masła 2-3 łyżki posiekanych orzechów – włoskich, laskowych, pistacji 2- 3 suszone pomidory z oleju, posiekane 1 łyżka kaparów, posiekanych 1 łyżka oliwek, posiekanych 1 łyżka pasty pomidorowej 1-2 łyżki suszonej żurawiny, posiekanej 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy, rozdrobnionego 1 łyżka świeżej szałwii
Karo in the Kitchenspaghetti czy pizzy ,Czerwony sos również ma niezbędne składniki odżywcze. Filiżanka sos pomidorowy zawiera jedną czwartą zalecanego dziennego spożycia witaminy A i spełnia połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C..Pomidory są również naturalnie bogate w likopen przeciwutleniaczy Składniki potrzebne: 2,5 kg świeżych pomidorów, obranych ze skorki (zrobić nożykiem na górze pomidora małe "x" i wrzucić do wrzącej wody
w mojej kuchnijakiś czas mieszamy. 4. Na sam koniec, na patelnię wrzucamy pokrojone w kosteczkę świeże pomidory - podsmażamy je dosłownie chwilkę, żeby się "ogrzały", gdyż zbyt długie podsmażanie ich spowoduje, że się "rozciapią". 5. Ugotowany makaron wykładamy na talerz, na wierzch nakładamy naszą bobowo-pomidorową mieszankę i zajadamy ze smakiem! :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polekurczaka. Podawana z płatkami parmezanu i świeżą natką pietruszki. Gęsta i pożywna, do częstego powtarzania nie tylko zimową porą. SKŁADNIKI/ 4 porcje 350 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę 450 g kalafiora podzielonego na różyczki 1- 1i1/4 l gorącego bulionu warzywnego, drobiowego lub wody 1 szklanka passaty pomidorowej lub puszka rozdrobnionych pomidorów ( 400 g) 1 pierś kurczaka oczyszczona
cool and mintyserem. Zapieczone w sosie pomidorowym, zachwycą smakiem nie jedną osobę. NADZIENIE : 250 świeżego lub mrożonego szpinaku 200 g twarogu(...)puszki krojonych pomidorów 1 cebula, drobno pokrojona 1 łyżeczka przecieru 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 2 łyżki oleju sól, pieprz i bazylia do smaku 150 g żółtego, tartego sera
Kulinarne Fantazje Mariolisuchych drożdży lub 25g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek sos 150g ricotty 150g śmietany 12 % 2 łyżki tartego parmezanu sok i skórka otarta z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżego oregano kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżka oliwy truflowej sól, pieprz dodatki pomidorki koktajlowe suszone pomidory pieczarki czerwona cebula świeża rukola
DefinicjaSmakuzabiera wiele czasu. Sos pomidorowy z dodatkiem świeżego oregano i kaparów smakuje wyjątkowo. Bez dokładki się nie obejdzie. Składniki na klopsiki: 600 g filetów z dorsza 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki sól, pieprz natka zielonej pietruszki olej do smażenia Składniki na sos: 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 ml bulionu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z całymi pomidorkami cherry. Przekładamy do garnka, dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy cukier puder i podgrzewamy na małym ogniu. Na tej samej patelni podsmażamy mięso z dodatkiem ostrej papryki i soli. Przekładamy do garnka z pomidorami. Następnie dodajemy czosnek, sos sojowy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 -15 min. W tym czasie(...)lekko osolonej wodzie gotujemy makaron na al dente, odcedzamy. Makaron podajemy z sosem, startym serem i świeżymi listkami bazylii tajskiej. Rada: pomidorki cherry podsmażamy w całości, najlepiej dodać pod koniec smażenia cebuli, żeby całkiem się nie rozpadły. Smacznego
Moniki Smakołykiwierzchu (i nie tylko) ciągnąca się mozzarella. Ozdobiona świeżą bazylią. Smaczna podróż kulinarna do Włoch! Składniki: Farsz z mięsa mielonego: 2 średnie cebule; 4 ząbki czosnku; 300 g pieczarek; 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); Puszka pomidorów krojonych bez skórki (waga netto 400 g); 100 g koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczk słodkiej papryki w proszku; Szczypta chili(...)czosnek. Gdy pieczarki puszczą wodę dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, chili, tabasco i podsmażać, aż mięso będzie zarumienione. Do zarumienionego mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Sos beszamel: W rondelku lub małym garnku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę
Gospodyni MiejskaSkładniki: 2 puszki krojonych pomidorów 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek gałązka świeżego oregano pieprz, sól suszona papryczka chili; Marynata ziołowa: 2 cebule dymki łyżka … Czytaj dalej Tortellini z sosem pomidorowym i kurczakiem
czarrna od kuchniszklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Składniki na I farsz Z przepisu na Paprykę faszerowaną 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody Składniki na II farsz salami ogórek kiszony pomidor kukurydza konserwowa ketchup Nie pisze ile dokładnie plasterków salami, połówek plasterków pomidora itp, bo nie wiem
Piekielna Kuchnia Paticienkim cieście z pieczarkami i pomidorem Składniki: ciasto: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży - 125ml letniej wody - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli dodatki: - ser żółty - szynka w plastrach - 5 pieczarek - 1 pomidor - sos pomidorowy (tym razem u mnie ketchup) - sos czosnkowy Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Zaczyna(...)ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, przykrywam ściereczką. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkowuje ciasto na stolnicy. Blachę obsypuję mąką i na to przekładam ciasto. Smaruję sosem pomidorowym lub ketchupem. Układam szynkę, na to ser (najlepszy byłby starty na tarce). Układam pokrojone pieczarki i pomidora. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: około
Kuchnia co dniajest bardzo duża ilość przypraw, które wydobywają niesamowity smak farszu i sosu pomidorowego. Składniki: - główka kapusty pekińskiej - pół szklanki kaszy (owsianej lub jaglanej) - 8 pieczarek - kilka suszonych pomidorów - 1 cebula - karton krojonych pomidorów - przyprawy ( słodka papryka, czosnek, kminek, majeranek, oregano, szczypiorek, koperek) - kilka listków świeżej bazylii - sól, pieprz Przygotowanie: Podsmażyć cebulę i pieczarki, ugotować kaszę, połączyć
zdrowa vege kuchniagorące, uduszone pieczarki. Na warstwie pieczarek układamy plastry salami. Obieramy pomidory ze skórki, kroimy je w kostkę, układamy na warstwie salami wraz z podobnie pokrojoną papryką. Dodajemy świeże listki tymianku. Ostatnią warstwę stanowi ser salami, najlepiej w wersji smakowej (paprykowo-pomidorowy, ziołowy).Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ją około
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapapryka czerwona 2 ząbki czosnku 3 - 4 dojrzałe pomidory lub puszka pokrojonych 1 łyżka oleju lub masła klarowanego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 pestki kardamonu 3 goździki 1 liść laurowy 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kuminu mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól do smaku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki chili 2 - 3 łyżki gęstej śmietany(...)podsmażyć przez 5 - 8 minut. Do marynaty zamiast jogurtu można użyć kwaśną śmietanę. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić. Pomidory umyć i również drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, następnie dodać suche przyprawy i podsmażać
Kuchcik gotujebazie pomidorów i jabłek oraz korzennych przypraw. Chutney pomidorowy bardziej ostrzejszy niż śliwkowy, przynajmniej w moim przepisie. W posmaku wyraźnie czuć goździki, więc jeśli ktoś nie lubi można dać ich mniej. TU Chutney śliwkowy . SKŁADNIKI 1 kg dojrzałych pomidorów 1/2 kg jabłek (najlepiej kwaśne,np. antonówki) 4 cebule średniej wielkości świeży imbir ok 2 cm 5-6 ząbków czosnku(...)drobne kawałki. Imbir ścieramy na tarce o dużych oczkach. Gorczycę i goździki rozdrabniamy w moździerzu. Wszystko dodajemy do pomidorów wrzucając przyprawy i rodzynki. Ocet dodamy na koniec. Gotujemy na małym ogniu, często mieszamy,aż odparuje woda. Przygotowanie chutneya pomidorowego wymaga sporo czasu. Sami kontrolujemy kiedy potrwa będzie w miarę gęsta. Najczęściej trwa to ok. 2 godz. Pod koniec gotowania
W kuchennym oknie Ewyciepłej wody. a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając ciasto wlewać ciepłą wodę, następnie wlać rozpuszczoną sól. Dokładnie wyrobić. b) Gdy mamy drożdże świeże należy najpierw wymieszać je z cukrem, niewielką ilości wody i 2 -3 łyżkami mąki – tak aby otrzymać zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut(...)rantami. Ząbki czosnku rozgnieść i wymieszać z przecierem pomidorowym. Parmezan zetrzeć na tarce. Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Placki posmarować pomidorami, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 13 – 15 minut. Wyjąć pizzę z piekarnika, ułożyć plastry szynki, skropić oliwą, ułożyć kilka listków świeżej bazylii
królestwo garów