brały udział w Wypiekaniu - Przepis można modyfikować, jeśli ktoś czuje taką potrzebę - Postawmy sprawę jasno: nie chcesz przestrzegać tych kilku prostych zasad to nie bierz udziału w naszej zabawie! Składniki na tortownicę o średnicy ok 25cm : CIASTO: 375g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki drożdży instant (8g) 1 całe jajko + 1 żółtko 50g cukru 100g roztopionego masła 150ml ciepłego
Grunt to przepis!która jest prawnikiem i nie ma za wiele czasu na kulinarne eksperymenty, nawet te najprostsze :) Kiedy zrobię pyszne ciasto lub mięso np. takie jak dziś, to kancelaria prawna chętnie otwiera mi swoje drzwi i wtedy razem z koleżanką próbujemy wytwory Prostych Potraw... Składniki : 30 dag mielonego boczku 370 dag mięsa mielonego od szynki 2-3 jajka sól, pieprz, oregano
Proste PotrawySłodkie i zdrowe doładowanie energii w ciągu dnia. Nie kupujmy takich batonów w sklepach skoro są tak proste w wykonaniu. Takie batony możemy jeść od razu, nie muszą leżakować przed spożyciem, a są naprawdę pycha. Możemy je śmiało pakować dla naszych pociech do szkoły jako słodką przekąskę. Składniki: 400 g suszonych daktyli bez pestek 75 g preparowanego amarantusa(...)Wiele innych pyszności znajdziecie tutaj Przygotowanie: Daktyle umieszczamy w naczyniu miksującym i mielimy na gładką masę. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy amarantus i wyrabiamy ręcznie. Gotowe ciasto wykładamy do formy 20x30 cm i dociskamy tak aby powstał placek o grubości ok 1 cm (możemy ciasto przykryć papierem śniadaniowym i rozwałkować). Rozwałkowane ciasto tniemy na batony
Niezły MłynekSkładniki: 600 g mąki pół kostki drożdży 80 g masła 3/4 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka szczypta soli dodatkowo: 1/2 kg moreli cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Drożdże rozcieramy, dodajemy cukier, mleko, rozpuszczone masło,wbijamy jajka- bełtamy, odstawiamy na min pól godziny, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy sól i mąkę, mieszamy łyżką
Z Majeczką w kuchniPrzed rozpoczęciem prac nad ciastem trzeba przygotować męża, lub innego osiłka i dać mu worek orzeszków do obłupania. Potrwa to około godzinę, lub jak jest ciut nerwowy to nawet dwie Po tej pracy może być trochę niezadowolony, ale obiecuję, że to ciacho poprawi każdy humor. Tak na serio ciacho w wykonaniu jest bardzo proste. Należy do tych średnio(...)drogich, przez zawartość orzechów. Ja mam na tyle szczęścia, że orzechy dostałam od swojej Kochanej Mamy. ciasto: 4 jaja 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szkl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 szklanka zmielonych orzechów włoskich, laskowych, migdałów (lub tylko włoskich) 35 g rozpuszczonego masła (nie margaryny) polewa: 100 g gorzkiej czekolady (dobrej, to ważne
Kocham Czekoladęmnie zawsze wyzwanie, ale i duża radość. Wyzwanie wiąże się zazwyczaj z mało precyzyjnym opisem wykonania ciasta w przepisie. Czasem muszę zgadywać, albo improwizować. Jednak poczucie dobrego wykorzystywania czyichś doświadczeń, kontynuowania tradycji i przygotowywania wyjątkowych słodkości z prostych składników wynagradza wszystkie trudy. W dzisiejszym wpisie ponownie wracam do przepisów z zeszytu Pani Jadwigi Trojnar z Rudnika nad Sanem, nazywanej(...)przez bliskich Babcią Wisią. Jej wnuczki do dzisiaj wspominają pieczoną przez nią wspaniałą kremówkę. Teraz i moja rodzina mogła skosztować tego wyjątkowego rodzinnego specjału. Wam również polecam! Ciasto składa się z 4 cieniutkich warstw kruchego ciasta przełożonych smacznym budyniowym kremem. Specyficzne jest to, że do ciasta nie dodaje się ani cukru, ani soli. Jest ono neutralne w smaku, co doskonale
Trzeci talerzKruszonka to idealny składnik do wykończenia różnego rodzaju ciast – szarlotki, ciasta drożdżowego, ale może być też wykorzystana jako dodatek do pieczonych owoców np. jabłek. Przygotowanie kruszonki, wbrew temu co może się wydawać jest niezmiernie proste, nie zajmie zbyt dużo czasu, a z całą pewnością wzbogaci i doda słodkości naszym potrawom. Sprawdźcie sami, jaki to jest proste(...)ubarwić” dodając odrobinę cynamonu , wanilii czy skórki pomarańczowej . Kruszonka- składniki 100g mąki 50g masła (w temperaturze pokojowej) 50g cukru Kruszonka – przygotowanie Wszystkie składniki wyrabiamy, aż powstanie ciasto z charakterystycznymi grudkami. Wstawiamy je na ok. 15 minut do lodówki. Kruszymy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś Dzień Św. Patryka , więc koniecznie trzeba świętować w zielonych barwach! Moja propozycja to słodkie tureckie ciasto ze szpinaku ( tur . Ispanaklı Kek), popularne ostatnimi czasy na wielu blogach i znane w Polsce właśnie jako Leśny mech . Ciacho jest banalnie proste w przygotowaniu, ma genialny naturalny (!) kolor i smakuje bardzo ciekawie - kontrowersyjny dodatek w postaci szpinaku jest delikatnie wyczuwalny(...)lecz może to siła autosugestii. ;) Gorąco polecam, nie tylko 17 marca , bo na pierwszy dzień wiosny również będzie jak znalazł! Składniki na ciasto: 350 g świeżego szpinaku typu 'baby' 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny Jajka ubij
Food Squareochotę na takie mocno czekoladowe, lekko zakalcowate brownie bez mąki i dokładnie takie dostałam! Jest przy tym dość proste i szybkie. Trzeba tylko pamiętać, żeby jajka wyjąć z wyprzedzeniem z lodówki, czego ja oczywiście nie zrobiłam… W efekcie ciasto po połączeniu czekolady z jajkami zrobiło się bardzo gęste i ciężko się z nim pracowało. Myślę, że przez
Modern Cave Girlwoli ale uważam że mój sposób jest prostszy :) Pieczenie pizzy : Po rozwałkowaniu ciasta , blachę z ciastem odstawiam na około 15 minut do podrośnięcia i dopiero po 15 minutach nakładam na nie sos i składniki pizzy ( na filmie pokazałam jak przygotować prostą pizze z sosem pomidorowym i serem mozzarella ) Blachę z pizzą wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni(...)środkową półkę i piekę około 22 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Ciasto na pizze bez glutenowe jest gotowe jak i sama pizza :) Życzę pysznych i udanych wypieków pizzy . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chlebdowe, proste w wykonaniu, wilgotne w smaku, chrupiące o d orzechów i aromatyczne dzięki brzoskwiniom ciacho jogurtowe. Z decy dowanie należy do je dnych z najbar dziej prostych jakie robiłam. B ar dzo owocowe i z decy dowanie nie s ezonowe, ponieważ owoce jakich użyjemy w jego wykonaniu mogą być wymienne. Spróbujcie koniecznie :) Skła dniki(...)powstała jasna puszysta jajeczna masa. W następnej kolejności stopniowo do dawać suche skła dniki z jogurtem. Jako ostatnie do dać masło. Miksować do czasu dokła dnego połączenia skła dników. Ciasto przelać do formy. Na górę wyłożyć pokrojone brzoskwinie (nie usuwać skórek) oraz posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 40 minut (grzanie góra/ dół
ChilliJemyPyszne, wilgotne, mięciutkie ciasto z soczystymi borówkami, które przygotujecie w kilka chwil :). Wykonanie jest bowiem tak samo szybkie i proste jak w przypadku muffinek - to raptem wymieszanie składników suchych z mokrymi, mikser więc będzie zbędny ;). Jeszcze chętniej widziałabym tutaj leśne jagody, które są bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku niż borówki amerykańskie, jednak życie dało mi te ostatnie(...)lekko jajka, dodać miód, jogurt, olej i ewentualnie ekstrakt z wanilii i wymieszać wszystko do połączenia. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać wszystko widelcem, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzch równomiernie wysypać borówki, posypać płatkami migdałów. Piec około 40 - 45 minut
Opowieści z piekarnikawielkanocną babkę w wersji oryginalnej - babka kokosowa z cukinią, na mleczku kokosowym, bez jajek, oblana białą czekoladą....Mniam 😋 Jest doskonała! Ciasto nie ma nic wspólnego z tradycyjną babką. Jest ciężkie i wilgotne, a do tego bardzo proste w wykonaniu- nie trzeba posiadać nawet miksera, gdyż wszystkie składniki mieszamy łyżką i gotowe! Można wykonać również wegańską wersję tej babki(...)temp. 180 stopni przez ok. 40-50 min. Następnie studzimy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią ostudzoną babkę. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Rada: 1) Jeżeli ciasto ma być typowo wegańskie to pomijamy białą czekoladę. Ciasto możemy wtedy oprószyć po wierzchu cukrem pudrem. 2) Jeżeli nie posiadamy oleju kokosowego możemy go zamienić na zwykły olej roślinny
Kuchnia MagdaLenypolecam Wam bardzo fajny przepis na super ciasteczka w kształcie różyczek z powidłami. Są proste w wykonaniu a wyglądają słodko :-) Są mega kruchutkie i idealnie pasują do kawy czy po prostu jako słodka przekąska. Zaczynamy Składniki Ciasto -3/4 szkl maki pszennej -3/4 szkl maki krupczatki -125g margaryny -125g masła -4 zółtka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku