proste ciasta - 17526 przepisów (strona:826/1169)

nalewka z wiśni 474

siebie czekać - co prawda przepisy mówią, że wystarczy tylko 10 dni, ale ja przetrzymałam cały miesiąc. I wiecie co warto było. Przepis jak to na mnie przystało jest prosty i nie wymaga zbytniego wysiłku. Nawet mieszanie zakończyło się po tygodniu i tak stała sobie w kącie zapomniana. Kolor obłędny, smak niesamowity. Zostawiam na tak zwane rodzinne spotkania.  Składniki(...)rano i wieczorem - piszę przez tydzień bo po tygodniu już zapomniałam ;) przelewamy przez sito do butelek  Z przepisu mamy ok 1 l nalewki plus wiśnie w alkoholu do ciasta lub lodów. Na zdrowie

Gotowanie z pasją
nalewka z wiśni 156

siebie czekać - co prawda przepisy mówią, że wystarczy tylko 10 dni, ale ja przetrzymałam cały miesiąc. I wiecie co warto było. Przepis jak to na mnie przystało jest prosty i nie wymaga zbytniego wysiłku. Nawet mieszanie zakończyło się po tygodniu i tak stała sobie w kącie zapomniana. Kolor obłędny, smak niesamowity. Zostawiam na tak zwane rodzinne spotkania.  Składniki(...)rano i wieczorem - piszę przez tydzień bo po tygodniu już zapomniałam ;) przelewamy przez sito do butelek  Z przepisu mamy ok 1 l nalewki plus wiśnie w alkoholu do ciasta lub lodów. Na zdrowie

Gotowanie z pasją
Placki z kaszy manny i płatków owsianych 264

następnie dodajemy do składników w misce. Mieszamy składniki (krótko). Białka ubijamy z łyżką cukru. Pianę z białek delikatnie mieszamy łyżką z resztą składników. Małą chochelką nakładamy (nalewamy) porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Placki smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami, choć i bez placuszki są pyszne. Moje dzieci uwielbiają je jeść od tak bez dodatków

Słodkie okruszki
Szybkie paszteciki do czerwonego barszczu 353

Składniki: (na 7-8 sztuk) 1 pasztet z perliczką Duda około 62 g żółtego sera 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 jajko M świeżo zielony kolorowy pieprz 1 płat ciasta francuskiego XXL Przygotowanie: Do miski przekładamy cały pasztet z perliczką, rozdrabniamy go wstępnie widelcem. Następnie dodajemy do niego stary na drobnych oczkach żółty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość zagniatamy

Słodkie okruszki
CHLEB 3 ZIARNA 157

keksówek wysmarowanych dokładnie olejem i otrzepanych mąką. Przykrywamy i odstawiamy do momentu, aż ciasto zrówna się z blachą. Czas rośnięcia 2-5 godzin zależy od temperatury otoczenia. PIECZENIE : Ciasto smarujemy wodą i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 220 stopni C, gdy osiągnie daną temperaturę skręcamy na 200 stopni C i pieczemy ok. 40 minut. Jeśli nasz piekarnik mocno grzeje(...)stopni C. Wyłączamy i co jakiś czas powtarzamy czynność. To powinno zachęcić nasze chlebki do rośnięcia :) Jeśli lubimy domowe pieczywo, a nie mamy czasu na ich zrobienie polecam prosty chlebek  ze słonecznikiem i otrębami, który mieszamy łyżką i od razu pieczemy. Jest znakomity

Pani na deser
Gryczane placuszki bezglutenowe z burakiem :) 200

łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka (użyłam sojowego) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, nalej porcje ciasta. Smaż do momentu pojawienia się pęcherzyków, następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami np. z bananem i wiórkami koksowymi

Zdrowie na języku :P
Bułeczki śniadaniowe 390

dokładnie wymieszać. Dodać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, do którego wlać wyrośnięty rozczyn. Dodać mleko i wodę i wymieszać wszystko do połączenia. Wyrabiać ciasto odpowiednio długo, aby było

Opowieści z piekarnika
Nalewka truskawkowa z limonką 227

przegotowaną wodą wymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Dodać do tego sok z 2 limonek i skórkę z jednej! Dwa tygodnie później wyciągnąć skórkę z limonki, nalewkę wlać

KuchniaWeDwoje.pl
Ganache 3132

Ganache jest to polewa czekoladowa, a także krem pochodząca z Francji. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i ma różne zastosowania. Na przepis natrafiłam przypadkowo szukając inspiracji do tortu na moje 30-te urodziny. Robi się ją z dwóch składników, ale modyfikacji podstawowego przepisu jest dużo więcej. Z Ganache można przyrządzić również trufle czy wykorzystać do przełożenia tortu, zastosowań jest(...)można ubić mikserem i otrzymujemy wtedy krem czekoladowy do przełożenia tortu. Do ganache można również użyć mlecznej czekolady, jednak ja wolę gorzką. Polewa zastyga dość długo dlatego należy odstawić ciasto na całą noc do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy. Serdecznie polecam

Delusional Trine
Cynamonowe Donut- Muffins 164

Przepis pochodzi z jednego z niemieckich czasopism. Jest bardzo prosty, szybki i smaczny. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy :) Jeśli ktoś chce zredukować cukier, którego tutaj nie brakuje może pominąć ostatni etap maczania w maśle i obtaczania w mieszance cukru i cynamonu. Zapraszam! Donuts- Muffins Składniki: 2 jajka 370 g cukru 50 ml oleju słonecznikowego (ok 3,5 łyżki(...)cały czas miksując.  Kolejno dodać startą gałkę muszkatołową i ponownie zamieszać.  Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewać ciasto po 2 płaskie łyżki do natłuszczonej foremki do muffinek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika termoobieg- 150'C na 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babeczki są gotowe. Studzimy

Tagebuch po polsku
Naleśniki po węgiersku 234

obłędnie słodkie, są zdecydowanie obłędnie pyszne. Szczególnie polecam fanom orzechów włoskich – to one tu dominują. Świetny deser, jeśli nie mamy piekarnika lub nie chcemy podawać na stół zwykłego ciasta. Wszystkie elementy można przygotować wcześniej. Naleśniki po węgiersku (z farszem orzechowym): naleśniki usmażone z ulubionego przepisu 150 g mielonych orzechów włoskich 125 ml śmietany 30% (pół szklanki) 80 g cukru(...)włoskie. Mieszamy do połączenia, odstawiamy do ostudzenia, a następnie do lodówki – aby farsz zgęstniał. Smażymy naleśniki z dowolnego przepisu (nie dodajemy do nich cukru). Gdy będą gotowe, przygotowujemy prosty sos czekoladowy. Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy śmietanę oraz przesiane cukier puder i kakao. Podgrzewamy i odstawiamy. Na naleśnikach rozkładamy warstwę farszu orzechowego. Składamy naleśnik na pół, a następnie ponownie

Poezja smaku
Bułki maślane 142

Pyszne i bardzo proste bułeczki maślane posmakują małym i dużym łasuchom. Idealne na śniadanie i na podwieczorek. Serdecznie polecam:) Przepis (zmodyfikowany nieznacznie przeze mnie) pochodzi z blogu  Moje Wypieki . Składniki na około 26 bułeczek : 150 g masła  500 ml mleka 40 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli 100 - 150 g cukru  około(...)stopni. Trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim świeże drożdże. Dodać resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier, rodzynki i około 3/4 przygotowanej mąki. Wyrobić ciasto , dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość.  Uformować gładkie i równe kule

cucinare
Szpinakowe babeczki z serem bałkańskim i boczkiem/ bez miksera 154

Jeśli preferujecie babeczki w wydaniu wytrawnym, nie na słodko, to polecam takie cacuszka Są przepyszne, puszyste, proste w wykonaniu - bez użycia miksera. Skład: ( na 15 babeczek) - 270g mąki - 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego 450g - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80ml oleju czyli około 1/3 szklanki - pieprz mielony - 2 jajka - 200 g sera bałkańskiego (Ja użyłam Ser bałkański z mleka(...)szczyptę soli. Mieszamy całość. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotową masę przekładamy do papilotek lub formy na babeczki na wysokość 7/8 foremki. Pieczemy ok. 30-40 minut, tak aby ciasto było zarumienione a patyczek do sprawdzania wypieku wychodził z babeczki suchy. Smacznego

upichcona
Rogale drożdżowe 204

drożdżami, więc staram się je piec częściej. Dzisiaj upiekłam zwykłe, śniadaniowe rogaliki. Idealne z ricottą lub innym serkiem i domowym dżemem czy z masłem i dużą ilością miodu. Proste w wykonaniu, a efekt jest zdumiewający. Rogale są pyszne, puszyste i mają chrupiącą skórkę. W kilku słowach, odrobina nieba na leniwe śniadanie z rodziną. Rogale drożdżowe na podstawie przepisu(...)zostawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól, pozostało część mleka, roztrzepane jajko, wyrośnięty zaczyn i ostudzone masło. Wyrabiać przez około 10 minut, najlepiej mikserem z specjalną końcówką. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować trójkąt, podsypać delikatnie mąką i rozwałkować. Zwinąć zaczynając

tost z dżemem
recenzja - Pizzeria Stopiątka w Łodzi / Pizza Portal 194

weryfikację. Plusem Pizzy Portal jest różnorodność płatności - karta płatnicza, przelew, gotówka i karta payback. Po wypełnieniu wszystkich danych, akceptujemy warunki i czekamy. Prawda, że sposób składania zamówienia jest banalnie prosty? :) Nam wyskoczyło ponad 70 minut czekania. Nie przejęliśmy się tym za bardzo, bo nasze zamówienie złożyliśmy w sobotni wieczór.  Przed upływem czasu, ok 15 minut, zadzwonił(...)Pizzerii za dbanie o dobro klienta. Teraz przyszła pora na degustację.  Wszystko wyglądało mega apetycznie i jak pachniało. Pizze bogate w składniki i dobrze wypieczone, na pysznym cieście i z pysznym pomidorowym sosem. Makaron - dobry, chociaż delikatnie za słony, podobnie jak pierogi - ale to już kwestia osobista.  Mojemu Mężowi i Gościom smakowało. Ogólnie Pizzeria Stopiątka spisała się

CookYourself

Proponowane wyszukiwania