kurczaka 1/2 łyżeczki chili 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" - nie miałam więc dałam pół łyżeczki cynamonu i kilka goździków, które wcześniej trochę roztarłam por pół główki kalafiora 3 marchewki papryczka chili 2 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz makaron chiński Wykonanie: 1. Mięso pokroić w paseczki i przełożyć do miski. Dodać chili, sos sojowy(...)przyprawę 5 smaków. Wymieszać i odstawić do zamarynowania. 2. Pora i marchewkę pokroić w paseczki. Kalafiora podzielić na różyczki. Z chili usunąć pestki i pokroić w plasterki. 3. Rozgrzać olej na patelni. Mięso wyjęte z marynaty smażyć przez 2 minuty, po czym zdjąć. 4. Na patelnię wrzucić wszystkie warzywa i smażyć przez 2-3 minuty mieszając. Na koniec dodać podsmażone
Pasja SmakuPołączenie składników jest boskie! Co prawda nie każdemu pasuje ananas, jednak ja uważam że to właśnie on nadaje sałatce wyrazu;) Składniki: - 1/2-3/4 puszki ananasa (w kawałkach) - 2 białe części pora - 3-4 jajka ugotowane na twardo - 2 jabłka - 300-400g szybki Babuni lub Litewskiej - 2/3-1 puszki kukurydzy - 200-300g sera żółtego (twardego) - majonez Babuni (Hellman's) lub inny(...)miała górę równą z dołem) wykładamy warstwami wszystkie składniki, dwa razy przekładając majonezem-nie mieszając. Np. 1. warstwa-pokrojony w miarę drobno ananas 2. warstwa-pokrojone białe części porów 3. warstwa-ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka 4.Na to wykładam kilka łyżek majonezu-tak aby przykryć warstwę jajek (nie za grubo) 5.Następnie pokrojona w kostkę szynka
Smaczne ZdroweKiedyś będąc na diecie i nie używając soli oraz tłuszczu do smażenia przygotowywałam takiego właśnie łososia. I tak nam zasmakował, że od tej pory już inaczej go nie przyrządzamy. Proponuję spróbować . Jak do tej pory każdy kto skorzystał z naszej rady w przygotowywaniu tej tłustej przecież ryby, był bardzo zadowolony z efektu końcowego. Każdy dziwił się , że tak niewiele potrzeba
Smaczne Zdroweptaka całe nie wchodzi, ale podsmażam je w garneczku a później dodaję do niego farsz wyjęty z indyczki. Składniki nadzienia: - 1 duży lub 2 mniejsze selery - 1 duża pietruszka - por- biała część - 1-2 czerstwe bułki ( namoczone w wodzie) - 3-4 wątróbki drobiowe - 2 jajka - sól , pieprz, + cała tuszka: indyczki, kaczki lub gęsi Dodatkowo: -ok 1,5 szklanki czerwonego(...)łyżki masła Tuszkę dokładnie umyć , z wnętrza usunąć podroby( jeżeli są), wytrzeć papierowym ręcznikiem i natrzeć z zewnątrz solą i pieprzem. Seler i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, por drobno pokroić. Wątróbki umyć, poodcinać wszystkie żyłki, drobno pokroić. Rozdusić dodatkowo nożem. Do miski z warzywami dodać wątróbki, odciśnięte bułki oraz 2 jajka, dodać także sól oraz pieprz ( później będziemy jeszcze
Smaczne Zdrowepyszna , delikatna zupka, którą baaardzo polecam :-) Składniki na 6 porcji: - u mnie części odcięte od 6 płatów karpia - 1 marchew - 1 korzeń pietruszki - 1 łodyga selera naciowego - kawałek pora - sól - 3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub kaszka manna) - natka pietruszki Można także dodać ziele angielskie i liść laurowy, ja nie daję. Do garnka włożyć umyte, poodcinane części karpia, zalać wrzątkiem(...)minut. Po tym czasie wyjąć wszystko z rosołu. Do drugiego garnka przelać przez sitko otrzymany wywar , dodać do niego poduszone widelcem warzywa ( marchew i pietruszkę) oraz pokrojony seler i por . Obrać mięsko z obgotowanych kawałków ryby i dorzucić bez ości do wywaru z warzywami. Całość zagotować, dorzucić ok.3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub dodać kaszkę mannę) uzupełnić do 2l wodą , dodać
Smaczne Zdroweurozmaicić dodając np. pokrojoną szynkę- tak dla odmiany. Składniki na 4 miseczki: - 7 b.dużych pietruszek( korzeni) - ok.1kg marchwi - 1 litrowy słoik ogórków kiszonych - kawałek białej części pora - 3 ziemniaki - 10 jajek - maleńki kawałek korzenia selera ( widoczny przy marchewce) - sól i pieprz do smaku - ok.3/4 słoika musztardy sarepskiej( małej) - 1-2 łyżeczki musztardy dijon - ok.1/2 małego słoika majonezu Można(...)warzywny ( ostatnio pozamrażałam w słoikach. Mam zawsze kilka do wykorzystania gdy potrzebuję bulionu- kupnych nie używam). Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Wszystkie warzywa gotowane, jajka, ogórki oraz por kroimy w kostkę ( wielkość dowolna) . Dodajemy musztardy, majonez, świeżo mielony pieprz oraz sól ( na początek ok.1/2 płaskiej łyżeczki) do smaku, zawsze możemy dosolić, dlatego dodajemy stopniowo
