgniecionym papierem do pieczenia, lekko smarujemy olejem. Następnie przekładamy ciasto chlebowe. Ugniatamy je lekko i wygładziamy mokrą dłonią. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2,5 do 3 godzin. Pieczemy z parą ok. 20 minut(...)chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Konwalie w kuchni Kornik w kuchni Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu slowlife Zacisze kuchenne

Dzieje kuchennej Wiewióry
BABKA PIASKOWA 189

Dziś przepis na dwukolorową babkę piaskową. Prosta w przygotowaniu, puszysta, doskonała do popołudniowej kawki :) Świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Uwielbiam takie babki a Wy??? ;) Składniki: * 5 jajek * 1 szklanka cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 roztopiona margaryna * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 5-6 kropel olejku waniliowego * 2 łyżki kakao Wykonanie: Białka(...)pieczenia, dodać roztopioną margarynę (schłodzoną) i olejek waniliowy. Wszystko wymieszać mikserem. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Odlać do osobnej miski 1/4 ciasta i wymieszać ją z kakao. Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki keksówki wylać jasną część ciasta. Na wierzch wylać ciemne ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Zrób to smacznie
Panem et circenses - chleba i igrzysk 177

sól. Mieszam tylko łyżką. Nie trwa to długo. Już po chwili bogata w ziarna masa jest gotowa do odpoczynku. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i czekam 20 minut. Teraz przekładam ciasto do form. Upieczony w jednej chleb będzie miał kromki wielkości typowego chleba tostowego, ja dzielę, ponieważ chleb drożdżowy jeszcze nie nadkrojony jest mniej podatny na przesychanie, a małe kromki wygodne(...)trwa to  raczej 40 minut. Najlepiej po pół godzinie sprawdzić drewnianym patyczkiem. I gotowe! Mniej niż 1,5 godziny, a chleb już się studzi! Bajecznie proste, prawda?!?  Chrupiąca skórka, bogate wnętrze i wszystko w czasie krótszym niż przypuszczaliście, prawda? O chleb warto zatroszczyć się zawsze, szczególnie teraz, kiedy "igrzyska" bardziej przypominające niebezpieczny polityczny cyrk niż kiedykolwiek wcześniej

I tu będę miała takie te
Marchewkowo- owsiane ciasteczka 144

dzisiejsze są dokładnie takie jakie lubią dzieciaki, słodkawe i miękkie, nie kruszą się zbytnio, a rodzice mają czyste sumienie, bo Gzuby wcinają marchew, płatki owsiane i mąkę pełnoziarnistą. Szybkie, proste i efektowne. A dorosłym polecam zagryzać je posmarowane masłem orzechowym i jakimś kwaskowatym dżemem (ja mam taki ze 100 % aronii). Pycha! Składniki na 12-16 szt. średniej wielkości ciastek(...)Przygotowanie: Marchew obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Zetrzeć marchew. Zagnieć wszystko w zgrabną kulkę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinkę. Rozwałkuj ciasto na 3-5 mm. Powykrawaj. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180C na środkowej półce piekarnika przez 15-18 minut. Ciacha podczas pieczenia lekko wyrastają

greenscarf
Ciasteczka owsiane z rodzynkami. I powrót do codzienności 146

ciasteczka, które upiekłam jeszcze w zeszłym roku. Przepis znalazłam w książce Småkager, kræs for slikmunde , i po prostu nie potrafiłam się oprzeć wypróbowaniu. Ciasteczka są proste w przygotowaniu, bez żadnych wymyślnych składników, a zaskakują swoim pysznym wnętrzem. Na pierwszy plan wysuwają się płatki owsiane i rodzynki - znakomity duet. Z wierzchu lekko chrupiące, w środku mięciutkie - pyszne!  Jeśli(...)pieczenia 50 g rodzynek Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Płatki wymieszać z mąką i proszkiem, partiami dodawać do ciasta. Na końcu dodać dobrze odciśnięte rodzynki, wymieszać. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykryć miskę z ciastem, schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Faworki bez Smażenia – Pieczone w Piekarniku 162

Witam serdecznie Propozycja na proste i smaczne faworki bez smażenia , pieczone w piekarniku .Można powiedzieć że są to faworki fit :) dla osób dbających o figurę . Będziemy potrzebować : 250 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 2 jajka 25 g roztopionego masła 20 g cukru pudru 3 łyżki rumu ( lub innego alkoholu ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Cukier puder(...)puder , rum , proszek do pieczenia , szczyptę soli i mieszam łyżką . Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal mieszam łyżką żeby masło wchłonęło się w ciasto . Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam dłonią kilka minut aby ciasto stało się gładkie i elastyczne . Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam na około 30 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Kruche zlepiane ciasteczka 171

