moich włosów dobrała się siostra C. Jest fryzjerką, więc czemu miałabym jej nie ufać, prawda...? Najpierw tylko mi je skracała, później zaczęła kombinować. Dorobiłam się grzywki na skos, prostej, króciutkiej i takiej na oko. Za każdym razem, kiedy mnie obcina dziwię się, jak to jest możliwe, że z tak krótkich włosów daje radę jeszcze tyle odciąć(...)zdenerwują... Niemniej, gdy mówię to głośno, koleżanki patrzą na mnie z wyrzutem. No niewdzięcznica, i tyle! Dość o włosach, przejdźmy do jedzenia. Dzisiaj mam dla Was chleb. Zwykły, prosty, na drożdżach. Na mące orkiszowej, ale doskonale się uda na zwykłej pszennej. Z dużą ilością wody, więc jest wilgotny i ma świetne dziury; z chrupiącymi ziarnami słonecznika. C. był
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiski, przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny do fermentowania. Po 60 minutach fermentowania należy ciasto złożyć na trzy, tak jak oficjalne pismo. Po upływie 2 godzin ciasto dzielimy na 2 części i z każdej formujemy podłużny lub okrągły bochenek. Koszyki do wyrastania posypujemy obficie mąką i układamy w nich bochenki. Pozostawiamy je tam pod przykryciem(...)przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Grahamka,kajzerka i weka Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Lubię to… gotowanie! Nieład malutki Ogrody Babilonu Proste potrawy Smak mojego domu Smakowity chleb W poszukiwaniu slow life Zakalce mojego życia Z kartoflanego pola
Kulinarne przygody GatityMożna je przyrządzić o każdej porze roku. Dzisiaj są ze śliwkami. To wcale nie jest takie trudne. Przepis jest prosty i każdy powinien dać radę zrobić takie knedle w domu na obiad. Składniki: 75 dag ziemniaków 25 dag twarogu 35 dag maki pszennej 2 jajka 40 dag śliwek 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej sól(...)Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku i przepuszczamy przez praskę razem z twarogiem i studzimy. Dodajemy do masy 25 dag mąki i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy okrągłe placuszki. Na każdym kładziemy śliwkę obtoczoną cukrem. Zawijamy ciasto, zlepiamy brzegi, formujemy kulki. Do osolonego wrzątku wrzucamy knedle. Gotujemy ok. 3 minut do czasu wypłynięcia. Smacznego
Salonik smakówroku mam więcej wolnego czasu niż w poprzednim, dlatego postaram się aby tym razem pojawiło się więcej wielkanocnych przepisów. Pierwszą propozycją świąteczną jest bardzo prosty przepis na puszystą, delikatną babkę z polewą czekoladową i krokantem, która znika z prędkością światła, bo ponoć jest taka dobra :) Po inne przepisy świąteczne zapraszam do zakładki Wielkanoc. Składniki na blaszkę z kominem o średnicy(...)mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut. Po upieczeniu otworzyć całkiem piekarnik i pozostawić babkę na 3 do 5 minut aby gwałtownie nie zmieniać temperatury. Po wyjęciu
Ze smakiem i z pasjąZ wielkim entuzjazmem wracamy po raz trzeci do Bombusowych batoników. Wariant orzeszki i daktyle nie miał przyjemności pojawić się w tej zbiorczej recenzji , ponieważ jest to
Candy PandasSzybkie ciasteczka z kawałkami czekolady, z mąki kukurydzianej i ryżowej. Kruche, aromatyczne, rozpływają się w ustach i są szybkie w wykonaniu. Można wykorzystać
Ze smakiem bez glutenustanie surowym. I leżą sobie banany na blacie, muszki owocówki mają orgię, a ja łapię coraz większego nerwa. Chlebek bananowy, który wam pokażę jest prosty, tak obrzydliwie prosty, że musi się udać. Przepisów na chlebek bananowy jest milion, u mnie na blogu znajdziecie taki wypasiony, z czekoladą i on jest super. Ten zaś chlebek bananowy składa się(...)rozgniatamy na miazgę, zostawiając kilka większych kawałków. Wbijamy jajka w całości i mieszamy tak, żeby się wszystko dokładnie połączyło. Zaczynamy dosypywać partiami mąkę, mieszamy widelcem, ma wyjść bardzo gęste ciasto. Dodajemy proszek do pieczenia, proszku jest dużo, ale ciasto jest ciężkie i po upieczeniu proszku nie czuć. Nie dodaję cukru, bo brązowe banany mają w sobie sporo naturalnej słodyczy. Ciasto
ladykitchenprosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru(...)obtaczamy dokładnie we wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Kokosowe kulki a’la Raffaello – małe, słodkie umilacze do kawy… i nie tylko. Przepis jest bardzo prosty. Małym nakładam pracy można przygotować bardzo smaczny deser. Przepis znalazłam na blogu Kawa Cynamonem Pachnąca . Gorąco polecam i życzę smacznego. Technika obierania orzecha kokosowego dla… bardziej zaawansowanych. ;) Ciekawostki
mojewypiekiinietylkoprosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru(...)obtaczamy dokładnie we wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Kokosowe kulki a’la Raffaello – małe, słodkie umilacze do kawy… i nie tylko. Przepis jest bardzo prosty. Małym nakładam pracy można przygotować bardzo smaczny deser. Przepis znalazłam na blogu Kawa Cynamonem Pachnąca . Gorąco polecam i życzę smacznego. Technika obierania orzecha kokosowego dla… bardziej zaawansowanych. ;) Ciekawostki
mojewypiekiinietylkonajszybciej znika ze stołu to rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem. Świetnie sprawdza się na święta Bożego Narodzenia, święta Wielkiej Nocy oraz na różnego typu imprezach. Jest niesamowicie prosta w wykonaniu, a w smaku zachwyca każdego. Spróbujcie! Składniki: – 250g świeżego szpinaku baby – 3 jajka – 2 łyżki oleju – 2 łyżki mąki (np. bezglutenowej(...)pieprz. Na koniec, na bardzo małych obrotach miksera dodajmy do piany mąkę i masę szpinakową. Miksujemy tylko do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozprowadzamy równomiernie ciasto szpinakowe. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (Uwaga! Ciasta nie można przypiec za bardzo, bo będzie się łamało podczas zwijania. Powinno być
Be Fit Be Strongpieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Naleśniki 1. Masło rozpuść. 2. W misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem. 3. Dodaj masło i pozostałe składniki - wymieszaj wszystko na gładkie ciasto. 4. Smaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Farsz: 1. Szklankę z soczewicą uzupełnij do końca ciepłą wodą i odstaw na ok. 20min. do napęcznienia. 2. Na patelnię wlej olej
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTradycyjne placki ziemniaczane zawierają dodatek mąki pszennej. Przechodząc na dietę bezglutenową na jakiś czas musiałam z nich, z ogromnym żalem, zrezygnować. Dopiero skomponowanie własnej mąki
Ze smakiem bez glutenuprzyszłości zapewne zawartość naszego koszyczka będzie taka sama ;) A tak na koniec - ja się tu we wstępie skupiłam na Wielkanocy, ale sam przepis na chlebki jest dość prosty i uniwersalny i możesz z niego korzystać przez cały rok :) na przykład piekąc takie mini bochenki (a'la bułeczki) na śniadanie, czy formując jeden duży bochenek. Domowe - najlepsze! Składniki: 2,5 szkl(...)cukier, wkruszamy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut. do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, robimy wgłębienie i wlewamy mieszankę z garnuszka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte ściereczkę na około godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na mniejsze części (mini chlebki zrobiłam ciut większe od zajączków). Każdą część formujemy
Kolorowy Przepisownikwzmacniają nasz układ odpornościowy. W okresie wzmożonych zachorowań i przeziębień, jest to idealny produkt żywnościowy, dzięki któremu możemy zadbać o swoje zdrowie, jak i pyszne posiłki. Warto pamiętać o prostych, małych krokach, które docelowo powodują, że nasz organizm jest zdrowy i wytrzymały. Dlatego dzisiaj proponuje Wam obłędnie dobre i smaczne gofry, które w swoim składzie mają składniki określane mianem(...)włoskich - 3 białka - 1 żółtko - do smaku ksylitol - łyżeczka soku z cytryny do podania: dżem Łowicz- Czarny Bez WYKONANIE: Białka ubij na sztywno, dodaj żółtko, mąkę i resztę składników. Ciasto wymieszaj rózgą na gładką masę. Odstaw na pół godziny. Gofry smażymy na nieprzywierającej gofrownicy, na złoty kolor. Podajemy gorące z dżemem z czarnego bzu. Gofry są bardzo fajnie chrupiące
SMYKWKUCHNIChleb do październikowej Piekarni Amber wybrała Małgosia z A kacjowego bloga . Napisała, że uważa ten chleb za ... prosty i wdzięczny wypiek... W pełni się z nią zgadzam, nie potrzeba szczególnych umiejętności, czy kilku rodzajów mąki, aby go upiec. Przepis ten lokuję w moim prywatnym rankingu chlebów, w kategorii ,,Na zachętę". Gdy ktoś pyta mnie o recepturę(...)mąki żytniej 720 300 g wody Przygotowanie zaczynu: Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Składniki ciasta chlebowego: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni (namoczyć 2 godziny przed wyrabianiem chleba) 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Przygotowanie ciasta chlebowego: Do zaczynu
Codziennik Kuchenny