sztuki. Każdy, kto jest w Hiszpanii, musi zjeść przynajmniej jeden polworon – inaczej wizyta w tym kraju, zwłaszcza w Wigilię, nie może być uznana za zaliczoną :) Poniższy przepis, o prostych składnikach i łatwy w wykonaniu, wywodzi się z tradycji kulinarnych Andaluzji, a nazwa polworonów pochodzi od Colegio del Espíritu Santo, przyklasztornej szkoły, prowadzonej przez siostry zakonne La Rambla w Kordobie(...)umieść wszystkie składniki w misce (smalec powinien być miękki, zaś cukier puder przesiany, aby nie było w nim grudek), i dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia się składników. Rozwałkuj ciasto na grubość 1,5 cm. Ciasto wałkuj przez folię spożywczą, aby nie przyklejało się do wałka. Szklanką, kieliszkiem lub okrągłą foremką o średnicy 3 – 3,5 cm wykrawaj okrągłe ciasteczka
Grahamka, weka i kajzerkaUwielbiam śniadania na słodko...ale to już chyba powtarzałam kilkukrotnie. Jeżeli i Ty masz czasem ochotę na słodkie śniadanie, to dobrze się składa. Ten przepis jest dla ciebie idealny. Prosty w przygotowaniu omlet kakaowy, podany w sposób nietypowy - jako rolsy z masłem orzechowym i bananem. Omlety to śniadaniowe klasyki. Przygotowywać je można na wiele sposobów. Jedni lubią omlety wytrawne - polecam(...)Całość dobrze wymieszać przy pomocy rózgi lub widelcem. 2. Na patelni ( najlepiej sprawdzi się patelnia do naleśników ) rozgrzać 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wlać połowę ciasta. Smażyć około 2 minuty na średnim ogniu, następnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć 1 minutę. 3. Następnie na patelni ponownie rozgrzać 1 łyżeczkę oleju kokosowego i usmażyć
kolorowotorcikowoTakim optymistycznym akcentem witamy wiosnę, która jak na razie niestety jest tylko w kalendarzu. U nas też dziś na talerzu za sprawą tego kolorowego torcika z malinowym kremem. Prosty, klasyczny ale bardzo nam smakował. Bazowałam na malinowej konfiturze ale latem koniecznie dodajcie do kremu te świeże owoce. Formuła tortu jest bardzo lekka, niezbyt słodka więc świetnie się sprawdzi(...)łyżce, ubijając aż piana będzie bardzo gęsta. Zacząć dodawać po jednym żółtku a po nich dodać wodę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Z ciasta odłożyć 4 łyżki i wymieszać z zielonym barwnikiem. Dno tortownicy wyścielić papierem i przełożyć większą część ciasta (tą bez barwnika). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru. Z roztargnienia chyba zapomniałam go dodać, ale i tak są smaczne. Oryginalny przepis pochodzi z programu telewizyjnego ” Domowy kucharz „. Mój jest nieco zmodyfikowany. Proste składniki, proste wykonanie, a przy tym też można maluchom, które nie przepadają za warzywami przemycić trochę witamin. Nie znam problemu nie jedzenia warzyw u dziecka, bo Stasiek od małego je lubi(...)większej miski wbić jajko, dodać jogurt i oliwę – składniki wymieszać. Sypkie składniki wsypać do większej miski, wymieszać szpatułką, łyżka lub nawet widelcem – tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do foremek wypełnionych papilotkami do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut
Niebieski kubek z kawaPodczas gdy na blogach pojawiają się przeróżne przepisy na fritatty, hiszpańskie tortille, albo inne zagraniczne zapiekanki, ja proponuję wam prostą, naszą polską babkę ziemniaczaną z surowych tartych ziemniaków, z dodatkiem smażonego boczku, szynki i cebuli. Ta babka jest przygotowana tradycyjnie, bez wymyślnych dodatków, tak jak przygotowywało się u mnie w domu. Babkę ziemniaczaną z boczkiem przygotowywał w domu mój(...)Najpierw podsmażamy pokrojony w kostkę (ok. 250 g) boczek, cebulę, tym razem dodałam też trochę szynki. Po przestudzeniu dodajemy to do masy ziemniaczanej, dodajemy pokrojony szczypior, mieszamy po czym ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą, wyrównujemy i posypujemy bułką tartą, zapiekamy w 200 stopniach ok. godziny, aż babka ziemniaczana będzie rumiana. Babkę ziemniaczaną możemy podać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKuchnia Węgierska jest zdecydowanie jedną z najbardziej lubianych zagranicznych kuchni w Polsce. Nie dość, że Węgry są popularnym celem wakacyjnym, to jeszcze tamtejsze potrawy, oparte o
ProstePesto.plPolanko, powiedział przedwczoraj, że dwadzieścia jeden. Potem przespaliśmy jedną noc, trzeba było odjąć jeden i zostało dwadzieścia. Przecież to całkiem proste. - Tak - przyznał Tygrysek - to rzeczywiście całkiem proste. - A po chwili zapytał: - A dziewiętnaście, ile to jest dziewiętnaście? - Wyobraźmy sobie, że tu leży dziewiętnaście ziarenek groszku. I każdy groszek to jeden dzień. Do Bożego Narodzenia jest(...)jednej, ani na stole, ani w pysznej pulli , jaką upiekłam. Nie dlatego, że jestem taka niecierpliwa, ale dlatego, że nie cierpię rodzynek, a w cieście są już absolutnie nie do zaakceptowania. Odliczam więc dni piernikowym kalendarzem, a smak Świąt przywołuję pyszną fińską chałką kardamonową. Pulla wypiekana jest tradycyjnie w Finlandii w okresie przedświątecznym i różni się od typowej chałki dodatkiem
KUCHARNIAdzieli próg hotelowy od piaszczystej plaży sopockiego uzdrowiska! Obiekt miał oficjalne otwarcie całkiem niedawno bo w czerwcu 2018r. Budynek w którym się mieści RESTAURACJA SŁONA WODA charakteryzuje się nowoczesną, prostą i schludną architekturą - ogromnie żałuję iż nie udało mi się uchwycić na zdjęciach uroku okolicy w pełnym świetle dnia, miejsce to jednak odwiedzałam wczesnym wieczorem. Nowoczesny i elegancki(...)zaakcentowana, aby całość nie wyszła mdła i mało wyrazista. Tutaj dynia została podkreślona dodatkiem kwaskowatej pomarańczy oraz orzechów i całość idealnie się razem komponowała. Każdy kęs miękkiego i wilgotnego ciasta to była sama przyjemność dla podniebienia :) Autorska kawa "Słona Woda" składała się z syropu słony karmel , 40ml espresso , solidnej porcji mleka , grubej warstwy mlecznej pianki oraz kruszonych orzeszków ziemnych prażonych
Grunt to przepis!składników dodajemy rozmącone żółtka z olejem oraz ubite białka. Wszystko Dokładnie mieszamy. W koszyku frytkownicy umieszczamy 4 podwójne papilotki (jedna włożona w drugą) i w każdą z 4 nakładamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy przez 10 minut we frytkownicy beztłuszczowej w 175 stopniach C. Wioleta Gargula
MamaOskarkaJuż dawno na blogu nie było wypieków. Nie pamiętam już nawet kiedy piekłam jakieś ciasto czy ciasteczka. Postanowiłam to jednak nadrobić, a że czasu mało mam ostatnio, to najszybciej upiec ciasteczka. Zdrowo, bo z płatkami orkiszowymi, ale możecie je zamienić na owsiane. Dodatek słonecznika nadaje tym ciastkom cudownego smaku i zapachu. Możecie dodać dowolnych owoców, ja najczęściej używam jabłek(...)minut. Tych ciasteczek nie trzeba niczym dosładzać. Są pyszne od razu po upieczeniu. Cudownie pachną prażonym słonecznikiem. Dodatek owoców zapewnia im lekką wilgotność. Ten przepis jest tak prosty i szybki, że dodaję go do akcji "Błyskawiczny piątek" . Zachęcam Was, abyście dołączyli do facebookowej grupy
