proste ciasta - 17526 przepisów (strona:873/1169)

Chleb Pszenny z Jogurtem Naturalnym 158

Witam serdecznie Propozycja na prosty i smaczny chleb pszenny z jogurtem naturalnym . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 800 g 500 g mąki pszennej (poznańskiej) 400 g jogurtu naturalnego 50 ml letniego mleka 30 g drożdży świeżych 3 łyżki stołowe oleju 10 g soli (około 1 1/2 łyżeczki) 10 g cukru kryształ (około 1 1/2 łyżeczki(...)większej miski daję jogurt , olej i mieszam łyżką tak żeby jogurt połączył się z olejem . Następnie dodaję rozczyn , mąkę , sól i całość mieszam łyżką do połączenia się składników . Teraz ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 3 – 4 minut . Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 218

więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki . Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto w rulon od dłuższego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby dżem nie wypływał podczas pieczenia. Rulon kroić na 4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze - dodatkowo wierzch papieru można lekko oprószyć mąką, będzie to dodatkową(...)pasta sezamową MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Chałwa domowa z pistacjami  ESMERALDA ZE SMAKIEM - Krówki śmietankowe z sezamem SZÓSTE NIEBO - Odwrócony seromak na sezamowym spodzie G OTOWANIE... TO PROSTE! - Babka

Grunt to przepis!
JAK FOTOGRAFOWAĆ JEDZENIE? 218

jest pytanie... Post powstał na potrzeby konkursu organizowanego przez autorkę bloga Green Morning . Szczegóły: TUTAJ . O warsztatach natomiast TUTAJ . Jak fotografować jedzenie? Kiedy zaczynałam blogowanie myślałam, że to banalnie proste. Wystarczy strzelić pierwszą lepszą fotkę i opublikować. Jakże się wtedy myliłam! Nie mając pojęcia o aparatach, o świetle, o przysłonach, kadrowaniu, a nawet o obrabianiu zdjęć, brnęłam(...)takimi się stały. Próbowałam rozwijać się w sferze kulinarnej, jak i poza nią. Zdecydowanie lepiej wychodziła mi fotografia plenerowa, ale przecież nie wrzucę tego jako grafikę do przepisu na ciasto, prawda? Przepłakałam wiele nocy uzmysławiając sobie, jak mało wiem i potrafię, ile jeszcze przede mną pracy i, że o lepszym sprzęcie mogę pomarzyć. Po pewnym czasie udało mi się coś

W kuchni Karmel-itki
Dżem ze śliwek (powidła śliwkowe) z odzysku 196

Kilka dni temu na blogu ukazał się przepis jak za pomocą sokownika zrobić sok ze śliwek . Dziś zaprezentuję Wam jedną z propozycji

KuchniaWeDwoje.pl
Słowackie haluszki – przecierane kluseczki 113

Haluszki inaczej przecierane kluseczki, to danie regionalne wielu kuchni wschodnioeuropejskich, w tym kuchni podhalańskiej. Najbardziej popularne danie w kuchni słowackiej, które występują z dodatkiem bryndzy. Są

ProstePesto.pl
Babeczki serowe 176

Bardzo prosty przepis na smaczne babeczki serowe. Są delikatne i puszyste. Polecam podawać je z owocami (u mnie jagody). Można je również zabrać jako deser do pracy. W związku z tym, że w składzie jest twaróg, to po wyjęciu babeczek z piekarnika, opadają one nieznacznie. Jeżeli zależy Wam na pięknie wyrośniętych, to należy postępować z nimi podobnie(...)proszek do pieczenia, po czym dobrze zmiksować. Białka ubić w osobnej misce ze szczyptą soli. Do mieszanki serowej dodawać po łyżce ubitej piany i każdorazowo wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto przelać równomiernie do foremek i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut. Babeczki podawać na ciepło lub zimno z dowolnymi owocami

Passions hobbies life
Babeczki z budyniem 358

Dodajemy mokre składniki: olej, mleko i jajko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (nie dłużej!). Do formy wyłożonej papilotkami (ja zrobiłam swoje samam z papieru do pieczenia) nakładamy niewielką ilość ciasta. Dodajemy po łyżeczce budyń i przykrywamy pozostałym ciastem. Na wierzch układamy kawałki gorzkiej czekolady, ja zuyżyłam pół tabliczki, resztę dołożyłam potem. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym

Ciastkozercy
BABKA Z MĄKI MIGDAŁOWEJ 201

się podczas obróbki. O  korzystnych właściwościach tejże mąki  pisałam  tutaj , więc nie będę się powtarzać 😉. A dlaczego akurat moje zainteresowanie padło na mąkę migdałową? Ot z prostej przyczyny ... a mianowicie jest bezglutenowa i niskowęglowodanowa 😊.  Staram się ostatnio ograniczać węglowodany maksymalnie, a więc szukać alternatywnych produktów (co się okazuje nie jest rzeczą łatwą) do tego(...)dokładnym rozpuszczeniu się cukru dodajemy po łyżce miękkie masło i aromat. Kiedy masa jest gładka dodajemy do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto będzie gęste. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (chyba, że macie silikonową foremkę tak ja, wtedy nie trzeba jej smarować masłem). Do foremki wykładamy masę. Wyrównujemy łyżką i wstawiamy

Walijskie Pichcenie
WIELKANOCNY BARANEK Z DOMOWEGO MASŁA KROK PO KROKU 236

etap ubijania. Przekładam kawałki masła do miski, przelewam także przez sito maślankę z grudkami masła, które odpadły od łopatki. Maślankę przelewam do słoika i odstawiam, można ją wykorzystać do ciasta lub po prostu wypić. Ten etap zajmuje mi ok.5 minut. Do miski z kawałkami masła wlewam bardzo zimną wodę, ubijam masło łyżką i wypłukuję resztki maślanki. Czynność tę powtarzam kilkakrotnie

Smaczne Zdrowe
Szybki piernik 180

olej i powidła. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy do powstania jednolitej masy. Masę wylewamy do natłuszczonej formy, pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia. Polewa: wodę umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masło i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu, aż się

Smak mojej kuchni
SCRAB CAKES – ODDWORLD ABE’S ODDYSEE – buraczane paszteciki z awokado i piersią z kurczaka 313

Oddworld Abe’s Oddysee – znaliśmy ten tytuł, ale o dziwo żadne z nas w niego nie grało i dlatego nigdy nie braliśmy pod uwagę jego potencjału

Nerds Kitchen
Czekoladowe brownie 231

minuty na obrotach 7. Zmniejszamy obroty do 5, czas wydłużamy o 2 minuty i dodajemy ostudzoną mieszankę masła i czekolady, przesianą mąkę i sól. Ściągamy pokrywę i łopatką łączymy ciasto z orzechami i groszkami czekoladowymi do pieczenia. Wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Władamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 25 min i kroimy po całkowitym wystudzeniu. * użyłam

ladykitchen
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 257

Cesarstwo Wysp, czyli miejsce akcji gier z serii Dishonored, z oczywistych względów obfituje w dostawy ryb, co przekłada się na tutejsze tradycje kulinarne. Nadbrzeża pełne są

Nerds Kitchen
pyszne placuszki z kurczaka dla całej rodziny 569

jeszcze gdy wpadną niespodziewanie goście, a mamy tylko jedną piersiczkę na obiad przygotowaną i trzeba coś na szybko zmienić w planach obiadowych! To jest właśnie to... Dlatego proponujemy dziś prosty i wielokrotnie sprawdzony przepis na placuszki z fileta kurczaka. Nie dość, że są tanie, bo cała rodzina naje się jednym filetem (!), to i nawet, jeśli zostaną, to wyśmienicie smakują(...)cebulę i kroimy ją drobno, paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do mięsa. 3. Do kurczaka i warzyw wbijamy jajka, dosypujemy mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. 4. Nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano, tak jak placki ziemniaczane. 5. I gotowe! 6. Placuszki super smakują z frytkami i surówką

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Tort w męskim stylu 214

mogłam się jednak powstrzymać i musiałam użyć złotego pyłku.....uwielbiam jak błyszczy się i mieni. Mam nadzieje że przez to nie stracił swojego męskiego charakteru. Ten tort jest prosty.  W środku bita śmietana, mascarpone i świeże owoce.  Na wierzchu krem z masła, gorzkiej czekolady i skondensowanego mleka. Zrobiłam też brązowo- czerwone mazy na torcie. (Użyłam masy, tej którą(...)tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery  części. Krem 600 ml śmietany kremówki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk