potrawy z ziemniakami - 1500 przepisów (strona:48/100)

Hamsi - sardynka z Morza Czarnego 118

tego naprawdę smaczne, jak w żadnej innej potrawie zaklęty jest w nich smak Morza Czarnego. Znane pod różnymi nazwami od Odessy przez Konstancę aż do Gruzji. Tylko tu zwane są hamsi. Zatem hamsi! Drobne szprotki spożywa są niczym frytki, są nawet podobnie zrobione, skoro małe rybki były tu dostępniejsze od ziemniaków, to właśnie rybki wrzuca się na rozgrzany olej

Jadło i czytadło
Zupa rybna 187

skorzystałam z podpowiedzi na blogu kulinarnym "Potrawy z ryb ", ale oczywiście ciut zrobiłam po swojemu :)Składniki; ja miałam tylko duże i małe dzwonko ryby oraz łeb łososia marchew, pietruszka kawałek pora i selera cebula, 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego mały ziemniak - gdybym miała więcej ryby, nie dodawałabym

Proste Potrawy
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 169

ulega wątpliwości, jest potrawą jednogarnkową i mieszaniną różnych produktów. Ta mieszanina, w moim przypadku, była od początku do końca zamierzona i zaplanowana. Zapiekanki, bo o nich mowa, często bywają dziełem przypadku. Otwieramy lodówkę i bierzemy, co się nawinie (no, może nie tak do końca). W każdym bądź razie, to wspaniały sposób wykorzystanie pozostałości ryżu, ziemniaków, kasz, makaronów… i nie tylko(...)pieczemy ok. 40 minut. Następnie zdejmujemy folię, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy, już odkrytą, przez ok. 15 minut.Właściwie, to makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem było potrawą  ”na życzenie”. Danie wyszło pyszne, lekkie, aromatyczne, z powodzeniem na obiad, czy kolację. Wszystkie smaki się zrównoważyły i pasowały do siebie idealnie. Makaron „lubi” rybę, warzywa

mojewypiekiinietylko
Zupa dyniowa 264

Moja "przygoda" z daniami z dyni zaczęła się dopiero rok temu. Pomyśleć, że tyle dobrego mnie ominęło:-P Składniki: 500g dyni, 6 ziemniaków, 0,5l bulionu

Kuchnia Pełna Pasji
Szybki zielony sos wiosenny 142

Składniki : szałwia świeża, pokrojona około 1/3 szklanki natka pietruszki tyle samo szczypiorek też około 1/3 szklanki śmietana lub jogurt-  około 1/2 szklanki  ewentualnie

Proste Potrawy
Feijoada, feijoada, feijoada.... 185

Przyszedł i czas na feijoadę. Bardzo długo zbieraliśmy się do zamieszczenia tego wpisu. Hmmm, to brazylijska potrawa narodowa ale do pięknych i fotogienicznych nie należy. Feijoada nie stworzył wybitny kucharz jak sałatka Cezara. Feijoada powstała przez przypadek z tzw. resztek stołu a stworzyli ją niewolnicy pracujący na brazylijskich plantacjach.Plantatorzy z rodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa czy to wieprzowiny(...)wołowiny a resztki tj. żeberka, uszy, nóżki, ogony, tłuszcze (boczek) oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę.Brasileiro lubi powtarzać, że jedzenie samych piersi i skrzydełek kurczaka na zdrowie właścicielom plantacji nie wyszło. A niewolnicy wprost przeciwnie pochłaniając codziennie miskę feijoady uniknęli wszelkich chorób.Jak na wstępie

Smaki Brazylii
No i klops! Prosto z Kalifornii 283

każdej długości i szerokości geograficznej można znaleźć potrawy, które zrobione są z mielonego mięsa, które przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim miłośnikiem wszelkiego rodzaju meatballs. Postanowiłam stworzyć własną wersję, nieco inspirowaną włoskimi smakami. Są bez żadnego sosu, lekkie, aromatyczne, podane z warzywami a nie makaronem… Polecam serdecznie! Klopsy a’la Food Polka Składniki(...)łyżki pestek z dyni (świeżo prażonych, niesolonych) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz 1/3 kg małych ziemniaków (najlepiej Golden Yukon lub podobnych kremowej, maślanej konsystencji) 1/4 kg młodych brokułów 1/4 kg młodych cukinii Zebrać razem wszystkie składniki. Warzywa dokładnie umyć i wysuszyć. Ziemniaki ugotwać w skórkach; odcedzić

