gotowych dropsów czekoladowych) szczypta soli Przygotowanie: W misce dokładnie mieszamy mąkę, masło orzechowe, mleko roślinne, cukier oraz szczyptę soli. Na koniec dodajemy dropsy czekoladowe lub posiekaną drobno gorzką czekoladę. Ciasto powinno mieć raczej gęstą konsystencję. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia oraz posmarowanej olejem formujemy ciastka - nasza konsystencja była dość gęsta, ale po wyłożeniu na blachę lekko się rozlewała, warto
Bananowe PoleNastępnie wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Dolać mleko i raz jeszcze wymieszać wszystkie składniki. 5. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakłądać porcję ciasta, do wysokości nie więcej niż 3/4 foremki. Wierzch posypać kolorową posypką. 6. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 20 minut, aż babeczki nabiorą rumianego koloru. Smacznego
kolorowotorcikowoucieramy z cukrem do momentu rozpuszczenia kryształków i otrzymania puszystej masy. Dodajemy po kawałeczki miękkie masło. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy razem z ubitymi białkami. Całość ciasta dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy sypki kisiel. Mieszamy. Papilotki nadziewamy białym i różowym ciastem. Do środka wkładamy malinę. Pieczemy 40min w 160-180 o C. Przygotowanie
Słodki Zakątekdrobno posiekać. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i perłowym, dodać imbir, połączyć. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać sok z limonki i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować wałeczek o długości 45 cm, a następnie obtoczyć je w cukrze perłowym. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum
Pożeraczka, czyli raz adobrzemałe kawałki. Do miski wsypujemy obydwie mąki, cukier, proszek do pieczenia, otręby owsiane, dodajemy jaka, masło orzechowe, olej kokosowy oraz jogurt. Wszystko dokładnie miksujemy, dodajemy pokrojony rabarbar, lekko mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek ułożonych na blasze, mniej więcej do 3/4 wysokości, wierzch posypujemy cynamonem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna KuchniaTego przepisu nie może zabraknąć na blogu, zwłaszcza, że jest bardzo prosty. Kopytka przygotowuję bardzo rzadko, ale zimą, zwłaszcza w weekendy, do niedzielnego obiadu, pasują idealnie. Kilka składników i dodatek do obiadu z mięsem gotowy. U mnie w domu najczęściej jemy kopytka z mięsem i kapustą czerwoną. Kopytka Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko około 100 g mąki pszennej(...)przekładamy do praski, rozgniatamy na idealnie gładkie pure. Odkładamy do całkowitego ostudzenia. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy ziemniaki, robimy zagłębienie i wbijamy jajko. Solimy i zagniatamy, aby powstało gładkie ciasto. Jeśli potrzeba, dodajemy więcej mąki. W tym czasie zagotowujemy garnek z wodą. Ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej formujemy wałek, podobnej grubości. Dzielimy na "kopytka" odkrawając ciasto nożem
Moja smaczna kuchniadietetycznymi, ale także tym, które dbają o linię, sportowcom oraz dzieciom. Jednym słowem wszystkim, którym zależy na zdrowym odżywaniu. W ofercie znajdują się również mieszanki do wypieku chleba i ciasta. Dużym plusem, który najbardziej zachęca do zakupu jest niska cena. Opakowanie 300-gramowej kaszki to koszt około 6 zł - w porównaniu do popularnych kaszek dla dzieci, kosztuje więc naprawdę niewiele(...)przemiału, - są bogate witaminy, składniki mineralne i pełnowartościowe białko Kaszki świetnie nadają się do przygotowywania bezmlecznych (jak i z dodatkiem mleka) dań dla dzieci i i nie tylko. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego lekkostrawne i sycące. Solo nie smakują zbyt dobrze, ale która kasza bez dodatków (chociażby odrobiny soli czy cukru) jest smaczna? Dla urozmaicenia
Poranek na słodkosmaczny i z chrupiącą skórką. U mnie z dość jasną skórką, ale chlebek w środku wypieczony :) Z dziurami, z dodatkiem ziaren: słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego. Bardzo prosty w wykonaniu, szybki i bez zagniatania. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. To mój pierwszy wypiek bezglutenowy i chyba nie ostatni :) Składniki na 1 bochenek: 500 g mąki bezglutenowej* 3 łyżki(...)naczyniu i dokładnie wymieszać. Jeśli używacie świeżych drożdży, nie ma potrzeby przygotowywać wcześniej rozczynu. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 minut, do powiększenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 27 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką bezglutenową. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 - 25 minut
Proste PotrawyArabski chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec. Znakomity wypiek na podwieczorek do kawy lub na niedzielne śniadanie. Prosty drożdżowy wypiek bez dodatku jajek z cudownym, chałwowym nadzieniem. Prosty, smaczny, godny polecenia. Podczas pieczenia zapach z piekarnika zniewala. Dawno miałam już na oku ten przepis, a po przygotowamiu domowej tahini nie miałam już wyboru, tylko go upiec. Jest pyszny! Składniki(...)łyżki mleka sezam do posypania Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać pokrojone masło, by się rozpuściło. Do misy miksera wlać mleko, dodać pozostałe składniki i zagnieść hakiem jednolite ciasto. Przykryć misę i pozostawić do podwojenia objętości Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Uformować w kulki, przykryć i pozostawić na 15 minut tahini wynieszać z cukrem pudrem. każdą kulę rozwałkować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lżejszą wersję. Do przygotowania placków użyłam mąki ryżowej i chudego twarogu. Placuszków z podanego przepisu nie wychodzi dużo, bo są naprawdę sycące. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste. Takie lżejsze placuszki twarogowe na mące ryżowej idealnie pasują na śniadanie, kolację, a nawet na obiad. Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 250 g chudego twarogu 2 jajka L 3 łyżeczki cukru(...)widelcem. Następnie wbijamy 2 jajka, dodajemy mleko, cukier i mąkę, całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około 1 łyżeczki na porcje), zmniejszamy gaz. Łyżką wykładamy ciasto na placuszki (około 1 łyżki lub 11/2 na placek) delikatnie je ugniatając, aby placuszek był równy i nie za gruby (łatwiejsze smażenie). Placuszki smażymy z obu stron na lekko złoto
Słodkie okruszkiteraz czas na tort Rafaello. Proponuję przepis na prosty i pyszny tort o smaku kokosowym. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Ja uwielbiam kokosowy smak i aromat. Mniaaam! Tort Rafaello Składniki: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 600 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 250 g mascarpone(...)ubijamy z nich pianę. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej blachy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy biszkopt a następnie kroimy
paapilotkaasłone . Następnie autor zamieścił bardzo obszerny opis wyrabiania ciasta drożdżowego na różne sposoby. Książka zawiera również w sobie całe 4 strony porad przydatnych przy wyrabianiu i pieczeniu ciast drożdżowych. Znajduje się także tabelka miar głównych produktów używanych do drożdżowych wypieków. Wśród słodkich przepisów królują przeróżne baby drożdżowe, strucle i pączki. Ale znajdziemy również przepis na sernik z dodatkiem drożdży(...)rogaliki z marmoladą, które to już niebawem pojawią się na blogu :) Książka sprawia przyjemne wrażenie, że ma się ochotę od razu zabrać za pieczenie. Przepisy są czytelne, złożone z prostych, łatwo dostępnych składników. Gorąco polecam! Pamiętajcie, że do 12.05.2016r . znajdziecie tę pozycję w promocyjnej cenie 44,99zł na stronie taniaksiążka
Z miłości do słodkościprac do szkoły (prac których i tak praktycznie nikt nie czyta - a napisać trzeba) zbuntowałam się i poszłam smażyć placki. Namieszałam co miałam i wyszło bardzo fajnie. Przepis oczywiście prosty, jak przysłowiowy drut, więc zachęcam do wypróbowania ;-) A przy okazji zachęcam do uczestnictwa w 2 Festiwalu Świdermajer , który właśnie się rozpoczął w moim mieście - Otwocku. Informacje na jego temat możecie(...)cukier puder do posypania Jajko ucieramy z cukrem wanilinowym, dodajemy bielucha i dalej ucieramy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż na naleśniki. Dosypujemy jagódki i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem i smażymy nieduże placuszki do zarumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem
peggiwkuchnioknem szaro, chłodno i coraz zimniej... i właśnie w taką szarugę nie ma nic lepszego niż kawałek dobrego serniczka. Moja propozycja to sernik z wiśniami i galaretką. Prosty, a zarazem wykwintny. Zapraszam do spróbowania. Bo kto z nas nie lubi powrócić do smaku lata. SKŁADNIKI NA OK 12 PORCJI: 150 g mąki 200 g cukru(...)użyłam takich w syropie) WYKONANIE: 1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto zagniatamy na kruszonkę. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Przygotowaną kruszonkę rozkładamy równomiernie dociskając do spodu tortownicy. 2. Twaróg utrzeć
vaniliowoczekoladowałyżki bułki tartej sól pieprz majeranek zioła prowansalskie do panierki: bułka tarta i jajka Krokiety z mięsem mielonym Składniki na naleśniki mieszam ze sobą tak, aby nie było grudek, ciasto odstawiam. Przygotowuję farsz. Obrane cebule kroję w drobną kosteczkę, czosnek też można drobniutko posiekać, ja wolę przecisnąć przez praskę. Przesmażam na oleju, jak się delikatnie zrumieni, dodaję mięso(...)jajku i bułce tartej, smażę na oleju na rumiano z obu stron. Krokiety można podać z surówką lub w towarzystwie czerwonego barszczu. polecam też rybne pierożki z dorsza, proste i smaczne:) Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym jeszcze parę dni, SUPER promocji
Takie tam pichcenieSmakowite mini pączki z ziemniakami, posypane cukrem pudrem, to kusząca propozycja na tłusty czwartek i nie tylko. Te mini smakołyki są bardzo prostą w przygotowaniu przekąską dla wszystkich amatorów słodkości. składniki na około 50 sztuk 50 dag mąki pszennej 50 dag ugotowanych ziemniaków opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 50 ml mleka 50 g drożdży 3 łyżki cukru(...)minut do wyrośnięcia. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy, dodajemy jajka i wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozczyn, cukier waniliowy, ocet i miękkie masło. Dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na dość gruby placek o grubości około 1,5- 2 cm i kieliszkiem wykrawamy z niego krążki, które formujemy w małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki
Smakowite DaniaBardzo szybkie, proste i smaczne. Wg pomysłu Magdy , zmieniłam tylko dodatki. Pasują tutaj również śliwki, jabłka, brzoskwinie lub winogron. Składniki: 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka brązowego cukru 3-4 łyżki kakao ½ szklanki oleju ½ szklanki wody 1 szklanka ulubionego mleka 3 łyżki octu (dałam domowej roboty jabłkowy) 1 łyżka proszku do pieczenia kilka kropli migdałowego zapachu 4-5 twardych(...)wymieszaj mleko z octem. Dodaj pozostałe mokre składniki. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Wlej mokre do suchych, dodaj obrane i drobno pokrojone gruszki i dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do wysmarowanej olejem formy. Piecz 45-55 minut. Przepis dodaję do akcji: Organizator: WEGANON Ci, którzy jeszcze nie widzieli najnowszego pokazu fontanny multimedialnej, mają jeszcze szansę 11 października (w sobotę
Qlinarnie i QlinarnieOstatnio dostałam bzika na punkcie drożdży ;) A tak poważnie to moje maluchy pochorowały się i chciałam aby miały zajęcie a tym zajęciem było ozdabianie zajączków. Drożdżowe zajączki są bardzo proste do zrobienia, ale za to bardzo efektownie prezentują się na stole. Trochę przyspieszyliśmy Wielkanoc, ale w końcu za nie cały miesiąc będzie Wielkanoc. Składniki(...)mleka, wymieszać delikatnie aby nie wmieszać mąki. Obsypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15min do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (1 jajko) i zagnieść ciasto drożdżowe. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Z ciasta zrobić 9 większych kulek (brzuszek) i 9 mniejszych kulek (głowa). Wyłożyć na blachę od piekarnika i połączyć brzuch
Amatorka kuchennaPyszne i bardzo łatwe do przygotowania bułeczki pszenne. Oczywiście jak to bywa w przypadku drożdży, wszystko od nich zależy, ale gdy już nam wyrosną, pozostałe czynności sa banalnie proste, choć trochę czasochłonne z uwagi na czas wyrastania. Niemniej serdecznie polecam, a inspirację wzięłam stąd . Składniki: 50 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej typ "650" 100 g gotowanych ziemniaków(...)postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 -30 minut. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki w środek wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i roztopione masło. Wyrobić ciasto porządnie na jednolitą masę ( minimum 5 minut), przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30-40 minut...ciasto powinno podwoić swoja objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować
Gosia gotujeWitajcie :) Dziś obchodzimy światowy dzień makaronu, więc postanowiliśmy zrobić, jak dla nas jedno z najlepszych dań makaronowych. Uwielbiamy wszelkie opcje z użyciem cannelloni. Dzisiaj prosta wersja, ale za to niezwykle smaczna. Zobaczcie jak przygotowaliśmy dzisiejsze menu. Ciekawi nas czy również dzisiaj zagościł w Waszych domach makaron. Pochwalcie się, jeśli tak. Cannelloni z nadzieniem serowo-cukiniowym w sosie z pomidorów(...)odciskamy dobrze wodę. Dodajemy twarożek i ścieramy połowę żółtego sera. Doprawiamy pieprzem i papryką oraz sporo tymianku przecieramy w dłoniach. Nadziewamy farszem rurki cannelloni i układamy w blaszce na ciasto lub naczyniu żaroodpornym. Wszystko zalewamy sosem pomidorowym, który robimy z jednej puszki pomidorów, cebuli i kukurydzy. Sos doprawiamy oregano i bazylią oraz pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Na koniec cannelloni
vegetaniedań z polskiej tradycyjnej kuchni i to kolejna z propozycji. Oczywiście, żeby Was nie zanudzić będziemy przeplatać to z daniami z innej beczki. Jutro będzie coś ekstra :) Chociaż takie proste domowe dania również są super. My za takimi przepadamy. Zobaczcie zatem naszą kolejną propozycję rodem z baru mlecznego Miś w pięknym jesiennym anturażu. Kluski śląskie z sosem z grzybów(...)przepuścić przez praskę lub zemleć. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie
vegetaniebazie cukru pudru i soku z cytryny i przyozdobić małymi kolorowymi perełkami, które podbiły serce dzieci. Lukier na bazie soku z cytryny idealnie przełamuje słodycz ciasta, dzięki czemu ciasto nie jest ciężkie. Można się nim zajadać. Składniki: - 4 jajka; - szklanka oleju rzepakowego; - 250 twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego; - 0,5 szklanki cukru; - opakowanie cukru wanilinowego; - 200 g mąki pszennej(...)połączenia składników. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, przełożyć masę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut. Proste i pyszne Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plspojrzy pączki, faworki, a u mnie? U mnie sernik, tak na przekór wszystkim. Choć nie powiem, na pączka też się skusiłam, tyle że z cukierni. Sernik szybki i prosty w wykonaniu. Do tego mocno serowy, wilgotny i zbity. Nie będę się rozpisywać na jego temat, sami spróbujcie. Sernik cytrynowy składniki: 750 g twarogu śmietankowego 100 ml śmietany(...)Dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy do tortownicy. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 ° C, po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy w nim ciasto jeszcze przez 15 minut. Sernik po wystudzeniu wkładamy do lodówki i chłodzimy go minimum 4 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Przysmaki KarolkiProste w przygotowaniu i bardzo smaczne pszenne bułeczki. Ich skórka jest gruba a miąższ zwarty, ale nie zbity. Niczym nie przypominają "napompowanych" bułeczek, jakie możemy kupić w większości sklepów. Bułki pszenne poznańskie Składniki 600 g mąki pszennej 160 ml mleka ciepłego (nie gorącego!) 220 ml wody 30 g drożdży 30 g oleju 2 łyżeczki cukru łyżeczka soli spryskiwacz(...)łyżkami mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. W dużej misce lub garnku mieszamy mąkę z solą, dodajemy drożdże, wodę, olej i resztę mleka. Wyrobić sprężyste, jednolite ciasto. Naczynie z ciastem owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ja zawsze kładę pod pierzyną ;) Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i naoliwionymi rękami podzielić na kulki o masie
Pyry na GazKolejne wariację z użyciem mąki orkiszowej. Tym razem zapraszam na proste bułeczki orkiszowe posypane pestkami dyni. O zdrowotnych właściwościach orkiszu pisałam TUTAJ . Jedna bułeczka bez pestek dostarcza ok. 215 kcal , z pestkami ok. 235 kcal . Wystarczą tylko 4 składniki by móc cieszyć się domowym, pachnącym i świeżym pieczywem :) Składniki (4 bułeczki): 250 g mąki orkiszowej 20 g drożdży(...)wody i rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut. Do miski wsyp mąkę orkiszową i sól. Dodaj rozrobione drożdże. Podczas zagniatania dodaj 50 ml gorącej wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez około minut. Odstaw do wyrośnięcia na 1h. Musi podwoić swoją objętość. Następnie podziel ciasto na 4 części i z każdej uformuj bułeczkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia
Zdrowie na języku :PWrześniowa piekarnia u Amber. Tym razem chleb zaproponowała Kamila z Ogrodów Babilonu. Chleb, który od dawna miałam ochotę upiec, ale jakoś zawsze coś stawało na
Stare Garysmakowitość (ba! nawet smykowitość ;-) ), być przygotowany z dostępnych, świeżych i sezonowych owoców lub warzyw. I taki lunch dzisiaj Wam proponuję, przepyszne ravioli z jagodami i śmietanką. Danie jest proste w wykonaniu i nie przysporzy wiele trudności nawet początkującym kucharzom! Jagody ubóstwiam, są przepyszne, same, czy też utarte z odrobioną cukru, uwielbiam te fioletowe usta, które zdradzają wszystko(...)łyżki oliwy z oliwek - 2 -4 łyżki letniej wody Na blacie formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie, wbijamy żółtka i dodajemy oliwę, za pomocą noża, zaczynamy zagniatać ciasto. Gdyby ciasto było zbyt wilgotne, dodajemy mąki, zbyt twarde, łyżkę wody. Za każdym razem ciasto wyrabia się troszkę inaczej, wpływają na to takie czynniki jak: wielkość żółtek, wilgotność powietrza. Zagniecione
SMYKWKUCHNIPyszne, kruche, banalnie proste w przygotowaniu ciastka marcepanowe, idealne nie tylko na święta! Ciasteczka możecie polać czekoladą lub lukrem, wyśmienite są także bez żadnej polewy. Ja wykorzystałam 1 opakowanie różowej polewy o aromacie rumowym (Punschglasur). Do przygotowania ciasteczek zainspirowała mnie swoim przepisem autorka bloga Aaaledobre . Składniki na około 40 ciasteczek: 100g marcepanu (u mnie zrobionego samodzielnie(...)olejku migdałowego Na polewę 100-150g dowolnej czekolady lub tak, jak u mnie 1 opakowanie Punschglasur dowolna posypka dekoracyjna Przygotowanie: Marcepan rozkruszamy. Razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagniatamy ciasto. Gdy jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny. Następnie dzielimy ciasto na dwie części i kolejno wałkujemy. Nie podsypujemy mąką. Wycinamy dowolne kształty ciastek. Pieczemy
