swoje wyjątkowe pyszności. To czas pomidorów, papryki, fasoli, gruszek, jabłek, jeżyn... I właśnie z tymi ostatnimi, czarnymi pięknotkami o winnym posmaku przywitałam Wrzesień! Opakowałam owoce bezładnie w ciężkie ciasto na maślance, dorzuciłam kawałeczki białej czekolady, które przyjemnie rozpływają się na języku i tak powstały przepyszne bułeczki scones na deszczowy początek roku szkolnego. Do tego jeszcze lekki lukier lawendowy, który świetnie(...)aromatu, to czysta rozkosz końca lata w każdym kęsie! Smakują przepysznie lekko ciepłe i na zimno. Dzięki maślance ciasto jest ciężkie i wilgotne, co pozwala na zachowanie świeżości bułeczek nawet do 3 dni. Pyszne, pełne rustykalnego wdzięku i smaku i bardzo proste w przygotowaniu jeżynowe bułeczki scones na początek Września już czekają, by rozpieścić Wasze podniebienia! :) Jeżynowe bułeczki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPizza Margherita jest typową pizzą neapolitańską, która składa się z ciasta na pizzę, sosu pomidorowego, sera mozzarella oraz świeżej bazylii. Jako, iż ilość dodatków użytych na tejże pizzy jest minimalna, ważne jest aby były one jak najlepszej jakości. Zaczynając od sera, jednym z lepszych serów, po który warto jest sięgnąć robiąc tę pizzę, jest mozzarella Buffalo. Mozzarella Bufallo to mozzarella(...)jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyście upiekli ją na kamieniu do pieczenia. Jeśli szukacie przepisu na prostą pizzę, polecam poniższy przepis na pizzę Margherita . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Pizza Składniki na pizzę Margherita. Ciasto na pizzę. 25 dkg mąki typu 00 160 ml letniej wody szczypta cukru kryształu 1/2 łyżeczka soli
MeCookszachwycona, że w tak szybki i prosty sposób możemy upiec idealny biszkopt. Do mieszanki wystarczy dodać jajka, wodę i gotowe! Jako dodatki do biszkoptu, wykorzystałam to co miałam w domu i tak o to powstało „ Kuszące orzeźwienie ” , czyli biszkopt z warstwą jogurtową, musem truskawkowym i bitą śmietaną 💗 Zapraszam do spróbowania ciasta 😊 Składniki: biszkopt: gotowa mieszanka do biszkopta
kulinarne odsłony patiCiasto francuskie zawsze mam w lodówce na czarną godzinę, powstają z niego szybkie przekąski gdy nie ma nic w domu a szykuje się spotkanie towarzyskie lub dobry film w domowym zaciszu. Taki prosty smakołyk na pewno jest lepszy niż kupny, można dobierać składniki wg upodobań. Moja propozycja jest z szynką oliwkami, bazyliowym pesto i serem żółtym, jeśli
Wanilia i KardamonDodatki to zawsze kwestia naszych upodobań i zasobów :) ja zrobiłam dość prostą, wykorzystując to, co chciałam zużyć z lodówki, w tym ser, którego na pizzy lubię duuużo :) ale nie chciało mi się na przykład zejść do piwnicy po ogórki kiszone, które też w pizzy lubię :) Składniki: Ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. ciepłej wody 1/2 szkl
Kolorowy Przepisownikbalkonie, pośród kwiatków, wróbli i srok ;) Uwielbiam celebrować chwile i sprawiać sobie takie małe, proste przyjemności, dlatego w weekend kiedy nigdzie się nie trzeba spieszyć nasza poranna kawa trwa dwa razy dłużej i obowiązkowo musi być do niej coś słodkiego. Tym razem wymyśliłam sobie ciasto z chałwą. Inspiracji w sieci znalazłam niewiele i do tego wszystkie podobne
Cynamonowe szczęścieochotę na coś słodkiego a w pobliżu pracy cukierni brak? Upiecz swoje ulubione ciasto w 3 minuty! Okazuje się, że to możliwe. Mało tego do jego przygotowania wystarczy kubek, łyżka i mikrofalówka. Jest to świetna opcja dla mam małych łasuchów. Zobaczcie jakie to proste. Składniki: 4 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1,5- 2 łyżek cukru(...)łyżki oleju 3 łyżki mleka 1 jajko ulubione dodatki (suszone owoce, kawałki czekolady, bakalie) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszać łyżką i przelać do kubka (ja wykonałam całość w jednym). Ciasto piec ok. 3 minut w mikrofalówce. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytSłodkie i podwójnie szybkie. Szybko się robi i szybko znika. Przygotowanie na imprezę andrzejkową. Klasyczne, proste, minimalistyczne. Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 2 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej 4 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. brązowego cukru lub 1/2 szkl. stewii 1/2 szkl. oleju rzepakowego Ziarna wanilii Kilka kostek biała/gorzka czekolady (u mnie biała) Rodzynki(...)obsypania formy Przygotowanie: Wymieszać mąkę z proszkiem oraz cukrem. Jajka rozbełtać. Do suchych składników dodać jajka, olej, ziarna wanilii i jogurt. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem, obsypać mąką. Do ciasta dodać rodzynki. Masę przełożyć szpatułką do formy, wyrównać. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach i posypać ciasto. Piec ok. 45-50 min lub do suchego patyczka. Można piec w formie
Czarnawisienkajagodami i serem kozim okazały się super przepisem, najważniejsze dla mnie jest to, że do smażenia naleśników wg mojego przepisu nie potrzeba stosować tłuszczu, ani do ciasta, ani do smarowania powierzchni urządzenia. Czyli nadaje się dla tych co liczą kalorie, a zawartość tłuszczu w daniu staje się dla nich barierą nie do przejścia. Naleśnikarka jest bardzo lekka(...)proste – wystarczy przetrzeć urządzenie wilgotną gąbką lub szmatką i jest czysta. Smażenie naleśników staje się proste gdy dojdziemy do wprawy, wg mnie dla amatora wystarczy do tego usmażenie jednej serii naleśników. Mi za pierwszym razem nie wyszło równe rozsmarowanie ciasta na powierzchni, bo to wymaga pewnej wprawy, miały w tym pomóc dołączone do zestawu drewniane gadżety, niestety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWytrawne tarty mogą stanowić prosty,ale sycący obiad, który można zabrać ze sobą do pracy, albo zjeść na przykład na kolację zamiast nudnych kanapek. Można je jeść na ciepło i na zimno. Ja robię je dość rzadko,więc postanowiłam to zmienić , bo pole do popisu, biorąc pod uwagę składniki, których możemy używać jest w tym temacie ogromne. Dzisiejszy(...)pieprzem. Tuńczyka oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebule kroimy w pióra. Na zapieczone ciasto wylewamy rozrobioną masę jajeczną, przykrywamy ją pokruszonym tuńczykiem, kukurydzą oraz cebulą. Wstawiamy do piekarnika 180 stopni na około 20 minut. Jak widzicie przepis bardzo prosty, a danie szybkie w przygotowaniu. Polecam
Bon appetit mon amiewetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gotowe! Można przeciąć ciasto na pół w poziomie i wysmarować pozostałymi powidłami, można zrobić polewę czekoladową i ozdobić orzechami lub owocami. Piernik zachowuje świeżość przez 3-4 tygodnie ale u kogo by się tyle uchował? Prosty piernik z powidłami i olejem
Mama z miastakiszoną. Wbrew pozorom zrobienie tych naleśników jest niezwykle proste. Są super i na obiad i na kolację! Bardzo lubię podpiec je lekko na patelni z odrobiną oleju. Ciasto naleśnikowe robi się wtedy przyjemnie chrupiące. Do tego jeszcze odrobina cebulki podsmażonej na rumiano i mamy bardzo domowy, typowo polski obiadek - pyszności
AniaGotuje.plrosyjskiej. Co prawda, oryginalne czebureki są bardzo proste i nadziane siekanym mięsem a do tego smażone w tłuszczu owczym, to u mnie nieco inna wersja. W cieście znajdziecie ser biały, a i farsz zastosowałam z ziemniaków i sera i coby urozmaicić smak, dorzuciłam suszone pomidory. W necie znajdziecie wiele przepisów na czebureki, łącznie z ciastem parzonym Ten wybrałam
Mieszam w Garnkumuszę je zsypać do woreczków, bo mrożę partiami cieniutką warstwę, by nie były posklejane. Zimą przyjemnie będzie zjeść kawałek ciasta z takimi letnimi owocami. Dziś z kolei mam dla Was pomysł na muffinki, a ich przygotowanie też jest proste i naprawdę szybkie. Łączymy tylko składniki mokre, osobno suche, łączymy razem i dodajemy porzeczki. Banał! Dodatkowo porzeczki możecie
Kuchnia w czekoladziezasadzie, to ciasto jest kolejną wersją śnieżnego puchu i śnieżnej rolady . Deser idealny na upały… i nie tylko. Ciasto, którego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet początkującym w wypiekach nie tylko dlatego, że nie wymaga pieczenia – jest bardzo proste w przygotowaniu. Puch z piankami. Składniki: - ok. 30 szt. herbatników (Petit beurre) - 28 szt. pianek w czekoladzie - 1 litr
mojewypiekiinietylkoPuszyste, delikatne z chrupiącą skórką. Smaczne, proste w przygotowaniu, niby zwykłe a jednak najlepsze bo domowe. Doskonałe na śniadanie, cieplutkie z masłem i konfiturą owocową :) Ciasto na bułki można przygotować z samego rana i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, lub wieczorem i przechowywać ciasto przez noc w lodówce. Polecam od razu zrobić z podwójnej porcji ;) Składniki
Zrób to smaczniemelancholia jest idealnym czasem na te cynamonowe aromaty, proste i wystarczająco słodkie aby wciskać się w boczki. I wcale, a wcale nie trzeba czekać miliona minut, żeby ciasto bardzo wyrastało, dojrzewała czy co tam jeszcze, co odwlekało by ten piękny moment zanurzenia zębów w mięciutkim ciasteczku. Składniki: - 500g mąki pszennej - 4-5 dag drożdży - 1 szklanka letniego mleka
FarmażonyWitam serdecznie Propozycja na bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb z ziarnami i mąką razową. Chlebek jest szybki i łatwy w przygotowaniu, ponieważ ciasto wystarczy wymieszać łyżką, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania chleba będziemy potrzebowali: foremka o wymiarach spodu: 27 cm x 7,5 cm i wysokości 6,5 cm 250 g mąki pszennej
Uwaga Babcia Piecze Chlebdodajemy do masy makowej. Mieszamy delikatnie pianę z białek i mak. Wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Z pozostałego ciasta robimy dekorację. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca dekorujemy tartę prostym lukrem z cukru pudru i soku z pomarańczy. Odstawiamy na kratkę do przestudzenia. Przechowujemy w temperaturze pokojowej przykrytą folią. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercybardzo prosty, niezwykle smaczny i delikatny biszkopt, który idealnie sprawdza się jako spód pod serniki, torty.. czy też samodzielne ciasto np. z dodatkiem owoców. Podaję przepis na jeden blat o średnicy 24 cm. Czas przygotowywania: 10 minut Czas pieczenia: 20 minut Ilość porcji: spód w tortownicy średnicy
AniaGotuje.plmelancholia jest idealnym czasem na te cynamonowe aromaty, proste i wystarczająco słodkie aby wciskać się w boczki. I wcale, a wcale nie trzeba czekać miliona minut, żeby ciasto bardzo wyrastało, dojrzewała czy co tam jeszcze, co odwlekało by ten piękny moment zanurzenia zębów w mięciutkim ciasteczku. Składniki: - 500g mąki pszennej - 4-5 dag drożdży - 1 szklanka letniego mleka
Farmażonypikanterii dodaje czosnek niedźwiedzi. Idealnie wpasowała się w moją tartę i nadała jej aromatycznego smaku. Tarta jest bardzo prosta w wykonaniu i tak naprawdę składa się z niewielu składników, a jej smak i wygląd robi wrażenie 😉 Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 1 żółtko 100 g masła 50 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie : 1 średnia
Kuchnia MagdaLenysię w przypadku kopytek czy gnocchi . Do krokietów wykorzystuję zmielone ziemniaki ale od czasu do czasu rozgniecione. Jest to prosty przepis, a co najważniejsze krokiety wszystkim smakują. Obtoczone w panko i usmażone na złoty kolor przypominają krokiety z ciasta naleśnikowego. Ziemniaczane krokiety Składniki: ½ kg ugotowanych ziemniaków 1 batat, pieczony 100 g zielonego groszku 50 g szpinaku 1 jajko + 1 jajko
codojedzeniaNacinamy na brzegach i zawijamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy orzechami i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Resztki ciasta możemy pozwijać i upiec z nich kilka drożdżówek :-) I nasza piękna choineczka gotowa :-) Polecam Wam taki wypiek,jest prosty,pyszny i piękny :-) Bardzo ładna ozdoba świątecznego stołu :-) Życzę udanych wypieków i Wesołych świąt
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzepis bardzo dziękujemy i zachęcamy każdego sernikowego laika do jego przyrządzenia, bo mimo że długi w opisie jest bardzo prosty do wykonania :) Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: Blacha o rozmiarach 36cm x 28cm Składniki: Na ciasto: 2 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru ½ kostki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko
Kolizje Smakówporzeczkę, ale w razie gdyby jednak, to podaję przepis na dżemik. Jest bardzo prosty i tylko dwuskładnikowy. Skórka i pestki przyjemnie chrupią podczas jedzenia, co odróżnia go od galaretki. Idealny do przekładania ciast. Składniki: • 2 kg czarnej porzeczki • 1 kg cukru Wykonanie: • Czarną porzeczkę włożyć do garnka z grubym
To co kochamTweetnij To pomysł na bardzo prostą pizzę, wręcz minimalistyczną, czy jak to powiedzilibyśmy kiedyś kryzysową. Bo bez sera. Potrzeba do niej na prawdę niewiele: ciasto na pizzę, kilka czarnych oliwek, różowa cebulka i kilka gałązek rozmarynu (do nadania jej charakterystycznego aromatu). Porcja na 4 osoby: Potrzebne nam będą: ciasto na pizzę, 10 cl oliwy z oliwek, garść czarnych oliwek
MODA NA BIOPrzepis na kanapki z frangipane. Muszę trochę się podszkolić w międzynarodowych nazwach. Wiecie co oznacza frangipane? Masa marcepanowa! Przygotowałam prostą wersję frangipane, którą można lekko rozsmarować na kromce chleba. Do tej pory używałam marcepanowej masy jedynie do wypieków ciast, a tu proszę, można z nią przyrządzić kanapki na słodko. Upiekłam świeżutki tostowy chlebek, idealny na takie fikuśne kanapki. Kanapki
codojedzeniaProsty chleb z mąki żytniej razowej i mąki pszennej, z dodatkiem ziaren słonecznika. Chleb nie wymaga przygotowania zaczynu, do ciasta dodajemy od razu aktywny zakwas. Nie wymaga również długiego wyrabiania, składniki wystarczy jedynie wymieszać dokładnie łyżką. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg. Ciasto 5 łyżek zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej razowej
Przepisy na domowy ser i chlebPrezentuje Wam dziś pomysł na karnawałowe danie. Proste w przygotowaniu, doskonałe w smaku! Pizzowe słoneczko, które zabłyśnie na Waszym stole niczym fajerwerki w tę magiczną noc! Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz: 1 op mrożonego szpinaku (450g), 6 łyżek kukurydzy 4 ząbki czosnku
Podróż w kulinariaBezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie 3 ząbki czosnku sól, pieprz 3 jajka 200 g śmietany 18 % 2 łyżki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szpinak usmażyć na maśle, doprawiając przeciśniętym przez praske czosnkiem, solą i pieprzem. Formę
