proste ciasta - 17526 przepisów (strona:825/1169)

Chleb pszenno - żytni na zakwasie - Tatterowiec 237

przepis jest idealny, by owe nadmiary upłynnić. To jeden z pierwszych chlebów jakie piekłam. Postanowiłam dziś przypomnieć trochę zakurzony i zapomniany przepis , bo warto. Chlebek jest pyszny i bardzo prosty do zrobienia. Neutralny w smaku, wilgotny i pachnący. Bardzo długo zachowuje świeżość dzięki dużej ilości mąki żytniej. Piekę go niestrudzene, to chleb który nie może się znudzić. Przepis pochodzi(...)bardzo wzbogacają smak chleba. Przy tym przyspieszają jego wyrastanie. Oczywiście można ich dodatek zupełnie pominąć. Wydłuży to jednak znacznie czas wyrastani. Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucam do misy robota. Wyrabiam ciasto, stopniowo dolewając wody. Ma być luźne i lepkie. Przygotowuję foremkę. Smaruję olejem i wysypuję otrębami, dzięki czemu moje chleby nigdy nie przywierają. Przekładam ciasto do foremki. Górę chleba wyrównuję zwilżoną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Leniwy wtorek, czyli okazja do świętowania 267

pewnie wszyscy czekają na tort... Niestety, muszę Was rozczarować - tortu nie będzie. Nie dzisiaj. W niedzielę mamy w planie przyjęcie urodzinowe, i to wtedy na naszym stole pojawi się ciasto wybitnie urodzinowe, które mam nadzieję, uda mi się sfotografować. W tajemnicy Wam wyznam, że kilka dni temu mi się przyśniło - dokładnie wiem, jaki efekt chcę osiągnąć, i miejmy nadzieję(...)tradycyjny duński bożonarodzeniowy deser to coś w rodzaju puddingu ryżowego, ale nieważne... Istotny natomiast jest fakt, że czym prędzej za przygotowanie rzeczonego się zabrałam. Pudding ryżowy to sprawa niezwykle prosta - gotujemy ryż na mleku z dowolnymi dodatkami, i już. Okazało się jednak, że mleka nie mam wystarczająco... W przypływie paniki i wizji przypalonego ryżu, dodałam kremówkę. I wiecie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na maślance 213

Dostałam zaproszenie od Amber do wspólnego  pieczenie chleba z tang zhong. Dziękuję. Nie byłam jednak pewna czy taki chleb uda się w automacie którego używam

Proste Potrawy
Muffinki bananowe 265

Dzisiaj przepis na pyszne muffinki bananowe. Są niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczne! Ja robiłam babeczki od rana, a zanim przyszli gości połowa zdążyła zniknąć w tajemniczych okolicznościach. Szczerze polecam zwłaszcza na przyjęcia z udziałem mluchów :) Składniki: 1 szklanka śmietany kremówki 150g czekolady ( 1,5 tabliczki) 100g masła (1/2 kostki) 1/2   szklanki cukru 3 jajka(...)następne dodajemy przestudzoną czekoladę, jajka oraz mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Wypełniamy foremki do muffinek lub papilotki. Pamiętamy przy nakładaniu, że muffinki nieco urosną, dlatego wkładamy ciasta maksymalnie do 2/3 wysokości papierków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. W czasie, gdy muffinki się pieką miksujemy śmietanę z cukrem pudrem. Odkładamy nieco do dekoracji

Kolizje Smaków
Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem 177

stolnicę podsypaną mąką, rozklepać, złożyć do środka "na cztery" i włożyć z powrotem do miski. Przykryć i odstawić na kolejną godzinę. Po godzinie postąpić dokładnie tak samo i odstawić ciasto na jeszcze jedną godzinę. Następnie uformować podłużny bochenek chleba. Ułożyć na blachę złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie naciąć z wierzchu ostrym nożem. Posmarować wodą(...)Kamila Ogrody Babilonu Magda Konwalie w kuchni Magda Z miłości do słodkości MarcinH Grahamka,weka i kajzerka… Mimbla Ruskie raz Mysia Pieczarkamysia.pl Renata S forksncanvas Tosia  smakowitychleb.pl Urszula Proste potrawy Wisła Zapach chleba Żabka Healthy Craving Źródło:  Leśny Zakątek

Z miłości do słodkości
Tofurnik 265

Składniki na spód: 100 g ciastek kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego Masa tofurnikowa: 2 kostki tofu naturalnego tj. 2 x 180 g 1/2 szklanki ugotowanej kaszy

