przewidziany jest tylko na dwa blaty tortu o wysokości ok. 1,5 cm. Dlatego po upieczeniu pierwszego ciasta czynność powtarzamy. Nie pieczemy od razu z podwójnej liczby składników, żeby ciasto lepiej się upiekło. 150 ml metaxy Po upieczeniu i schłodzeniu tort kroimy na blaty i nasączamy je metaxą. Środkowy blat z dwóch stron. Składniki na masę: 200 g masła(...)błon i włókien). Torty prawie zawsze robię we wrześniu. Dla taty. I pewnie dlatego wkładam w to tak dużo serca. Z ręką na sercu polecam Ci ten przepis. Z prostej przyczyny - tort upieczony z miłością zawsze wychodzi genialnie. Powodzenia
Kuchnia Pani WiosnyPołączenie pieczarek, sera żółtego i fileta z kurczaka pewnie każdy zna ;) Ja dziś proponuję nietypową roladę, która smakuje wyśmienicie. Nie należy do kategorii dietetyczne, ale jakże
Tagebuch po polskułyżki oliwy smakowej pomidorowej 1 łyżeczka pieprzu szczypta chili 1 cebula 1 łyżka masła Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy jajko, wodę i olej, zarabiamy ciast. Następnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy miseczką i odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło, w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Cieciorkę i soczewicę odcedzamy z wody
Sama słodycz i szczypta chiliszkoda, ale może tak jak ja macie już trochę przesyt? Truskawki sauté, truskawki z puddingiem chia, pavlova z truskawkami, koktajle i musy, ciasta i tarty … wszystko już było. Dlatego na zakończenie truskawkowych żniw proponuję Wam inną opcję – wytrawne polędwiczki wieprzowe z truskawkami w sosie balsamicznym, a na pocieszenie(...)migdały, mieszamy Polewamy octem balsamicznym Do gotowego sosu wkładamy usmażone polędwiczki i czekamy moment, aż się smaki połączą drukuj przepis Voilá! Prawda, że proste? Moim zdaniem ta potrawa najlepiej smakuje z sałatą z sosem balsamicznym i ryżem. Sałata oczywiście może być z truskawkami! Przypominam Wam też o rewelacyjnym przyrządzie
PatchworkCzyli "comfort food"- szybkie, proste i satysfakcjonujące nomz, które zły dzień czyni nieco bardziej znośnym. Stworzone do pałaszowania pod kocem, przy ulubionym, najbardziej ogranym filmie, którego dialogi jesteśmy w stanie cytować pomiędzy jednym kęsem a drugim. Świetnie pasujące do focha na cały świat, deszczu za oknem i wewnętrznego zachmurzenia. Idealne na dziś. No bo kurczę- przecież jest piątek(...)jedynie dobrego ciacha, ciepłości w stopy i gorącej kawy. A ponieważ ciacha nie było, zaszła improwizacja i powstała tarta. TARTA Z BANANAMI I NUTELLĄ ŚLIWKOWĄ 1 opakowanie kruchego ciasta (wiem, wiem, idę na łatwiznę, ale o to chodzi w "comfort food") 2 banany 5 łyżek śmietany kremówki 1 jajko 5 czubatych łyżek powideł śliwkowych z ciemną czekoladą szczypta sody
les mirabellesNajnowsza część serii Fallout nie pomija kwestii jedzenia i pozwala naszemu bohaterowi na uzyskanie pożywnych posiłków za pomocą specjalnych stanowisk do gotowania. Oprócz znanej z poprzednich
Nerds Kitchenniż maślane paluszki chlebowe ? Zwłaszcza gdy wychodzą z piekarnika cieplutkie, pachnące i bardzo smaczne. Super miękkie, maślane , z dodatkiem czosnku paluszki chlebowe zrobione od podstaw. Przepis na paluchy jest prosty i idealny do podawania z zupami lub jako mała przekąska. Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną(...)dodajemy sól i czosnek. Mieszamy. Włączamy mikser wyposażony w haki. Powoli do miski wsypujemy mąkę. Czekamy aż składniki dokładnie połączą się ze sobą. Może to zająć około 7 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na długość około 10 – 15 cm powstanie nam paluch
Zdrowy Styl JoannyTapas do małe, wywodzące się z Hiszpanii przystawki. Są one podawane na zimno albo na ciepło. Może to być zarówno kawałek omletu, zapiekana bagietka, kawałek hiszpańskiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubię moje studia. Trzy dni wolnego, dwa dni nauki i ta nauka na studiach magisterskich, cóż.. sami wiecie. Dodam, że jestem na studiach dziennych, państwowych
Słodkie Przyjemnościktórej wyciągnęłam puszkę z papają. Hmpf... Nigdy jeszcze papai nie jadłam, a puszka kurzyła się wystarczająco długo. Teraz pozostało już tylko znaleźć odwpiedni przepis... W gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2012, znalazłam sernik z mango. Pomyślałam, i stwierdziłam, że niedaleko pada papaja od mango , i że można je podmienić. W sklepie z kolei okazało się, że limonki dostępne(...)rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugnieść na spodzie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto podpiec w 190 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, a następnie rozpuścić na parze. Ostudzić. Serek utrzeć z jogurtem, sokiem z cytryny
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekarni udało mi zdążyć z nim na czas pieczenia tego chlebka. Wszystko co pisała o nim Jola z bloga smak mojego domu – klik jest prawdą. Chlebek jest bardzo prosty i wdzięczny w przygotowaniu. Nie miałam z nim żadnych problemów, choć wyrastał dość długo. Smaczny, dzięki prażonej mące nabrał wspaniałego aromatu. Polecam:) W przygotowaniu tego chleba pomagał mi mój nowy(...)łyżki soli Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta. Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy: 600 g mąki pszennej typ 650 Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie
Pieguskowa Kuchniazaglądamy do kuchni włoskiej aby poznać smak języka z multikurs.pl . Ten przepis jest na specjalne zamówienie. Pewien młody człowiek sam sobie kucharzy i poprosił o przepis na prostą lazanię. A więc Michał ....mówisz i masz :) Dokonałam odpowiednich zakupów i przystąpiłam do dzieła. Bez obciążania beszamelem, tylko i wyłącznie sos pomidorowy z e-book(...)dużo aby także przykryć wierzch. Chyba, że mamy naczynie z pokrywką, a więc wtedy nie trzeba. Jeśli sos będzie gęsty, należy podlać 1/3 szklanki wody lub rosołu. Płaty ciasta bez względu co pisze na opakowaniu lekko obgotowujemy, w szerokim garnku z dwoma litrami osolonej wody. Aby nie trzeba było mieszać i aby nie przywierało na dno garna wrzucamy trzy
Dieta moja pasjachleb smakuje zawsze wyjątkowo! W związku z tym moim uwielbieniem do pieczywa postanowiłam spróbować upiec chleb bezglutenowy. Na początek skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu kacikslodkosci.blogspot.co.uk . Chlebek okazał absolutnie prosty do przygotowania. Żadne doświadczenie z wypieku tradycyjnych chlebów nie było tutaj przydatne. Chleb bezglutenowy wyrasta krótko i mało – i trzeba o tym pamiętać. Oczywiście brak glutenu przekłada się(...)więcej. Chleb bezglutenowy nie podwoi objętości a długie wyrastanie mu nie sprzyja. Foremkę 10×25 cm wysmarować dowolnym tłuszczem i obsypać mąką bezglutenową. Po lekkim wyrośnięciu ciasto na chleb wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do przygotowanej foremki. Przykryć ciasto w foremce folią -uważając żeby się nie przykleiła do ciasta- i zostawić do lekkiego wyrośnięcia na 10-20 minut
UgotujmyTo.pllubi lodów?? Ja osobiście bardzo je lubię, dlatego postanowiłam podzielić się przepisem na domowej roboty lody z białej czekolady. Całe przedsięwzięcie jest bardzo proste. Polecam serdecznie. SKŁADNIKI NA LODY 6 PORCJI: 1 jajko 1 żółtko 3 łyżki drobnego cukru 150 g białej czekolady 300 ml mleka 150 ml gęstej śmietany SKŁADNIKI NA WAFELKI: 1 białko 4 łyżki drobnego(...)3.Przygotować wafelki. Tacę do pieczenia ciastek wyłożyć pergaminem. Białko ubić z cukrem na pianę, po czym dodać mąkę z kakao oraz masło i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Nałożyć łyżkę ciasta na tacę i rozsmarować tak, by powstało koło o średnicy 12,5 cm. Piec 4-5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, przełożyć krążek
Kuchnia w opałachUsmażcie babciom, dziadkom i wnuczkom placuszki! Tak, dzisiejszy i jutrzejszy dzień to idealny czas na dobrości, rozpływające się w ustach i tak smakowite, że kuchmistrz nie
Przepysznik - BLW i nie tylko