kaparowy szał;) W sklepie zrobiłam dokładny przegląd stosownych półek, poczytałam etykiety (niektóre oliwki niestety mają dodatek benzoesanu sodu, ale nie jest to na szczęście nagminne) i jak do tej pory w spiżarni zawsze miałam słoiczek kaparów i oliwek, a także suszonych pomidorów (poza latem), to teraz się zapowiada, że tych oliwkowych słoiczków przybędzie mi sporo, bo poznałam wiele ich smacznych(...)odmian, a nie tylko dwie na krzyż jakie znałam do tej pory. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyTortille robiłam już w domu, choć może trudno je nazwać tortillami, bo bliższe naleśnikom były, ale taką rolę pełniły i spisały się bardzo dobrze. Dzisiaj przymierzałam
Zdrowa Kuchnia SowyDziś obiad w stylu orientalnym. INDYK Z RODZYNKAMI: około 350 dag udźca z indyka bez kości por garść rodzynek pół puszki pomidorów sezam pieprz, sól Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na rumiano na oleju. Pora pokroić, dodać do mięsa, podsmażyć chwilę. Uzupełnić wodą i dusić. Po odparowaniu dodać pomidory i dalej dusić. Rodzynki zalać wrzątkiem na 5 min., odcedzić
kolorowotorcikowonabierają gęstszej konsystencji a jedzenie ich sprawia jeszcze więcej przyjemności ... Zupa krem z selera - przepis Składniki: 2 średnie cebule 150 g selera 4-5 średnich ziemniaków mała marchewka por 1 l wody 2 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku koperek Groszek ptysiowy BRZEŚĆ masło, oliwa Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 3 łyżki(...)masła i 3 łyżki oliwy. Podsmażyć cebulę na złoto. Selera zetrzeć na tarce - dodać do cebuli. Dusić 5-8 minut. ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę także, pora w plastry. Dodać do garnka, zalać wodą. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Dobrawić śmietaną i przyprawami. Podaną zupę udekorować posypać koperkiem i groszkiem ptysiowym BRZEŚĆ. Groszek ptysiowy BRZEŚĆ: Więcej o produktach
kolorowotorcikowoSkładniki: 300-400 g mięsa - filet z kurczaka papryka żółta - średnia wielkość 1 mała cukinia 1/2 średniego pora 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki groszku zielonego konserwowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 ząbki czosnku sól olej do smażenia Przygotowanie Mięso pokroić w paski, paprykę i cukinię również. Pora pokroić w plastry. Olej
kolorowotorcikowoszczególności, dlatego większość dań rybnych przyrządzam z tej ryby. Oto kolejna wariacja: dorsz po japońsku . Inspiracja TU . Fajne i ciekawe danie. Polecam. Składniki: 2 filety z dorsza marchewka 1 por łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz sos: 1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 strączek suszonej papryczki chilli 1 filiżanka wody Wykonanie: 1. Dorsza ugotować na parze(...)Pora i marchewkę pokroić na kawałki o długości 3 cm, a następnie w cienkie paseczki. 3. Przygotować sos: połączyć wodę z mąką ziemniaczaną, dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczką (wcześniej namoczoną w gorącej wodzie) i wymieszać wszystko z sosem sojowym. Doprawić imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa. 4. Włożyć do garnka rybę, położyć na niej warzywa oblane
Pasja Smakuprzygotowałam z okazji przyjazdu gości. Jest ciekawa i dobra. To doskonały sposób na inne wykorzystanie chińskiej zupki. Składniki: makaron z 2 zupek chińskich filet z kurczaka puszka kukurydzy por mała kapusta pekińska 2 średnie czerwone papryki majonez sól, pieprz przyprawa gyros Wykonanie: Makaron połamać i zalać w misce wodą. Nie musi być nią całkiem zakryty. Przykryć i odstawić. Kurczaka pokroić(...)kostkę, posypać przyprawą i dokładnie wymieszać. Podsmażyć na patelni. Przełożyć do miski. Dodać kukurydzę. Kapustę pekińską drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, pora przekroić na pół i drobno pokroić. Wszystkie warzywa dodać do kurczaka. Dodać makaron, przyprawy i majonez - dokładnie wymieszać. Rada: Sałatka bardzo zyskuje, gdy po wymieszaniu wszystkiego odstawi się ją do lodówki na co najmniej godzinę. insertCookd("bde25d78a9767f3f9d8e280e58c95e72
Pasja SmakuPróbowałam już kilkakrotnie i jestem zachwycona. Dziś propozycja podania łososia właśnie z dodatkiem wina. Lekki, przyjemny obiad. Składniki: 600 g filetu z łososia 1 szt cebula 1 szt por 3 łyżki suszonego koperku 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 szt białego wina 1 łyżka oleju Wykonanie: Filet z łososia podzielić na 4 porcje. Każdą(...)środku. Tak przygotowanego łososia, polać sokiem z cytryny, posypać koperkiem i pieprzem ziołowym. Odstawić w chłodne miejsce. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Dodać por pokrojony w plasterki. Chwilę podsmażać, wlać wino i dusić przez 5 minut. Łososia ułożyć w naczyniu do zapiekania, na nim położyć podsmażone warzywa. Można podlać niewielką ilością wina. Piec
