Wczorajszy deszczowy dzień umilił mi obiad w restauracji Nowa Łódź (Al. Piłsudskiego 76, Łódź). W ramach akcji Blogerzy Smakują zostałam zaproszona z osobą towarzyszącą do wspomnianej
Corner With Recipesklusek możemy natomiast wykorzystać pełnoziarnistą mąkę zamiast klasycznej białej. Wbrew pozorom te ziemniaczane kluseczki to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Moje gnocchi wymagają jedynie dwóch prostych składników, które większość z Was ma pewnie pod ręką. Najbardziej czasochłonne w przepisie jest ugotowanie ziemniaków, ale żeby było jeszcze prościej gotujemy je w mundurkach. Ponieważ ziemniaki, których użyłam(...)ogniu żeby odparować jak najwięcej wody Jeszcze ciepłe ziemniaki roznieść i posolić Kiedy temperatura ziemniaków pozwoli już na ich swobodne ugniatanie dłońmi dodawać po łyżce mąki i ugniatać jak ciasto, aż otrzymamy w miarę zwartą konsystencję. Masa nie może być bardzo zbita, dodajemy jedynie tyle mąki, aby dało uformować się z ciasta wałek, a odkrajane kluseczki nie rozpadały się
HealthyCreationsosobnej misce wymieszać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon. Delikatnie przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać pokrojone kawałki jabłka. Ciasto nabierać łyżką i nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc kształt okrągłych ciastek. Piec przez około 15 minut
Healthy food explorerwszystko na idealnie gładką masę. Makę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz przyprawami. Przesiej suche składniki. Do suchych składników dodaj mokre. Wymieszaj. A pod koniec zagnieć miękkie ciasto. Ciasto nabieraj łyżką odmierzając porcję, formuj w kulki (wielkości orzecha włoskiego). Obtocz w cukrze lekko dociskając. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko je rozpłaszczając. Piecz w temp
greenscarfdługiej nieobecności wracam do Was z obiecanym przepisem na nasz rocznicowy tort. Sam przepis jest banalnie prosty,a efekt zadowala nawet wybredne gusta. Muszę przyznać, że robiąc go trochę się śpieszyłam, przez co owoce zamiast bezpośrednio na biszkopcie, wylądowały na warstwie kremu. Trochę zepsuło to estetykę, ale smak pozostał :) Potrzebne nam: - upieczony z tego przepisu biszkopt (jeśli macie jakiś(...)dwie części. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Pierwszy blat smarujemy cienką warstwą kremu i układamy na nim kiwi, które przykrywamy resztą kremu i drugim blatem ciasta. Drugą częścią kremu smarujemy wierzch tortu (tylko górę). Następnie robimy masę śmietanową: żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dostawiamy aż trochę przestygnie. Śmietanę miksujemy z cukrem i wciąż miksując łączymy z żelatyną
W poszukiwaniu inspiracjiokresie świątecznym, ale przez cały rok. Szablony? Szablony posłużyły mi przy dekorowaniu świątecznych pierników, ale wykorzystałam je również przy dekoracji kawy z mlekiem. Dodatkowo można je przyłożyć na zwykłe ciasto i posypać szablon cukrem pudrem lub kakao. Więc to mamy duże pole do popisu. Świąteczne motywy jednak pasują tylko do okresu świątecznego, ale za to przez naprawdę wiele lat będziemy(...)plastik, przez co spokojnie można je myć bez obawy, że się zniszczą. Wydają się dość solidne. Myłam je już kilkadziesiąt razy i jest ok. Sama technika zdobienia jest bardzo prosta. Tu trochę producent zlekceważył temat, bo owszem dodał małą książeczkę z opisem, ale nie ma tam wielu zdjęć, jest jedno,poza tym cała jest w języku hiszpańskim, francuskim