Smaczne Zdroweżółtego, niełuskanego grochu w całości (lub dowolny inny) - 3-4 marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego (lub kawałek w korzeniu) - 4 duże ziemniaki - kawałek białej części pora - 4 duże ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 6-8 kulek ziela angielskiego - 3-4 łyżki dobrej, aromatycznej majeranki - ok.0,5kg wędzonki , np.szynki, ogonówki lub boczku Dnia poprzedniego namaczamy sobie ziarna(...)pokrojoną na mniejsze kawałki wędzonkę (u mnie ogonówka + malutki kawałek boczku) , na to wylewamy z garnka napęczniały groch (wraz z wodą) , dorzucamy pokrojone na kawałki łodygi selera naciowego oraz por. Dorzucamy umyte i pokrojone w kostkę marchew, ziemniaki oraz pietruszkę, a także przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz przekrojony na połowy czosnek. Całość zalewamy wodą (nie do pełna), zamykamy
Smaczne Zdroweporcji: - 2 większe cebule - 2 duże ząbki czosnku - 3 małe cukinie (po ok.300-350g) - 2 garście szpinaku baby - 1-2 garście ruccoli - polecam nadaje super smak (ale można pominąć) - por, kawałek ok.10cm - pęczek natki pietruszki - 0,5l bulionu (może być warzywny lub z kostki) - sól i świeżo mielony pieprz - 1-2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (daję pół(...)rozgrzać oliwę lub olej. Dodać pokrojoną w większą kostkę obraną cebulę. Lekko zrumienić. Dodać zmiażdżony czosnek. Mieszając chwilę podsmażyć (nie przypalić). Zalać bulionem (można także dodać trochę wody), wrzucić por pokrojony na mniejsze kawałki, dodać plastry cukinii i szpinak. Zagotować. Gotujemy pod przykryciem ok.15-20 minut. Dodać ruccolę oraz pokrojoną natkę pietruszki i zagotować. Odstawić na ok.5 minut, a następnie
Smaczne Zdrowekapusta zbyt mocno się nie zmorzyła. Bardzo łatwa i bardzo smaczna... ;-) Składniki: - 1 główka młodej kapusty (moja miała 1kg po oberwaniu wierzchnich liści) - 1/2-1 pęczek koperku (zależy od wielkości) - por (mały kawałek białej części) - 2-3 łyżeczki ksylitolu (lub cukru) - 2 szczypty kwasku cytrynowego lub sok z cytryny - sól do smaku (ok.1/2-3/4 łyżeczki) - świeżo mielony pieprz (nie trzeba) - olej rzepakowy(...)inny (ok.1-2 łyżki) Kapustę zszatkować lub drobno pokroić. Dodać do niej kwasek, sól , ksylitol, pokrojony koperek i por oraz pieprz (gdy dajemy), dokładnie zamieszać i odstawić. Krótko przed podaniem polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Smacznego
Smaczne ZdroweDzień dobry! Za oknem już niebo w kolorze szarym, za 20 minut wschód słońca (kiedy skończę pisać post, już będzie dawno po wschodzie), a ja i
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dawno nie było nowego przepisu, minął już tydzień od ostatniego. Nie wiem czy to lenistwo, czy praca nad Apetytem , czy jeszcze coś innego. Gotować
Pora coś zjeśćkurczaka w marynacie jogurtowo majonezowej z warzywami. Oczywiście do przyprawienia wykorzystałam już kilka produktów Kamis. Składniki: 6 pałek z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 jabłko 10 cm pora 6 ziemniaków 0,5 cukinii( u mnie większa) 50 g żurawiny Marynata 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy grillowej Kamis 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)wymieszać żeby pokryły się marynatą. Przykryć i włożyć na noc do lodówki. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Marchewkę oczyścić pokroić w kostkę. Pietruszkę oczyścić i pokroić w słupki. Por pokroić w plasterki. Cukinię oczyścić z nasion i pokroić razem z skórką.Z jabłka wykroić gniazda nasienne i pokroić w półplasterki razem z skórką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
Ala piecze i gotujepołączenia. Ten przepis na pewno zachwyci wszystkich amatorów kaszanki i wyrobów domowych. Polecam Wam łączyć rzeczy, które na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie. Na blogu do tej pory miałam tylko przepis na Kaszankę z grilla . Przepisów na pierogi na blogu jest cała masa, mają różne rodzaje farszu i różne rodzaje ciasta: Ruskie pierogi z boczkiem Pierogi z kaszą(...)jaglaną i serem Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) Pora na przełamanie stereotypów i przygotować pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą. Przepis na 16 pierogów: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody sól Farsz: 2 kaszanki 1 duża cebula 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku wędzony boczek Przygotowanie: Łyżkę miodu przekładamy na patelnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmarchewka 0,5 malego selera 0,5 pora sol cukier smietana Obrac warzywa i umyc Marchewke i selera zetrzec na duzych oczkach tarki Pora przekroic jeszcze na pol i pokroic drobno Zmieszac razem warzywa dodajac szczypte soli i ok lyzke cukru Wszystko doprawic smietana i dokladnie wymieszac Smacznego
Klaudynkowa kuchniamnóstwo witamin, ponieważ groszek zawiera m.in. witaminę B i K oraz kwas foliowy i białko. Ponadto jest lekkostrawny i niskokaloryczny. I nawet mąż poprosił o dokładkę;) Składniki: 1 por, łyżka masła, 1/2 szklanki posiekanej cebuli, 2 szklanki domowego bulionu drobiowego, 300g świeżego groszku, pęczek świeżej mięty, łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. Przygotowanie Por oczyścić i bardzo dokładnie umyć
Z miłości do słodkości