proste ciasta - 17526 przepisów (strona:856/1169)

Kruszonka z rabarbarem, truskawkami i płatkami owsianymi 207

Szybki i prosty w przygotowaniu deser z rabarbarem i truskawkami. Zapiekany z kruszonką zrobioną z płatków owsianych, miodu i mąki ryżowej (możemy zastąpić pszenną). Bardzo smaczny i uwielbiam go w tej wersji. Jest lekko kwaskowaty, aromatyczny, nie za słodki. Możemy wzbogacić go wanilią. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Coloured Cottage .     Składniki na 6 porcji(...)naczyniach do zapiekania o wymiarach 10x10cm (można w 1 dużym naczyniu). Kruszonka: 2. Składniki zagnieść w rękach, robiąc kruszonkę. Jeśli będzie lepka i klejąca, proszę dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być wilgotne, ale trochę rozsypywać się w palcach). 3. Kruszonką równomiernie posypać rabarbar w naczynkach i deser wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez

Mała Cukierenka
Muffinki/Babeczki Waniliowe 300

Delikatne, rozpływające się w ustach, klasyczne waniliowe muffinki to ciekawa propozycja na prosty, nieskomplikowany deser idealny do porannej kawy lub jako przekąska podczas dnia. Babeczki mimo swojej prostoty i szybkości w przygotowaniu są bardzo smaczne i z pewnością warto je włączyć w menu domowych słodkości. Muffinki/Babeczki Waniliowe - Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)zdejmujemy z kąpieli wodnej i partiami ciągle miksując dodajemy mleko na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą Formę do pieczenia muffinków wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok. 180 przez ok. 20-25 minut do zrumienienia.   Moje posty

Słodka Strona
Kluski śląskie z dziurką 112

Kto z nas nie kocha klusek śląskich? Królują na niedzielnych stołach, przyjęciach okolicznościowych, chrzcinach, komuniach, weselach i stypach. Pierwsze znikają z każdego biesiadnego stołu. CO takiego

ProstePesto.pl
Chrupiące pałki z kurczaka – bez tłuszczu, z piekarnika 328

Lekko pikantne, mocno doprawione i chrupiące pałki z kurczaka. Wcale nie trzeba kurczaka smażyć w głębokim tłuszczu, żeby uzyskać chrupiącą skórkę ani bardzo długo piec, żeby

Karo in the Kitchen
Greckie chlebki pita – miękkie i elastyczne, bez kieszonek 385

Pita to nie tylko charakterystyczne puchate placki z dużą kieszonką do napełniania, ale i miękkie płaskie chlebki. Te są w typie greckim – zostają elastyczne, świetnie nadają

Karo in the Kitchen
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 183

Odpowiedziałam na marcowe zaproszenie Amber. Tym razem chleb, którego wypiek w czasie był trochę długi okazał się smaczny, a przepis nie taki skomplikowany :) przepis podaję za

Proste Potrawy
Kajzerki 67

jakości pieczywo serwują nam obecnie sklepy, zwłaszcza markety, albo niektóre piekarnie. Dlatego warto upiec sobie samemu w domu takie pyszne, pachnące bułeczki. Tym bardziej, że ich wykonanie jest banalnie proste. Kajzerki mają charakterystyczne nacięcia, które bez problemu zrobicie przy pomocy zwykłej łyżki, ale są też dostępne na rynku specjalne foremki/wykrawaczki do kajzerek. Aby uzyskać chrupiącą i tym samym(...)łyżkę mąki i wlać odrobinę letniej wody, wymieszać do dokładnego połączenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku użycia suchych drożdży, wystarczy wymieszać je z mąką. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z solą. Dodać jajko, wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Wyrabianie

Opowieści z piekarnika
NAJPROSTSZE ROGALIKI Z 3 SKŁADNIKÓW 735

Nadziewane rogaliki twarogowe były pierwszymi rogalikami jakie zrobiłam będąc dzieckiem. Przepis jest tak banalnie prosty, że swoją naukę z pieczeniem można zacząć właśnie od niego 😉  Zajadałam się z nimi z moim ukochanym Bratem, co niejednokrotnie kończyło się bójką o ostatnie sztuki 💪😈 Odkąd pamiętam nadziewam je najczęściej powidłami śliwkowymi, bo w takiej wersji smakują mi najbardziej, ale moje Dzieci eksperymentują(...)pszennej DODATKOWO: powidła śliwkowe (lub gęsty dżem albo marmolada w ulubionym smaku) cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Do miski wrzuć wszystkie składniki i zagnieć ręcznie lub hakiem miksera elastyczne ciasto. Zrób z niego kulę, zawiń w folię, spłaszcz lekko i wsadź do lodówki na 1 godzinę.   Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem

Słodko-Słony Świat Ilony
Wielkanocne babeczki 267

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płynne, ale przestudzone masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do każdej ciasto do 3/4 wysokości. Wkładamy babeczki do  piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu). Piec maksymalnie

Kulinarne Inspiracje
Babka czekoladowa jogurtowa 213

który na pewno przypadnie Wam do smaku. Bardzo lubię ucierane babki , wilgotne i pachnące czekoladą. Tej nic dodać nic ująć. Baba jak się patrzy! Użyłam starej foremki do babki. Prosta, metalowa i dosyć wysoka. Stara jak świat! Zupełnie zapomniałam, że ją mam. Przydała się dzisiaj. Babka wyrosła akurat po brzegi foremki. Bez problemu odwróciłam ją do góry nogami. Posmarowałam(...)ubijając. Przesiej mąkę, kakao, sodę i proszek. Dodaj na przemian z jogurtem w trzech podejściach mieszając do połączenia składników. Formę do babki wysmaruj masłem i oprószyć mąką. Napełnij formę ciastem (ciasto powinno wypełnić około 3/4 wysokości formy). Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij upieczone ciasto i ostudź. W między czasie

codojedzenia
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 203

kilka z nich. Kartacze z Suwalszczyzny Kartacze lub też cepeliny to znane podlaskie placki z farszem mięsnym podawane z masłem i skwarkami. Można je porównać do poznańskich pyz. Ciasto wyrabiane jest z ziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj mocno przyprawiany czosnkiem i przyprawami. Czasami można także spotkać kartacze z farszem warzywnym, serowym lub grzybowym. Babka(...)doskonale przyrządzone mięso. Tradycyjna rolada robiona jest od wielu pokoleń. Jeśli jesteście zainteresowani tym, jak zrobić roladę, polecamy Wam zajrzeć na stronę  http://www.codogara.pl/5182/tradycyjna-slaska-rolada-wolowa/ , gdzie znajdziecie prosty przepis. Pyzy z gzikiem – Wielkopolska Tradycyjne pyry z gzikiem to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej zwłaszcza poznańskiej, które smakuje doskonale jako przekąska, lunch lub śniadanie. Ziemniaki z puszystym twarożkiem zdobywają uznanie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb pszenny codzienny na drożdżach 210

Prosty, ale czasochłonny przepis na pyszny chleb. Jeżeli zamierzacie piec domowe pieczywo, to polecam zacząć od tego chleba, bo trudno żeby się nie udał, a nic nie zachęca bardziej niż sukces ;-) Chleb jest najsmaczniejszy w ten sam dzień (zjedliśmy z mężem na kolację pół bochenka). Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia", którą bardzo polecam. Im więcej damy(...)odstawić na 30-60 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałe składniki (500 g mąki, 10 g soli, 300 ml letniej wody), przelać zaczyn i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto na chleb można wyrabiać w bardzo dużej misce lub na stolnicy (jeżeli nie posiadacie żadnego z powyższych, to można wykorzystać po prostu blat kuchenny). Ciasto będzie początkowo klejące, należy

Passions hobbies life
Chałka 186

fabrykach nie przynosiła wysokich zarobków), a jednocześnie potrzebujący pożywnego jedzenia. Dlatego też w kuchni łódzkiej, jak i w przepisach zebranych przez  autorkę książki - Annę Wojciechowską, dominują przepisy proste, takie jak bułka z mlekiem, pajda chleba z cukrem, czy kasza gryczana ze skwarkami, ale znajdziemy tu też kilka pysznych rarytasów na dania z podrobów np. dudki, żołądki w sosie(...)czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut.  Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, zaczyn, jajko, pozostały cukier i roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośięcia na około godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość.  Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć je z miski na oprószoną mąką stolnicę i podzielić

Codzienne Gotowanie
Rabarbarowe ptasie mleczko 185

Nigdy nie jemy surowego rabarbaru ponieważ jest szkodliwy dla naszego organizmu. Zaś ten po obróbce termicznej jest jak najbardziej wskazany :) Prezentowane przeze mnie rabarbarowe ptasie mleczko jest niezwykle lekkie, proste w przyrządzeniu, nie wymagające praktycznie żadnych umiejętności. Wymaga jedynie chwili cierpliwości i składników :) Jeśli ktokolwiek ma obawy co do kwaskowatości tego cudeńka to pragnę uspokoić, że jest ona lekko(...)tego przesiewamy mąkę i miksujemy. Na końcu dodajemy białka partiami i najlepiej łyżką dokładnie mieszamy z masą żółtkową. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i na to wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 min. (sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Jeśli po 15 min jest już suchy można wyjąć. Jeśli nawet po 20 min jest jeszcze mokry to trzymamy kolejne kilka

Jedzeniomania
Naleśniki Monte z mleczno – czekoladowym deserem 127

Naleśniki na słodko z dodatkiem deseru mleczno – czekoladowego Monte. Naleśniki inne niż inne, niepowtarzalnie smakowite. Mleczno czekoladowe placuszki naleśnikowe najsmaczniejsze ze świeżymi truskawkami i odrobiną

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania