ROLLO Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM (HORTEX) Dzisiaj jest mój dzień z Hortex ! :) Spontanicznie wpadłam na pomysł, aby przygotować coś zachwycającego, prostego, szybkiego i kolorowego, bo wymyślanie i gotowanie to moja pasja 2 w 1. Zatem zrobiłam rollo. Rollo to zawinięty placek tortilli z warzywami i mięsem. Jest to danie syte i w miarę szybkie do przygotowania. Przepis jest od podstaw(...)łyżeczki pieprz 1/3 łyżeczki sałata masłowa kilka liści Sos: majonez 3 łyżki ketchup łagodny 3 łyżki ~~METODA~~ Tortilla: Wszystkie składniki umieścić w misie robota z hakiem. Zagnieść ciasto na wolnych obrotach. Ciasto wyciągnąć i zagnieść ręcznie kilka razy. Włożyć do woreczka i odstawić, aby ciasto odpoczęło. Po 10 minutach ciasto uformować w wałek. Podzielić na około
Kuchnia Paulettesmiejscowością, w której się stołowaliśmy był Karpacz. Pierwszy raz na szybko, postawiliśmy na coś pewnego. I tu nic bardziej mylnego! Pizza jedzona w niesprawdzonym miejscu okazała się porażką. Kiepskie ciasto, paskudny ser i obrzydliwa surówka, którą zamówiłam do frytek z panierowanego sera. Będąc w sierpniu w Sudetach nie mogłam sobie odmówić wizyty na Święcie Ceramiki w Bolesławcu. Przywitał(...)zapas sił na dalsze wędrówki! Kawa popijana w drodze pod górę, Hradczany, Most Karola a potem obiad. W małym, przytulnym, fajnie urządzonym miejscu. Ceny nie spod sufitu, potrawy proste i smaczne. Warte polecenia. rozpływający się gulasz wołowy w piwnym sosie... Po zjedzeniu rewelacyjnych pieczonych ziemniaczków z jabłkiem, boczkiem, cebulą i natką oraz gnocchi z sosem z bryndzy i boczku
Dzieje kuchennej WiewióryIdealne na przyjęcie, na przekąskę, przystawkę, jako dodatek do dań lub po prostu od tak… pysznie chrupiące pieczarki w panierce * . Uwielbiam taką chrupiącą wersję pieczarek. Przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Chrupiące pieczarki w panierce zachwycą nie jednego grzybowego łasucha. Musicie spróbować Ja wczoraj przygotowałam je w ramach wczesnej kolacji. Idealne A jeśli szukacie innych przepisów(...)łyżkę mąki kukurydzianej z dwoma czubatymi łyżkami mąki pszennej. Następnie wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i mieszając (np. widelcem) zaczynamy cienkim strumieniem dolewać mleko, aż nasza panierka będzie przypominała gęste ciasto naleśnikowe. W głębokim talerzu mieszamy 1 czubatą łyżkę mąki kukurydzianej z 1 czubatą łyżką mąki pszennej. Obrane i pozbawione ogonków pieczarki maczamy dokładnie w gęstej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance
Słodkie okruszkiKrokiety z mięsem, moje ulubione. Podstawą dobrych krokietów są przynajmniej 2 rodzaje mięs drobiowe i wieprzowe. Przepis jest prosty, w wykonaniu nie ma nic trudnego niestety trochę czasochłonne ale przecież w międzyczasie można przygotować barszcz czerwony. Składniki na ok 20 szt. : --- Składniki na farsz : 1 kg ćwiartki kurczaka 1,5 kg karkówki LUB 1,2 kg łopatki wieprzowej(...)mąkę, jajka mikserem dolewając po trochu wody aby konsystencja masy była bardzo płynna. Dopraw do smaku solą. Smaż tylko z 1 strony na mocno rozgrzanej wysmarowanej oliwą. // Dlaczego ciasto ma być bardzo płynne ? - Bo naleśniki muszą być cienkie dlatego ciasto musi się rozlewać na rozgrzanej patelni. Wracamy do farszu. Ugotowane mięso wyjmij z garnka i ostudź na tyle
Mechanik w kuchnijasnych. W sumie tak jakbym zwykły najprostszy pszenny chleb jadł, tylko o wiele smaczniej. Znaczy gwoli wyjaśnienia: orkisz to też pszenica. Tylko inna :) Bo tak naprawdę to jest zwykły prosty chleb, bez żadnych dodatków. Tyle tylko, że na zakwasie. Więc tak: 500 g mąki orkiszowej typ 750 165 g zakwasu żytniego 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)mieć. Jeśli mamy dość młody zakwas to jednak z 5-8 gram drożdży trzeba będzie dać. No i tak: wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce i wyrabiamy ciasto. Przez 15-20 minut. A jak mamy specjalny mikser (a właściwie specjalną końcówkę) to pewnie wystarczy z 8 minut. No i jak już wyrobimy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Marder&Marder Manufacture5/5 - (8 votes) Kubdari, kazachski placek mięsny Kubdari to potrawa pochodząca z rejonu Swanetii w Wysokim Kaukazie. To tradycyjna pyszna potrawa, która z powodzeniem sprawdzi się
Ogrodnik w podróżyCzas na majówkę, wraz z którą rozpoczyna się sezon grillowy oraz turystyczny. Osobiście czekam na ten czas cały rok, by spakować grilla i wyjechać za miasto
Kuchnia MagdaLenyW tych bułkach jest dużo cukru i dużo drożdży. Ale nie są ani bardzo słodkie, ani bardzo drożdżowe. Pasują i do dżemu, i do wędliny. A
Karo in the Kitchen14 - dniowa Kuracja oczyszczająca organizm, odchudzająca dieta warzywno-owocowa. Kolejny przepis z diety warzywno-owocowej. Vege Bigos jarski, świetna potrawa na obiad
IzaGotujeŚwięta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż na drugi
Nerds Kitchenmąkę pszenną, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, miękkie masło lub margarynę, małą szczyptę soli i wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko. Całość dokładnie zagniatamy w razie potrzeby podsypując rękę delikatnie mąką. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy kółka (ja używam lejka do pierogów, ale możecie równie dobrze użyć np. szklanki). Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki
Słodkie okruszkiłyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do masy wmieszać truskawki uprzednio pokrojone w kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości. Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce
Di gotujebyły same duże. Kupiłam więc dużą, rodzinną. Jarek dziękuje za dzisiejsze zakupy. Chleb drożdżowy. Taki do zjedzenia na dziś, ew jutro, bo jak to chleby prosty drożdżowe, szybko usychają. Aromatyczny i lekki. Pieczenie w doniczce nadało mu niesamowicie chrupiącą skórkę. Przepis na prostokątną doniczkę o wymiarach: 29/16/14 (długość/ szerokość/ głębokość) Możecie użyć trzech mniejszych doniczek(...)drobno szczypiorku 1 łyżeczka siekanej drobno natki pietruszki 1 łyżeczka siekanej świeżej szałwii 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonych płatków chili Z podanych produktów wyrobić miękkie sprężyste ciasto. Należy porządnie wyrobić chleb. Można ręcznie, lub mikserem albo w maszynie do chleba. Odstawić do wyrastania na około 1godzine i 30 minut. Po tym czasie chleb powinien
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwymieszać - starte jabłka wymieszać z sokiem z cytryny, odcisnąć z soku - do składników suchych dodać jogurt, roztrzepane żółtka, alkohol, domowy cukier waniliowy oraz jabłka, wszystko wymieszać do uzyskania gęstego ciasta - ciasto powinno być gęste, ale klejące, nie nadaje się do formowania dłonią - z oleju przygotowanego do smażenia odlać nieco do miseczki lub kubka (tak, by można było zanurzać
Smakołyki BerenikiProsty, pyszny i na dodatek bezglutenowy. Idealny chlebek marchewkowo - bananowy z dodatkiem dużej ilości cynamonu i rodzynek. Dla mnie jest to zdecydowanie jesienny, aromatyczny wypiek, który swym korzennym zapachem przenosi mnie już do drugiej połowy grudnia :) Składniki: 200 gram startej na drobnych oczkach marchewki 200 gram rozgniecionych bananów 250 gram mąki (użyłam 200 gram mieszanki mąk bezglutenowych złożonych głównie(...)oraz rodzynki. Całość dokładnie mieszam i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55- 60 minut, do tzw. "suchego patyczka". Ciasto studzę na kratce. Rozpuszczam czekoladę z mlekiem i polewam ciasto. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja