Właśnie stwierdziłam, że jadam stanowczo za mało ryb. Czym prędzej trzeba to zmienić) Wymyśliłam więc, lekką i zdrową zapiekankę, lasagne z trzech prostych składników: wędzonego łososia, serka Philadelphia i cukini. Ot taką ciekawą alternatywę dla klasycznej lasagne. Może nieskromnie to zabrzmi, ale powiem Wam, że danie było bardzo apetyczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najwiecej(...)lekko odciskamy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Odstawiamy. Płaty łososia kroimy na kawałeczki. W osobnej miseczce rozdrabniamy oba serki, dodajemy tyle mleka, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Wszystkie składniki łączymy i dodajemy przyprawy. Zaproponowałam wersję ze szczypiorkiem, ponieważ wydaje mi się najodpowiedniejsza. Ja nie miałam szczypiorku, więc dodałam suszony koperek i czosnek w granulkach. Gotujemy
Mia Cucina SofietaNowego Świata. W mieście Sorento pewien kucharz, był tak zafascynowany nowym warzywem, że postanowił z nim poeksperymentować. Obrał, ugotował, dodał wody, mąki i ugniatał, z czego wyszło mu miękkie ciasto, ale…bo zawsze jest jakieś, było dość miękkie. Więc pokroił na zaokrąglone kawałki, aby się nie rozpadły i je ugotował. I tak w skrócie powstały Gnocchi, które potrzebowały sosu(...)gram Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Fusilli alla Sorrentina Przede wszystkim, jeśli wydawało Ci się mój drogi czytelniku, że poprzedni makaron Penne al Baffo był prosty 😉 to Cię zaskoczę, ten jest jeszcze prostrzy. Po pierwsze zacznij od sosu, rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek, wrzuć czosnek w całości i chwilę go podsmaż. Po drugie
RafalCookSpolszczony „Gyros” w bułce Gyros to doskonała potrawa na weekend , jeśli chcemy ciut poleniuchować . Prosty w wykonaniu , smaczny a do tego nie ma w domu nikogo , kto by go nie lubił . Ten przepis jest taką lekką profanacja dania , bo do wykonania użyłam schabu wieprzowego Cóż akurat takie mięso było pod ręką , ale wyszło mega smaczne Ale podczas(...)sałaty lodowej 1 czerwona cebula Wszystko z listy sos , mieszamy ze sobą w miseczce i odstawiamy na godzinkę ,żeby się przegryzło .Składniki na bułki umieszczamy w maszynie do wyrabiania ciasta . Wyrabiamy tak długo aż masa będzie jednolita i sprężysta . Formujemy podłużne płaskie bułki , wysokie na 1 cm , gdyż bardzo wyrosną . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C , bez termoobiegu , przy
Ogrodnik w podróżyWłoska kuchnia - któż jej nie lubi? Pasty, pizze, foccacia, calzone, ravioli... W Polsce zakochaliśmy się we włoskim jedzeniu, bo poniekąd przypomina polskie - syci, dobrze smakuje i należy raczej do prostych. Szukam więc na kulinarnej mapie Poznania miejsc wartych poznania. I zasmakowania. Tak było w przypadku tego miejsca. Pizzeria położona jest niedaleko Starego Rynku, na ulicy(...)takie rzeczy peszą, gdy ktoś obok mnie pastwi się nad talerzem z aparatem w ręku. W domu, owszem, ale nie w restauracji. Wracając do pizzy. Najlepsze ciasto, jakie miałam okazję jeść i mówię całkiem poważnie. Śmiem nawet twierdzić, że w czołówce w Poznaniu, o ile nie na szczycie. Odpowiednio cienkie, napowietrzone, wypieczone. Co do wierzchu, mam małe
W kuchni Karmel-itkiSłodkie miodowo-imbirowe ciasteczka przełamane kwaskowym kremem cytrynowym. Pewnego dnia naszła mnie właśnie ochota na takie ciasteczka, a było to tak.... Cały dzień zabiegany, malowanie, różnych
Gotowanie...to proste !Prosty i łatwy do przygotowania chleb na drożdżach, powinien przypaść do gustu zwłaszcza osobom mniej doświadczonym w wypiekaniu domowego pieczywa. Świeżo upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący się środek. Bardzo lubię chleby pieczone na zakwasie, one jednak wymagają nieco więcej czasu i uwagi. Tym razem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj(...)mąki, ale rozmieszanie ich w małej ilości wody przyśpiesza później wyrastanie chleba. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże i na początek 300 ml ciepłej wody, jeśli ciasto chlebowe będzie zbyt zwięzłe dodać pozostałe 50 ml. Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 - 2 godziny. Czas wyrastania
Kuchcik gotujedodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i ½ łżeczki soli- całość wymieszać. Jajka odzielić od żółtek. Do miski z mąką dodać żółtka i mleko, stopione masło i wymieszać( zmiksować) ciasto. Białka ubić na pianę, DO ciasta wmieszać jarmuż, posiekany koperek i serek wiejscki a na koniec delikatnie dodać stopniowo pianę z białek. Smażyć na patelni z obu stron na rumiano