Siostra Ana stazj a po raz kolejny zask a kuje pysznym, a jakże prostym przepisem ;) Nawet dla Leniwców, polecam;) A przy robieniu doskonale sprawdzają się Ma ł e Rączki do przesiewania mą ki... ;)     Kruche zlepiane ciasteczka   Składniki: 1/2 kg mąki 30 dag masła 2 żółtka 15 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku(...)składniki się mieszają:)  Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny i sok. I to wszystko spokojnie się kręci w mikserze.  Małymi porcjami cienko wałkować ciasto i wykrawać fajne, małe ciasteczka. Układamy je na blaszce i pieczemy na złoto, około 15 minut. Zlepiamy je domowym powidełkiem śliwkowym.  I gotowe;) Picha

Lawendowe Niebo
Babka limonkowo-jogurtowa 100

może być świąt bez babki - ta jest szybka i prosta, na dodatek każdego dnia smakuje coraz lepiej. Składniki na 20 porcji : 225 g jogurtu naturalnego 5 jajek skórka i sok z 2 limonek 450 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 450 ml oleju 600 g mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru pudru(...)olej zmiksować na puszysty krem. Makę wymieszać z proszkeim do pieczenia, dodać do masy. Formę do babki (dużą - około 2, 5 l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec 75 minut  w temperaturze 175 o C (termoobieg - 150 o C). Jeśli wierzch ciasta za bardzo zbrązowieje przykryć je folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Babkę wyjąć

cucinare
Recenzja książki "Zielona kuchnia" 159

Niedawno otrzymałam do recenzji książkę pt. "Zielona kuchnia 24/7" wydawnictwa Vivante, której autorką jest blogerka Jessica Nadel . Książka ma 176 stron, miękką oprawę, napisana jest w prosty i przyjemny do czytania sposób. To zbiór ponad 100 przepisów na potrawy z zielonych warzyw. Autorka chce nas przekonać do zielonych warzyw i zachęcić do włączenia ich w swoje codzienne menu. pokazuje(...)jest również krótki opis charakteryzujący daną potrawę. Książka podzielona jest na kilka kategorii: Smoothies i śniadania Zielone przystawki i małe przekąski Zielone zupy i sałatki Zielona dania główne Zielone ciasta i desery  Na samym początku znajduje się opis niektórych zielonych warzyw oraz nazwy kilku potraw z ich wykorzystaniem, które znajdziemy w książce. Dalej znajdziemy przykładowe jadłospisy na cały dzień

Z miłości do słodkości
Potrawy z dyni: Chleb dyniowy 182

Dzisiaj mojej miłości do dyni ciąg dalszy… bo postanowiłam zrobić chlebek dyniowy. Mam mnóstwo przepisów na potrawy z dyni do zrobienia ale teraz mój wybór padł na ten prosty chlebek. Super szybki bo bez wyrastania, więc nadaje się do zrobienia dla wszystkich tych, którzy – jak ja – dopiero zaczynają swoją przygodę z chlebem. Chlebek wychodzi niezbyt duży(...)misce mieszam mąki, sól, proszek i sodę. Dodaję startą dynię i nasiona i wszystko mieszam. Dodaję maślankę i wyrabiam na jednolitą gładką masę. Na posypanej mąką powierzchni wyrabiam ciasto aż będzie gładkie, w razie potrzeby dodając trochę mąki. Formuję ciasto w kształt bochenka i ostrym nożem nacinam wierzch. W piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni piekę chleb 30 minut

UgotujmyTo.pl
Babeczka Minnie 124

ulubionych kreskówek nie muszą być trudne do przygotowania. Z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka mam dla Was kolejną wersję babeczki Myszka Minnie (poprzednią możecie zobaczyć tutaj ). Wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, wzbogaciłam je jednak bananem - dzięki temu są idealnie wilgotne w środku i mają świetny egzotyczny aromat. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek, foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki

Ciastkozercy
Expresowy placek ze śliwkami, w którym śliwki...nie opadają 278

przepis na placek ,którego składniki można zapamiętać bez problemu i robić "z głowy" następnym razem.Jest prosty, zawsze wyjdzie i niebiańsko smakuje. A śliwki nie idą "na dno". Składniki 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru    2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 7 łyżek śmietany 12 lub 18 proc. 12 łyżek oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii- może być(...)wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na górę wykładamy wydrylowane, przepołowione na pół śliwki (skórką do dołu). Uwaga- ja swój zrobiłam z..kruszonką!  Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 min. w temp. 160 stopni (należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo dałam ...kruszonki. Miałam zamrożona jedną

Z Kuchni Do Kuchni
Bochenek Doris Grant (Doris Grant Loaf) 179

Prosty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940  roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość. Składniki: 225 g mąki pszennej chlebowej 225 g mąki razowej 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suszonych 300 ml ciepłej wody olej roślinny 2-3 łyżki mleka do posmarowania(...)sicie po przesianiu mąki razowej. Dodać do miski drożdże, wymieszać. Zrobić na środku dołek, do którego wlać wodę oraz miód. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką lub ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować niewielki bochenek i umieścić go na blaszce.  Folię do żywności spryskać olejem i przykryć nią szczelnie blaszkę z chlebkiem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około

wyzwania kuchenne
Curry z dynią i kurczakiem 246

Uwielbiam dania jednogarnkowe, a curry należy do moich ulubionych. Jest stosunkowo proste i bardzo aromatyczne. Sezon na dynie trwa i nie trudno zauważyć, że mania dyniowa opanowała chyba każdego. Wstyd się przyznać, ale nie byłam dotąd jej wielkim fanem. Jednak w końcu się przełamałam, widząc na każdym portalu kulinarnym   wspaniałe potrawy   z dynią w roli głównej(...)zalewie, którą zakupiłam w Lidlu. Polecam produkt zdecydowanie. Wykorzystanie dyni w tej postaci zaoszczędzi nam na pewno trochę czasu . Dynię z zalewy możemy wykorzystać również jako nadzienie do ciasta lub babeczek. Do wykonania curry użyłam dyni w zalewie słodko-kwaśnej, jednak spokojnie możecie użyć świeżego warzywa. Curry z dynią kurczakiem       Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 małej

Mania Gotowania
Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami 169

pierogarni dane mi było spróbować kilku rodzajów przepysznych pierogów.  Teraz, w domowym zaciszu, przygotowałam coś innego niż to, do czego przez lata przyzwyczaiły nas nasze mamy. Nadzienie bardzo proste i smaczne, doskonałe na wigilijną kolację. 72 544x376 Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami   Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sól 2 żółtka Pół szklanki mąki mieszamy w garnku z zimną wodą i odrobiną soli. Wszystko razem należy zagotować, aż powstanie

Przysmaki Karolki
Ciasteczka w Piegi 140

Ciasteczka zaraz po upieczeniu znikają. I chyba mają właściwości przyciągające, bo mój syn tylko chodził z kuchni do pokoju:) Upiekłam je z przepisu Ani Starmach. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Dodatkowym atutem jest to, że przy wykonaniu ich spokojnie mogą pomagać nam dzieci. Mój syn osobiście lepił kuleczki i układał cukierki, a potem ze smakiem pałaszował swoje dzieło(...)wkładamy masło w temperaturze pokojowej i cukier i miksujemy razem. Potem stopniowo w częściach dodajemy do masła mąkę z sodą i mieszamy dalej. Na koniec dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, które następnie szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta lepimy małe kuleczki, które spłaszczamy dłonią. Na powstałe ciasteczka układamy

Blondynka Gotuje
C - Jajko w walentynkowej odsłonie + walentynkowa pizza 153

Śniadanko za nami, a propozycja na popołudnie to prosta i pyszna odsłona pizzy salami, która z pewnością podsyci apetyt na romantyczny wieczór:) Pizza salami       Składniki: 160 g woda , 4 łyżki oliwa z oliwek , 30 g drożdże , 1 łyżeczka cukier , 300 g mąka , 0,5 łyżeczka Sól , 250 g ketchup pikantny , 500 g pieczarki(...)łyżka masło , do smaku tymianek W misce kruszymy drożdże i zalewamy je ciepłą wodą, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto do gładkości i odstawiamy na czas przygotowywania pieczarek. Pieczarki myjemy, ogonki kroimy w kostkę, kapelusze w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Bezglutenowe pączusie z twarogiem 163

Łatwe w wykonaniu, kładzione łyżką na tłuszcz, przepyszne, serowe pączusie w wersji bezglutenowej.  Nic dodać nic ująć - po prostu zajadać 😊 A jeśli ktoś woli wersję

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowe pączusie z twarogiem 145

Łatwe w wykonaniu, kładzione łyżką na tłuszcz, przepyszne, serowe pączusie w wersji bezglutenowej.  Nic dodać nic ująć - po prostu zajadać 😊 A jeśli ktoś woli wersję