Codzienna kuchnia niecodziennamajonezem;) Może właśnie pora zmienić jego przyzwyczajenia. Jajka faszerowane to pomysł na podanie jajek ale w nieco innej formie. Jedyną trudność stanowi tutaj przekrojenie skorupki, które nie jest prostym zadaniem. Najlepiej sprawdzi się tutaj naprawdę porządny nóż. W zasadzie jajka możemy faszerować w sposób dowolny. Tutaj prezentuję zupełnie podstawowy przepis. Możemy dodać do farszu pieczarek, albo obrać całe jajka(...)obtaczamy w bułce tartej Podsmażamy na roztopionym maśle klarowanym do zrumienienia się bułki. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/jajka-faszerowane/ MieszamWGarnku Artykuł Jajka faszerowane pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuJeżeli lubicie kokosowe smaki, a batoniki bounty Wam smakowały, to ten przepis z pewnością jest dla Was! Zdrowsza wersja, prosta w wykonaniu i szybka. O tym, że smakują jak te oryginalne i są nieziemsko dobre, chyba nie musimy pisać :) Kokosowy smak miesza się z rozpływającą czekoladą - to musi być pyszne! Jaglane batoniki Bounty Przepis na ok. 25-30 sztuk(...)gorzką rozpuszczamy z ok. 2-3 łyżkami mleczka kokosowego. Schłodzoną masę możemy: a) pokroić w prostokąty i zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie (wersja slow) b) rozpuszczoną czekoladę nałożyć na całe ciasto w blasze i dopiero kroić na kawałki (wersja fast) Czekoladę posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleDawno temu moja znajoma była w okolicach Krakowa. Były to czasy kiedy o nocleg i dobrą kuchnię nie było łatwo. Kulinaria i fajne hotele były dopiero
Proste Potrawysię zastanawiam, czy mi się chce. Ale chyba tak. Nie mogę być ciągle taka aspołeczna. Chleb, który chcę Wam dzisiaj pokazać, upiekłam w zeszłym tygodniu. Szukałam czegoś szybkiego i prostego, i wertując książkę Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger oraz Marie-Theres Wiener wpadł mi w oko chleb na niedzielę . Tak się właśnie ładnie nazywa. Miód, rodzynki... Musiało wyjść dobrze(...)wymieszać na gładką pastę. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Rodzynki zalać wrzątkiem. Po tym czasie do zaczynu dodać resztę mleka i miodu, przesiane mąki, sól i jajko. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta, wyrobić. Na końcu dodać dobrze odsączone rodzynki, delikatnie wmieszać do ciasta. Odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrzewykorzystanie i zagospodarowanie artykułów żywnościowych, aplikacja wprowadza "food sharing". Ruch nazywany "foodsharingiem " zrodził się kilka lat temu w Niemczech . Jego głównym celem jest zapobieganie marnowaniu jedzenia w jeden prosty sposób - poprzez oddawanie żywności innym ludziom. Aplikacja stworzona przez Electrolux ma ułatwić wymianę produktów spożywczych pomiędzy użytkownikami. I tak na przykład - wyjeżdżasz, w domu masz kilka łatwo psujących się artykułów. Wprowadzasz(...)gotowania bulionu. Przejrzałe banany to świetna baza do smoothi ( warto zamrozić nadmiar ) lub chlebka bananowego. Wychodzący z terminu jogurt z powodzeniem wykorzystasz do muffinek, a maślankę czy śmietankę - do ciasta naleśnikowego. Aplikację Taste&Share, jak i wiele pomysłów na wykorzystanie tzw. "domowych resztek" żywności, poznałam uczestnicząc w warsztatach Electrolux. Wspólnie z uczestniczkami spotkania i szefem kuchni Julianem Karewiczem, gotowaliśmy
kolorowotorcikowo