zimowa zupa , która rozgrzewa i syci . Doskonała jest wersja ze smażoną kiełbaską i cebulką , naprawdę polecam , gdyż smak jest genialny . Ja oczywiście uwielbiam wszelkie zupy , moje dzieci mniej , ale tą nie pogardzą . Uniwersalna , bardzo prosta , szybka i bardzo tania w przygotowaniu . Takie proste potrawy są najlepsze , a w mroźne zimowe dni , nie ma nic bardziej rozgrzewającego od porządnej(...)zupy Składniki : 3-4 kiełbaski śląskie lub inne 6-8 ziemniaków 2 marchewki jeden korzeń pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku kilka kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 1/2 cytryny 3- 3,5 l wody w zależności jaką gęstość lubimy sól , pieprz do smaku Kiełbaskę pokroić w małe kawałeczki , podsmażyć razem z cebulką na złoty kolor – przypiec . Przełożyć
Ogrodnik w podróżyZupa cytrynowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Możemy przyrządzić ją na bazie wczorajszego rosołu lub też rosołu, który wcześniej przygotowaliśmy i zamroziliśmy. Wtedy jej przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilkę. Nie wymaga dużego zaangażowania ani umiejętności a smakuje świetnie. Właściwie jest to wariacja na temat rosołu. Dodatek cytryny świetnie odświeża smak zupy i dodaje mu tego
Pyry na Gazznane i lubiane na całym świecie zupy. Tom oznacza po prostu "wywar", a yum- "przyprawiony na kwaśno". Przygotowanie jest bardzo proste. Szczególnego smaku nadają tej zupie odpowiednio zestawione przyprawy. Wśród nich powinny się znaleźć: ostre zielone papryczki, limonka kaffir, trawa cytrynowa, świeża kolendra, cebulka dymka oraz- co najistotniejsze- krewetki. Wersji tej zupy jest bardzo wiele. Jedne zalecają dodanie mleka
Smakowity Blog KulinarnySekret dobrego zdrowia i długowieczności Japończyków? Zupa miso. Jedzona o każdej porze dnia i nocy, między posiłkami, na śniadanie. Szybka i prosta w przygotowaniu, jeśli tylko dysponujecie niedrogimi półproduktami – bulionem dashi i samą pastą. Warto się w nie zaopatrzyć i co jakiś czas zaserwować sobie talerz zdrowej, gorącej zupy – za każdym razem podany inaczej. Pasta miso jest bardzo dobrym
Karo in the Kitchendania, czerwoną fasolę, kukurydzę i to w wersji wegetariańskiej! Porządna porcja warzyw, która jest niezbędna każdemu z nas. Zima nie odpuszcza, więc to idealny czas na rozgrzewające zupy. Ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, można jej zrobić spory zapas za jednym zamachem (u mnie spokojnie wystarczyła na dwa dni). A to wszystko oznacza, że wcale nie trzeba na nią(...)poświęcać dużo czasu. Przepis wziął się z potrzeby zjedzenia czegoś treściwego i mocno warzywnego. Pierwsze co wpadło mi do głowy to warzywna zupa. Na widok kukurydzy i fasoli jednak szybko poszłam w kierunku meksykańskich smaków. Nie myliłam się, wyszło wspaniale Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na zupę
rabarbarowoZnalazłam ją w książce Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak "Najlepsze przepisy dla całej rodziny" Pyszne rozgrzewające śniadanie albo smakowity i sycący obiad. Prosty przepis na pachnąca zupę. U nas w tej drugiej, obiadowej, odsłonie, oczywiście przepis ciut odbiega od oryginału. Dahl 1 szkl. czerwonej soczewicy cebula ząbek czosnku szczypta płatków chili puszka pomidorów w całości (z zalewą) kawałek
