potrawka - 1752 przepisów (strona:44/117)

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty: jak z restauracji 172

Szwedzkie klopsiki>> > Kotlety schabowe z kością>> > Kotlety mielone z indyka>> > Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym>>> Potrawka z indyka>>> Najlepsza surówka z czerwonej kapusty

Moja Książka Kucharska
Pulpeciki z orzeszkami pinii i cynamonem 97

fantastyczne danie kuchni tureckiej . Małe, aromatyczne kotleciki dzięki dodatkowi żurawiny są lekko kwaskowe, a orzeszki pinii sprawiają, że są również fajnie chrupiące. Gorąco polecam na pyszny obiad. Z dodatkiem potrawki z soczewicy z marchewką i pilafu będą stanowiły pełny posiłek. Pulpeciki z cynamonem świetnie sprawdzą się również do spakowania do lunchboxu.  Pulpeciki z orzeszkami pinii i cynamonem Składniki

Codzienne Gotowanie
Gulasz z fasolką 102

Gulasz z fasolką Potrawka z mięsa wieprzowego z marchewką i fasolką szparagową w pomidorowym sosie.   Składniki: ·        1kg szynki wieprzowej ·        3 duże marchewki ·        1 opakowanie fasolki szparagowej ·        2 czerwone papryki

Kulinarna Chwila
Wegański kapuśniak z młodej kapusty 109

wiosną czekam z największym wytęsknieniem. Pierwszy na nią głód zaspokajam zwykle surówkami, by później z tych zielonych, chrupiących i słodkich główek pasjami wręcz przygotowywać bigosy, zupy i wszelkiej maści potrawki. Jednym z efektów tej mojej pasji w przygotowywaniu kapuścianych dań jest wegańska zupa z dodatkiem młodych ziemniaków oraz marchewek. Słodycz warzyw zyskuje tu przełamanie dzięki dodatkowi przypraw ( viva  wędzona

Even Better Food
Dieta w ciąży bogata w kwas foliowy + jadłospis 119

zdrowy rozwój i odporność Mamy i Dziecka. Przykładowy jadłospis zawierający produkty będące źródłem kwasu foliowego: Śniadanie: Koktajl Green Power Lunch Sałatka z jarmużem i kurczakiem Obiad Lekka zupa brokułowa Potrawka z kurczaka z jarmużem Kolacja Omlet z brukselką Artykuł Dieta w ciąży bogata w kwas foliowy + jadłospis pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Jak ugotować dobry rosół? 81

ciepłem domu, jest wspomnieniem Babci. Smak w zupie to “kości i tłuszcz” tak mawiała Babcia, zgadzam się, stosuję tę zasadę do rosołu szczególnie, także do sosów czy potrawek mięsnych. Ważne, by nie przesadzić z ilością tłuszczu, rosół, sos czy danie będzie mdłe, zwyczajnie za ciężkie i niesmaczne. Kilka zasad przy gotowaniu rosołu: świeża – w sezonie młoda włoszczyzna

Zasmakuj Kuchni
Zupa ziemniaczana 152

Znowu zacznę od tego, że kupiłam w końcu kurczaka zagrodowego. I na nim to ugotowałam wywar. Później powstała potrawka, kurczak tikka masala, trochę dostały koty. Zupa jak dla mnie jednak wygrała. Jak to My powiedział: trochę oszukana grochówka. W sumie taki miałam zamysł. Zupa częściowo zjedzona, częściowo zawekowana. Niedługo wywróci nam się życie do góry nogami, będzie mniej czasu

Kardamonovy
Sałatka z gotowanym kurczakiem, kukurydzą i ananasem 94

Ugotowałam rosół, oczywiście na kurczaku zagrodowym, innych już nie kupuję. I tak od razu zaczęłam kombinować co zrobić z mięsem. Potrawka – wiadomo, zupy zawekowałam, z piersi postanowiłam zrobić sałatkę. Wyszła całkiem spoko. Nadal jednak bardziej wolę typową zieleninę od tego typu sałatek, ale od czasu do czasu chętnie wchłonę i takie. Poza tym lubię połączenie ananasa, czosnku i natki

Kardamonovy
Pasztet z żurawiną 104

tegorocznych świątecznych przepisów. Miałam jednak ochotę na pomidorową na rosole. Wiecie, taką prawdziwą. Zawsze, gdy robię rosół, kminię co później zrobić z mięsem. Teraz znowu kombinowałam. Że kotlety, że potrawka, że galareta. I potem nagle ciach! No pasztet przecież. Jak nie teraz, to kiedy. Niewiele myśląc, kupiłam dodatkowo karkówkę. I żurawinę. Resztę składników miałam. Pasztet zrobiłam na podstawie mojego podstawowego

Kardamonovy
Jak zawsze mieć w kuchni gotową ciecierzycę 123

bieżąco pokazuję kadry z mojej kuchni i gotowania. Ciecierzyca zwana też cieciorką czy groszkiem włoskim to składnik wielu popularnych dań. Można przygotować z niej hummusy i pasty, sałatki, potrawki i gulasze, zupy. Ciecierzycę najczęściej kupujemy w formie suszonej oraz w gotowej już ugotowanej w słoiku lub puszce. Poniżej przedstawiam Wam podstawowy sposób gotowania soczewicy suszonej. Możecie ugotować więcej i zamrozić

Dorota Smakuje
Kurczak TikkaMasala 119

Kurczak TikkaMasala Propozycja na szybki obiad. Potrawka z kurczaka z warzywami. Składniki: ·        1 podwójny filet z kurczaka ·        ½ kg fasolki szparagowej ·        3 duże marchewki ·        Fix smak świata kurczak TikkaMasala

Kulinarna Chwila
Do czego wykorzystać sos z pieczenia mięsa 192

fasolowa, z soczewicy — genialnie z nim smakują. Pyszny też jest na nim krupnik czy zupa grzybowa; do risotto i kaszotto, dania typu jambalaya; do beszamelu; do bigosu; do potrawki z kurczaka; do warzywnych dań jednogarnkowych Artykuł Do czego wykorzystać sos z pieczenia mięsa pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Surówka z kapusty i rzepy - kuchnia podkarpacka 104

odmiany pastewne, służące jako pasza dla zwierząt. W naszej lokalnej kuchni rzepa była używana głównie jako składnik surówek. Na Kolbuszowszczyźnie gotowano również zupę z rzepy, a także podawano jako potrawkę rzepę duszoną z grochem. Przepis na surówkę z kapusty i białej rzepy pochodzi od pani Janiny Zdeb z Gminy Majdan Królewski. Opublikowany został na stronie Powiatu Kolbuszowskiego www.powiat.kolbuszowski.pl Surówka

Trzeci talerz