przygotowania ciastek użyłam własnie takich składników – jest to marchewka i orzechy. Przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy na pewno zaskoczy każdego. Kruche, orkiszowe ciasteczka marchewkowe świetnie pasują ze słodkimi orzechami włoskimi w karmelu Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki na ciasto: 230 g mąki orkiszowej 60 g płatków owsianych, jaglanych lub innych (u mnie jaglane) 200 g startej
Via GustoPrzepis na lekki i pyszny jogurtowo-serowy tort na zimno z masą świeżych lub mrożonych owoców. Bardzo szybki w przygotowaniu, dzięki temu, że nie musimy piec
AleTorcikPrzepis na lekki i pyszny jogurtowo-serowy tort na zimno z masą świeżych lub mrożonych owoców. Bardzo szybki w przygotowaniu, dzięki temu, że nie musimy piec
AleTorcikoglądanie widoków z Apulli na Youtubie oraz testowanie przepisów z tego regionu Dziś zapraszam Was na tarallucci – to niezwykle prosta przekąska, którą możemy wykonać w wersji słodkiej oraz słonej. Tarallucci to małutki, okrągłe pieczywo, przygotowane z kruchego ciasta, na bazie mąki pszennej, dobrej oliwy oraz białego, wytrawnego wina i aromatycznych przypraw. Koniecznie musicie spróbować Tarallucci 500 g mąki
365 dni dookoła kuchniceliakią lub nietolerancją pokarmową. Zdrowe, przepyszne, a w dodatku banalnie proste w przygotowaniu, nic dodać, nic ująć. Idealne na śniadanie, bądź deser. Zapraszam! Składniki (8 mini-bułeczek): Ciasto: 3 jajka 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego + odrobina do posmarowania bułeczek 2 łyżki mleczka kokosowego 1 szklanka mąki kokosowej 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka syropu daktylowego bio (opcjonalnie
Smiling ShrimpHej! Clafoutis to przysmak Francji. Warto je zrobić, bo jest ekstremalnie proste. Do czego je porównać. Mmm.... Moja pierwsza myśl jaka przyszła po upieczeniu
Tylko pysznieMayes „Pod słońcem Toskanii”, że wręcz poczułam proste, włoskie smaki płynące z kart książki. Jeden z przepisów spodobał mi się szczególnie. Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci, które „wydaje się początkiem i końcem włoskich deserów”. Można go zasmakować w wielu włoskich kawiarniach czy barach. To taki klasyk cukierniczy. Więc dlaczego nie upiec
Raj dla Podniebienianitki przeciągam między ciastem a spodem blaszki, delikatnie naciągając końce ku górze. Tak uzyskujemy gładką, równą i bez zacięż powierzchnię ciasta. Dekoracja dowolna, u mnie to był winogron, każdy może to zrobić po swojemu. I tym sposobem mamy, prosty, delikatny idealnie równy sernik na mega kruchym czekoladowym spodzie
Dieta moja pasjaHej! Dziś polecam zapiekankę "Dwa smaki". Czemu taka nazwa? Z bardzo prostej przyczyny. Jeśli w planach mam wykorzystanie pieczarek, to muszę pomyśleć też
Tylko pysznieWitajcie ponownie :) Dziś pokażę Wam mój sposób na szybką i smaczną pizzę z patelni. Jest to przepis dość prosty, i dla osób, który najdzie ochota własnie na pizzę, ale nie mają zbyt dużo czasu, by robić ciasto drożdżowe. Wiadomo, że smak obu pizz jest inny, ale warto spróbować i przekonać się, że taka pizza może być również bardzo smaczna
Gotuj z MąkąPieczona kapusta to prosty, aromatyczny i wyśmienity dodatek do obiadu. Wystarczy nasmarować ja oliwą z oliwek, posypać suszonym czosnkiem niedźwiedzim, doprawić solą i pieprzem i upiec
Oryginalny smakNorweskie bułeczki skoleboller. Proste w wykonaniu, słodkie, idealne do szkoły, na śniadanie, kolację czy podwieczorek. Są pyszne dzięki temu, że do ciasta dodajemy kardamon, a całość uzupełnia krem budyniowy i kokos. Całość polana słodkim lukrem. I takie bułeczki tygryski lubią najbardziej. Pycha, polecam! Źródło książka Wypieki z różnych stron świata Składniki Ciasto 70 g roztopionego masła
O kuchni z uczuciemMożna nimi dowolnie manipulować, ale w takiej wersji jest to coś naprawdę pysznego. Idealny posiłek na obiad czy też kolację. Prosta w wykonaniu, a zachwycająca. Dzięki mące kokosowej syci na bardzo długo i ma delikatny, kokosowy posmak. Składniki: Ciasto: 100g mąki kokosowej 30g mąki ryżowej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 łyżeczki bazylii Farsz
Czarnawisienkamiksera. Dzięki temu margaryna doskonale się rozmiesza. Powoli dosypujemy mąki i wyrabiamy ciasto. Sodę dodajemy na sam koniec. Przekładamy ciasto na stolnicę i dzielimy na mniejsze części. Formułujemy długie rulony, jak na kopytka i kroimy pod kątem prostym na zgrabne prostokąty. Można zostawić w takiej formie lub delikatnie zrolować w dłoniach. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy
Kuchnia od dwojgaGotową masę wylewamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Po upieczeniu ciasto odkładamy, aż ostygnie i na koniec dekorujemy cukrem pudrem i orzeszkami ziemnymi. Smacznego! Sprawdź również ten przepis – proste babeczki czekoladowe . Artykuł Fit brownie z batatów pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie
ale PyszniePyszna tarta warzywna, którą możemy zaserwować na obiad lub ciepłą kolacje. Składniki na tartę o średnicy 25 cm Na ciasto: 150 gr mąki pszennej 100 gr
Gotowanie...to proste !Świąteczne mini serniczki na kruchym cieście ze szczyptą cynamonu. Jeśli lubicie serniki i chcecie zaskoczyć Waszych gości ten przepis jest dla Was. Czas
KuchniaWeDwoje.plPyszny, prosty przepis na domowy chleb mojej kochanej Babci. Chleb robi się naprawdę szybko wystarczy zmieszać wszystkie składniki zagnieść ciasto i na godzinę do piekarnik gotowe. Chlebek niesamowicie długo jest świeży, wystarczy zawinąć w bawełnianą ściereczkę. W tym przepisie dodałam tylko słonecznik, ale polecam z wszelkimi bakaliami, suszonymi pomidorami, żurawiną lub ulubionymi ziołami. Jest to najprostszy i najszybszy
Wylizany Rondelskładników i na koniec białka. Troszkę białego ciasta wylewamy do keksówki. Następnie układamy choinki ciasno koło siebie. Zalewamy resztą ciasta, pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Studzimy, polewamy lukrem i dekorujemy według uznania. I gotowe :-) jest proste a bardzo ładnie wygląda. Polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKruche ciasteczka, bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Ja robiłam je w maszynce do ciastek, a jeśli takiej nie macie to z powodzeniem ciasto można rozwałkować i wykrywać foremkami. Są na prawdę przepyszne :) A dziś przedstawiam Wam pierwsze zdjęcia na moim nowym blacie, który zrobiłam sobie z mojego starego biurka. Jak się podoba? Czytaj więcej
Biały fartuszekBezglutenowa i bezjajeczna tarta z warzywami, bardzo jesienna.... Prosta do wykonania, daje nieograniczone możliwości modyfikacji. Smaczna, lekka, kolorowa - smakowała wszystkim bez wyjątku :) SKŁADNIKI na 2 tarty: ciasto: 250 g serka homogenizowanego 250 g masła lub margaryny roślinnej 500 g mieszanki mąk bezglutenowych ( u mnie Mix per Pane Nutrifree ) mąka do podsypania farsz: 3 marchewki 1cukinia 1 czerwona papryka
Kuchnia bezglutenowaProsty sernik bez spodu, pieczony z warstwą kwaśnej śmietany, mazisty, rozpływajacy się w ustach-to wyjątkowo pyszne ciasto, ubogi w składniki , potrzebny nam będzie tylko miska i blender. Wypiek na różne okazje w tym świąteczne. Składniki: 75 dag półtłustego twarogu 4 jajka ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy -70 g 300 ml śmietany kremówki Warstwa śmietanowa
Wanilia i KardamonSezon na bakłażan w pełni. W końcu postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam zapiekane warzywa z mozzarellą. Banalnie proste, a dzięki foremce do zapiekania firmy Gosia
Ania i Marcin gotująByła tak dobra, że do dziś pamiętam jej smak. Postanowiłam więc zrobić swoją, domową frużelinę. Przygotowanie frużeliny wiśniowej jest bardzo proste, wystarczy nieco cukru i mąki ziemniaczanej. Taki gęsty "kisiel" jest doskonały do deserów, naleśników, placuszków, gofrów, dekoracji ciast i do wyjadania prosto ze słoiczka. A co najważniejsze - można ją długo przechowywać. 1 kg. wiśni (bez pestek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Bardzo prosty i pyszny przepis na cukinię, która świetnie smakuje prosto ze słoika. Jest również doskonałym składnikiem sałatek oraz ciast i deserów. Pycha! 1 kg cukinii 1/2 kg cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki kwasku cytrynowego ok 5 szt goździków 1,5 l wody Obraną cukinie pokroić w kostkę i umieścić w niewielkim garnuszku
Di gotujeWczoraj naszła mnie ochota na pierogi z truskawkami. To pyszny i prosty sposób na letni obiad. Uwielbiam je polane śmietaną z cukrem... od razu przypominają się czasy dzieciństwa :) :) :) Składniki: * ciasto na pierogi (przepis tutaj) *mąka, woda, sól * truskawki * słodka śmietana * cukier * garnek+ woda do ugotowania pierogów Wykonanie: Truskawki oczyścić i umyć. Wyrobić ciasto
Zrób to smacznieJajecznica to bardzo popularne i proste śniadanie, aby jednak nie była nudna przygotowałam ją z cebulką, suszonymi pomidorami i szparagami, które od niedawna możemy znaleźć
Oryginalny smakSUSZONE ŚLIWKI W CZERWONYM WINIE Tym razem przepis na prosty, efektowny deser, który możecie przygotować na walentynkowy obiad lub kolację. Życzę Wam wszystkim miłych Walentynek i
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaProsta babka na oleju idealna do popołudniowej czy porannej kawki. Moje dziecko ją wprost uwielbia. Przy wielu wyszukanych ciastach na wielkanocnym stole zniknęła jako pierwsza. Składniki: 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1/2 torebki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki cukru pudru Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z połową
Cukiernia PychotkiTak na ostatnią chwilę, mam jeszcze dla Was przepis na proste i pyszne babeczki z orzeźwiającym aromatem cytryny. Ich przygotowanie zajmuje około 30 minut, a
DefinicjaSmakurewelacyjna przystawka lub lekki obiad, także od święta. W sam raz dla miłośników wypieków i ciepłych przekąsek. Proste w przygotowaniu i BARDZO smaczne trio ryby z twarogiem i koperkiem :) Kulebiak z wędzonym pstrągiem i twarogiem ciasto: 20 g drożdży szczypta cukru 250 ml mleka 500 g mąki pszennej jajko sól farsz: pęczek koperku, posiekany mała
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanki orzechów i suszonych owoców, drobno posiekanych (ja użyłam nerkowców, daktyli, migdałów, moreli, śliwek, żurawiny i rodzynek). Przygotowanie jest banalnie proste – wszystko razem zagnieść. Ja robię to w mikserze planetarnym. Jeśli zagniatacie ręką, to najpierw wymieszajcie łyżką, bo ciasto się bardzo klei. Ma mieć konsystencję mokrej gliny. Ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem. Zostawiam w ciemnym i ciepłym miejscu
ladykitchenFlaczki takie są świetną alternatywą dla ludzi którzy nie lubią tradycyjnych wołowych flaczków. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smakiem zainteresują każdego. Bardzo
Niezły Młynekmiękki i słodki buraczek, kremowy i słony kozi ser, orzechy laskowe i miodowo-balsamiczny dressing to składniki mojej dzisiejszej pysznej, prostej i zdrowej sałatki. Jeśli zaopatrzyliście się w odrobinę większą ilość buraków przy okazji ostatniego przepisu na Czekoladowe Ciasto z Burakami to podsuwam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie tego wartościowego i smacznego warzywa. Sałatkę możecie przyrządzić zarówno
Słodko-Słony Świat Ilonyjajka 1 szklanka cukru ( jak ktoś nie lubi strasznie słodkich ciast niech da mniej niż szklankę) 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju cukier waniliowy około 1 kg truskawek cukier puder do posypania tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie : Jest bardzo proste i wręcz mechaniczne ponieważ wszystko będziemy miksować. Najpierw ubijamy jajka i dodajemy(...)cukry i ubijamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ubijamy, dodajemy olej i ubijamy. Obrane wcześniej truskawki i umyte wrzucamy do ciasta. Wszystko razem mieszamy i wylewamy tak jak ja do tortownicy albo na blachę ( tą mniejszą, kwadratową) oczywiście pamiętając aby ją wysmarować tłuszczem. Pieczemy od 35-45 minut w temp. 180*C Niedługo więcej przepisów
W Moim Magicznym Domudać przepis bo sezon śliwkowy w pełni… aż szkoda nie wykorzystać tych świetnych owoców w zimie np. do ciasta drożdżowego, czy nawet do zwykłej chałki z masłem i dżemem śliwkowym… mniammmmm. A więc przepis jest bardzo prosty, wyjdą nam dwa słoiczki po około 330 ml. 1 kg śliwek 400 gr cukru (można dodać mniej w zależności od słodkości
moj przepis naGruzji, a dokładniej do górzystej Adżarii. Chaczapuri to wolnym tłumaczeniu "chleb z twarogiem" i duma każdej gruzińskiej gospodyni. Ten prosty wypiek o długiej historii w rejonie Kaukazu doczekał się wielu wersji oraz odmian, różniących się kształtem, rodzajem ciasta i dodatkami. Moja ulubiona adżarska odmiana ma kształt łódki i jest zapiekana z żółtkiem na wierzchu. Tradycyjne chaczapuri wypieka się zwykle
Food SquareKochani, a może Kochane bo raczej taka ananasówka przypadnie do gustu zdecydowanie dla większości Pań. Tak prosta w przygotowaniu i taka pyszna. Wręcz idealna ba
Niezły Młynekinnymi blogerkami w ten weekend pieczemy chleb na owsiance, przepis na chleb pochodzi z bloga Agnieszki .Chlebek jest bardzo prosty do zrobienia, a efekt jak widać..pyszny...ja robiłam prawie wszystko wg przepisu..ale zamiast do keksówek ciasto przełożyłam do tortownicy..ale to nie ważne jaki był kształt chleba, ważne ,że chleb był smaczny. Chleb na owsiance razem
Moje domowe kucharzenieDzisiaj wyszedł mi najlepszy kisiel jaki kiedykolwiek jadłam. Prosty w przygotowaniu, a niezwykle smaczny. Składniki: 300g malin, 70g cukru, 35g mąki ziemniaczanej, 430ml wody. Przygotowanie
W kuchni u Monikiplacek, który niezmiennie mi smakuje od wielu lat. Przepis wyjęty ze starego pożółkłego skoroszytu mamy:) Prosty w przygotowaniu, pyszniejszy z każdym dniem ... Ponieważ w domu były jeszcze dekoracyjne gwiazdki ze świąt posypałam nimi ciasto ... choć mam nadzieje, że to na pożegnanie a nie na przywołanie zimy. Serdecznie polecam :) Składniki : Placki : 4 szklanki mąki (1 szklanka
cucinareNiesamowicie szybkie ciasto, które zachwyca swoją konsystencją. Mocno wilgotne i czekoladowe w smaku, ale nie słodkie. Sam przepis jest banalnie prosty. Gdy około roku temu poznaliśmy bardzo sympatycznych ludzi (sporo starszych od nas), zaprzyjaźniliśmy i oczywiście zaczęliśmy
Szybko Tanio Smaczniesobie, ale z czym, ja je zrobię! I tak na bób ugotowany popatrzyłam i takie oto pierożki wymyśliłam. Przepis jest prosty, banalny, ale efekt dla tych co lubią bób genialny. Pierożki fajnie wyglądały i ciekawy smak miały. Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500, 100 ml wody, 1 jajko, szczypta soli, farsz: 400 g bobu, 1 biała cebula
Moniki Smakołykidzięki któremu można ją przyrządzać na słodko i na słono. Nadaje się w zasadzie do wszystkiego - zupy, zapiekanki, sosy, burgery, ciasta, kremy, pudingi, ciasteczka lub co tylko przyjdzie Wam do głowy :) Mi do głowy wpadł pomysł na niezwykle prostą, wegetariańską zapiekanę z użyciem suszonych pomidorów, papryki i mnóstwem świeżych ziół. Wyszła przepyszna! :) SKŁADNIKI (4 porcje) 1 woreczek ugotowanej kaszy
DefinicjaSmakuKolejny przepis na ciasto z owocami. Tym razem z rabarbarem, truskawkami i delikatnym aromatem wanilii. Jest bardzo smaczne, miękkie i również proste do przygotowania. Polecam Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200 g masła lub margaryny 3 duże jajka 1 laska wanilii 3 pełne łyżki gęstej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Oryginalny smakSkładniki: 1 butelka jasnego piwa (330ml) 0,5 kubka mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do
Luźna KuchniaMigdałowe muffinki z malinami to szybki, bezproblemowy i prosty wypiek – w sam raz dla niespodziewanych gości. Ja miałam już zmielone migdały, a masło rozpuściłam w
Poezja smakuWstyd się przyznać ale crumble zrobiłam i jadłam pierwszy raz. Takie proste, takie smaczne, idealne jako letni deser, z lodami lub bez… I uwierzcie
Made By Mom And Sontylko są smaczne i proste do zrobienia, ale również są świetną dekoracją stołu. Moje bułeczki są bez nadzienia jednak każdy może je zrobić ze swoim ulubionym nadzieniem. Składniki: ½ kg mąki pszennej 50 g drożdży 120 g cukru 250 ml mleka 70 g masła 1 jajko szczypta soli Wykonanie: Przygotować ciasto: Mleko podgrzać. Mąkę przesypać do miski, zrobić
Mama GotujeBardzo prost y, smaczny i efektowny jabłecznik z ćwiartkami jabłek :) SKŁADNIKI 125g masła 125g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego 3
Moje Kuchenne RewelacjeProsta babka z babcinego przepisu o niewiarygodnym smaku. Najlepsza, jaką jadłam, chociaż nie jedyna, którą piekłam. Polecam jednak także inne moje babki wielkanocne: cytrynową
Humanistka w kuchnirazem pierożki ravioli z pieczarkami , bardzo smaczne i proste danie, wymagające nieco czasu na przygotowanie ale efekt smakowy znakomity .Zachęcam do wypróbowania . składniki na 15 pierożków ciasto 2 szklanki mąki jajko 2/3 szklanki gorącej wody
Smakowite Daniadyni. Żeby zacząć przygotowywać babeczki, potrzebujemy najpierw zrobić mus z dyni . Robi się go w bardzo prosty sposób. Na około 700 g musu potrzebujemy ok. 2 kg dyni. Taki mus możemy wykorzystać do ciasteczek, ciast, placuszków, naleśników. Już niedługo zresztą pokażę Wam jak można taki mus wykorzystać do placuszków :) Z dyni wyjmujemy pestki i kroimy ją w paski (może być
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki miodu 3 jajka 1 szkl mleka krem: kubek kaszki manny 2 kubki mleka 1
Luźna KuchniaSkładniki: ciasto: 3 jajka 2 żółtka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 kostki masła
Luźna KuchniaSkładniki 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki krupczatki 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka
Luźna KuchniaSkładniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady z zawartością min 85% kakao 4 jajka 0,5 kostki masła 4 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń
Luźna KuchniaWchodząc na bloga Pauliny Styś - " Zdrowe Przepisy ", mój wzrok od razu przykuło dietetyczne ciasto jabłkowe :) Musiałam je zrobić. Zaopatrzyłam się w potrzebne składniki i przystąpiłam do pieczenia :) Ciacho faktycznie jest bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze - szybko się je robi :) Wystarczy chwilka na pokrojenie składników, wymieszanie wszystkiego i po 40 minutach pieczenia możemy cieszyć się niezwykle aromatycznym
Zdrowie na języku :PŚledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki: 3 duże filety śledziowe (matiasy) 1/2 szklanki oleju
Oryginalny smakTortowa wersja popularnego ciasta "Bounty" , które powstało na wzór znanego batonika o tej samej nazwie. Mocno czekoladowy biszkopt z wilgotną, kokosową masą, a wszystko pokryte połyskującą
Słodka Stronasmak to nadaje lekkiego, orzeźwiającego tonu potrawom. Bez imbiru nie wyobrażam sobie już mojej kuchni :) Przygotowanie kandyzowanego jest proste i dość szybkie. Przy okazji otrzymujemy wspaniały syrop, który można dodać do herbaty (działa rozgrzewająco) czy do ciast i deserów. Jeśli lubicie imbir, to musicie spróbować go również w takiej postaci
Codzienna kuchnia niecodziennaMyślałam, że długo będę szukać przepisu, który mnie zainteresuje, ale kiedy otworzyłam na pierwszej stronie gazetkę Pieczenie jest proste , nr 5/2010, moim oczom ukazała się wspaniała tarta. Właściwie taki wzbogacony o orzechy apple pie , bo całość jest przykryta płatem kruchego ciasta. W oryginale byłą jeszcze warstwa makowa, ale jakoś tak... Nie było nam po drodze tym razem. Zrobiłam więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSmaczna sałatka nie wymagająca dużo czasu. Prosta i kolorowa.Składniki:100 g wędzonego łososia100 g białego koziego sera8 pomidorków koktajlowychokoło 60 g roszponkiDressing:5 łyżek
Oryginalny smakchęci można zrobić także z czekolady plastycznej ( tu przepis ) lub z masy cukrowej ( np. tej domowej ). Moje jeże posadziłam na prostych czekoladowych babeczkach z dodatkiem kremu z twarożku, świetnie nadadzą się jednak także na dekorację jesiennego tortu czy ciasta. Składniki na babeczki Składniki na krem +zielony barwnik spożywczy Do dekoracji: marcepan czekolada czekoladowa posypka Babeczki przygotowujemy według przepisu . Ważne
CiastkozercyWilgotne ciasto marchewkowe z malinami. Z delikatną nutą cytrusów i cynamonu. Bezglutenowe i bez cukru :) Same zalety! Jest bardzo proste w przygotowaniu więc jeśli lubicie bezglutenowe dania lub lubicie poeksperymentować z wypiekami to polecam :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki amarantusowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka 2-3 łyżki miodu dojrzały banan
Mienta blogwpadł mi w oko obrazek przedstawiający podobne bułeczki - krąży w sieci kolaż fotek z przygotowań czegoś podobnego. Pomysł banalny, zawijaski proste, ale jakże efektowne więc musiałam też sobie takie zrobić. Przygotowuje się je szybko - znikają jeszcze szybciej :) Do ciasta dodałam aromatyczny olej i zioła więc bułeczki wyszły pachnące - świetne na przekąską czy jako dodatek do jarzynowej zupy. ROZWIŃ
Smaczna Pyzasztuk suszonej żurawiny kilka sztuk kandyzowanej skórki pomarańczowej Czasami w bardzo prosty sposób można połączyć coś pożytecznego z czymś smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki (do pobrania tutaj ). Ciasto rozwałkować
