Włoskie kluski gnocchi ( wymawiamy: "nioki" nie " gnoczi") to odpowiednik naszych rodzimych kopytek. To bardzo proste i smaczne danie, które w wersji dyniowej świetnie wpisuje się w jesienną aurę. Nie mogło tu zabraknąć listków szałwii, zioła, które moim zdaniem idealnie komponuje się ze smakiem dyni. Puree przygotowałam z upieczonej dyni Hokkaido, która razem z dynią piżmową jest moją ulubioną(...)Rozgniatamy. Do ziemniaków dodajemy puree z dyni, ok. 100 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową, trochę soli i świeżo mielonego pieprzu. Mieszamy. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej, na podsypanej mąką stolnicy, formujemy wałek, który dzielimy na mniejsze części (kopytka). Każdą kluskę turlamy na desce aby nadać jej owalny kształt, możemy
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj przedstawiam Wam, szybką zdrową przystawkę, która z pewnością zachwyci nawet najwybredniejszych gości. :) Zapewniam, iż jest ona prosta w przygotowaniu oraz niezwykle efektowna. Kiedy przygotowuję dania imprezowe, ta rolada szpinakowa zawsze znajduje się na ,,obowiązkowej liście do zrobienia''. Jest to też danie, które od razu po podaniu rozchodzi się w mgnieniu oka. :) No, ale dosyć już tego zachwalania(...)szpinaku, następnie pianę i mąkę (nie jest konieczna). Wylej powstałą masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 min. w temp. 190 stopni. Po wystudzeniu ciasta szpinakowego posmarój je serkiem śmietankowym wymieszanym z czosnkiem (lub serkiem ziołowym). Następnie rozłóż plastry wędzonego łososia. Całość zwiń i owij w folię. Włóż do lodówki. Przed podaniem pokrój roladę
Smiling Shrimptruskawek, 0,25 kg ekologicznego cukru trzcinowego, 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w wodzie frużelina do tortów, ciast, itp. potrzebuje mieć gęstszą konsystencję i wtedy należy użyć dodatkowego zagęstnika: do zagęszczenia 1 łyżka agar-agar lub żelatyna około 20-25g (patrz na opakowaniu) Domowa frużelina(...)przygotowaną żelatynę rozlej do wypasteryzowanych słoików, zakręć i postaw do góry dnem na 0,5h. Oznacz etykietą słoiki i odstaw do zimy. Smacznego! Sprawdź proste i tradycyjne przepisy na inne przetwory: Przepisy na domowe przetwory Póki jeszcze czas zrób swoją własną, Domową Vegetę bez chemicznych dodatków: Domowa Vegeta bez GLUTAMINIANU Sodu
IzaGotujeDzisiaj w szkole dzieci mają Andrzejki. Trzy dni temu na zebraniu (jako, że w Trójce klasowej jestem) byłam dosyć wyrywna :) i oznajmiłam wszem i wobec, że zrobię dzieciom ciasto. Miałam bardzo dużo pomysłów. Od szarlotki , po bounty . Został mi jednak podrzucony pomysł przez mojego kolegę na zrobienie ciasteczek, które w jego dzieciństwie robiły furorę - herbatniki pokryte masą kakaową z płatkami(...)Dodać płatki kukurydziane i dokładnie wymieszać Na każdy herbatnik wyłożyć porcję masy. Może spływać po bokach, ale to nic nie szkodzi. Najlepiej więc, żeby herbatniki wyłożyć na prostej powierzchni Po wyłożeniu całej porcji wkładamy ciasteczka do lodówki, żeby masa dorze zastygła Jemy :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compieczenia -wałek do ciasta -wykrawacz do ciasta (może być pucharek do lodów) -pędzelek -roztrzepane widelcem 2 jajka Ciasto urosło: Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy część ciasta, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy krążki. Nakładamy twaróg, na środek śliweczkę, zbieramy brzegi krążka i gotowa bułeczka wędruje na blaszkę aż do wyczerpania produktów(...)bezpośrednio z pieca. Oczywiście bułeczki mogą mieć dowolny kształt i dowolne nadzienie, np mak. Słodko się zrobiło? W następnym poście zmienimy smak. Przygotujemy prostą, ale ciekawą smakowo sałatkę
Maminek kulinarnyprzepisy wychodzą z nich zawsze! Zaczynamy. 1. Nigel Slater „Jedz” Nigel jest moją miłością. Tworzy jedzenie genialne, używając prostych składników. „Jedz” to zbiór przepisów szybkich i co ważne, prostych. Do tego trochę opowieści o smakach Nigela i garść praktycznych uwag. To w tej książce odkryłam, że boczek, świeże figi i pistacje to całkiem zgrane trio. Pokochacie też desery(...)który został ochoczo spożyty przez drób. Tak mniej więcej wygląda moje pieczenie. Jak już przysięgłam sobie, że nigdy przenigdy nie będę piekła, pojawia się pan Yotam i wydaje książkę. Ciasta, ciasteczka, torty, mniej skomplikowane lub bardziej, opisane w taki sposób, że nawet taka sierota cukiernicza jak ja zaopatruje się w składniki i tworzy, piecze i wychodzi! Ludzie jedzą, chwalą
ladykitchenBędę nieskromna i przyznam, że jest pyszny:-) Nawet mój mąż, który jak tylko ma okazję to schrupie zwykłą bułkę lub kromkę pszenną nie gardzi bezglutenowcem i
Ze smakiem bez glutenuRavioli ze szpinakiem i ricottą Kolejne podejście do małych pierożków, czyli ravioli. Tym razem w nowym kształcie (to za sprawą nowego urządzenia do wycinania) i z
Moje QulinariaSkładniki: 0,5 kostki margaryny 3-4 jajka 2 szkl mąki 1 op proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczanej 1 łyżka korzennej
Luźna KuchniaWitajcie kochani.. To już 99 wpis, tylko jeden wpis dzieli nas do magicznej 100! Kto by pomyślał.. Uśmiech niesie się nam na twarze, a
Symfonia Smakówprażone orzechy. W małej misce wymieszaj olej z wodą. Włącz robot kuchenny by składniki się połączyły. W trakcie pracy robota wlej olej. Powstanie kruche ciasto. Formę do tarty o średnicy 22 cm wysmaruj tłuszczem. Ciastem wyłóż na spód i boki formy, dobrze ugnieć palcami. Piekarnik nastaw na 190°C i piecz spód przez 10 minut. Wyciągnij i odstaw(...)grzecznościowo. Informacje o wartościach mogą różnić się z różnych powodów. By uzyskać dokładniejsze dane żywieniowe, z skorzystaj z preferowanego kalkulatora żywieniowego opartego na rzeczywistych składnikach użytych w przepisie. Ta prosta tarta prezentuje się wspaniale, pachnie cudownie i smakuje obłędnie. Jest to znakomita propozycja na letni obiad, pełen soczystych pomidorów i kremowego nadzienia z ricottą . Do tego przepisu możesz użyć
Zdrowy Styl JoannySernik na zimno z wiaderka z brzoskwiniami Sernik na zimno z wiaderka z brzoskwiniami to pyszne całoroczne ciasto. Taki sernik bez pieczenia na herbatnikach jest łatwy i szybki w przygotowaniu, możecie go przygotować z dowolnymi owocami. Zobaczcie przygotowanie sernika krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Aby nasz puszysty sernik na zimno(...)żelatyny, zawsze możecie ją delikatnie podgrzać - pod wpływem ciepła grudki znikną. Pod żadnym pozorem nie doprowadzajcie masy z żelatyną do wrzenia, bo straci ona swoje właściwości żelujące! Szybki i prosty sernik na zimno może być przygotowany bez spodu, jeśli nie przepadacie za herbatnikami lub biszkoptami. W zależności od sezonu przygotujcie go z brzoskwiniami, truskawkami, malinami lub innymi owocami jagodowymi
Lekcje w kuchniProsty i niezawodny przepis na puchate bułeczki drożdżowe. Bardzo mięciutkie i delikatne, idealne do domowego fast foodu. Pyszne także jako podstawa tradycyjnej kanapki z ulubionymi dodatkami lub najprościej - z masełkiem. Dzięki długiemu wyrastaniu oraz dodatkowi żółtek i masła, bułeczki są lekkie i pełne pęcherzyków powietrza. SKŁADNIKI / 9 szt 350 g mąki pszennej + 2 łyżki 1 łyżeczka soli(...)łyżki mąki i stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy ciepłe (nie gorące!) mleko. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn z drożdży dodajemy do mąki i wyrabiamy końcówką do ciast drożdżowych, tzw. hakiem. Cały czas miksując, dodajemy po 1 żółtku, a gdy połączą się z masą, w 3-4 partiach dodajemy miękkie masło. Miksujemy do połączenia składników w gładkie, lśniące
cool and mintyupał ) i wyszło 15 ciasteczek Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy posiekane masło, wbijamy 1 małe jajko i wsypujemy cukier trzcinowy. Całość szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem
Słodkie okruszkiWykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Banany rozgnieść, dodać olej, ksylitol, jajko oraz ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszać. Dodać mąkę,proszek, sól i wymieszać do połączenia się składników (nie dłużej). Ciasto nakładać do foremek na muffinki do ok. 2/3 wysokości. Piec 15-20 minut
Healthy food explorer