Opis: Krem z dyni to prosty, łatwy i zdrowy przepis na zupę. Przepis na zupę z dyni to wspaniała propozycja na letni jak też jesienno-zimowy posiłek. Najlepiej użyć świeżej dyni. Jednak taka zupę możemy przygotować pod koniec sierpnia lub na początku września, wtedy zaczyna się sezon na dynie. Zachęcam również do gotowanie kremu z dyni o każdej porze
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneZupa pomidorowa to klasyk domowej kuchni. Przepis jest banalnie prosty i wystarczy zaopatrzyć się w dobre pomidory, i wywar, a zupka będzie jak marzenie :).Zupę pomidorową najczęściej przygotowuje się z ugotowanego dzień wcześniej rosołu i tak było w moim przypadku. SKŁADNIKI 750 ml rosołu lub bulionu ok.10 średnich pomidorów sól,pieprz łyżka koncentratu pomidorowego łyżeczka masła łyżka śmietany
Mała w garnku mieszaZUPA DYNIOWA Z NUTĄ ORZECHOWĄ I MASŁEM BAZYLIOWYM Zupy kremy są bardzo popularne. Słyną z tego, że są aksamitne i rozgrzewające w sam raz na jesienne, chłodne i deszczowe dni. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a efekt zaskakująco smaczny. Zupa krem z dyni jest zdrowa o intensywnie pomarańczowej barwie, która jest dla nas ważna, bo swym
Kuchnia Pauletteskurkumą, niezwykle prosta w przygotowaniu i szybka. To dobry wybór na szybki lunch lub podwieczorek na ciepło. Krem z pomidorów możecie podać z grzankami, serem tartym, natką, bazylią, a nawet wsypać ugotowany ryż. Ekspresowa pomidorowa z kurkumą to szybka i prosta propozycja na posiłek, szczególnie dla najmłodszych. Jeśli potrzebujecie większej porcji podwójcie składniki na zupę. Możecie ją także
Zasmakuj KuchniUwielbiam kwaśne zupy, w tym kapuśniak. Jest prosty, a przy tym pyszny dlatego dziś chcę Wam przedstawić moją wersję. Kapusta kiszona jest najtańszym źródłem witaminy C, więc warto ją jeść nie tylko w postaci zupy, ale jako dodatek w postaci surówki np. do pierogów ruskich. Kapuśniak najbardziej smakuje mi z chlebem, najlepiej z takim domowym. Składniki : 3-4 ziemniaki kość
Niebieski kubek z kawaJednogarnkowe danie, proste i syte dla całej rodziny. Moje wyszło ostre bo takie lubię ale można oczywiście ostrość pominąć. Z klopsikami które są lekkie i dietetyczne. Postanowiłam sama zmielić mięso bo lubię łączyć rożne gatunki. Można oczywiście wykorzystać mięso gotowe mielone. klopsiki: 1 pierś z kurczaka 20 dkg mięsa od szynki 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz(...)jajko 1 ząbek czosnku 1 cebula papryka czerwona przyprawa 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki mąki zupa: 1 puszka kukurydzy 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 szklanka fasoli białej ugotowanej 1 cebula duża 20 dkg pieczarek 2 liście laurowe 3 ziarna ziele angielskie 1/2 papryczki chili czerwonej i zielonej 1 papryka żółta 1 ząbek czosnku sól, pieprz zioła
wesoła kuchniaZupa gulaszowa to danie idealne na chłodne, jesienne dni. Poniższa zupa w smaku jest lekko ostra i pikantna. Prosta do przygotowania oraz bardzo smaczna. Nie jestem wielbicielką zup, ale gulaszowa bardzo przypadła mi do smaku :) Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 l wody 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów krojonych 3 średniej wielkości ziemniaki
UgotowaćJedna z moich ulubionych – lekka, prosta w przygotowaniu, pikantna, pełna aromatycznych przypraw tajska zupa z kurczakiem i papryką. Kto jeszcze nie próbował musi koniecznie nadrobić, zwłaszcza, że bez problemu znajdziecie wszystkie składniki w większym sklepie i przygotujecie ją sami w domu. Ta tajska zupa idealnie nadaje się na obiad, czy kolację i jest świetnym lekarstwem na przeziębienie
ale PysznieWzięło mnie coś na zupy ostatnio. Moja propozycja na dziś to kolejny banalnie prosty, szybki i tani sposób na zimową rozgrzewkę: zupa cebulowa. Pół godzinki i obiad gotowy! Składniki na 3-4 porcje: 6 cebul 2-3 ząbki czosnku pół łyżeczki kozieradki pół łyżeczki pieprzu (u mnie był to zielony) pół łyżeczki soli 2-3 kromki chleba kawałek wegańskiego żółtego
greenscarfZupa kalafiorowa Zanim pojawi się tu jakiś chłodnik, pora na trochę cieplejszą zupę. To jedna z obowiązkowych pozycji na wiosnę. Bardzo prosta w przygotowaniu. Można też zaoszczędzić czas gotując zupę tylko na świeżych warzywach (młoda włoszczyzna jest teraz niezwykle aromatyczna) lub przygotowując bulion wcześniej. W dzieciństwie uwielbiałam taką zupę z dodatkiem zielonego groszku. Niestety mój Sześciolatek jest na etapie
Pełny talerzDzisiaj podsyłamy przepis na zupę wielofunkcyjną. Dlaczego? To bardzo proste. Po pierwsze mocno rozgrzewa, co jest niezwykle istotne przy mrozie panującym za oknem. Po drugie bez problemu zastąpi cały obiad, z powodzeniem można mówić tutaj nie o zupie, a daniu jednogarnkowym. Po trzecie danie jest idealne dla zabieganych oraz studentów. Pyszny obiad można ugotować w bardzo krótkim czasie
Kuchnia od dwojgapięknych okolicznościach przyrody. To już za nami. A przed nami? Nowe hasła, nowe wyzwania kulinarne i mam nadzieję odmienione oblicze bloga. Tymczasem proponuję przepis na zupę z kurczaka i mięty. Bardzo prosty przepis. Danie dzięki dodatkowi mięty jest intrygujące i stanowi ciekawą odmianę od najbardziej popularnych zup. Warto czasem poeksperymentować :) Składniki: 200 g filetów z piersi kurczaka 1/2 szkl. ryżu
zadanie-gotowanieDzisiejsza zupa składa się z kilku prostych składników, które połączone w odpowiedniej kolejności dają zaskakująco ciekawy efekt smakowy. Caldo verde - Z I E L O N A Z U P A jest jedną z najbardziej charakterystycznych zup kuchni portugalskiej. Przygotowuje się ją z couve gallega, czyli ciemnozielonej kapusty galicyjskiej rosnącej w Portugalii i północnej Hiszpanii (Galicja
Codziennik KuchennyPonownie na nasze stoły wkracza wiosenna zupa. Tym razem pierwsze skrzypce gra młoda kapusta, jak zatem łatwo się domyślić dzisiaj kolejny majowy klasyk w wersji wegańskiej
Bananowe PoleKolejna zupka..prosta i szybka do zrobienia..przepis znaleziony gdzieś w necie. bulion warzywny lub drobiowy 4 ziemniaki biała część pora mała puszka groszku zielonego [ ja dałam groszek mrożony] 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka cukru (nie dalam) 2 żółtka około 1 szkl. śmietany koperek Bulion zagotować,dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, pora(...)mrożony groszek dodałam razem z ziemniakami ] i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Żółtka wymieszać ze śmietaną, wlać troszkę gorącej zupy.Wymieszać i wlać do garnka z zupą. Przed podaniem posypać koperkiem
Moje domowe kucharzenie