Ze smakiem i z pasjąJeżeli w Waszej ulubionej cukierni zabrakło dziś dla Was pączków to znak, że musicie zrobić je sami ;) Na blogu jest kilka prostych przepisów, które Wam gorąco polecam. A jeśli lubicie pączki hiszpańskie zwane także wiedeńskimi zachęcam Was do przygotowania ich z tego przepisu. Wbrew pozorom wcale nie zajmie Wam to wiele czasu. Przepis znalazłam na blogu u Nikol [ klik(...)cytryny + cukier puder - na lukier Przygotowanie: Mąkę przesiać. Wodę zagotować z solą i z masłem. Gdy będzie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę. Mieszać energicznie aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od garnka. Ostudzić ciasto a następnie miksując wbijać kolejno po jednym jajku. Gładką, klejącą masę nałożyć do szprycy bądź rękawa cukierniczego. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty
Ze smakiem i z pasjąwyjątkowe okazje; kilka, które się nie sprawdziły i tylko łypię na nie spod oka, zdejmując z wieszaka jednak coś innego. Na ostatnich zakupach hurtem kupiłam trzy sztuki; jedną, prostą i lekką, noszę ostatnio ciągle. Wiosna bowiem postanowiła pokazać, co potrafi, i jeden upalny dzień goni kolejny. Bosko! Poważnie rozważamy możliwość wybrania się na plażę. A uwierzcie - obcokrajowcom(...)naprawdę sycąca. To taka familijna porcja; idealna na deser po rodzinnym, czerwcowym grillowaniu. Tarta z rabarbarem, poziomkami i bezą włoską Składniki: (na formę do tarty o średnicy 31 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko nadzienie: 500 g rabarbaru 350 g poziomek 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBuraki to jedne tych warzyw, które uwielbiam wykorzystywać w mojej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do dań. Ja najbardziej lubię przygotowywać z nich sałatki
kulinarnyJaCzas przyrządzania: 30 minut Ilość porcji: 3 porcje Drukuj Gruszki pieczone w miodzie z cynamonem i czekoladą By Piotr 1 października 2018 Składniki: gruszki - 3 sztuki
Pogotujmy.plNiestety, nie mam czym się pochwalić :( Wypiek niezbyt udany. Może mój zakwas był za mało aktywny i dlatego chleb słabo wyrósł ? Przepis pochodzi z tego bloga
Proste PotrawyWyobraźcie sobie to… Otwieracie usta, kładziecie apetycznie wyglądającą i przyjemnie schłodzoną czekoladkę na języku, zamykacie paszczę i czekacie… Po chwili czujecie, że zaczyna się ona rozpływać
Lamarida.plŚwięta, święta i po świętach - jak to mówią. Jest też czas na wrzucenie posta i nadrobienie sporych zaległości... Na naszym Wielkanocnym stole standardowo gościły babki cytrynowe
Justa próbuje gotowaćSylwester był wprawdzie 3 tygodnie temu, ale dopiero teraz mam czas dodać post związany z przekąskami jakie przygotowałam dla naszych gości w sylwestra. Cały stół złożony
Justa próbuje gotowaćInspiracją do zrobienia tych placuszków był przepis na tradycyjne duńskie pączki aebleskiver. Te słodkie maleństwa smaży się wykorzystując specjalną patelnię. Moje przybrały formę racuchów podanych ze
babka w formiePrzepis na te pierniczki dostałam od koleżanki w 2000 roku, wypróbowałam, udoskonaliłam i piekę świąteczne ciasteczka według tej receptury co roku, niezmiennie od szesnastu lat. Czasem
babka w formieKołduny powinny być takiej wielkości, żeby bez problemu, na raz – bez krojenia i gryzienia – wyłowione łyżką z gorącego rosołu elegancko mieściły się w ustach. Dopiero tam
Karo in the KitchenDrożdżowe wypieki nie były moją specjalnością aż do momentu, kiedy po raz pierwszy postanowiłam zmierzyć się z tymi drożdżówkami . Za kilka dni były następne - z czereśniami
babka w formieDzisiaj bardzo szybki i pożywny obiad z pomocą parowaru. Takie obiady uwielbiam bo robią się same, a ja mam czas na przygotowanie jakiegoś fajnego
Niezły MłynekPyszna w smaku, nie za słodka, lekko kwaskowa za sprawą dżemu porzeczkowego. Polecam nie tylko od okazji, ale i od tak - do kawy :) Wbrew pozorom rolada
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: 1,5 szkl mąki 0,5 szkl miodu 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka
Luźna KuchniaSkładniki : 2 łyżki zakwasu pszennego 1 szklanka mąki pszennej 2/3 letniej wody Przygotowanie : Wszystkie składniki połącz i pozostaw na 8 - 12 godz. w ciepłym
Proste Potrawy