już nie było, stwierdziła, że to bez sensu piec, gdy wszystko od razu zjedzone, ha! A teraz konkrety: ciasto jest lekkie, ale wilgotne, teoretycznie wytrzyma kilka ładnych dni, ale w praktyce, nie wierzę że dotrwa do dnia następnego. Jest banalnie proste do wykonania i obłędnie dobre, a do tego całkiem fajnie wygląda. Składniki na tortownicę o średnicy(...)razem z cukrem, bananami i syropem klonowym Do powstałej masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, wymieszaj. Jabłka obierz i pokrój w 2 cm kostkę. Dodaj do ciasta. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika 1 temp. 170-180 C przez około 50 minut. Smacznego! Artykuł Kawałek szczęścia, czyli
greenscarfPost z cyklu ,,Zrób to Sam,,. Własnoręcznie wykonane pająki do zdobienia ciast, tortów, muffinek i różnych deserów. Wykonanie ok. 50-80 pająków kosztuje nie więcej niż 1 zł + barwniki spożywcze. Banalnie proste i twórcze, dzieci będą miały fantastyczną zabawę tworząc pajęcze ozdoby. Składniki: 1 białko cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania barwnik spożywczy, czarny i czerwony(...)przez kilka miesięcy. Przepis bierze udział w konkursie ,,Moje wypieki i desery na każdą okazję,, w kategorii ,,Dzieci,, http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki Posypki cukrowej nie należy używać do wilgotnych ciast, gdyż pająki mogą podsiąknąć i się rozpuścić
Apetyczna babeczkaWitajcie kochani. Ostatni czas to dla nas wciąż okres dużych zmian, poprzez co na prowadzenie bloga i wymyślanie nowych propozycji mamy go stosunkowo niewiele. U każdej
Symfonia SmakówBezglutenowy chlebek bananowy. Słodki, wilgotny i bardzo smaczny. Uwielbiany przez dzieci i nie tylko. Bardzo prosty i szybki do wykonania. Inspiracja z bloga Moje Wypieki. Polecam :) SKŁADNIKI: 3 dojrzałe banany 1/3 szklanki roztopionego masła 1/2 szklanki ksylitolu (ew. zwykłego cukru) 1 roztrzepane jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1,5 szklanki(...)rozgnieć widelcem i wymieszaj z roztopionym masłem. Dodaj cukier, jajko i ekstrakt z wanilii. Na końcu dodaj mieszankę mąk wymieszaną z soda i szczyptą soli. Wymieszaj do połączenia składników. Ciasto wylej na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą keksówkę (10x20 cm). Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopniu przez 1 godzinę. Smacznego
Kuchnia bezglutenowamieszamy. Białka osobno, później ubijemy z nich pianę. 4. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i mleko na wyczucie. Może być potrzebne trochę więcej lub mniej, w zależności od konsystencji ciasta. Mniej więcej 100 ml powinno wystarczyć. 5. Z białek z odrobiną soli ubijamy białka i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. 6. Przygotowujemy 12 papilotek, które zapełniamy do 2/3 wysokości. Nagrzewamy
Kawa z mlekiempostaramy się, aby do tego czasu, pojawiło się na nim kilka tematycznych przepisów. Zaczynamy od baby, ciasta które obok mazurka, jest znakiem rozpoznawczym Świąt Wielkanocnych. Nasza dzisiejsza baba jest z kremowym serkiem i moim ulubionym mlekiem w proszku Bardzo prosta do wykonania co ważne, nawet jak troszkę zeschnie można posmarować ją masłem i zjeść ze smakiem(...)serek i dokładnie wymieszać. Dodawać pojedynczo jajka mieszając. Dodać mąkę, aromat waniliowy, proszek do pieczenia i mleko w proszku. Wszystko miksujemy. Formę do babki wysmarować, oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec ok. 1 godziny. Babkę można dowolnie udekorować, u nas tym razem posypana cukrem pudrem. Ania
Ania i Marcin gotujązupę z soczewicy, kilka dań z wieprzowiny i 12 całych okrągłych owoców, starannie ułożonych wzdłuż stołu, pomyślałby z pewnością, że taka biesiada to trochę dziwny sen. Podobnie, jak czekoladowe ciasto, niczym niezaskakujące do czasu… podzielenia go na porcje i uszczęśliwienia jednego z gości ukrytą gdzieś wewnątrz niego monetą, która odnajduje się dopiero w czyichś zębach. Chwila niedogodności w trakcie jedzenia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tort Szwarcwaldzki :) Jest to klasyczny tort, pochodzenia niemieckiego, chyba jeden z najbardziej popularnych na całym świecie. Z delikatnym, puszystym ciastem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniami. Jak dla mnie jeden z najlepszych tortów. Pyszny, nie za ciężki, nie za słodki, prosty w przygotowaniu, po prostu idealny. Tort Szwarcwaldzki Przygotowanie: Biszkopt(...)pieczenia. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z pomocą łyżki masę z pianą. Przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Ciasto całkowicie ostudzić i pokroić na 3 krążki. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Odstawić na bok aby przestygła i lekko stężała. Najlepiej co jakiś czas zamieszać żelatynę aby nie powstały
Mania Gotowaniakrążki cebulowe: Krążki cebulowe – słynne amerykańskie onion rings. To nic innego jak chrupiące krążki cebuli otoczone złocistym ciastem. Domowa przekąska, która świetnie sprawdzi się jako małe co nieco do przegryzienia czy podczas imprezy w gronie znajomych. Krążki cebulowe są banalnie prostą i tanią w przygotowaniu zakąską. Składniki do zrobienia onion rings to produkty, które każdy ma w swojej kuchni(...)Każdy plaster musimy rozdzielić na pojedyncze okręgi. Do miski dodajemy mąkę, wodę oraz jajko. Całość dokładnie mieszamy, tak żeby nie powstały grudki. Powinna powstać nam konsystencja naleśnikowego ciasta. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki i ponownie mieszamy. Każdy krążek musimy zamoczyć w cieście. Smażymy w głębokim rozgrzanym oleju, partiami. Smażymy tak długo, aż po obu stronach uzyskamy złoty kolor
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnejajek faszerowanych pastą łososiową . Jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt, jak widać na zdjęciach, również miły dla oka. Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez Lidla, urozmaiciłam go tylko odrobinę świeżym koperkiem dodanym do łososia. Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego
Kulinarne przygody Gatityklasyczną szarlotkę z aksamitnym mocno jabłkowym nadzieniem i domieszką aromatycznego cynamonu oraz delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotki w postaci słodziutkich tartaletek to oryginalnie, ciekawe podanie klasycznego jabłecznika będącego powiewem dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie przepyszne babeczki których nie sposób sobie odmówić... Mini - Szarlotki (Babeczki z Jabłkami) - Składniki(...)duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy
Słodka Stronamożna coś zamienić i wyjdzie cacy, bo najzwyczajniej nie próbowałam robić i nie będę wam wciskać kitu, tylko po to, żeby mi się posty klikały lepiej. Przepis jest prosty, trochę brudzi, trochę pracy trzeba włożyć i wykazać się cierpliwością. Wyjdą. A jak nie wyjdą, to korzystajcie z sezonu na jagody i róbcie do skutku! Składniki: 100 g drożdży (używam świeżych(...)się nie „przytulą” do siebie i dopieką się dokładnie. Jak w połowie roboty odechce się wam lepienia, to ciasto możecie wsadzić do formy do pieczenia i posypać jagodami i dodatkowo brązowym cukrem. Otrzymacie dużą drożdżówkę z jagodami. Post Jagodzianki – prosty przepis pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenpunkt, a mus malinowy super. Z karty przygotowanej specjalnie z okazji listopadowego święta Gęsina na świętego Marcina, spróbowaliśmy drobnej przekąski rillette, oczywiście z gęsi, z doskonałym chutney z gruszki. Prosta bardzo sympatyczna przekąska. Jako danie główne zamówiliśmy konfitowaną pierś z gęsi z puree z selera, do tego chutney jabłkowy z cydrem i foie gras. Pierś miękka, soczysta, dodatki doskonale(...)prostu moje smaki. Na desery już nie starczyło nam miejsca – wszystkie porcje były w słusznych rozmiarach. Ale ciasta wyglądały naprawdę nieźle, na pewno na nie kiedyś wrócimy. Szczególnie na tartę cytrynową, która wyglądała obłędnie. W karcie znajdziemy również proste francuskie wina od małych lokalnych producentów w umiarkowanych przestępnych cenach. Polecamy wszystkim nowy adres Bistro La Cocotte Saska (ul. Walecznych
królestwo garówUwielbiam piec babki. Za każdym razem inny smak. Dzisiaj mam dla Was babę pomarańczową. Prosta, ucierana i smaczna. Możecie ją posypać cukrem pudrem, polać karmelowym sosem lub polukrować. Jeśli macie ochotę spróbować upiec inne babki to zapraszam tutaj Nie wiem czy przed świętami pojawią się jeszcze inne baby, ale postaram się coś jeszcze dla Was upiec. Składniki 4 jajka(...)puszystą masę. Dodać sok pomarańczowy. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kurkumę i zmiksować. Miksując wlewać olej. Foremkę do babki z kominem natłuścić i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do tzw suchego patyczka. 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku pomarańczowego Wszystkie składniki razem utrzeć na gładko Polać
O kuchni z uczuciem