Cooking for Emilyzimno, sezonowo, naturalnie i zdrowo. Chłodniki świetnie się w takiej sytuacji sprawdzają, zarówno te wytrawne - nasz chłodnik z botwinki, czy hiszpańskie gazpacho, jak i te owocowe. Ostatnio zrobiłam bardzo proste danie z pysznych dojrzałych truskawek z dodatkiem mleka kokosowego i żeby było trochę bardziej sycące dodałam chrupiące krakersy z quinoy z orzechami włoskimi, czarnym sezamem, olejem kokosowym i mąką(...)dolewamy trochę więcej wody. Masę rozprowadzamy równomiernie na sylikonowej macie (jeśli nie macie, można użyć papieru do pieczenia), za pomocą sylikonowej szpatułki, lub po prostu zwilżona, lub natłuszczoną (aby ciasto się nie przylepiało) ręką. Następnie wykałaczką, dzielimy ciasto na porcje, rysując skośną kratkę. Tak przygotowaną masę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem na złoty kolor
Quinoa Raz!Witam serdecznie Propozycja na pyszne placki z twarogiem które zaproponuję na dwa sposoby, jedne przygotowałam klasycznie jedynie z twarogiem a do drugich dodałam banana. Placki są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, idealnie nadają się na śniadanie i nie tylko. Od siebie dodam tylko że placki z samym serem najbardziej mi smakują gdy są ciepłe a te z bananami(...)przez chwilę miksuję tak żeby składniki się połączyły i powstała jednolita masa. Z tak przygotowanej masy formuję placuszki, blat posypuję mąką, dłonie oprószam mąką i biorę w dłoń kawałek ciasta (ciasto jest klejące) i delikatnie formuję w dłoniach kuleczkę. Następnie na blacie (posypanym mąką) delikatnie spłaszczam i formuję placuszek. Tak przygotowane placuszki smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty
Uwaga Babcia GotujeSzybkie proste, zero myślenia czy produkty suche pierwsze czy jednak nie. Zawsze mi wychodzą, zawsze, pyszne, lekkie, a co najważniejsze nigdy nie są suche ! Ostatnio w mojej szkole organizowana była akcja charytatywna, a na stole zagościły moje muffiny.. -( mam nadzieje ze smakowały.. ) Mała rzecz, a cieszy. Więcej takich akcji ! Skoro i na akcje to i na walentynki(...)cukru pudru lub sam cukier puder. Przygotowanie : Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem do połączenia składników. Na blaszce do muffinek umieścić papilotki. Na spód papilotek łyżka ciasta następnie łyżeczka dżemu/powideł, ponownie pół łyżki ciasta by zakryć dżem. Napełnić foremki. Piec około 15-20 minut w 175*C. -najlepiej sprawdzić muffinkę suchym patyczkiem, jeśli ciasto będzie się
Garnkowe fanaberieBabeczki stracciatella to prosty do przygotowania deser, który pasuje do popołudniowej kawy czy na drugie śniadanie, jeśli chcemy jednak sprawić trochę radości najmłodszym smakoszom warto pokusić się o wariant ulepszony - piankowe baranki :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 jajko 0,5 szklanki oleju(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Białą czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w naczyniu
CiastkozercyIdealny deser na świętowanie premiery remastera gier z przesłodkim smoczkiem Spyro. Nadal trzymamy się tutaj konwencji kolorystycznej i dzięki temu połączyliśmy ze sobą 3 różne smaki
Nerds KitchenNalewka śliwkowa to intensywny w smaku alkohol dla wielbicieli mocnych trunków. Czas wykonania: 1 h (+ 40 dni oczekiwania) Ilość porcji: 1,5 l Moc
KuchniaWeDwoje.plOstatnimi czasy ogromną przyjemność sprawiają mi pachnące bułeczki z własnego "pieca". Próbowałam już bułek cebulowych, pszenno-żytnich supełków i razowych bułeczek z płatkami owsianymi. Dzisiaj przedstawiam
babka w formiełyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru pudru Masa z mascarpone podana w czekoladowym serduszku: szklanka mascarpone 1 żółtko cukier puder dla smaku Dużo tłumaczenia nie mam:) przepis banalnie prosty - potrzebujemy do niego tylko dużo czekolady . Zaczynamy od czekoladowych serduszek . Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i smarujemy gorącą czekoladą nasze silikonowe foremki-serduszka. Odstawiamy na godzinę, później ponownie smarujemy. W kubku(...)Dodajemy cukier puder - dolewamy roztopioną czekoladę. Mieszamy mikserem przez około 5 minut Następnie wyrabiamy w rękach masę. Na folii kładziemy masę i przykrywamy ją również folią. Następnie wałkujemy - ciasto dzięki folii nie przykleja się ani do blatu ani do wałka. Skoro chcemy zrobić spaghetti musimy masę rozwałkować bardzo cienko. Gdy uda nam się to osiągnąć, wycinamy długie cienkie
dlaSmaQ