Ze smakiem bez glutenu
muffiny czekoladowo - pomarańczowe 163

Czekolada i pomarańcze to kolejne muffinkowe połączenie idealne. Wszystko, co najlepsze w jednej małej babeczce - bardzo czekoladowej i mocno pomarańczowej. Nie wiem, jak Wy, ale ja

babka w formie
Calzone 177

Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga. Pyszne, chrupiące, aromatyczne… Jestem w głębokim szoku, że w restauracjach calzone są tak rzadko spotykane. To idealna propozycja na wynos

Proste-przepisy.pl
Naleśniki makowo-pomarańczowe z syropem pomarańczowo-rumowym 143

W naleśnikach nie ma nic przyziemnego i nudnego. We wprawnych dłoniach latają z patelni wysoko pod sufit, by sekundy później zarumienić się elegancko z drugiej strony

Karo in the Kitchen
Francuskie Delikatne Nalesniki 177

Przyznam się bez bicia, nigdy nie lubiłam naleśników, a ostatni raz jadłam je chyba z 10 lat temu, aż do teraz kiedy to odkryłam ten przepis

Gotowanie...to proste !
Frużelina czereśniowo-jabłkowa – przepis krok po kroku 126

moją propozycją wykorzystania tych owoców i z przepisem na pyszną frużelinę, która nadaje się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast , gofrów czy naleśników . Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową z 2 kg czereśni   Frużelina czereśniowo-jabłkowa Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować: 1 kg czereśni 1 kg jabłek(...)czereśnie? Koniecznie dajcie znać, do czego najchętniej je wykorzystujecie! Smacznego!   A jeśli macie ochotę na gofry z frużeliną, polecam mój przepis na bezglutenowe gofry gryczane: Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku Artykuł Frużelina czereśniowo-jabłkowa – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Frużelina czereśniowo-jabłkowa – przepis krok po kroku 185

moją propozycją wykorzystania tych owoców i z przepisem na pyszną frużelinę, która nadaje się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast , gofrów czy naleśników . Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową z 2 kg czereśni   Frużelina czereśniowo-jabłkowa Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować: 1 kg czereśni 1 kg jabłek(...)czereśnie? Koniecznie dajcie znać, do czego najchętniej je wykorzystujecie! Smacznego!   A jeśli macie ochotę na gofry z frużeliną, polecam mój przepis na bezglutenowe gofry gryczane: Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku Artykuł Frużelina czereśniowo-jabłkowa – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Wytrawne gofry z kabanosami, pieczarką i serem 189

tanio. Spróbujcie. Składniki: (na 4 sztuki) 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko klasy M szczypta soli 3/4 szklanki mleka 2 łyżki oleju (do ciasta) + odrobina do posmarowania gofrownicy 1/2 opakowania kabanosów piri piri Maestro Henryk Kania 1 pieczarka 3 łyżki startego żółtego sera np. Gouda Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę

Słodkie okruszki
Pizza z polędwiczką z kurczaka i prażoną cebulką 271

odstawiamy na 2-3 minuty). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, przyprawę do pizzy i około łyżkę oleju. Następnie wlewamy rozrobione drożdże. Całość mieszamy ręką aż z ciasta będziemy mogli stworzyć kulę (ciasto może się delikatnie lepić, ale nie mocno – podczas wyrabiania w razie potrzeby można posypywać rękę mąką – nie wsypujemy mąki bezpośrednio na ciasto, aby nie było

Słodkie okruszki
Dyniowy syrop korzenny do kawy - Pumpkin Spice 203

ugotowaniu można przetrzeć przez gęste sitko, aby pozbyć się większych drobinek dyni.Nie jest to jednak konieczne. Stosować jako dodatek do kawy lub do deserów, na przykład lodów czy też ciast. Można zrobić większą ilość tego syropu. Wrzący przelać do wyparzonych słoiczków, a te odwrócić do góry dnem do wystudzenia. Zimą przyda się taki syrop na pewno. Może to też być(...)piekarniku pokrojoną w mniejsze kawałki, a następnie zmiksować blenderem. Przepis dodaję do cotygodniowej akcji " Błyskawiczne piątki ". Zapraszam do dołączenia do otwartej grupy facebookowej , gdzie co tydzień możecie znaleźć proste i szybkie przepisy na smaczne dania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierniczki wielkanocne, przepyszne :-) 212

