proste ciasta - 17526 przepisów (strona:858/1169)

Razowe tagliatelle z krewetkami 180

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni na całym świecie. Na każdym kroku możemy spotkać restauracje serwujące potrawy rodem ze słonecznej Italii. Wśród najczęściej wybieranych potraw

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Crumble z jabłkami 127

samo hasło crumble pojawiają u mnie serduszka w oczach. Ten prosty i pyszny deser podbił moje serce kilka lat temu i na stałe zagościł w mojej kuchni :). Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Dzisiaj przedstawiam idealne połączenie, które sprawi, że waszych domach poczujecie zapach cynamonu i jabłek. Ot, taka trochę szarlotka w wersji crumbli Zapraszam(...)pokrój na grube plastry. Nastaw piekarnik na 180ᵒC. Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodajemy zimne pasło pokrojone w kostkę. Jeśli kruszonka jest zbyt miękka, wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie powinny powstać charakterystyczne grudki z ciasta czyli tzw. kruszonka. Owoce mieszamy z cukrem i cynamonem i wrzucamy do miseczek (u mnie małe ramekiny

I LOVE LIFE
Crumble z jabłkami 120

samo hasło crumble pojawiają u mnie serduszka w oczach. Ten prosty i pyszny deser podbił moje serce kilka lat temu i na stałe zagościł w mojej kuchni :). Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Dzisiaj przedstawiam idealne połączenie, które sprawi, że waszych domach poczujecie zapach cynamonu i jabłek. Ot, taka trochę szarlotka w wersji crumbli Zapraszam(...)pokrój na grube plastry. Nastaw piekarnik na 180ᵒC. Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodajemy zimne pasło pokrojone w kostkę. Jeśli kruszonka jest zbyt miękka, wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie powinny powstać charakterystyczne grudki z ciasta czyli tzw. kruszonka. Owoce mieszamy z cukrem i cynamonem i wrzucamy do miseczek (u mnie małe ramekiny

I LOVE LIFE
Przepisy na dania fit 129

mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. Delikatnie łączymy płynne składniki z suchymi, dokładnie mieszając. Rozgrzewamy mocno patelnię, dajemy łyżeczkę masła klarowanego, i nakładamy naleśniki. Ja nakładałam po 2 łyżki ciasta na naleśniczka. Gdy pojawią się bąbelki, przekładamy naleśniki na drugą stronę. W międzyczasie kruszymy oreo i łączymy z serkami homogenizowanymi. Gdy naleśniki będą gotowe, przekładamy je kremem, układając

Dajet
Ciasteczka serowe przepyszne i szybko znikające 141

wiaderka jest rzadszy jeśli dacie ser z kostki zmielony to mąki powinno wystarczyć 150 g plus oczywiście do podsypania . Wszystko razem zagniatamy i przekładamy na stolnicę podsypaną mąką.Ciasto rozwałkowujemy na około 4mm. Wykrawamy dowolne kształty ciasteczek ja dodatkowo zrobiłam po trzy dziurki grubą rurką, oczywiście nie jet to koniecznie. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa ziemniaczana z domowym makaronem. 119

Jesienią potrzebujemy bardziej sycących i rozgrzewających obiadów. Doskonałym rozwiązaniem są zupy. Moją propozycją jest bardzo prosta i smaczna zupa ziemniaczana z domowym, własnoręcznie zrobionym makaronem. Może i będzie szybciej gdy kupimy gotowy makaron, ale zapewniam, że od czasu do czasu warto się pokusić i zrobić taki domowy. Zupkę bardzo Wam polecam. Zapraszam :) Składniki: Na zupę: 1 duża marchewka(...)małe jajka Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka oleju gorąca woda Wykonanie: 1. Makaron: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy i kroimy w cienkie długie paski. Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy

Izabelawkuchni
Najprostsze gofry wegańskie 156

Gofry to absolutny ulubieniec lata! Obowiązkowe w letnim menu, nie tylko na wakacjach A ten super prosty, bo dwuskładnikowy, w pełni wegański przepis jest bardzo smaczny i mega zdrowy! Nie zawiera mleka, oleju, glutenu, dodatkowych cukrów, proszku do pieczenia. Uczciwie Was ostrzegam, że te gofry są tak pyszne, że jedna porcja na pewno będzie za mało…. Przynajmniej w moim domu(...)olejem kokosowym) i pieczemy przez około 5-8 minut aż do uzyskania złotego koloru. Podajemy z domowym dżemem lub ulubionym syropem i owocami. Smacznego! * Przepis pochodzi od Anji . Dwuskładnikowe ciasto na gofry wymaga tylko zmiksowania Artykuł Najprostsze gofry wegańskie pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Polewa z ptasiego mleczka 368

Zdarzyło mi się ostatnio znaczące nagromadzenie różnych gatunków ptasiego mleczka. Ogólnie bardzo je lubimy ale kiedy w szafie leży pięć paczek a obok góra innych, kuszących

