porem - 1871 przepisów (strona:18/125)

Gruszki w białym winie 155

Dzień dobry! Obecnie z powodu wprowadzenia w Rosji embargo na polskie owoce i warzywa trwa akcja jedzenia jabłek, jabłka są wszędzie - na blogach, w prasie, telewizji

Pora coś zjeść
Papryka faszerowana 2178

jeden z kaszą gryczaną, jeden z ryżem, nie umiem zdecydować, który lepszy, bo oba bardzo mi smakują ;) Życzę smacznego! :) Składniki: 4 sztuki papryki 500g mięsa mielonego 4 pomidory mały por cebula 2 ząbki czosnku torebka ryżu torebka kaszy gryczanej 10 sztuk pieczarek oregano bazylia tymianek sól, pieprz 4 cienkie plasterki masła ser żółty do posypania na wierzch Wykonanie: Paprykę myjemy(...)wyjmujemy ziarenka tak, aby powstały nam kapelusze. Cebulę i pora siekamy drobno i smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy razem około 10 minut. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Pieczarki kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku, dodajemy zioła. Kaszę

Czerwona Porzeczka
Zupa ziemniaczana z pomidorami 163

lekka jeśli ma być uzupełnieniem drugiego dania. Ja dziś przyrządziłam zupę dość sytą :) Po niej nie dałam rady nic już wcisnąć :) Potrzebujemy: 10 dag włoszczyzny ( marchew, seler, pietruszka, por, cebula) 3 ziemniaki średniej wielkości 2 czubate łyżki mąki 2 łyżki śmietany 18% 20 dag pomidorów świeżych lub z puszki 1/2 szkl. mleka sól  koperek Warzywa obrać i zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach ( pory pokroić w talarki lub wzdłuż), włożyć do wrzącej wody ( ok 5 szkl.) dodać odrobinę soli i gotować ok.15 min. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować. Mąkę dodać do śmietany, dokładnie wymieszać i rozprowadzić 1-2 łyżkami wywaru, wlać do zupy i zagotować. Jeśli warzywa i ziemniaki będą ugotowane, wszystko razem blendujemy

Olikowa kuchnia
Trzy Znaki Smaku - wyjazd kulinarny na Lubelszczyznę 133

Dzień dobry! Dzisiaj chcielibyśmy zabrać Was w bardzo smakowitą podróż... podróż na Lubelszczyznę (chociaż tak właściwie to było pogranicze Lubelszczyzny) :-). Kiedy otworzyliśmy maila i zobaczyliśmy na

Pora coś zjeść
Pesto pomidorowe (pesto rosso, alla siciliana) 130

Dzień dobry! Przy okazji wpisu z recenzją książki "Miłość jest jak toskański deser" widzieliście makaron z pesto, dzisiaj postanowiłam pokazać Wam ten przepis. Makaron

Pora coś zjeść
Sałatka z surowym kalafiorem 1104

Dzień dobry! Nowy tydzień z chęcią zaczniecie czymś smacznym, prawda? Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam ciekawą sałatkę. Kolorowych kalafiorów szukałam bardzo długo w Krakowie. Z zazdrością

Pora coś zjeść
Lemoniada z papierówek 128

Dzień dobry! Prognozy pogody na najbliższe dni w Krakowie nie są zbytnio obiecujące, chociaż mimo deszczu, burz i gradobić ma być upał, a jak upał to

Pora coś zjeść
Babeczki z czerwonymi porzeczkami i mleczkiem kokosowym 137

Dzień dobry! Wielokrotnie pisałam, że nie przepadam za kwaśnymi owocami. Nie lubię zbytnio agrestu, kwaśnych wiśni i właśnie porzeczek. Jednak skuszona prośbami męża postanowiłam przygotować coś

Pora coś zjeść
Imogen Edwards-Jones - Restauracja Babylon 111

Dzień dobry! Dzisiaj środa, a więc recenzja książki. Poprzednie recenzje znajdziecie w specjalnej zakładce Recenzje książek . Wielu blogerów marzy o tym, aby kiedyś otworzyć własną restaurację

Pora coś zjeść
E. Flumeri, G. Giacometti - Miłość jest jak toskański deser 124

Dzień dobry! Dzisiaj wedle mojej obietnicy, nowa recenzja książki, akurat idealnie tydzień po pierwszej recenzji. O "Apetycie" Philipa Kazana przeczytacie tutaj. " Miłość jest

Pora coś zjeść
Omlet z pomidorami i serem 2588

Dzień dobry! Staram się wytrwać w postanowieniu przygotowywania ciekawych śniadań, więc do łask powracają omlety. Szybkie i smaczne danie, delikatna odmiana od tradycyjnego jajka sadzonego. Omlet

Pora coś zjeść
Sałatka z mizuną, serem korycińskim i kurczakiem 174

Dzień dobry! Zaczynamy nowy tydzień propozycją smakowitej sałatki. Jej podstawą jest mizuna czyli japońskie zioło, nazywane też japońską musztardą. Pierwszy raz miałam okazję ją spróbować od

Pora coś zjeść
SONISPHERE FESTIVAL 2014 - 11.07, Stadion Narodowy w Warszawie 204

jedzenie to też jej element, można "naciągnąć" i opisać to, co przeżyłam w miniony piątek. Piątek, 11. lipca. Pobudka o 3:40. Taaak, wycie budzika o tej porze to zdecydowanie nic przyjemnego i gdyby nie fakt, że przyjaciółka zamieniła się na ten moment w "budzenie na zamówienie", pewnie bym nie wstała. O 6:00 wyruszam jednak z poznańskiego dworca autobusowego(...)koszmarne. Pominę fakt fatalnej akustyki na stadionie, na dodatek pod zamkniętym dachem. Za dużo perkusji, basów, zupełnie nie do rozpoznania wokal. Z racji tego, że zaczęli o tak wczesnej porze (już o 14:40), hala świeciła jeszcze pustkami. Wiedziałam jednak, że w miarę upływu czasu i ludzi przybędzie. Następnie Kvereltak. Zupełnie obcy mi, skandynawski zespół, ale też nieźle dają

W kuchni Karmel-itki
Jesień - czas na zupę, czyli żurek. 181

będąc w gościach. Tak na prawdę nigdy wcześniej nie robiłam żurku. I oto co powstało.   Składniki: 1/4 kg boczku (z kością) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 6-7 średnich ziemniaków 1 szklana butelka żurku 1 żurek Winiary jajka surowa biała kiełbasa śmietana 18% 5 ziarenek pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe majeranek Do garnka(...)wlewamy wodę, wrzucamy włoszczyznę (marchewka, pietruszka, por), kiełbasę, kość wykrojoną z boczku, zioła (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe). Wszystko gotuję na średnim ogniu przez 30 min. W międzyczasie podsmażam pokrojony boczek i cebulę. Gdy całość się podsmaży dorzucamy do garnka, nalewamy łyżkę zupy na patelnię, wymywam dokładnie smak i z powrotem wlewam do garnka. Po 15-20 min gotowania obieramy

Brzuszki Łakomczuszki