cukru pudru -120 g masła -1 jajko -szczypta  sody oczyszczonej -1,5 łyżki przyprawy do piernika -3 łyżeczki kakao Masło wraz z miodem rozpuszczamy. Następnie studzimy.   wyrabiamy ciasto ,n astępnie wałkujemy je dość cienko, 3 mm Wykrawamy kształty Pierniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni około 7-10 minut Studzimy, dekorujemy i gotowe. Ja dekorowałam lukrem królewskim-czyli(...)dekorowania pierniczków używałam zwykłego woreczka strunowego. Dajemy do niego lukier, wycinamy malutką dziureczkę na rogu i dekorujemy :-) Ja totalnie nie mam zdolności, ale jestem zadowolona ze swoich pierniczków :-)  Proste, i PYSZNE :-) POLECAM!!! SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pachnący świecznik z piernika 199

pokazać jak zrobić taki świecznik. Prezentuje się pięknie i w dodatku cudnie pachnie. Świecznik przygotowałam z tego ciasta  klik Przygotowałam sobie szablon gwiazdy, i wycięłam go z ciasta. Oprócz tego w każdej gwieździe wycięłam dziurę-mniej więcej wielkości świecy. Poza tym wycięłam jeszcze koło -musi być  sporo większe od dziury w gwieździe-będzie to podstawa świecznika. Elementy pieczemy(...)świecę-by się nie chwiała, mi się nadało do tego celu to sreberko w którym jest podgrzewacz. na koniec przyklejamy lukrem podstawę i odstawiamy do wyschnięcia. I gotowe. ciekawa,prosta ozdoba wigilijnego stołu

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Farinata z quinoą i niebieskim serem 102

Przepis na farinatę podpatrzyłam na stronie Facet i Kuchnia . Jest to placek przygotowywany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek. Bardzo prosty, bardzo zdrowy i całkiem smaczny. Może z powodzeniem zastąpić pieczywo, lub pizzę ;) Z dodatkami możemy sobie do woli eksperymentować, ja postanowiłam zrobić wersję z quinoą i niebieskim serem pleśniowym, którego resztka zalegała mi w lodówce. Dorzuciłam(...)oliwie kawałek cebulki sól Wykonanie: Mąkę z ciecierzycy przesiewamy przez sito, dodajemy sól, 2 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy z wodą. Powstałe w ten sposób rzadkie ciasto, odstawiamy na 2 - 3 godziny. Po tym czasie dolewamy pozostałe 2 łyżki oliwy, mieszamy i wylewamy na formę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy quinoą, plasterkami oliwek, kaparami, piórkami

Quinoa Raz!
CIASTKA ZIMTSTERNE 189

dobre ciastka można zjeść zawsze. Nawet w majowy wieczór ze szklanką herbaty w ręku na rozkwieconym balkonie. Co do dzisiejszego wypieku, stwierdzam, że to rozkosz w czystej postaci. Proste, szybkie i obłędnie smaczne. Uwierzcie mi, na jednym się nie skończy! Składniki : 2 białka szczypta soli 150 g cukru pudru + dodatkowo do podsypania 250 g mielonych migdałów 2 łyżeczki(...)lekko łączymy.  Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia lekko obsypanym cukrem pudrem, który przykrywamy drugim kawałkiem papieru. Rozwałkowujemy na około 0.5 cm grubości i wycinamy gwiazdki. Jeżeli ciasto klei się mimo podsypania cukrem pudrem, pozostawcie je na kilka chwil aby obeschło. Ułatwi to wycinanie ciasteczek i przekłądanie ich na blaszkę do pieczenia. Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem

Słodkie Przyjemności
Sernik zebra bez pieczenia 10728

Sernik zebra bez pieczenia to naprawdę prosty w wykonaniu deser na zimno, który łączy w sobie klasyczne smaki: wanilię i kakao, a do tego bardzo ładnie się prezentuje. Do przygotowania sernika użyłam typowych dla takiego deseru składników - twarogu z wiaderka, słodkiej śmietanki i cukru oraz kakao i wanilii w postaci domowego cukru waniliowego, a także produktu spajającego wszystkie elementy - żelatyny(...)gdyż masa z mielonego w domu twarogu może być za gęsta do ładnego rozłożenia się pasków zebry. Jeśli wykorzystacie rzadszy twaróg, masę możecie spokojnie nakładać jak w przypadku klasycznego ciasta zebra, czyli 1-2 łyżki jasnej masy na 1-2 łyżki ciemnej masy, itd. Jeśli skorzystacie z gęstszego twarogu, jak np. twaróg z Piątnicy, najlepiej nałożyć masę na środek

Smakołyki Bereniki
O tym, jak kupiliśmy dom. I różowy sernik pomarańczowy 173

Lista życzeń była długa: minimum dwie łazienki, wanna, kominek, duża kuchnia, duży salon, jadalnia, w której zmieści się ogromny stół (C. ma naprawdę dużą rodzinę); jasny, przestronny, zbudowany na prostym i logicznym planie (co w Danii wcale nie jest oczywistością).  Zakochaliśmy się już w zdjęciach; pierwsze odwiedziny były niesamowicie emocjonujące. Gdy pan z banku powiedział magiczne tak , powstrzymywałam(...)ciągle mnie przeraża, to radość i satysfakcja zdecydowanie przewyższają to lekkie uczucie niepewności.  I czuję się teraz taka dorosła ! Z tej okazji przygotowałam wariację na temat ulubionego ciasta C., czyli sernika na zimno. Tym razem smakuje pomarańczami, ale kolor ma... Różowy! Jak to zrobiłam? Bardzo prosto - użyłam czerwonych pomarańczy. Nadały ciastu śliczną, pastelową barwę, która świetnie skomponowała się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wytrawny keks z suszonymi pomidorami i oliwkami 152

keks lub chlebek jak kto woli, jest wilgotny, miękki a dorzucić do niego możesz swoje ulubione dodatki: oliwki, kapary, orzechy, pomidory suszone itd. Długo zachowuje świeżość i jest bajecznie prosty do wykonania. Składniki (na standardowej wielkości keksówkę) 500 g mąki pszennej (u mnie była to mieszanka 300 g białej, 200 g pełnoziarnistej i 100 g pszennej z amarantusem) 2 łyżki(...)lniane zalej 100 ml ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na chwilę aż się zrobi glut. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj, najlepiej dużą łyżką. Jeżeli wg Ciebie ciasto będzie za twarde możesz dodać trochę wody. Dodaj pokrojone oliwki, pomidory, kapary czy co tam znalazłeś/łaś w kuchni. Nie mieszaj za długo, bo im dłużej będzie mieszane tym więcej

greenscarf
Racuchy wigilijne z cukrem pudrem 123

Proste i szybkie danie - w wigilię obowiązkowo pojawiały się pod koniec pośniku, to był taki słodki akcent, bo ciastek i słodyczy tego dnia nie jedliśmy. Racuchy smażone na patelni, posypane cukrem pudrem, raz większe, raz mniejsze (zależy kto smażył) zawsze były pyszne. Przepis ilustrowany tego dania znajdziecie  tutaj .  0,5 kg mąki pszennej 20 g. świeżych drożdży(...)rozpuścić w ciepłym mleku lub wodzie, następnie dodać resztę składników, wszystko wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Na patelni rozgrzać olej, nabierać dużą łyżką po trochu ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bułeczki ze śliwką i borówkami 136

Dzisiaj zapraszam na drożdżówki ze śliwką i borówkami , pyszne , proste w sam raz do porannej kawki :) Bułeczki podałam na porcelanie Bogucice - http://www.porcelanabogucice.p l/ .  Kawa podana w filiżance z Bogucic Składniki :   7 łyżek oleju 600 g mąki 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe  3 jajka 50 g drożdży 1 szklanka mleka Śliwki , borówki  Kruszonka(...)mąki i jaszcze raz wymieszać , rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczka i odstawić do podrośnięcia . Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy resztę mleka, roztrzepane jajka i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto , na końcu dodajemy olej i jeszcze raz wyrabiamy , ciasto ma odchodzić od ręki . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w cieple miejsce ma podwoić swoją objętość. Ciasto wykładamy na podsypaną

Sama słodycz i szczypta chili
Uczta dla podniebienia - muffinki bardzo czekoladowe z kremem malinowym 135

uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Połączyć składniki z obu misek. Ważne, aby nie mieszać zbyt długo. 5. Gotowe ciasto rozlewamy do blaszki wyłożonej papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Najlepiej, aby ciasto sięgało do ok połowy papilotki, minimalnie wyżej. Z podanej ilości wychodzi ok. 16 muffinek. 6. Muffinki pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu najlepiej rozłożyć(...)szprycy cukierniczej lub łyżką. 8. Po udekorowaniu kremem, muffinki należy przechowywać w lodówce. Dzięki temu krem dłużej zachowa świeżość, a babeczki będą idealnie wilgotne. Jak widać, przygotowanie jest dość proste. Wbrew pozorom, dekorowanie kremem też nie jest wielką filozofią , bardzo szybko można zapanować nad szprycą i tworzyć prawdziwe cuda. Naprawdę polecam ten przepis. Muffinki robią wrażenie i znikają

