Całkiem prosta, smaczna i pożywna zupa z kilku składników, sama byłam nią zaskoczona ;) W dodatku można świetnie spożytkować nać od marchwi, bo aż żal takie cudo wyrzucić. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 200 gram zielonego grochu pęczek natki marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek kolorowy pieprz w ziarnach różowa sól himalajska Wykonanie: Groch
Quinoa Raz!wodzie razem z zieloną fasolką do minestone. Dzięki temu wzbogacił się smak wywaru, który potem dodaliśmy do zupy. Poniedziałek – Pieczony kalafior z sosem romesco Kalafior dość często kojarzy się po prostu z zupą kalafiorową i dobrze jeśli jest to zupa od babci, mamy, lub własna, a nie ze stołówki, bo wspomnienie tej ostatniej może trwałe wypaczyć spojrzenie człowieka(...)zjedliśmy z rukolą skropioną olejem rzepakowym i cytryną i rzodkiewką. Przygotowanie sosu do shepard’s pie. Przepis na kalafiorową shepard’s pie . Czwartek – Włoska zupa minestrone Minestrone to proste, niezwykle aromatyczne, pachnące latem danie.. Przepis pochodzi z jednego z naszych ulubionych źródeł, a mianowicie serwisu kulinarnego N.Y. Timesa . Wariacji na temat minestrone jest tyle
Niedzielny kucharzChłodnik, jak nazwa wskazuje, jest podawany na zimno. To prosta do wykonania orzeźwiająca zupa, która sprawdza się znakomicie w upalne dni. Nie tylko doskonale smakuje, ale jest też lekkostrawna, zaleca się ją więc osobom będącym na diecie redukcyjnej. Najbardziej popularny jest chłodnik litewski na bazie botwiny i buraków, tymczasem można tę zupę zrobić także z innych składników - zarówno warzyw
Z notatnika dietetykaszybkiej zielonej zupy. Nie trzeba specjalnie do niej kupować warzyw, bo można ją zrobić z tego co znajdziecie w lodówce, jak ja. I powstała dzięki temu prosta, lekka i zdrowa zupa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszna i apetyczna zupa – krem ze świeżych pomidorów. Robi się ją bardzo szybko, jest prosta w wykonaniu, a jej smak jest bardzo interesujący. Jest to jedna z moich ulubionych zup, idealnie sprawdzi się na jesienne wieczory 🙂 Składniki: – 1,5 kg pomidorów – 1 mała cebula – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Czytaj więcej → Artykuł KREM
greengoodiesuwarunkowane, wyssane z mlekiem matki, przekazywane z dziada pradziada. Mówimy dużo, mówimy często, mówimy głośno i nie bardzo wiemy dlaczego rozmówca się krzywi, gdy tematem naszych donośnych dialogów jest zupa owocowa. Padają wtedy jakieś poprzedzone grymasami wspomnienia przedszkola. Ponoć zimny dreszcz ich często przechodził. Trauma. Lęk nie do opanowania. I gdy tak słyszymy, że "tego świństwa więcej(...)łupiać, ale żeby się cholera bać owocowej? To już nie na nasze całkiem pojemne i pofałdowane mózgownice. Wzięłyśmy nieraz jeńców. Kuchennych zakładników. Polując na nich obierałyśmy proste kryterium: niechęć do zupy owocowej. W akcie "teoretycznej maltretacji" karmiłyśmy/poiłyśmy biedaka znienawidzonym przez niego daniem. Akcja niczym z "Piły". Tylko, że zwykle po naszym kultowym tekście " I wanna play
Wypisz WymalujPomysł na ekspresowy i rozgrzewający obiad - zupa pomidorowa z boczniakami, marchewką i ciecierzycą. Prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Aby zupa była jeszcze bardziej sycąca to podajcie ją z makaronem. Jeżeli macie ochotę na flaczki z boczniaków to przepis znajdziecie TUTAJ . Składniki na 4 porcje: 1 l wywaru warzywnego/rosołu 1 puszka ciecierzycy wraz z zalewą
UgotowaćZupa pieczarkowa to pomysł na szybki i prosty do przygotowania obiad. Do przyrządzenia poniższej zupy będziecie potrzebować kilka składników: pieczarek, cebulki, wywaru i świeżej zielonej pietruszki. Aby zupa była bardziej sycąca możecie ją podać z makaronem, np. nitkami lub grzankami. Składniki: 1,25 l wywaru warzywnego lub rosołu* 0,5 kg pieczarek 2 średniej wielkości cebule 1/2 szklanki śmietany
Ugotowaćniej kaszka, bajka i idziemy spać. Będzie jednak chciało na to wszystko wpływać, np. którymi zabawkami się dziś w kąpieli pobawi, czy jaką zje zupę na obiad. Oczywiście wybór powinien być prosty. Wiadomo, że jeśli zapytam, jaką chce zupę, dziecko mi nie odpowie. Ale jak pokażę dwie miseczki z różnymi zupami, z całą pewnością będzie zachwycona, że może wybrać. Pozwalajmy
Anioszek w kuchniUwielbiam zupy, choć rzadko je gotuję. Przyczyna jest prosta, zresztą kiedyś już pisałam. Mój mężczyzna zup nie jada, a ja nigdy nie potrafię ugotować małej porcji. Niby składników mało, a jak zacznę gotować to wychodzi mi wielki gar zupy, który starczyłby dla całej rodziny. Tak było i w przypadku kapuśniaczku. Ugotowałam go dzisiaj, żeby mieć na weekend, ale chyba
W poszukiwaniu inspiracjiDziś polecam Wam prostą, szybką i rozgrzewającą zupę. Ten przepis powstał zupełnie przypadkiem, zazwyczaj robię zupę z soczewicy mocno doprawioną i z pomidorami w jakiejkolwiek formie, jeśli nie mam świeżych pod ręką to dodaję suszone, sok, koncentrat, pomidory z puszki itp. Jednak pewnego razu nie miałam pod ręką nic pomidorowego i czegoś mi brakowało, szukałam jakiegoś zastępnika, wpadło
Quinoa Raz!bardziej odległych zakątków Świata. Była już na blogu pekińska zupa pikantno-kwaśna i zupa z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, dziś kolej na zupę tajską. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, jest gotowa w dosłownie 20 minut. Delikatna, przesiąknięta rożnymi wschodnimi aromatami. Jeśli wolicie bardziej zdecydowany smak trzeba dodać do niej więcej chili. Zdecydowanie polecam(...)zamiast sztucznych zup chińskich w proszku. Inspiracja Filozofia smaku Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Składniki:800 ml bulionu warzywnego400 ml mleka kokosowego1 szalotka3 ząbki czosnku1 papryczka chili3 cm kawałek imbiru1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej1 łyżeczka kminu rzymskiego1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnegosok z połowy limonki1 łyżeczka brązowego
Kulinarne przygody GatityPoznaj zupę krem z cukinii z ziemniakami o fantastycznym smaku i waniliowym kolorze. Piękny aromat, idealnie kremowa konsystencja oraz smak prażonych pestek z dyni. Jednym słowem zdrowa, syta i lekkostrawna zupa. Wykonasz ją w bardzo prosty i szybki sposób. Kolejnym daniem, które wyczarowałam ostatnio z cukinii, jest zupa krem. Podałam ją z kleksem jogurtu naturalnego i oprószyłam pestkami dyni. Jeśli
Ania gotujepodbił serca Amerykanów, a jego popularność nie spada. Chociaż pierwotnie podstawę potrawy stanowił rybny wywar, dzisiaj nie jest to już reguła. Spotkać można nawet wegańskie wersje tej zupy. My dzisiaj przedstawimy dość prosty przepis, bez konieczności wykonywania rybnego wywaru. Nie oznacza to jednak, że zupa nie będzie aromatyczna! SKŁADNIKI ( dla 4 osób ): 2 nieduże/1 duży filet z dowolnej ryby
Kuchnia od dwojgaKilka wpisów temu wspominałam, że dostałam zestaw produktów od Proste Historie. Postanowiłam wykonać zupę specjalnie dla bloga i czytelników, aby na prawdę pokazać jakie one są. Oczywiście urozmaiciłam ją, aby powstał lepszy smak i aromat. Zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: 1 opakowanie mrożonej zupy krem z żółtych warzyw 1 średni ziemniak przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, 1 liść
Truskawkowa Fiesta