Pasja Smakumnóstwo sera. Z niecierpliwością oczekiwałam sukcesu. Ostatecznie był, ale nie obyło się bez podbicia smaku. Składniki: 250 g mięsa mielonego 150 ml śmietany 18% opakowanie makaronu penne 1 mały por kilka większych pieczarek śmietankowy serek topiony opakowanie "Pomysłu na...Serowy garnek" sól, pieprz Wykonanie: Mięso mielone przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Uformować małe pulpeciki. Każdy z nich(...)podsmażyć na oleju w garnku, do ładnego zrumienienia. Do pulpetów dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojonego w plasterki pora. Wszytko razem smażyć jeszcze przez kilka minut. Do garnka wlać 500 ml zimnej wody, śmietanę oraz "Pomysł na...". Dobrze wymieszać, dodać surowy makaron, serek topiony i całość zagotować. Od czasu do czasu mieszać. Po zagotowaniu gotować danie jeszcze przez
Pasja SmakuWarsztaty "Wieprzowina regionalna. Doceń smak tradycji" odbyły się ponad miesiąc temu w Lublinie. Do tej pory jakoś nie złożyło się by o nich napisać, ale myślę, że w moim przypadku warto, ponieważ były to moje pierwsze warsztaty. Bardzo się ucieszyłam, że dostałam na nie zaproszenie, zwłaszcza po relacjach z warsztatów, które odbyły się w Warszawie, oczekiwałam naprawdę ciekawych doznań smakowych(...)wieloma osobami rozmawiałam jeszcze kilka tygodni po warsztatach, to nie mieli pojęcia o niektórych rzeczach - to mógł się dowiedzieć, a przede wszystkim przekazać to dalej. Po warsztatach przyszła pora na degustacje i ...pierwsze rozczarowanie. Otóż wbrew nadziejom dotyczących naocznego zgłębiania wiedzy odnośnie wcześniej omawianych technik przygotowywania mięsa, musieliśmy się zadowolić jedynie próbowaniem gotowych potraw. Nie mieliśmy wstępu do hotelowej
Pasja Smakubidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 1 puszka ananasa 1 słoik selera 1 puszka kukurydzy 20 dag sera żółtego 20 dag szynki por majonez sól, pieprz Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Do miski wrzucić seler i kukurydzę oraz pokrojone w kostkę: plastry ananasa, sera żółtego i szynki. Pory pokroić w pół plasterki. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z niewielką ilością majonezu. insertCookd("d4c34964e76e8abe223743a108ce8c37
Pasja Smakukurczaka 1/2 łyżeczki chili 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" - nie miałam więc dałam pół łyżeczki cynamonu i kilka goździków, które wcześniej trochę roztarłam por pół główki kalafiora 3 marchewki papryczka chili 2 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz makaron chiński Wykonanie: 1. Mięso pokroić w paseczki i przełożyć do miski. Dodać chili, sos sojowy(...)przyprawę 5 smaków. Wymieszać i odstawić do zamarynowania. 2. Pora i marchewkę pokroić w paseczki. Kalafiora podzielić na różyczki. Z chili usunąć pestki i pokroić w plasterki. 3. Rozgrzać olej na patelni. Mięso wyjęte z marynaty smażyć przez 2 minuty, po czym zdjąć. 4. Na patelnię wrzucić wszystkie warzywa i smażyć przez 2-3 minuty mieszając. Na koniec dodać podsmażone
Pasja SmakuPołączenie składników jest boskie! Co prawda nie każdemu pasuje ananas, jednak ja uważam że to właśnie on nadaje sałatce wyrazu;) Składniki: - 1/2-3/4 puszki ananasa (w kawałkach) - 2 białe części pora - 3-4 jajka ugotowane na twardo - 2 jabłka - 300-400g szybki Babuni lub Litewskiej - 2/3-1 puszki kukurydzy - 200-300g sera żółtego (twardego) - majonez Babuni (Hellman's) lub inny(...)miała górę równą z dołem) wykładamy warstwami wszystkie składniki, dwa razy przekładając majonezem-nie mieszając. Np. 1. warstwa-pokrojony w miarę drobno ananas 2. warstwa-pokrojone białe części porów 3. warstwa-ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka 4.Na to wykładam kilka łyżek majonezu-tak aby przykryć warstwę jajek (nie za grubo) 5.Następnie pokrojona w kostkę szynka
Smaczne ZdroweKiedyś będąc na diecie i nie używając soli oraz tłuszczu do smażenia przygotowywałam takiego właśnie łososia. I tak nam zasmakował, że od tej pory już inaczej go nie przyrządzamy. Proponuję spróbować . Jak do tej pory każdy kto skorzystał z naszej rady w przygotowywaniu tej tłustej przecież ryby, był bardzo zadowolony z efektu końcowego. Każdy dziwił się , że tak niewiele potrzeba
Smaczne Zdroweptaka całe nie wchodzi, ale podsmażam je w garneczku a później dodaję do niego farsz wyjęty z indyczki. Składniki nadzienia: - 1 duży lub 2 mniejsze selery - 1 duża pietruszka - por- biała część - 1-2 czerstwe bułki ( namoczone w wodzie) - 3-4 wątróbki drobiowe - 2 jajka - sól , pieprz, + cała tuszka: indyczki, kaczki lub gęsi Dodatkowo: -ok 1,5 szklanki czerwonego(...)łyżki masła Tuszkę dokładnie umyć , z wnętrza usunąć podroby( jeżeli są), wytrzeć papierowym ręcznikiem i natrzeć z zewnątrz solą i pieprzem. Seler i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, por drobno pokroić. Wątróbki umyć, poodcinać wszystkie żyłki, drobno pokroić. Rozdusić dodatkowo nożem. Do miski z warzywami dodać wątróbki, odciśnięte bułki oraz 2 jajka, dodać także sól oraz pieprz ( później będziemy jeszcze
Smaczne Zdrowe