Proste Potrawy
Bułki maślane 115

stopni. Trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim świeże drożdże. Dodać resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier, rodzynki i około 3/4 przygotowanej mąki. Wyrobić ciasto , dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość.  Uformować gładkie i równe kule

cucinare
Bananowe muffinki z awokado i suszonymi morelami 169

połączyć z jakiem, śmietaną i olejem, a następnie po uzyskaniu jednolitej konsystencji - z suchymi składnikami. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na końcu do ciasta wmieszać pokrojone w kostkę awokado oraz kawałki moreli. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec około 25 minut

Di gotuje
nalewka z wiśni 484

siebie czekać - co prawda przepisy mówią, że wystarczy tylko 10 dni, ale ja przetrzymałam cały miesiąc. I wiecie co warto było. Przepis jak to na mnie przystało jest prosty i nie wymaga zbytniego wysiłku. Nawet mieszanie zakończyło się po tygodniu i tak stała sobie w kącie zapomniana. Kolor obłędny, smak niesamowity. Zostawiam na tak zwane rodzinne spotkania.  Składniki(...)rano i wieczorem - piszę przez tydzień bo po tygodniu już zapomniałam ;) przelewamy przez sito do butelek  Z przepisu mamy ok 1 l nalewki plus wiśnie w alkoholu do ciasta lub lodów. Na zdrowie

Gotowanie z pasją
nalewka z wiśni 168

siebie czekać - co prawda przepisy mówią, że wystarczy tylko 10 dni, ale ja przetrzymałam cały miesiąc. I wiecie co warto było. Przepis jak to na mnie przystało jest prosty i nie wymaga zbytniego wysiłku. Nawet mieszanie zakończyło się po tygodniu i tak stała sobie w kącie zapomniana. Kolor obłędny, smak niesamowity. Zostawiam na tak zwane rodzinne spotkania.  Składniki(...)rano i wieczorem - piszę przez tydzień bo po tygodniu już zapomniałam ;) przelewamy przez sito do butelek  Z przepisu mamy ok 1 l nalewki plus wiśnie w alkoholu do ciasta lub lodów. Na zdrowie

Gotowanie z pasją
Placki z kaszy manny i płatków owsianych 285

następnie dodajemy do składników w misce. Mieszamy składniki (krótko). Białka ubijamy z łyżką cukru. Pianę z białek delikatnie mieszamy łyżką z resztą składników. Małą chochelką nakładamy (nalewamy) porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Placki smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami, choć i bez placuszki są pyszne. Moje dzieci uwielbiają je jeść od tak bez dodatków

Słodkie okruszki
Szybkie paszteciki do czerwonego barszczu 377

Składniki: (na 7-8 sztuk) 1 pasztet z perliczką Duda około 62 g żółtego sera 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 jajko M świeżo zielony kolorowy pieprz 1 płat ciasta francuskiego XXL Przygotowanie: Do miski przekładamy cały pasztet z perliczką, rozdrabniamy go wstępnie widelcem. Następnie dodajemy do niego stary na drobnych oczkach żółty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość zagniatamy

Słodkie okruszki
CHLEB 3 ZIARNA 171

keksówek wysmarowanych dokładnie olejem i otrzepanych mąką. Przykrywamy i odstawiamy do momentu, aż ciasto zrówna się z blachą. Czas rośnięcia 2-5 godzin zależy od temperatury otoczenia. PIECZENIE : Ciasto smarujemy wodą i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 220 stopni C, gdy osiągnie daną temperaturę skręcamy na 200 stopni C i pieczemy ok. 40 minut. Jeśli nasz piekarnik mocno grzeje(...)stopni C. Wyłączamy i co jakiś czas powtarzamy czynność. To powinno zachęcić nasze chlebki do rośnięcia :) Jeśli lubimy domowe pieczywo, a nie mamy czasu na ich zrobienie polecam prosty chlebek  ze słonecznikiem i otrębami, który mieszamy łyżką i od razu pieczemy. Jest znakomity

Pani na deser
Gryczane placuszki bezglutenowe z burakiem :) 212

łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka (użyłam sojowego) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, nalej porcje ciasta. Smaż do momentu pojawienia się pęcherzyków, następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami np. z bananem i wiórkami koksowymi

Zdrowie na języku :P
Bułeczki śniadaniowe 404

dokładnie wymieszać. Dodać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, do którego wlać wyrośnięty rozczyn. Dodać mleko i wodę i wymieszać wszystko do połączenia. Wyrabiać ciasto odpowiednio długo, aby było

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania