Sezon na cukinie w pełni :) Sposobów na ich wykorzystanie jest ogrom. Ja zrobiłam sympatyczne placuszki z cukinii i quinoy, a do tego prosty i orzeźwiający sos miętowy, z którym doskonale się komponują. Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 2 małe cukinie 1 jajko garść natki pietruszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia 1 szklanka listków mięty 1/3 szklanki oliwy(...)razem z jajkiem i natką pietruszki, następnie mieszamy z cukinią, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałe w ten sposób ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany na patelni olej i smażmy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z sosem miętowym. Sos jest bardzo prosty w wykonaniu - miętę blendujemy z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i przecieramy przez sitko
Quinoa Raz!zrobić w pół godziny po po powrocie z pracy. Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje? Pierwsze smaki, które pamiętam, to smaki lat ‘90. Sałatki warstwowe z warzywami z puszki, ciasta z papierka typu kopiec kreta i karpatka. Był to wyraz buntu kulinarnego, bo w moim domu uważało się te dania za niezdrowe i niedostatecznie pracochłonne, by można je było podać(...)grządki np. smażone kwiaty cukinii. Z tego okresu pamiętam też rodzinne rytuały – wspólne robienie ogórków czy orzechówki. Pamiętam, że piekłam murzynka, pleśniak, kopiec kreta i karpatkę. Teraz te ciasta wydają się obciachowe, ale ja mam do nich ogromny sentyment i dalej je robię od czasu do czasu. Z moimi nastoletnimi prywatkami kojarzy mi się żółta sałatka, albo któraś
Ugotowane pozamiataneJABŁKA W CIEŚCIE Obiecany Wam post z przepisem na jabłka w cieście. To śniadanie, które pojawia się u Nas często jesienią kiedy, to jest sezon na te owoce, kiedy to malinówki czy antonówki smakują wybornie. Placuszki są bardzo proste do zrobienia, tanie i chyba nie znam osoby, której by nie smakowały. Ja uwielbiam takie śniadania na szybko(...)szklanki mleka - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 szczypty cynamonu + do posypania - olej kokosowy do smażenia ( zamiennie rzepakowy) Jajka, mąkę, mleko i proszek do pieczenia, wymieszaj rózgą, ciasto musi być gęste, aby dobrze przywierało do jabłek. Jabłka możesz obrać ze skórki lub nie, jak wolisz, usuń gniazda nasienne drylownicą. Pokrój na grube plastry. Jabłka maczaj dokładnie w cieście
SMYKWKUCHNIbardzo trudne. Ale nic bardziej mylnego Ich przygotowanie jest proste, choć czasochłonne. Uwierzcie jednak, warto samemu zrobić taką drożdżówkę, która idealnie nada się na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Marcin, jak je zobaczył powiedział, że wyglądają jak ze sklepu, to chyba komplement?:) 3 godziny 12 drożdżówek składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 15 g suchych drożdży
Ania i Marcin gotująGofry jest to rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla, który przygotowuje się w gofrownicy, gdzie nadawany jest mu charakterystyczny kształt. Standardowo jest to prostokąt lub kwadrat z
ProstePesto.plDziś na obiad zapiekanka, ale nietypowa. Tradycyjne bolognese zapiekane pod puree z kalafiora i batata. Proste i obłędne w smaku. porcja na
Niezły MłynekMnie smak tego ciasta kojarzy się z taka domową imprezą w stylu "imieniny u cioci" :). Do tego sezonowe owoce- u mnie truskawki i trochę gruszki oraz
Mała w garnku mieszaPyszne szybkie ciasto z budyniem na kakaowym spodzie.Ciasto po schłodzeniu rozpływa się w ustach i ma fajny trójkolorowy wygląd :). SKŁADNIKI Ciasto kakaowe szklanka mąki 3 jajka
Mała w garnku mieszaDietetyczne ciasto bez cukru z dużą ilością bakalii oraz orzechów. Bardzo smaczne i zdrowe ciasto! Czas wykonania: 1 h – 1h 15
KuchniaWeDwoje.plCiasto łatwe w przygotowaniu -wychodzi rewelacyjnie.Nie lubię kupować ciast takich w proszku więc szukałam przepisu na taki zwykły domowy kopiec kreta :). Polecam serdecznie wypróbować -warto. SKŁADNIKI
Mała w garnku mieszaBułeczki idealne na śniadanie :) Składniki na 8-10 bułeczek: Zaczyn: 25 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 130 ml mleka Ciasto: 320 g mąki pszennej 1
Gotowanie...to proste !Rewelacyjne ciasto ze śliwkami,które zawsze wychodzi.Jest przepyszne w środku mięciutkie i sprężyste.Teraz jest sezon na śliwki więc ciasto jak znalazł :).Przepis jest na dużą
Mała w garnku mieszaFlammkuchen jest to tarta na cienkim pierogowym cieście z dodatkiem boczku, cebuli oraz śmietany. Flammkuchen to typowe wiejskie danie z
KuchniaWeDwoje.plSą jeszcze takie miejsca, z dala od ruchliwych ulic, w których znaleźć można prawdziwe wspaniałości. Mój synek, w ramach wakacyjnych wojaży z Dziadkami, odwiedził ostatnio jedno
babka w formie