lepszego deseru na taką piękną pogodę-pyszny,schłodzony,kremowy,serniczek-bardzo prosty do zrobienia-polecam!! SKŁADNIKI: 1 kg sera w wiaderku(sernikowego) 1 szkl.cukru 1 op.cukru waniliowego 100g masła 5 żółtek 3 płaskie łyżki żelatyny 250 g herbatników lub biszkopty galaretka(smak dowolny w zależności jakie dajecie owoce) owoce dowolne na wierzch PRZYGOTOWANIE: kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne(...)następnie wylewamy na nasze herbatniki, i wkładamy do lodówki żeby stężało.układamy na nim owoce.Galaretkę rozrabiamy w 500 ml wrzątku ,studzimy i jak zacznie tężeć wylewamy na nasze ciasto. Smacznego
Swojskie jedzonkożeby móc zjeść kawałek kiełbasy. Nie jest to tylko polska specyfika. Powstawały potrawy takie jak szwabskie pierogi z mięsem z Badenii-Wirtembergii. Mięso w Schwäbische Maultaschen było ukryte w cieście, więc było prawie “postne”. Czekanie na wielkanocne jaja i mięso było też trudne ze względu na datę wypadania tego święta. Pierwsza niedziela po wiosenny przesileniu może wypadać 22 marca(...)robią już odpowiedniego wrażenia. Co innego jeśli postawimy na food wine pairing – sztukę łączenia win i potraw. W przypadku świąt Wielkanocnych dobór wina nie jest jednak taki prosty. Przede wszystkim wiele potraw jest tłustych i ciężkich, ale świętowanie zaczyna się od samego rana, więc nie możemy przesadzić z ciężkim winem. Miałam sporą zagwostkę jakie wina dobrać do tradycyjnych wielkanocnych
Ugotowane pozamiatanenadmiaru soku i dodam do startych ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obrane ziemniaki ścieram na tarce o średnich oczkach. Do startych ziemniaków dodaję odciśniętą cukinię, dodaję pozostałe składniki na ciasto, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem. Ciasto mam gotowe teraz będę smażyła placki: Na rozgrzany olej na patelni nakładam
Uwaga Babcia GotujePuszyste, mięciutkie, smaczne i proste do zrobienia naleśniki z duszonymi borówkami, które kuszą słodkim smakiem, będą fajnym pomysłem na podwieczorek lub kolację dla dzieci, a także dla nas dorosłych. Szybko znikają z talerzy co świadczy o ich wyjątkowym smaku. składniki na ok 6-8 naleśników 1,5 szklanki mleka 25 dag mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka oleju szczypta(...)mleko, dodajemy żółtka i całość mieszamy stopniowo dosypując mąkę, wlewamy olej i dodajemy ubite na sztywno białka, wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Na patelnię z rozgrzanym olejem wlewamy porcjami ciasto i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Na gotowe naleśniki nakładamy porcję borówek, zawijamy je w rulon a po wierzchu posypujemy cukrem pudrem
Smakowite DaniaCzas na kolejne świąteczne słodkości. Dzisiejsza propozycja to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu piernik marchewkowy. Mniam mniam!! Składniki: 400g startej marchewki 250g mąki pszennej 250g cukru pudru 150g masła 100g orzechów włoskich 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pomarańcza: 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy + ½ szklanki soku z pomarańczy Łyżeczka cynamony Łyżeczka(...)pozostałych białek. Następnie wyłączamy mikser. Dorzucamy startą marchewkę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy bardzo dokładnie przy pomocy łyżki. Delikatnie dokładamy pianę i ponownie mieszamy. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Jednolitą masę przekładamy do formy. Ciasto umieszczamy w nagrzanym na 160 stopni piekarniku na 80-90 minut. Sprawdzamy czy jest gotowe przy pomocy patyczka. Wyjmujemy
Kolizje SmakówPierwszy raz robiłam chleb z dodatkiem suszonych drożdży ..i szczerze mówiąc obawiałam się co z tego wyjdzie...a wyszedł piękny i smaczny chlebek..jest bardzo prosty do zrobienia...ja co prawda wyręczyłam się automatem do chleba , ale to nie ma żadnego znaczenia...do tego chleba można użyć mąki pszennej lub zmieszać z żytnią stosunku mniej więcej(...)sypkie składniki (poza bułką tartą) wymieszać w dużej misce i wlać do nich wodę z drożdżami.Wszystko dokładnie wymieszać łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawić ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto wymieszać jeszcze delikatnie i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie
Moje domowe kucharzenieKotlety z ugotowanych ziemniaków to pyszne urozmaicenie codziennych obiadów, doskonale smakują w towarzystwie sosu pieczarkowego i surówki. Priorytetem podczas przygotowywania tego dania jest niska cena produktów
Smakowite Daniauznałem, że jest ich tak minimalna ilość, że nikomu nie powinny zaszkodzić, możesz użyć innych cukierków słodzonych np. ksylitolem) układamy pomiędzy papierem do pieczenia i rozbijamy wałkiem do ciasta. W małym rondelku rozpuszczamy czekoladę z 1/2 łyżki oleju kokosowego. Ściągamy z ognia, obtaczamy nasze nadzienie i układamy na talerzu lub blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posypujemy proszkiem z karmelków. Wstawiamy
Oslov.upłynnienia w osobnym kubku. Do ciepłego mleka wkroić plasterki masła do misy robota odważyć mąkę, dodać dyniowe pure, jajko, mleko z masłem i rozpuszczone drożdże. Wymieszać hakiem na gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 10 kawałków odważając po około 65 g na bułeczkę. Uformować kulki, układać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drobne jak mąka). Przełożyć do miski, dodać cynamon i proszek do pieczenia. Przesypać do mokrych składników. Wrzucić pokrojoną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszać. Za pomocą zwilżonych dłoni nabierać kawałki ciasta, formować kulkę, którą układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać. Piec przez 10 minut
Healthy food explorerbyło mnie tu przez chwilę, ale natłok różnych problemów do rozwiązania skutecznie odciągnął mnie od blogowania. Jednak pisanie, fotografowanie zabiera sporo czasu. Na początek przepis szybki i prosty, nic wyszukanego. Naleśniki. Moje dzieci je uwielbiają, w sumie ja też tyle, że one wola na słodko, ja wybieram wersję wytrawną. Od dość dawna nie przyrządzam tradycyjnych naleśników z mąki pszennej(...)mleka 2 szklanki mąki ryżowej 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 2 jajka 4 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku wykonanie: Siemię lniane należy zmielić na świeżo przed zrobieniem ciasta. Zmielone wcześniej traci dość szybko swoje właściwości prozdrowotne. Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Wylewamy nabierką porcję ciasta na patelnię, równomiernie rozprowadzamy. Naleśnik przekładamy
Przysmaki Karolkisztywno. Następnie porcjami dodajemy cukier. Do masy dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. dodajemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach. Ciasto wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około 30 minut na 175-180 stopni (do suchego patyczka) Wyciągamy upieczony biszkopt i rzucamy nim dwukrotnie z wysokości 30 cm. Otwieramy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCałą rodziną uwielbiamy wszelkiego rodzaju kluchy. Pyzy, śląskie, kopytka, itp. moglibyśmy zajadać codziennie. Tyle, że dieta bezglutenowa ma swoje ograniczenia więc jeśli chcemy zjeść dobre
Ze smakiem bez glutenuwłoskich) ok. 200 g szpinaku mrożonego 1 duże jajko sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili zioła prowansalskie olej do smażenia Dodatkowo: ok. 150 g sera żółtego majeranek Wykonanie: Ciasto: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, sól oraz kurkumę i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem
Kuchnia MagdaLeny