Ze smakiem bez glutenu
Chałka nadziewana makiem 189

pomarańczowego do masy makowej. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok z pomarańczy. Jak wszystkie moje wypieki chałka upieczona została ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet w najlepszej piekarni. Polecam! Składniki na 2 chałki: 500 g mąki orkiszowej jasnej 630 250 ml mleka 4 łyżki miodu(...)kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka umieścić w garnuszku razem z masłem i miodem, delikatnie podgrzać odważyć mąkę do misy miksera, dodać całą resztę składników i hakiem zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości w międzyczasie przygotować masę makową. Odmierzyć do garnuszka mleko, dodać miód, masło i zagotować. Gorącym mlekiem zalać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki 102

szklanki mąki pszennej LUB pełnoziarnistej * 1.5- 2 szklanki mleka * 2 jajka Mąkę miksujemy z mlekiem i jajkami. Najlepiej jest zacząć od półtorej szklanki mleka i po miksowaniu sprawdzić konsystencję. Ciasto na naleśniki powinno być konsystencji śmietany, nie za rzadkie (tak jak mleko) ale też nie za gęste (jak biszkopt do pieczenia). Rozgrzewamy patelnie i roztapiamy olej kokosowy. Patelnia musi być

Klasyka Gotowania
Zupa pomidorowa z mielonym mięsem i kluskami + film 194

Zupa pomidorowa z mielonym mięsem i kluskami to pyszne danie, które z powodzeniem zastąpi tradycyjny, pożywny i sycący obiad, s zybko się ją przygotowuje i jeszcze

Smakowite Dania
Pudding z nasion chia/Chia pudding 5784

jako środek żelujący do dżemów, gdyż w połączeniu z wodą robi się takie żelowate i powiększa kilkukrotnie swoją objętość. Również chia jest używane jako zamiennik jajek w przepisach na ciasta, co na pewno w niedalekiej przyszłości wypróbuje i efektem się tutaj podzielę! A zatem przepis, bo trochę się rozpisałam. Składniki na 1 porcję: pół szklanki mleka migdałowego łyżka nasion chia(...)dodajemy nasiona chia, przykrywamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano dodajemy pokrojone kiwi, orzechy włoskie i siemię lniane, które też warto włączyć do naszej codziennej diety. Gotowe. Proste, zdrowe, szybkie śniadanie

Delusional Trine
Maminkowe zapiekanki z kapustą i pęczakiem 250

Proste, smaczne zapiekanki z kapusty i pęczaku ze skwarkami.     Składniki: -70 dkg kapusty -50 dkg obranych ziemniaków -8 dkg pęczaku -5 dkg wędzonego boczku -2 cebule -2 jajka -ok. 10 dkg mąki pszennej -olej -bułka tarta -przyprawy: sól, pieprz ziołowy i naturalny, czosnek niedźwiedzi -bulion warzywny Kapustę sparzamy w bulionie warzywnym i odsączamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej(...)cebulę również szklimy, podsmażamy z boczkiem i dodajemy do pęczaku. Kapustę kroimy na drobno i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mieszamy, stopniowo dosypujemy mąkę (ilość w zależności od konsystencji ciasta) i mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Foremki napełniamy większą częścią masy ziemniaczano-kapuścianej, robimy wgłębienia, wypełniamy pęczakiem ze skwarkami, przykrywamy masą ziemniaczano-kapuścianą

Maminek kulinarny
Moja teoria względności z chałką w tle 128

Pamiętacie scenę z filmu " Stowarzyszenie umarłych poetów", tę,  w której wszyscy uczniowie po kolei wspinają się na krawędź biurka? Profesor Keating chce im w ten prosty sposób pokazać, jak wiele zależy od punktu widzenia, jak inny jest świat dla każdego z nas. Uwielbiam ten film. Kiedy moi Synowie podrosną, z pewnością pokażę im  historię Keatinga i jego klasy(...)ciągle muszę wybierać jej wersje. Prawie wszyscy lubimy  rodzynki, świetnie do tego delikatnego wypieku pasują, prawda? Jednak nie zawsze ich używam, ponieważ mój Młodszy wydłubuje je z każdego ciasta. Druga rzecz to niezgodność, co do oceny słodkości. Dla mnie i Starszego chałka jest wystarczająco słodka, Mąż i  Młodszy ciągle postulują dorzucanie dodatkowej ilości cukru. Wszystkim naraz

I tu będę miała takie te
Nuggetsy z boczniaków 158

Boczniaki już goszczą na sklepowych półkach, pora więc się nimi odpowiednio zająć. Jeśli zastanawiacie się co z nich zrobić, to ten przepis jest dla Was. Boczniakowe nuggetsy to proste i aromatyczne jedzenie, które posłuży nam jako danie główne lub jako przekąska. Można chrupać na zimno i na ciepło z swoim ulubionym sosem. W obu przypadkach boczniaki smakują rewelacyjnie(...)myjemy dokładnie boczniaki, a następnie dzielimy każdego grzyba na 4-5 części.  Do miski wsypujemy mąkę, wszystkie przyprawy i wodę. Mieszamy wszystko dokładnie i tworzymy lejące się ciasto, w którym będziemy maczać nasze boczniaki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste rozrzedzamy je wodą.  Na talerzu kruszymy płatki/krakersy/chipsy lub używamy do panierowania bułki tartej.  Boczniaki maczamy w cieście

Bananowe Pole