two broke sisters
Robaczkowy deser 158

ciągle brak czasu, albo chęci, żeby usiąść przed komputerem. Ale już wracam z kolejną dawką przepisów. Pogoda ostatnio nie sprzyja temu, żeby długo stać w kuchni i piec wymyślne ciasta, ale sprzyja temu, żeby ten czas spędzić z dziećmi. Razem z Zuzią i Igą przygotowałyśmy robaczkowy deser, wygląda obrzydliwie, a smakuje pysznie Tym przepisem bierzemy udział organizowany przez Poki.pl , link(...)wężem kojarzą mi się dżdżownice, więc pomysł na deser. Nie chciałam, żeby dzieci jadły tłustej bitej śmietany, więc deser jest na bazie twarogu i nektarynek z jogurtem naturalnym. Niezwykle prosty i łatwy w przygotowaniu. Składniki (6 porcji): – 40 dag twarogu; – 6 nektarynek; – 1 mały jogurt naturalny; – 2 łyżeczki miodu; – duże opakowanie ciastek oreo (lub podobnych

dom-agi.pl
Syrop z płatków dzikiej róży 171

Jednak o jego bliźniaku, syropie z płatków kwiatów tego krzaku już nie bardzo znalazłam informację. Jest on moim zdaniem smaczniejszy, delikatniejszy i o wiele ciekawszy w wykorzystaniu, a równie prosty w wykonaniu. ;) 0,5l płatków dzikiej róży (odmierzamy w słoiku) 250g cukru 1 litr wody Wodę zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Płatki róży przepłukujemy dokładnie i kilkukrotnie na sicie(...)Warto go lekko zapasteryzować, jeśli nie mamy w planach zużycia go w ciągu maksymalnie kilku dni. Przechowywać oczywiście najlepiej w lodówce. Zastosowanie ma wszelakie - od drinków i piwa po ciasta i desery. Bo nie zawsze esencja na alkoholu jest wskazana

Kuchenna Kontrrewolucya
Chleb z prosem 127

Chleb banalnie prosty i szybki w wykonaniu, a efekt na prawdę spektakularny.  Chciał mi uciec z foremki.. moja silikonowa keksówka prawie "pękała w szwach". Ostatecznie udał się taki oto wypiek ;) Do upieczenia bochenka potrzebujemy: 50 g ziarna prosa (mielimy w urządzeniu Thermomix 30s/obr 10) 40 g drożdży 30 g miodu 300 g mleka Z tych składników robimy zaczyn(...)dodajemy po kolei składniki i ustawiamy 37st/2,5min/obr 1. Następnie do zaczynu wsypujemy: 450 g mąki  pół łyżeczki soli  i wlewamy 20 g oleju rzepakowego. Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie się trochę kleić, można dosypać nieco mąki. W przypadku Thermomixa dodajemy kolejno składniki do misy, bez oczekiwania, aż urośnie zaczyn i ustawiamy 3min/zamknięta pokrywa/kłos Przekładamy ciasto

MamaOskarka
BABKA MAJONEZOWA 124

zapisałam na karteczce, w wielkim skrócie i po zakończonej rozmowie zabrałam się za robotę. Do dziś zastanawiam się co zrobiłam nie tak, że zakalec wyszedł książkowy ;) Na Wielkanoc polecam prosty przepis na babkę, bardzo trudno będzie Wam w nim zrobić zakalec. SKŁADNIKI: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)białkami. Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wlać sok z cytryny, oraz aromat cytrynowy, dołożyć majonez i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po przestudzeniu, babkę oprószyć cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
Domowa pizza na cienkim spodzie 159

zostaliśmy zaproszeni na oglądanie nowego mieszkania mojej siostry i jej chłopaka.  A, że oboje nie lubimy chodzić z pustymi rękami postanowiliśmy przygotować coś domowego i pysznego;) Wybór był prosty, domowa pizza z ulubionymi (naszej całej czwórki) dodatkami. Niestety, zdjęcia po upieczeniu nie mam ale była pyszna- zapewniam;) W gości z anieśliśmy jeszcze mocno kawowe babeczki z bitą śmietaną jednak(...)ciepłego mleka 3,5 szklanki mąki pszennej łyżka oliwy z oliwek 1.5 łyżeczki soli Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, resztę płynów, oliwe oraz sól, ciasto dobrze wyrobić (ja użyłam w tym celu miksera). Gdy ciasto będzie już gotowe, odkładamy je w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż podwoi objętość. Po tym czasie, lekko