Świat Ciastawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z folderu "Biedronki". Ciasto smakuje rewelacyjnie. Kruszonka w połączeniu z jabłkami - po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo ją lubię - zresztą jak większość owsianych. Jabłecznik jest dość prosty w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi! 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku(...)szklanki migdałów (posiekałam) 2 łyżki miodu Wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek i sól. W drugiej miseczce roztrzepać jajka z olejem i połączyć z suchymi składnikami. Ciasto przełożyć do formy (o średnicy około 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Całość posypać płatkami owsianymi i migdałami oraz polać miodem
Di gotujeJeśli jeszcze nie zdążyliście wymyślić ciasta na Święta to spokojnie, jeszcze sporo czasu. Ale jeśli nie macie pomysłu na makowiec to podpowiadam Wam ten przepis. Makowiec prosty ale smaczny i szybki do zrobienia. A do tego przechowywany w pudełku w lodówce długo pozostaje świeży, jest więc idealny na okres świąteczny. *foremka 23*28 cm Składniki: 200 g maku(...)cukrem a białka ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodać mak, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w mleku i sodę. Wmieszać delikatnie bakalie i pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. Wierzch posmarować kajmakiem. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do worka lub pisaka i wycisnąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapiekę ją swoim dzieciom i znika w mgnieniu oka. Jest prosta, szybka i bardzo smaczna. Zapraszam do wypróbowania przepisu :) Składniki: 4 jajka 4 łyżki śmietany 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia dowolny aromat do ciast (ja dodaje troszke arakowego i troszke cytrynowego) Jajka miksujemy
kuchnia doskisię jeszcze do owych wypieków przekonać, polecam pyszne wegańskie i bezglutenowe muffiny z orzechami. Ponieważ dyniowe purée świetnie spaja ciasta, babeczki obchodzą się bez jajek czy ich zamienników, a spora ilość orzechów czyni już niepotrzebnym dodatek innych tłuszczów. To proste składniki i jeszcze prostsze wykonanie, które gwarantuje miękkie, wilgotne i cudownie pachnące muffiny – idealne na drugie śniadanie(...)piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 25 (mniejsze) – 35 minut (większe muffiny), aż muffiny wyrosną i będą zrumienione, a wpity w nie patyczek nie będzie nosił śladów surowego ciasta (ciasto tuż po upieczeniu jest dość wilgotne, więc patyczek wbity w gotowe muffiny może nie być całkowicie suchy – mogą być na nim fragmenty wilgotnego ciasta, ale nie wyraźnie surowego
Even Better Foodmnie nie trzyma. A pamiętam, że zauważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz w Krakowie: jestem (a właściwie byłem) pochłaniaczem kebabów w hurtowych ilościach. W Warszawie kebab na cienkim cieście jest o jakąś złotówkę tańszy niż na grubym. W Krakowie zauważyłem dokładnie odwrotną tendencję. Przynajmniej w tych kebabowniach, które zwiedziłem. I ogólnie w Krakowie o jakąś złotówkę droższe kebaby były. Muszą sobie(...)bardzo potrafiłem znaleźć zastosowanie dla tego specyfiku. Oczywiście mógłbym po prostu zrobić panettone, ale uznałem, że to za proste rozwiązanie :) I teraz właśnie pomyślałem, że idealnie nada się do chleba, który chcę zrobić. I już na etapie wyrabiania ciasta okazało się, że pomysł miałem doskonały. Bo zwykle jak ciasto wyrabiam to ma ono taki po prostu zapach, hmmm
Marder&Marder Manufacture