Blondynka GotujeUwielbiam takie proste przepisy w których wystarczy jedynie wymieszać składniki a reszta właściwie robi się sama. Moje ulubione warzywa czyli marchewka, batat, papryka i awokado oraz pyszne sery: parmezan i gorgonzolą nadają całości charakteru. Przepyszny pomysł na smaczny i zdrowy lunch do pracy lub szkoły. Składniki (7 babeczek/2 porcje): 100 gram Marwitek (marchewek marki Marwit) 1/3 średniego batata(...)warzywa, sery, mąkę, jajka, mleko i przyprawy: sól, pieprz, wędzoną paprykę oraz proszek do pieczenia dokładnie mieszam. Formę na muffiny wykładam papierowymi papilotkami i nakładam do wnętrza każdej ciasto na 3/4 wysokości. Muffiny umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut, po upieczeniu wyciągam z formy (lub z silikonowych foremek) i studzę na kratce. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapożegnanie truskawek przygotowałam chlebek z truskawkami, u mnie podwójnie truskawkowy. Połączenie świeżych i upieczonych truskawek jest idealne, zdecydowanie zaspokaja głód na truskawki :). Przepis jest jak zawsze bardzo prosty, więc warto spróbować. U mnie pojawia się mąka razowa, otręby, ale jeśli nie chcecie ich używać to po prostu z nich zrezygnujcie. To jest tylko moja propozycja, a nie ścisły przepis(...)koniec dodaj szklankę truskawek, ostatni raz wymieszaj, ale tym razem ręcznie - dokładnie, ale delikatnie. Wyłóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na cieście ułóż 0,5 szklanki truskawek. Chlebek piecz ok. 1 h. Po ostygnięciu ozdób ciasto resztą truskawek. Smacznego
Corner With RecipesDomowe ciasteczka dla psa to zdrowa alternatywa dla sklepowych przysmaków bez dodatku chemii i ulepszaczy. Proste składniki. Razowa mąka, spora ilość świeżej marchewki, prawdziwe masło i miód. Tylko cztery elementy, a radość psiaka bezcenna. Moje psy asystowały mi prawie na każdym kroku przygotowań. Uwielbiają marchewkę a zapach masła nęci chyba każdego czworonożnego pupila. Czy ciasteczka są smaczne(...)kawałki i zmiksować w blenderze dość drobno, ale tak by pozostały wyraźne kawałeczki. Mąkę wrzucić do miski, dodać pokrojone na małe kawałki masło, wlać miód, wsypać marchewkę. Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką masę. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury
maniapieczeniazawsze działają intensywnie na moją kulinarną wyobraźnię, po cichu marzę sobie o jej książce o wypiekach (urodziny już za dwa miesiące, więc kto wie). Tym razem piekła chleb - szybki, prosty, a wyglądający niesamowicie efektownie. Szybki rzut oka na listę składników - wszystko jest. Czym prędzej więc udałam się do kuchni, żeby przygotować sobie to cudo. Oczywiście, nie pomyślałam o zapisaniu proporcji(...)miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę miody i 100 ml wody, odstawić. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i miodu, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, przestudzić. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o grubości 3-5 mm. Posmarować masłem, posypać makiem. Pokroić wzdłuż
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam te placki. Jeśli je zrobicie i spróbujecie zrozumiecie, że nie da się ich nie kochać. Ich szykowanie to całe trzy minuty – odrobina dłużej schodzi nad
Karo in the KitchenUdało mi się wreszcie kupić foremki wielkanocne i od razu postanowiłam je wykorzystać tworząc te śliczne, kruche ciasteczka. Ciasteczka są kruche ponieważ mają w sobie mąkę
Gotowanie...to proste !To chyba najprostszy przepis na lekki, pszenny chleb jak możecie zrobić w domowym piekarniku. Chleb pszenny bez zakwasu – na drożdżach. Szybko rośnie, pięknie pachnie, każdemu smakuje
Karo in the KitchenMini galette z bananami i chrupiącym musli Prosty, pyszny bananowy deser z chrupiącym musli. Z tego przepisu możecie oczywiście przygotować również tradycyjną tartę (22 cm), ale ja polecam Wam spróbować tą wersję. Takie galette możecie urozmaicić również w inne owoce np. jabłka i dodać odrobinę czekolady startej na tarce. Tu można próbować różnych wariantów, zachęcam do eksperymentowania Spróbujcie(...)Crunchy czerwone owoce z nasionami chia 4health cynamon Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę. Mieszamy ją z cukrem pudrem. Następnie dodajemy posiekane schłodzone masło i wbijamy całe jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę lub na krócej do zamrażalnika. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na silikonowej
Słodkie okruszki