Jeśli jeszcze nie próbowaliście domowego pieczywa żałujcie - ten chleb jest naprawdę pyszny i prosty do zrobienia a jednocześnie bije na głowę jakikolwiek kupiony w piekarni:) Polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony nablogu Twoje&Moje. Składniki (na keksówkę o wymiarach 39 x 11 x 7,5 ) : 20g drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki(...)łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać rozczyn. Odstawić na 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość luźne, ale takie właśnie ma być. Odstawić na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki
cucinareswoich zbiorach przepisowych znalazłam właśnie ten dzisiejszy...najwspanialsze drożdżowe bułeczki z jagodami <3 Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Wbrew pozorom jest bardzo prosty a bułeczki wychodzą mega smaczne :) Temperatura pieczenia : 180C Czas pieczenia: 20-25 minut Składniki: 450 g mąki 20 g drożdży 80 g cukru pudru 150 ml mleka 1 opakowanie cukru pudru 3 żółtka(...)mąki odkładamy na kruszonkę. Resztę wsypujemy do miski. Dodajemy pozostały cukier puder, mleko, cukier wanilinowy, szczyptę soli, 3 żółtka, 60 g rozpuszczonego masła oraz wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, kroimy je na kawałki. Z każdego uformuj wałek taki jak na kopytka i pokrój na grubsze kawałki, żeby powstały kwadraty. Rozłóż je na blaszce
Różne smaki w kuchniCzosnek przecisnęłam przez praskę. Kefir, cebulę i czosnek dodałam do mięsa mielonego. Przyprawiłam i wyrobiłam wszystko na jednolitą - w miarę - masę. Zaczęłam wykładać farsz na wycięte kółka z ciasta. 2 łyżki farszu na jedno kółeczko i to tylko na jednej połowie. Grubość farszu to ok. 1 cm. Zostawiłam też brzegi ok. 1 cm, żeby można było porządnie zakleić(...)nadmiar oleju. Można podawać z sosem czosnkowym. Idealnie pasuje. Jednak my to wszystko wciągnęliśmy bez żadnych sosów i dodatków. Spływał nam sok tylko po brodzie. Jest to danie tak proste a tak przy tym smaczne. Polecam ciekawym nowych pomysłów na mięso mielone. Polecam także na wieczorne spotkania ze znajomymi. Życzę smacznego :) Lidka
Pieprzyć z Fantazjąwiem.… mPzT – eeee to ja taki pęczek Panu dam ja – oo idealnie, dziękuję Pęczki sprzedawane przez Panią były spore. Rabarbaru mamy teraz tyle, że starczy na muffinki, ciasto, kompot i pewnie jeszcze jakiś dżemik. Więc jak macie jakieś fajne przepisy z nim w roli głównej to śmiało w komentarzach wrzucajcie. Wniosek z tego taki, że chyba wszystkim rabarbar
PaleoLifeNAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Koreczki z salami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemWiększość moich chlebów powstaje w niedziele, kiedy skończy się pieczywo i nie ma chętnego żeby poszedł do sklepu. Z kilku prostych składników, które zazwyczaj mamy pod ręką upiekłam, ku radości moich domowników ten pyszny, lekko kwaskowaty, mięciutki i pachnący chlebuś. Najbardziej lubię patrzeć jak bochenek siedząc w piekarniku rośnie po prostu w oczach. Przepis pochodzi ze strony(...)Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy po 2 łyżki maślanki i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą oraz rozczynem i maślanką. Ciasto dobrze wyrabiamy ma być gładkie oraz nie klejące do rąk. Odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz chwilkę wyrabiamy oraz formujemy podłużny bochenek, wykładamy
Pani na deserspełniam. 😊 jajko łyżka wody szczypta soli mąka Oraz: woda sól Jajko z solą i wodą roztrzepujemy widelcem, dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy. Dajemy tyle ile zabiorą mokre składniki. Ciasto powinno być gęste lekko ciągnące się. Do osolonego wrzątku kładziemy małą łyżeczką ( połowa łyżeczki) porcja ciasta. Za każdym razem należy zamaczać łyżeczkę w wodzie, tak aż do wyczerpania ciasta. Gotujemy
Dieta moja pasjatradycyjnie przygotowywany z wiśniami i podawany jeszcze lekko ciepły obsypany cukrem pudrem. Zamiast wiśni można wykorzystać inne owoce, a sam deser smakuje równie dobrze na zimno. Jest to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser, polecam, mi bardzo smakował. Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki stopionego i już zimnego masła 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 szklanka(...)puszystą masę, następnie dodać masło. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy do momentu aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodajemy mleko i miksujemy aż wszystkie składniki się dobrze połączą, ciasto powinno wyjść bardzo rzadkie, ale dobrze wymieszane. Pieczemy 35 - 40 minut w 180 stopniach aż wierzch będzie złoto brązowy. Jeżeli będziemy piec zbyt długo ciasto wyjdzie gumowe. Odstawiamy na kilka
Delusional TrineProściej chyba być nie może. Niewiele, prostych składników, proste i bezproblemowe wykonanie, a w efekcie prosty, ale jakże aromatyczny i smaczny wypiek. Co tu dużo mówić… po prostu warto spróbować. Składniki: 2,5 szklanki (ok. 320-350 g) mąki pszennej 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży (lub 15 g świeżych drożdży) 1 szklanka (250 ml) ciepłej(...)dokładnie wymieszać (świeże drożdże wcześniej pokruszyć). 2) Dodać oliwę, a następnie mieszając, stopniowo dodawać ciepłą wodę. 3) Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory i mieszać, aż powstanie klejące ciasto. 4) Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać przez 10 min. Z gotowego ciasto uformować kulkę, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć, delikatnie natrzeć mąką, przykryć ściereczką
Fitsweet.meObłędne, bezglutenowe ciasteczka gryczane z dodatkiem mąki migdałowej i sezamu czarnego oraz białego. Cudownie kruche i chrupiące! Bardzo proste i szybkie do wykonania, a efekt końcowy po prostu przepyszny! Ja użyłam mąki gryczanej białej ponieważ jest delikatniejsza w smaku, ale z powodzeniem możecie użyć zwykłej. Oryginalny przepis pochodzi z włoskiego magazynu La cucina naturale. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI na ok.20(...)szczypta sody oczyszczonej Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, migdałową, cukier, sodę, sezam oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieś szybko wszystkie składniki, dodaj jajko i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4-5 cm, zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę. Schłodzone ciasto pokrój w poprzek na kawałki szerokości
Kuchnia bezglutenowabazą jest serek 'Mój ulubiony'. W połączeniu ze zmiksowanymi ananasami z puszki smakuje idealnie. Dodanie galaretki brzoskwiniowej do musu ananasowego sprawia, że mus zyskuje ładny, pomarańczowy kolor. Przepis bardzo prosty i szybki, a smak przepyszny :) Składniki: 500 g serka 'Mój ulubiony', 300 g śmietanki 30%, 1 opakowanie żelatyny fix do deserów, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru(...)dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej i całość wlewamy do masy i krótko miksujemy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Wylewamy masę śmietanową i odstawiamy ciasto do lodówki. Ananasy z puszki wraz z sokiem miksujemy blenderem. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, ale nie gotujemy. Wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa śmietanowa stężeje wykładamy
Aga w kuchnitestów łyżką obiadową było sporą pomyłką :) Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo cena łyżki waha się od 17,00zł do 25,00zł. Pędzelek silikonowy jest niezastąpiony przy smarowaniu ciasta drożdżowego, francuskiego czy chleba. Unowocześnienie ze strony producenta to wprowadzenie ruchomej główki, która pozwala równomiernie rozprowadzić płyn po powierzchni. Nie wyobrażam już sobie powrotu do drewnianego pędzelka. Dla mnie takie(...)będzie najprawdopodobniej nadal wyglądał jak nowy. Jak to wygląda cenowo? Cena pędzelka na ceneo waha się od 20,00zł do 24,00zł. Szpatuła przypomina wyglądem łyżkę cedzakową. Jej proste wykończenie (nie zaokrąglone jak w łyżce) pozwala idealnie przewracać np. kotlety czy ryby bez chlapania tłuszczem. Łowienie pierogów też nie powinno stanowić problemu, do większych gotowanych kulek polecam jednak bardziej
Gotowanie i blogowaniebardzo smakowały im naleśniki po gruzińsku. Postanowiłam przekonać się na własnym żołądku ;) czy faktycznie są tak pyszne jak opowiadała. I co? Rewelacja! Smaczne, syte i w dodatku naprawdę proste w wykonaniu. Polecam! Naleśniki po gruzińsku Składniki: naleśniki: 15 dag mąki, jajko, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, sól, smalec (lub inny tłuszcz do smażenia). farsz : 4 ziemniaki(...)solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowujemy naleśniki: Jajko musimy roztrzepać z mlekiem oraz wodą i stopniowo dodawać mąkę. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Na naleśnik nakładamy farsz, rozsmarowujemy i zwijamy w rulon. Gotowe naleśniki podsmażamy na patelni, tak, aby ciasto lekko się przypiekło. Naleśniki podajmy z jogurtem
paapilotkaaroku postawiłam na prostotę i minimalizm ograniczając się do zaledwie kilku kształtów foremek, a swoje pierniczki dekorując cienką warstwą pomarańczowego lukru i blanszowanymi migdałami. Ten przepis jest równie prosty, a jego efektem są poniższe piękności. Składniki: 0,5 kg mąki orkiszowej typ 700 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego 4 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy(...)proszek do pieczenia, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika. Do innego naczynia wlej jedną szklankę mleka kokosowego, olej oraz amaretto, zamieszaj i przelej do suchych składników. Zamieszaj i wyrabiaj ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, dolej stopniowo pozostałą ½ szklanki mleka kokosowego. Kiedy ciasto będzie gotowe, odstaw je na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto
Roślinna - blog wegańskipół godziny przed końcem wyrastania ciasta, nagrzej piekarnik do 230 st. C stopni z garnkiem żeliwnym /kamieniem do pieczenia/ nagrzaną blachą ustawioną w dolnej części pieca. Bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka lub na kamień/blachę. Garnek przykryj pokrywą i piecz przez 25 minut. Następnie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 15-20 minut(...)mogli spróbować tego pysznego chleba: Akacjowy blog Bochen chleba Gotuj zdrowo! Guten Appetit! Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Leśny Zakątek Moje małe czarowanie Ogrody Babilonu Para w kuchni Proste potrawy Smakowity chleb (link wkrótce) Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slowlife
Stare Garyprosty przepis na smaczne i szybkie w przygotowaniu muffiny :) Składniki: (na 14-16 szt.) -250 g mąki pszennej -1 szklanka cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mleka -1/2 szklanki oleju -2 jajka -kropla ekstraktu z wanilii lub miąższ z połowy laski wanilii -czekolada gorzka lub mleczna do nadziewania Wykonanie: Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier(...)olej. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy krótko niezbyt dokładnie (do chwili, aż suche składniki przestaną być widoczne). Na koniec dodajemy odrobinę ekstraktu lub ziarenek wanilii i mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do foremek do 1/2 wysokości, następnie kładziemy kostkę czekolady (mogą to być również drobniejsze kawałki) i przykrywamy ją odrobiną ciasta. Muffiny pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut
KasiekGotujeJeśli jeszcze nie próbowaliście domowego pieczywa żałujcie - ten chleb jest naprawdę pyszny i prosty do zrobienia a jednocześnie bije na głowę jakikolwiek kupiony w piekarni:) Polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony nablogu Twoje&Moje. Składniki (na keksówkę o wymiarach 39 x 11 x 7,5 ) : 20g drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej(...)łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać rozczyn. Odstawić na 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość luźne, ale takie właśnie ma być. Odstawić na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki
cucinareciasteczka są idealne do porannej herbaty lub zabrania ze sobą w podróż, do szkoły, itd. W przyrządzeniu, a potem próbowaniu tych ciasteczek pomagała mi oczywiście moja pociecha. Przepis jest prosty i na pewno każdemu się uda. Moi drodzy, tym słodkim akcentem rozstaję się z Wami na kilka dni. Po powrocie kolejna porcja przepisów i KONKURS. Będzie pysznie, inspirująco(...)wierzchu Przygotowanie: Do miski wkładamy masło, siekamy je. Następnie wlewamy 3 łyżki jogurtu naturalnego i miód, mieszamy lekko łyżką. Dodajemy żółtko oraz 1 3/4 szklanki mąki. Zaczynamy zagniatać ciasto. W razie potrzeby dosypujemy resztę mąki. Ciasto zagniatamy tak długo, aż całe masło połączy się ze wszystkimi składnikami. Ciasto ma mieć gładką konsystencję i nie powinno się lepić do rąk
Słodkie okruszkichrupiące ziarenka słonecznika w środku :) Z powodu użycia maślanki w przepisie najlepiej zjeść ten chleb w ciągu 3-4 dni. Zachęcam do wypróbowania, bo nie dość, że jest bardzo prosty to smakuje świetnie! :) KUKURYDZIANY CHLEB NA MAŚLANCE lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" // keksówka o dł. 20-25cm ~500ml maślanki naturalnej ~250g mąki kukurydzianej ~4 łyżki(...)sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw w formie
chili & sugarJeden z najsmaczniejszych chlebów na drożdżach, jakie jadłam. Lekko zbity, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Prosty w wykonaniu i ze składników ogólnodostępnych. Polecam z czystym sumieniem. Jako potwierdzenie jego pysznego smaku, powiem Wam, że od tygodnia, tylko taki chlebek w domu piekę. Ahhh ta chrupiąca skórka! 'chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika(...)ziaren słonecznika Do miski wsypać mąkę, wlać maślankę, dodać drożdże (bez wcześniejszego zaczynu), sól i cukier. Całość zagnieść. Pod koniec dodać pestki dyni i ziarna słonecznika. Dokładnie wgnieść ziarna. Ciasto odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości). Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i je dokładnie rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180C (z termoobiegiem). Chleb
CookYourselfPełne błonnika, syte i bardzo zdrowe bułeczki, w całości upieczone z mąki pełnoziarnistej. Bardzo proste w wykonaniu i aromatyczne dzięki sporemu dodatkowi ziół. Upiekłam je na próbę z małej porcji mąki, bo nie za bardzo dowierzałam, że bedą smaczne. Są smaczne i właściwie nie trzeba do nich żadnych dodatków. Smaczne z samym masełkiem lub serkiem topionym. Będą pulchne, tylko(...)soli morskiej 25 ml oleju lub masło zioła-melisa, oregano i każde inne, jak najwięcej 2 łyżki mleka do posmarowania Wykonanie: wymieszać mąkę z woda, dodać sól i drożdże. Ciasto przykryć i pozostawić na 30 minut ciasto ponownie zagnieść, dodać posiekane zioła i rozpuszczony olej lub masło i pozostawić na następne 30 minut formować małe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis podpatrzyłam u Renaty z Apetytu na więcej :) Jest to mój drugi wypiek chleba i jestem zachwycona. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga zagniatania i właściwie to robi się prawie sam :) Zachęcam Was, bo wyszedł bardzo, bardzo, bardzo dobry :) A zapach w całym domu mmmm... ;) Keksówka mierzona u góry- 30cm x10cm. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki(...)drożdże i cukier. Odstawiamy na kilka minut. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól i zmieszane ziarna. Następnie zalewamy wszystko mieszaniną z drożdżami i wszystko razem mieszamy łyżką. Moje ciasto było dość rzadkie, dlatego go nie zagniatałam, tylko wymieszałam łyżką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy je do keksówki wysypanej mąką i odstawiamy ponownie
Czerwona Porzeczkapasowała do ich nowego piwa. Pierwsza myśl: chleb! Ale później z braku czasu zrezygnowałam i postawiłam na bliny na bazie piwa, do których dobrałam smaczne dodatki. Jest to prosta przystawka, ale uważam, że spełnia wymogi konkursu i idealnie pasuje do piwa Książęce Chlebowo Miodowe. Tym samym ogłaszam, że przepis został skomponowany w oparciu o to piwo. Składniki: Bliny(...)piwo i przesianą mąkę. Na wolniejszych obrotach miksera połączyć wszystkie składniki. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie połączyć ją za pomocą łyżki z piwnym ciastem. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie na suchej patelni uprażyć orzechy, uważając by się
Pasja Smakumniej dodatków tym bardziej kochają go moim domownicy …a ja ? ja zupełnie na odwrót ..im więcej nasion , owoców i zbóż tym lepiej ….dziś proste wydanie chleba żytnio razowego. Składniki: 1 kg mąki ( u mnie 40 dag mąki pszennej , 30 dag mielonego żyta i 30 dag mąki razowej ) 4 dag drożdży łyżeczka cukru 1 litr ciepłej wody(...)zrób wgłębienie i wlej tam delikanie rozczyn aby wyrastał, odstaw w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, do mąki dolej resztę płynu, dodaj sól i wyrób niezbyt gęste ciasto. Dwie foremki keksówki posmaruj tłuszczem, wypełnij do połowy ciastem. Powierzchnie wyrównaj ręką zamoczoną w wodzie. Formy przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku w 220 C. Zostaw