Krakowskie smaki Ani
Serrnik z musem czekoladowym 657

przygotować na 2 a nawet na 3 dni przed podaniem (wtedy jest najsmaczniejszy). Można zatem przygotować go sobie wcześniej by później mieć czas na inne potrawy. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, wszystkie składniki mieszamy w jednej misce. Mus również nie sprawia żadnych problemów. Przygotowujemy go tylko z dwóch składników. Polecam przepis za jego prostotę i oczywiście za smak. Sernik(...)łyżki mleka w proszku (opcjonalnie) 1 duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki 36% ok. 200-250 g czekolady gorzkiej (można dodać pół na pół z czekoaldy mlecznejj) rum do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 191

przecież wszyscy, którzy gotują), to już przewodnik po wykorzystywanych produktach wprowadzi Was do śródziemnomorskiej kuchni i na targ. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa.  Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze(...)został opatrzony krótkim wstępem od autorki, listą składników, opisanym w etapach sposobem przygotowania, liczbą porcji oraz czasem przygotowania. Podoba mi się również, że wszystkie receptury zostały zilustrowane zdjęciami, których proste piękno wyjątkowo przypadło mi do gustu. Dodatkowo, przy sposobie przygotowania, zamieszczono malutkie ilustracje ułatwiające zrozumienie kolejnych kroków przygotowania przepisu. Na końcu książki znajdziemy także indeks przepisów oraz propozycje śródziemnomorskiego

Chilli Czosnek i Oliwa
Puszyste dyniowo - orzechowe muffiny 227

Jesień w pełni więc na tapecie dynia. Deser bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a dzięki orzechom dostarcza nam dużo energii. Składniki, 22 sztuki: 250 g mąki pszennej (u mnie typ 500) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu + 0,5 łyżeczki do posypania 1 łyżeczka przyprawy korzennej szczypta soli 100 gram brązowego cukru(...)umyć, pokroić na mniejsze kawałki i wydrążyć środek z pestkami. Dynię ułożyć na kratce i piec przez około 60 min. Ostudzić, obrać ze skóry, odcisnąć nadmiar wody i zblendować. Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wymieszać w jednej misce: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, sodę oczyszczoną. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać olej, puree, starte jabłko na grubych oczkach

cooklife
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 164

Zamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu, możemy zrobić kotleciki ziemniaczane. Tanie, szybkie i proste :)  Super smakują z sosem pieczarkowym albo pomidorowym, ale tez spokojnie można jeść je na zimno w zestawieniu z ketchupem albo po prostu z ogórkiem kiszonym :) Składniki: 1 kg ziemniaków 1  jajko mąka sól i pieprz bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy(...)ziemniaków dodajemy cebulkę,jajko,przyprawy. Całość mieszamy. Dodajemy mąkę. Niektórzy dodają na 1kg ziemniaków 3 łyżki, inni 2 szklanki. Dużo zależy od gatunków naszych ziemniaków. Musimy obserwować jakie jest ciasto, i jeśli będzie zbyt rzadkie, dokładamy mąkę. Ja nie dokładałam jej dużo, chciałam, żeby kotleciki miały wyraźnie ziemniaczany a nie mączny smak. Możemy ułatwić sobie nieco ich formowania, zwilżając obie

Walijskie Pichcenie
33. Zapach róży, czyli drożdżowe kruche rogaliki z nadzieniem. 192

zwycięstwo nad deszczowymi chmurami polecamy pyszne rogaliki na które przepis już za chwilę poniżej.   Babcine zeszyty z przepisami są niezastąpione. Wyjątkowe receptury sprzed lat, tak naprawdę banalnie proste, przywracają nam, naszym rodzicom wspomnienia niepowtarzalnych smaków z dzieciństwa. Zabierajmy się do pracy i dopiero przy upieczonych rogalikach powróćmy do sentymentów! Zapraszamy (: Składniki ( w temperaturze pokojowej(...)śmietany wrzucić do miski i zagnieść. Margarynę najlepiej posiekać, aby szybciej i łatwiej połączyła się z mąką. Drożdże rozmieszać w miseczce ze śmietaną, a następnie dodać do zagniecionego wcześniej ciasta. Gnieść do uzyskania miękkiego, ale nie kruszącego się ciasta. Uformować gruby wałek i podzielić ciasto na 5 części. Jedną z nich położyć na stół/ stolnicę (resztę schować do miski

Symfonia Smaków