wyzwania kuchenneDynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Dziś polecam z niej pyszne racuchy. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Rozbijam do miski dwa jajka, dodaję kefir i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wsypuję mąki tyle aby ciasto było w miarę gęste. Wszystko mieszam i na koniec dodaję startą na grubej tarce dynię. Wszystko mieszam. Smażę
potrawyregionalnekrwi i kości Ukrainki. Genialne, oryginalna receptura od jej babci. Moje wyszły identyczne, bo tak naprawdę są mega proste do zrobienia, bez żadnych udziwnień. Wystarczą ziemniaki, tłuściutki boczek i duża biała cebula. No to zaczynajmy. Składniki na ciasto : Jak zrobić najlepsze ciasto jest T U T AJ także już nie będę powielała, bo za bardzo
pieprzny smaczekpatyczkiem czy po wyjęciu z ciasta jest suchy. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy. Można posypać cukrem pudrem gdy ciasto jest lekko ciepłe lub podać z dodatkową porcją śliwek czy lodów :) Pozostawiam to waszej inwencji :) Jak widać ciacho proste i naprawdę smaczne. Taka odmiana wśród tych ciężkich kremów czy mas tortowych. Polecam wypróbować póki sezon śliwkowy trwa
Jedzeniomaniacukru. Kupując bakłażany wybierajcie jak najmniejsze/najmłodsze, te będą miały mniej pestek. Konfitura z bakłażanów jest znakomitym dodatkiem do ciast, deserów i herbaty. Pachnie i smakuje cytrusami, cynamonem i kardamonem... i w niczym nie przypomina surowego bakłażana :) . Jest prosta w przygotowaniu i pracy przy niej niewiele. Serdecznie pozdrawiamy sąsiadów i dziękujemy za przywiezienie prototypu z tegorocznych wakacji w Turcji
SzczyptaSmaQdanie nad wymiar proste i smaczne. Muszę przyznać, że dynia ma w sobie coś, co potrafi upodobnić ją do wielu składników. Dyniowe ciasto ma w sobie coś z sernika (pojawi się w wkrótce), a frytki coś z ziemniaka. Zasypuję Was przepisami z użyciem tego składnika, a wciąż zostało mi go sporo. FRYTKI Z DYNI Składniki: - dynia - olej - przyprawa
Życie zamknięte w smakuPolecam dzisiaj prostą w przygotowaniu aczkolwiek czasochłonną drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami, smakowity wypiek który zawsze się udaje. Będzie to idealne ciasto na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty. składniki na formę 25 na 30 cm 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży 4 jajka 1,5 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mleka 1 szklanka oleju 1 opakowanie cukru
Smakowite Danianakładamy szpinak, następnie dajemy ser koryciński. Lekko dociskamy i wyrównujemy nadzienie. Skrapiamy oliwą z oliwek. Kładziemy drugi, rozwałkowany płat ciasta.... I zlepiamy brzegi sekretnym „ściegiem”. Co dom sycylijski to inne zamknięcie pizzy , każdy ma swój styl. Nie powiem, proste to nie jest. Trzeba ją zamknąć trzy razy dookoła. Teraz dziurawimy pizzę mocno widelcem. Lejemy na wierzch oliwę
Z Kuchni Do KuchniBardzo sycąca i prosta do zrobienia tarta. Dla miłośników szpinaku na pewno idealna. Robiłam w foremce o średnicy 20 cm , ale i ciasta i farszu spokojnie wystarczy na większą.składniki ciasto na tartę ( zużyłam 2/3)na spód:250 g mąki (pszennej tortowej)150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny
Stare Garychudszym zamiennikiem tzw "śnieżką" Ponieważ akurat nie miałam pod ręką żadnych owoców do wzbogacenia deseru, zrobiłam szybki i banalnie prosty angielski sos waniliowy czyli tzw. custard. Znacznie rzadszy od naszego budyniu podawany w Anglii jako dodatek do lodów, ciast i deserów. Bardzo popularny, bardzo smaczny i niestety ... bardzo kaloryczny :-( Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka poziomkowa
Walijskie Pichcenie