Apetyczna babeczkaUwielbiam muffiny ! Nie tylko ze względu na bardzo prosty przepis, ale też dlatego, że możemy do nich dać co nam się tylko podoba, a i tak zawsze będą pyszne :-) Dziś boski tercet: truskawki, rabarbar i czekolada ! Muffiny z truskawkami, rabarbarem i czekoladą Składniki na około 15 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cuku 2 łyżeczki proszku(...)truskawek cukier puder do posypania Wykonanie: Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, oprócz truskawek. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Papilotki lub formę na muffiny napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki lekko wciskamy jedną truskawkę. Muffiny pieczemy około 25-30 minut
Kulinarne przygody Gatityparam czyli gotowania z Margarytką ciąg dalszy. Tym razem skusiła mnie mega prostym w przygotowaniu chlebem pszenno- żytnim. Niebo w gębie... tylko nie wiem czy to przez ten genialny przepis czy ja taka zdolniacha jestem ;) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej paczuszka świeżych drożdży 1,5 szklanki letniej wody 2 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru(...)mąk, soli i wody. Wszystko razem wyrobiłam, po czym pozostawiłam w misce wysmarowanej olejem na ok. 40 min. do wyrośnięcia. Foremkę (33x11cm) wysmarowałam masłem i przełożyłam do niej ciasto na kolejne 40-to minutowe wyrastanie (oba oczywiście w cichym, ciepłym miejscu). Piekarnik rozgrzałam do 200st. Wierzch ciasta delikatnie zwilżyłam wodą oraz posypałam płatkami owsianymi. Wstawiłam do piekarnika
bastalenakolejny wzięłam udział w akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem mieliśmy upiec chleb toskański. Przepis jest bardzo prosty a chlebek puszysty, po prostu idealny! Można do niego dodać różne ulubione dodatki, np. zioła, oliwki, pomidorki, co chcecie:) Ja swój chlebek skropiłam oliwą i posypałam odrobiną estragonu. Składniki: 450g mąki pszennej, 125 ml letniej wody, 30g świeżych drożdży(...)dołek, wlać rozpuszczone drożdże, dodać sól oraz 2 łyżki oliwy. Wymieszać kolistym ruchem, stopniowo łącząc z mąką. W połowie pracy dodać zimną wodę. Wyrabiać, aż utworzy się zwarta kula. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatać około 10-15 minut, w między czasie podsypując odrobiną mąki. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej oliwą misce, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny
Z miłości do słodkościkawiarniach. Po roku ’89 powoli odszedł w zapomnienie. Czy słusznie? A może jeszcze wróci do łask i ponownie zacznie pojawiać się na stołach jako atrakcyjny deser? Przygotuj ten prosty przepis i przypomnij sobie jak smakuje krem sułtański. Zapraszamy! Krem sułtański Składniki: śmietanka 36 %: 0,5 litra cukier puder: 2 – 3 łyżki kakao: 1 łyżka rodzynki: 3 łyżki małe(...)bita śmietana nie jest usztywniona i dość szybko opadnie. Zapraszamy też do sprawdzenia naszego przepisu na domowe lody śmietankowe , a także na krem z mascarpone do tortu . Polecamy też ciasto piernikowe z kremem mlecznym oraz chrupiący deser z mascarpone i malinami . Życzymy smacznego! Artykuł Krem sułtański pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na WypasieSkładniki na masę serową: 800 g jogurtu typu greckiego 250 g serka kremowego ricotta 6 jajek 1/2 szklanki oleju 2 x 40 g
Proste PotrawyTen wyjątkowy dzień już tuż tuż... Sama niestety nie mam ani Babci ani Dziadka których mogłabym porozpieszczać takimi smakołykami jednak moja córeczka ma to
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiLekko, ale do syta. Wegańsko – bo ostatnio mięso jemy średnio dwa razy w tygodniu. Sezonowo – bo ze świeżym szczypiorem i chrupiącą kalarepą. Po chińsku – bo z
Karo in the KitchenKażdy wie, że połączenie wiśni i kakao, czekolady zawsze się sprawdza :) A oto kolejny dowód :) Składniki (na 12 muffinów): - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 szklanka mąki
Corner With RecipesPomysłów na świąteczne przepisy pełno, ale totalnie brak mi czasu... Zazdroszczę dziewczynom, które mają czas na te wszystkie wypieki świąteczne. Jednak na pierniczki czas musiał się
Corner With RecipesOtwieram z niecierpliwością kopertę, zastanawiając się, co może skrywać. Jak to co? Nowiutka, świeżutka, jeszcze cieplutka książka wydawnictwa MUZA "Pysznie bez glutenu".Co do glutenu mam
W kuchni Karmel-itkiTo najprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów (co widać po częstotliwości występowania na stronie). W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z
Ciastkozercy