Dzieje kuchennej Wiewióryprzed końcem gotowania dodajemy szpinak. Ściągamy z palnika i miksujemy na gładki krem. Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. Dekorujemy nasionami chia. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego bardzo lubi zupy-kremy. Nieskomplikowane i proste w trawieniu. Cała dieta właściwie od początku oparta jest na produktach płynnych. Jeśli możesz zjeść coś w postaci stałej, jak moja mama, to bardzo dobrze. Wszystkie przyprawy(...)muszą być dobrej jakości. Pamiętać należy o dopajaniu się wodą mineralną niegazowaną. Chorzy z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, niesłusznie odstawiają płyny w obawie przed biegunkami. Ta zupa to zastrzyk energii, jest bardzo dobrze tolerowana i można ją zjeść nawet na drugi dzień. Pięknie zielona. Jeśli nie tolerujesz nasion chia-jedz bez! Smacznego, na zdrowie
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam takie przepisy jak ten - mało składników, szybko się przygotowuje, a w efekcie przepyszne danie. Jako, że sezon na cukinię już trwa to dzisiaj przepis z
Kuchnia ŁukaszaWitajcie!, dzisiejsza propozycja to arcyciekawa zupa o słodkim smaku, oryginalna i niepowtarzalna ale prosta do zrobienia. Tak by każdy dzień był wyjątkowy :]. Brązową soczewicę połączymy ze słodkim ziemniakiem i aromatyczną cebulą szalotką a na koniec szczypta tymianku zamknie cały smak. A dla zdrowia? białko, kwas foliowy i magnez w dużych ilościach od soczewicy, błonnik, beta-karoten i witamina(...)suszonej włoszczyzny (3litry wody) dodając 3 liście laurowe (ok. 15 minut gotowania), Soczewice zalewamy wrzątkiem w misce a batata obranego kroimy w grubszą kostkę jak ziemniaki do zupy. Szalotkę obieramy, płuczemy i odkładamy w całości do miski2/ Przecedzamy wywar i uzupełniamy wodą do ok. 3 litrów. Zagotowujemy wywar i do gotującej się wody wrzucamy szalotkę w całości i soczewicę
Kuchnia PROzdrowotnaKwintesencja jesieni zawarta na jednym talerzu. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa z świeżych aromatycznych grzybów leśnych fantastycznie komponuje się z makaronem lub grzankami. Poza sezonem jesiennym z powodzeniem możemy przygotować ją z grzybów suszonych lub pieczarek. Składniki: 2 łyżki masła klarowanego 1 biała cebula ząbek czosnku 400g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki) łyżeczka suszonego oregano sól
Pyry na GazOpis: Lekka zupa z groszku z odrobiną mięty to idealne orzeźwiające danie na ciepłe dni ale nie tylko. Przygotowanie tej zupy jest bardzo szybkie i proste. Najlepszy jest groszek mrożony lub świeży. Zdecydowanie odradzam używania groszku z puszki. Dodając do zupy odrobinę śmietany, sprawimy, że nasza zupa stanie się jeszcze bardziej kremowa. Składniki: 1 l bulionu warzywnego
CookMagBardzo kremowa i bardzo gęsta. To jest naprawdę tak treściwa i sycąca zupa, że spokojnie weźmie na siebie cały ciężar bycia obiadem. Pełna warzyw i chudego
Karo in the KitchenEsencjonalny, pachnący i złoty. Pocieszenie strapionych, zastrzyk energii dla chorych. Król i baza wielu polskich zup – rosół. Złocisty i klarowny. Napakowany smakiem kurczaka, wybranych jarzyn. Zrównoważony
Karo in the KitchenBardzo smaczna zupa. Musiałam wykorzystać pomidory i cukinię. Ten sposób okazał się prosty i smaczny. Pierwszego dnia jedliśmy zupę ciepłą, drugiego, z powodu upałów, zimną. Okazało się, że i w jednym i drugim wydaniu była dobra. Może nawet zimna, czego się nie spodziewałam, była smaczniejsza! składniki ok 300 g cukinii 1000 g pomidorów 2 małe cebule 2 ząbki
Stare GaryProste i szybkie. Smaczne na ciepło i na zimno. Może więc być częścią obiadu albo służyć za domową wędlinę. Mało roboty, dużo smaku, czego chcieć
Polska Zupa