Jem więc Jestem
Jarzynowa sałatka z marynowanymi grzybkami 124

rodzinnym domu obowiązkowo wśród dwunastu potraw na stole swoje miejsce ma sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami. Dzisiaj przedstawiam Wam jej moją, dość skromną wersję.    Pomijam w niej jajka i ogórki kiszone, a zamiast groszku dodaję konserwową kukurydzę. Dzięki temu smak grzybów jest bardziej wyczuwalny.   Życzę smacznego! Składniki: 4 – 5 ziemniaków sałatkowych, 1 marchew, 1 pietruszka, jasna

Nie tylko w kuchni
Zdjęcia od czytelników 115

zdjęcia potraw, które były  przygotowane z moich przepisów. Jest mi bardzo miło, że próbujecie przepisów, które zamieszczam na swoim blogu. Dajecie mi ogromnego "kopa" do działania. Dziękuję i czekam na więcej.     Tarta z mascarpone w wykonaniu Justyny       Ciasto z truskawkami i kruszonką w wykonaniu Justyny       Ziemniaki po szwedzku w wykonaniu

Passion of Cooking
Mussaka 107

naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem układamy warstwami: ziemniaki,cukinię,bakłażana i mięso(gdybyśmy używali świeżego bakłażana-przed smażeniem trzeba go posolić i odstawić na sicie ok.30 minut). Na wierzch wylewamy przesmażone pomidory. Następnie układamy plastry mozzarelli i zalewamy całość sosem beszamelowym. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni (najpierw potrawę zakrywamy folią do pieczenia,na koniec dajemy zrumienić się Mussace

Wielki apetyt
Sezon na zioła czas zacząć! 229

temat sadzenia, pielęgnacji. ROZMARYN Jestem wielką fanką ziemniaków... więc z rozmarynem kojarzy mi się jedno:) Pyszne pyrki z grilla/piekarnika z solą gruboziarnistą, czosnkiem i oliwą z oliwek. Rozmaryn jest jednym z niewielu ziół, które ma intensywniejszy smak i aromat po ususzeniu. Ma bardzo wytrawny, lekko sosnowy smak, dlatego idealnie współgra z potrawami mięsnymi. Warto go również dodać do szpinaku

cooklife
Łosoś z warzywami i pesto 178

łososia, nawet jeśli używamy w tym celu patelni. Jednak ten temat na blogu już „przerabialiśmy” (patrz m.in. wpisy pt. łosoś z grilla oraz łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami ) i wcale nie jest to trudne. Ot, 7-8 minut z jednej strony, 8 z drugiej, na koniec delikatnie zdejmujemy skórę i… to tyle. Poza łososiem mamy tu kilka(...)swojego, możemy je pominąć? Hm, teoretycznie tak, dramatu nie będzie. Mimo wszystko warto jednak dodać ten składnik, gdyż uzupełni potrawę o przysłowiowe „to coś”. Na koniec jeszcze kilka praktycznych uwag, które na pewno przydadzą się też przy wielu innych potrawach. Warzywa smażymy i dusimy krótko, nie więcej niż kilkanaście minut. Z jednej strony nie powinny być bowiem twarde

Kulinarna Pokusa
Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa 158

Potrawa również dostała się do albumy potraw Dzień Dobry TVN -  Wasze dania na naszej stronie :) „Gęsta i sycąca a przy tym lekko pikantna, pyszna zupa gulaszowa, która może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski(...)pokrojonych 1/2 kostki bulionowej wieprzowej włoszczyzna : 1 marchew, natka pietruszki, 1 cebula, 1/4 selera, 1 biała pietruszka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 5-6 ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, majeranek 2 łyżki czubate mąki pszennej lub tortowej 1/2 kostki masła oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy 8 listków laurowych 8 ziarenek ziela

ClauditteMissCooking
Prosty gulasz warzywny - fasola Piękny Jaś, dynia i bakłażan 176

rondla, w którym jednocześnie gotujemy właściwą potrawę, i dogotować ją przez 10-15 minut z pozostałymi składnikami. Porcje: 4 Czas przygotowania: 90 minut + 12 godzin moczenie fasoli Składniki: 200 g fasoli Piękny Jaś, 350 g bakłażana (1 szt), 350 g dyni Hokkaido, 300 g dojrzałych pomidorów (ok. 4 szt.), 300 g ziemniaków (ok. 4 szt.), 200 g cebuli (jedna duża

SzczyptaSmaQ
zupa z fasolką szparagową 166

Lekka zupa z fasolką szparagową Lato to najlepsza pora na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. Składniki na cztery sześć osób 1,5 l drobiowego

Miód i pieprz